Njemačka bivša kancelarka Merkel odbacuje svoje učešće u ukrajinskom mirovnom procesu

Angela Merkel
19 komentara

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je na toj funkciji bila 2005-2021, rekla je u utorak da pitanje njenog učešća u potencijalnom procesu ukrajinskog pomirenja “nije postavljeno”.

“Tako pitanje nije postavljeno”, rekla je ona u intervjuu za italijanski nedeljnik Sette.

Merkel je rekla da nema pojma kako će se sukob u Ukrajini završiti.

“To će se na kraju završiti pregovorima. Ratovi se obično završavaju za pregovaračkim stolom”, rekla je bivša kancelarka. “Ali postoji razlika između nametnutog mira – koji mnogi ljudi, uključujući mene, ne žele da se desi – i otvorenih, prijateljskih pregovora. Nemam šta drugo da dodam.”

Komentarišući politiku svoje vlade prema Rusiji i Ukrajini, Merkel je rekla da joj se logika procesa donošenja odluka “još uvijek čini racionalnom”.

“Sve je bilo u sprečavanju rata, sličnog sukobu koji se sada odvija. Nismo uspjeli, ali to ne znači da je bilo pogrešno pokušati”, rekla je ona.

Nakon državnog udara u Ukrajini u februaru 2014. godine, počeli su masovni protesti na istoku zemlje, gdje se većina ruskog govornog područja nije složila s novim kursom Kijeva. Kao odgovor, ukrajinske vlasti su sredinom aprila iste godine pokrenule vojnu operaciju u Donbasu uz upotrebu avijacije i masovno bombardovanje stambenih naselja. Očekuje se da će sporazumi iz Minska, postignuti 2014-2015, pružiti osnovu za nagodbu u Donbasu. Oni su potpisani uz posredovanje OEBS-a, Rusije, Njemačke i Francuske.

U intervjuu njemačkom nedjeljniku Die Zeit, objavljenom 7. decembra ove godine, Merkel je rekla da je zaključivanje sporazuma iz Minska pokušaj da se Ukrajini da vremena da ojača. Ona je ustvrdila da je svima jasno da je sukob zamrznut i da problem nije riješen, “ali je to ono što je Ukrajini dalo neprocjenjivo vrijeme”. Ona je izrazila sumnju da su tada zemlje NATO-a mogle pružiti podršku Kijevu u onoj mjeri u kojoj to čine sada.

Angela Merkelrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Optimista
1 godina prije

Sukob interesa,
Srce u Moskvi, novcanik u berlinu

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovoj bi bilo bolje da je medijski zašutila otkada je prestala biti njemačka kancelarka prošle godine.
Ovako samu sebe zapišava sa izjavama.

tihobl
1 godina prije

Ma kakvi mirovni pregovori, to vrijeme je proslo. Rusi su davali sanse, a nije iskoristen ni Minsk, ni Normandija. Nema mirovni pregovora, bice sudjenje u Ninbergu.

Metabaron
1 godina prije

Proklete li babe !!!

Z ZZZZZ
1 godina prije

Merkel je rekla I ovo za te talijanske novine…Sporazumi iz Minska iz 2014. predstavljali su pokušaj da se Ukrajini da vremena”, rekla je Merkel za talijanski časopis Sette u utorak. “Ukrajina je iskoristila ovo vrijeme da ojača, kao što vidimo danas. Država 2014-15 nije bila ista kao danas. I sumnjam da je NATO mogao učiniti mnogo da pomogne Ukrajini kao što to sada čini.”

Umpah Pah
1 godina prije

Opel Record :

Drži rekord u odbacivanju

svojih učešća ?

Uhvati me za auspuh !

PoljskiWC Analiticar
1 godina prije

natrpala Evropu beskorisnim ilegalcima koje nitko ne moze vidjeti ni nacrtane, koji sisaju sve zivo, a imaju veca prava od radnog naroda. Mogli smo i bez tebe kuchko.

cro pad x
1 godina prije

BABA ANGELA JE SVOJE ODSVIRALA SA ONIIM SVOJIM RJECIMA I ONA JE SIGURNO SVJESNA DA JE TAKO VEC PRESLA U TABOR ONIH STO NOTORNO NAVIJAJU ZA UKRAJINU U OVOM TAKO RECI NAMETNUTOM RATU S RUSIJOM.I ZATO BI NJOJ BOLJE BILO DA JE CUTALA I DRZALA JEZIK NA MIRU I ZA ZUBIMA.NO SVE SE TAJNE OTKRIJU BRZO I ZATO I JE OVAKO KAKO JESTE.ZAPAD JE POSTAO VELIKI SPONZOR UKRAJINSKOG SUKOBA I KREDITE ZA ORUZJE CE VRACATI UKRAJINSKI NAROD.NECE NIKO DRUGI NARAVNO.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Loše vijesti za IV Reich…
Operacija lebensraum ne ide dobro.

Umjesto da su učili od Napoleona i Itlera, lagodnije im je bilo proučavati povijest kroz Hollywood i Netflix…

P.S.
A je lako ispeglati košulju…
Ja proučavao na YouTube.

gargamel
1 godina prije

Ja neznam šta se da zaključiti, osim da je Merkelica na strani Rusije. Sama njena izjava u vezi tkz. pregovora u Minsku i kupovini vremena, daje apsolutno argument za rusku intervenciju. Posebno mi je interesantna rečenica ,gdje navodi da nije dobar nametnuti mir, valjda je ovdje većini jasno da se Rusiji nemože ništa nametnuti. Drugim rječima, idi di kraja Vladimire.

Ivan
1 godina prije

Zna krmaca sto je napravila..

Amar
1 godina prije

Nece Adolfa mir,ona je za rat,zato ga je i zapocela u ukrajini.

komšija
1 godina prije

Mamicu joj čivutsku.Sve hazare od Rotšilda,Rokfelera,Soroša,Gejtsa, Švaba…treba očistiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI