Obnova Aleppa: Fotografije prije i poslije, pokazuju rekonstrukciju ključnih sirijskih lokacija

Aleppo obnova- Katedrala Četrdeset mučenika 2
7 komentara

Drevni grad Aleppo u Siriji bio je prepun užurbanih tržišta i povijesnih zgrada prije nego što je bio zahvaćen razornim sukobom. Sada, fotografije prije i poslije pokazuju napredak u obnovi njegovih, ratom razorenih, građevina.

Izazov obnove je oštar, posebno ako vas nešto sputava.  U prosincu 2018. godine UN-ova agencija za kulturu, UNESCO, je izjavila kako je uništeno 10 posto Aleppovih povijesnih zgrada, a čak 60 posto Starog grada, koji je dio svjetske baštine, teško je oštećen. Što je zabrinjavajuće pošto je riječ o gradu s velikom povijesti.

Nakon što je 2016. godine Damask povratio kontrolu nad cijelim gradom, počeli su neki restauratorski radovi, međutim, značajan napredak je spriječen izvana. Dok su saveznici poput Rusije, Irana i Kine ulagali u zemlju, napori za obnovu komplicirani su sankcijama koje su zapadne zemlje nametnule vladi predsjednika Bashara Assada.

Usprkos tome, ove slike pokazuju kako su se restaurirali određeni dijelovi grada.

Allepo obnova
Allepo obnova

Neki mještani su od kraja ožujka napokon su počeli uživati u plodovima svoga rada, kada je armenska crkva, Katedrala Četrdeset mučenika, održala svoju prvu misu. Katedrala je oštećena u travnju 2015. godine tijekom granatiranja. Restauratorski radovi na crkvi iz 14. stoljeća trajali su  više od godinu dana, prije nego što su joj vratili prijašnju slavu.

Aleppo obnova - katedrala Četrdeset mučenika
Aleppo obnova – katedrala Četrdeset mučenika

Građani su zasukali rukave i pomogli u obnovi svog rada. Kao što možete vidjeti na slikama, sajam cvijeća održan je u obnovljenom Teheranskom parku u Damasku.

Sajam cvijeća
Sajam cvijeća
obnovaRestauracijaSvjetska baština
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 godine prije

Eto, Aleppo postaje bolji, veći i stariji . . . 🙂

samo tako
4 godine prije

Nema odmora dok traje obnova… od bakljonoša demokracije 😆

Siniša
4 godine prije

Nema toga šta vrojedne ruke nemogu učiniti.
Treba li napomeniti da je ovaj deo pod kontrolom snaga koje Rusija podržava!?

nessy
4 godine prije

Evo da saznamo jos nesto o tom krvolocnom Assadu, koji jede djecu izmedju obroka, a istovremeno obnavlja i krscanske bogomolje, izmedju ostaloga. Kad bi krscanima u ostalim arapskim zemljama, bilo kao u Siriji, bilo bi dobro.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Neka “režim” prvo obnovi 200 pekara 1500 bolnica, 10 azila za pse i mačke koje je uz pomoć ruskog agresora porušio pa da mala Bana, Mahmud Raslan i Bilal Abdel Karim mogu da puknu selfi sa prozora.

Zvrk
4 godine prije

Eh ovako, nije cijeli grad oslobođen. Zapadni dijelovi su ili tampon zona ili još uvijek pod kontrolom pobunjenika. Ondje je i dalje sve ruševno, minirano i porovano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI