Nevjerojatno licemjerje – Zelenski zabranio opozicijske stranke – dva dana kasnije EU mu dodijeli status kandidata

Zelenski i EU
63 komentara

Razina licemjerja odnosno hipokrizije kojoj smo izloženi zadnjih godina, jednostavno nema granice. Najnoviji primjer je potez Ukrajinskog predsjednika Zelenskog koji je zabranio 11 opozicijskih stranaka u svojoj državi zato jer su „pro-ruske“ i ne zalažu se za pristupanje EU i NATO paktu, a također zabranio je i sve ljevičarske stranke.

Drugim riječima, zabranio je političko djelovanje svima koji se s njim ne slažu, i time uveo de facto diktaturu. Osim toga, sudski im je zaplijenio svu imovinu!

I kako je na to reagirala „slobodna i demokratska“ Europska Unija? Samo dva dana nakon poteza Zelenskog – dodijelila je Ukrajini status kandidata EU! Nevjerojatno. Čini se da je glavni uvjet za ulazak u Europsku Uniju licemjerstvo, propaganda, cenzura, i uvođenje diktature, čega u Ukrajini ima u izobilju, a i EU snažne ide tim smjerom.

Svi mainstrem mediji na Zapadu u potpunosti ignoriraju ovu informaciju, a prenose je samo politički portali poput World Socialst Network koji javlja da je Ukrajinski sud službeno zabranio djelovanje najveće oporbene stranke u zemlji, stranke Oporbena platforma – Za život.

Odluku je donio Upravni žalbeni sud br. 8 20. lipnja u Lavovu i učinkovito je potvrdio zabranu predsjednika Volodimira Zelenskog 11 političkih stranaka koje je Kijev ranije u ožujku smatrao “antiukrajinskim” i “kolaboracionističkim”. Mjeru je potom odobrio ukrajinski parlament u svibnju.

Deset drugih proruskih i lijevih stranaka uključeno je u zabranu Zelenskog, među kojima su Socijalistička partija Ukrajine i Stranka Šarija koju vodi popularni Youtube bloger Anatoly Shariy.

Osim što je zakonski zabranio djelovanje stranke, sud je naveo i da će svu stranačku imovinu oduzeti Državna riznica.

Zabrana najveće oporbene stranke u zemlji označava privremenu kulminaciju nedemokratske kampanje koju je pokrenula vlada Zelenskog protiv stranaka i pojedinaca koji bi potencijalno mogli potkopati rat koji Kijev vodi protiv Rusije u ime imperijalističkih sila.

Predvođena oligarhom Viktorom Medvedčukom, stranka Oporbena platforma – Za život je kontrolirala 44 od 450 mjesta u ukrajinskom parlamentu, a nadmašila je samo vladajuća stranka Sluga naroda predsjednika Volodimira Zelenskog. Prije ruske invazije u veljači, nekoliko istraživanja javnog mnijenja pokazalo je da bi ta proruska stranka na hipotetskim parlamentarnim izborima pobijedila ili bila druga.

U istočnim i južnim regijama Ukrajine, Opozicija za život funkcionirala je kao dominantna politička stranka na nacionalnoj i lokalnoj razini. Medvedčuk, suosnivač i šef stranke Opozicija—Za život, milijarder je koji dugo održava vrlo bliske veze s ruskom oligarhijom, a posebno s Putinovim režimom.

Međutim, Medvedechukova stranka Opozicija—Za život javno je osudila rusku invaziju na zemlju i pozvala na pregovore za brzo okončanje rata. Dvadeset i tri člana nacionalnog parlamenta dobrovoljno su napustila stranku i osnovala stranku Platforma za život i mir koja se obvezala štititi prava ruske manjine unutar Ukrajine, ali se još više distancirala od Medvedčuka i Moskve.

Stranka je tijekom svog postojanja podržavala provedbu sporazuma iz Minska, koji su trebali okončati rat u istočnoj regiji Donbasa između separatista koje podržava Rusija i ukrajinske vlade kroz nagodbu dogovorenu s francuskim i njemačkim imperijalizmom. Unatoč dolasku na vlast 2019. na temelju nejasnih obećanja da će osigurati mir, prije invazije Zelensky i njegovo osoblje bili su otvoreno neprijateljski nastrojeni prema provedbi sporazuma, koji su zahtijevali federalni status u regijama pod kontrolom separatista i lokalne izbore.

Više od godinu dana prije sadašnjeg rata, vlada Zelenskog, po nalogu američkog imperijalizma, sustavno je radila na suzbijanju utjecaja stranke, a u veljači 2021. nedemokratski je zabranila tri popularne televizijske postaje povezane s Medvedčukom. U to vrijeme, američko veleposlanstvo pohvalilo je taj potez kao dio napora Kijeva da se “suprotstavi zlonamjernom utjecaju Rusije, u skladu s ukrajinskim zakonom, u obrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Kasnije u svibnju 2021. Medvedčuk je uhićen i optužen za “pronevjeru” kao i za “veleizdaju” za “subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine”. Ukrajinski sud ga je smjestio u kućni pritvor, gdje će ostati do izbijanja rata punog razmjera u veljači ove godine, kada je pobjegao.

Kakva god bila konačna sudbina Medvedčuka i ostataka njegove političke stranke, zabrana i državna likvidacija oporbenih stranaka razotkriva laž da je Ukrajina bedem “demokracije” koju treba braniti u “pravednom ratu” protiv totalitarne Rusije.

U stvarnosti, Ukrajinu kontrolira dio reakcionarne ultra-bogate oligarhije koja je nastala iz staljinističkog uništenja Sovjetskog Saveza i koja je odabrala otvoreni savez s NATO-om protiv Rusije. Sada ratom pokazuje da je voljan i sposoban ubiti stotine tisuća vlastitih građana kako bi održao svoju vladavinu i pro-NATO orijentaciju. Prema dužnosnicima vladajuće stranke, između 200 i 500 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga svaki dan gine u ratu na istoku Ukrajine. Sve su više izvješća o dezerterstvu s obje strane sukoba.

Zabrana stranke Opozicija—Za život i drugih oporbenih stranaka jasno daje do znanja da se vlada Zelenskog koju podupire imperijalizam neće zaustaviti ni pred čim kako bi slomila opoziciju svom ratu — prije svega kada se pojavi unutar radničke klase.

Izvor wsws.org

NATOrusijaukrajinazabraneZelensky
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NeBudiOvca
1 godina prije

Čitam danas kako je Njemački kancelar izjavio da je najveći strah Putina da se iskra demokracije iz Europe ne proširi na njegovu zemlju. Sto je, je… ova iskra demokracije je stvarno iskričava. Ove zadnje dvije godine u kojima su narodi Europe imali pravo na zatvaranje, sprječavanje slobodnog udisanja i izdisanja, prisilu na uzimanje smrtonosne genske terapije, pravo da im se oduzme mogućnost da rade, da se liječe i još toliko toga, bi zbilja bila svjetlo u tunelu svakog drugog naroda da poželi tu istu slobodu. Ipak, Putin ima sreću da mu u susjedstvu nije Australija. Zamisli tek iskru njihove demokracije u kojoj se starije zene koje se usude slobodno disati obara na pod, spreja suzavcem, koliko bi tek ta iskra zapalila želju njegovog naroda za tom istom demokracijom. Doduše Kanada mu je bliža od Australije, pa postoji mogućnost da se iskra želje da te organi vlasti gaze konjima i kradu… Čitaj više »

Bosanac
1 godina prije

Predsjednik drzvave kojemu roditelji zive u drugoj drzavi a i on tamo ima kuću.

Usput vjerovatno če on, Usrulja, Bidermajer i jos dosta njih dobit orden Ruske drzave za zasluge u njenom ekonomskom oporavku nakon sloma Sovjetskog saveza.

Cudno
1 godina prije

Iako mnogi govore o “specijalnoj operaciji”
U Ukrajini I EU misle da je tamo RAT
I vrijeme ratna pravila

Bas netko ima volje diskurirati sa proruskim partijama o pravima ugrozenog Ruskog naroda u Mariupolju

Nasau
1 godina prije

Koncno su maske pale tko je ko znaci milioni eu gradjana tesko zive placaju skupu energiju da se udovolji velikom.bratu ali ajmo ovako kad ja lokalnoj razini nekom.funkcioneru das jedno janje on radi za tebe tako i na vecem platis ove ulizicice i oni svoj narod guraju u sve vece dno sano koliko ce ovce moci izdrzati u eu ce biti pobuna mi.na balkanu smo nauxili da nas se gazi vara ovde tesko .vidjet cemo svako.dobro svima

Mahatma
1 godina prije

Ma kakva Ukrajina u EU. To je samo kratkoročni PR zapadnih političara koji nemaju više starog oružja za poslat pa sad ”pomažu” riječima.

1 godina prije

nacije ne postoje, postoje samo gospodari. ostaci feuda prijasnjih gospodara ili feud sadasnjih a narod misli da su to oni. svstani u posjed gospodara robovi se oponosise. srbi i hrvati: dnk – najvise kaze. haplogrupa i to. svi smo mijesane krvi. vjera – tko je od vas vjernik u smislu milosti, dobrote, odricanja i to? svi ste prijetvorice. jezik i imena – isti su vam. “slavna povijest” – koju nitko ne slavi osim vas. narod nema povijest nego njegovi gospodari. narod ima krave, ovce, kokosi, kozune, opanke … . narodna nosnja – kozuni, opanci, rupci, kiklje; obje grupe. narodno jelo – palenta, kupus i grah, tek u novije vrijeme prsut i janjetina. glagoljica, abeceda, knjizevnost, misali, ploce, zakonici – to je vasih gospodara. vi ste bili nepismeni 99.99%. folklor – “narodne” pjesme – sklepao jedan, pjevusio otezao zavijao poneki. vecina naroda nije pjevala nego zavijala, pokusavala oponasati. slavljene licnosti –… Čitaj više »

1 godina prije

izbrao si taj nadimak radi sprdanja i vrijedjanja. tebe zabraniti ne bi bila cenzura nego higijena. komentari su ti nikakvi, nikakvog sadrzaja.

jupiter
1 godina prije

jalo si blentav….mici se odavde!

hiber
1 godina prije

Tamo su već zabranili i osobna mišljenja. Naravno štovateljima Zvastike to ne smeta. Njima smeta zabrana stranaka štovatelja Zvastike. Međutim, ako u Rusiji ne štuješ Zvastiku dobiješ 15 godina.

petar schroder
1 godina prije

Prava demokratija Na celo EU se nalazi vrlo moralna zena koja je pronevjerili pola miliarde eura dok je bila ministrica vojske u Njemackoj Placala je razne savjetnike 10 tisuca euro po satu a ti savjetnici su dolazili iz agenture gdje su radila njena djeca Za nagradu je Merkl salje u EU Trebali su bas takvu personu sa takvom proslosti jer su znali da dolazi korona MERKL I MARCLON SU POSTAVILI NJU UMJESTO MANFRIDA WEBERA Ukraina ce uci u EU za 50 godina

Abortirani Joe
1 godina prije

Zaključio sam, najkraći put za BiH u EU je jedna onako lijepo sročena molbica Putinu da nas Rusija napadne. Onda je BiH andidat garant!

tihobl
1 godina prije

Zelenski je uveo najnovije evropske vrijednosti. Ostale clanice unije kaskaju za njim. Jedna po jedna i one ce uvesti opstu mobilizaciju i muskaraca i zena.

Roki
1 godina prije

E moj Putine gdje si bio prije..

nessy
1 godina prije

Zelenskom je sve dozvoljeno, on podrzava ‘evropske vrijednosti’, cenzuru najgore vrste, naci ikonografiju i ideologiju, nacionalnu segregaciju, zabranu Ruskog jezika u pokrajini sa 88% Rusa, zabranu opozicije…Da ovo napravi bilo koja druga zemlja to bi bio skandal do neba. Diplomatske note, sankcije i ostali shit. Ali, posto ‘podrivaju i slabe’ Rusiju, veliki gazda preko mora, rekao je “it’s OK”. Da bi Biden ovo izjavio, dobio je uputstva na papiru;
-udjes u prostoriju (lijeva, desna, pazi nemoj pogrijesiti)
-nasmijesis se prisutnima
-sjednes, na svoje mjesto (ne negdje drugdje)
-otvoris usta (odlucno)
-kazes ‘it’s OK’
Nije lako biti predsjednik ‘najvece demokracije’, ali bolje da dobija napisana uputstva, nego da bulazni gluposti bez njih, kao na pr. ‘hodao sam sa XI-em 16.000 milja po Himalaji, but, anyway…’ I jos ce mi netko reci da on ima ikakvu moc, jadni dementni starcic, kojega mi je vise zao, nego sto mi je smijesan.

Max
1 godina prije

Teško licemjerje,

Slow motion
1 godina prije

Meni se cini da je netko zamjenio mjesta supku i ustima..

ZZ Top
1 godina prije

Raspadaju se zapadni glumci u paramparcad,drug Vladimir skida im maske, jednu po jednu,Sirija i isil, ukrajina i nacisti, a oni se krevelje i koprcaju, dzentelmenski osmijesi pretvaraju se u vucje zdrijelo, krevelje se i krive sa tv ekrana,lazu i pjene, raspada im se svijet lazi i licemjerja pred vlastitim odrazom u ogledalu, ruse se kao kula od karata, cujem skrgut zuba i plac,radujem se.

mrdo
1 godina prije

Normalno da je ruska zemlja. Bivša Ukrajina je Lenjinovo bolesno kopile. Bivša Ukrajina je postojala jedan kratak period zahvaljujući komunizmu, Sovjetskom Savezu i Lenjinovoj pijanskoj odluci da jedan ruski KRAJ, koji se vabio uKRAJina, proglasi državom. Kako nema više SSSR, Lenjina i komunizma, nema više i Ukrajine. Bivša Ukrajina ide utabanom stazom koju je bivša Jugoslavija utabala.

Haj’ sad’ nastavi da troluješ.

Mali zloco
1 godina prije

Jedan te isti tardre.

Lucija, prva
1 godina prije

Dan stariji izvještajnog ovoga na latinici postoji na webtribunu. Ovo je sa fakti.org:

“У котлу Золотое-Горское налазило се између 2.500 и 3.000 украјинских војника. Не рачунајући војнике 57. моторизоване бригаде који су самовољно напустили положаје око Врубовке и Подлесног и побегли према Артјомовску и Лисичанску.

       Постоје разлози због којих украјинска 57. бригада, коју су у Кијеву сматрали елитном, последњих дана не пружа значајнији отпор.

       Бар у два њена батаљона број погинулих премашио је 60 одсто укупног састава.

       У једном њеном батаљону, према оперативним подацима, остало је само 20 бораца, а у другом – само командно особље.

       На морал унутар 57. бригаде у знатној мери утиче и то што је регрутована искључиво од војника по уговору из из Херсонске и Николајевске области, а породице неких од тих војника сада се налазе на територијама под контролом Руске Федерације и могуће је да масовно добијају руске пасоше.

Lucija, prva
1 godina prije

Dopuna: “France 2 pustili snimak iz Lisičanska u kojem se vidi da stanovnici grada čekaju rusku vojsku, optužujući Oružane snage U-krajine za granatiranje i ne žele se eJakuirati s U-krajinskom vojskom… “U-krajinska vojska nas granatira, ubijaju nam djecu! “Želim vidjeti kako Rusi pobjeđuju i uspostavljaju svoju moć ovdje.” “Želimo se ujediniti s Rusima! Oni su naši prijatelji, a ne Nijemci ili Europa.” pušten snimak na kojem U-krajinska vojska stavlja ženu u auto i govori joj: “Kamo hoćeš, idi tamo.” istočno od rijeke sjeverski donjec ukrainske snage su koncentrirane u borivske i tu su u totalnom okruženju, vjerojatno će se predati ako već nisu jučer. sjeverodnonjeck je pao, možda još nešto sporadičnog puškaranja. ostali veći džepovi koncentracije ukrainaca su u 3 točke, grad lisičansk, lisičanska tvornica stakla, lisičanska naftna rafinerija. jučer su se ukrainci pokušali izvačiti iz lisičanska prema rafineriji cestom t13-02 ali su ih dočekali ruski helikopteri i uništili cijeli… Čitaj više »

Zvane
1 godina prije

I Rusija je dobila status kandidata za Eu?

gmzonit
1 godina prije

Bravo jedan narod tri religijre masa debelih Djura.

Kalle balle
1 godina prije

Kim bi qurcosviraca rijesija u 10 minuta. Raketa od tone Zelenom u prozor sobe.
A Vlado gadja vrtice, bolnice, jaslice, staracke kako ukri pisu.
Dali ga Vlado ipak mazi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI