Damask kontrolira i obnavlja cijeli naftni i plinski sektor u zemlji

Damask Siria
27 komentara

Kako smo ranije o tome pisali, nema potrebe ponavljati se. Spomenimo samo da u sirijski naftni i plinski sektor neće ući nijedna kompanija iz zemlje koje su bile dio skupine „Prijatelja Sirije“, odnosno onih koje su izazvale, poticale i pomagale islamističku pobunu i inozemnu agresiju na Sirjsku Arapsku Republiku.

Ranije smo objavili kartu naftnih i plinskih polja i koje su kompanije imale koncesije za unosne poslove u Siriji, bez kojih su ostale zato što su slijedili politiku američke uprave, Turske i zaljevskih monarhija, koji su 2011. predviđali brzi pad „režima Bashara Al-Assada“.

Situacija s koncesijama u Siriji do 2011.
FOTO: Situacija s koncesijama u Siriji do 2011.

Proteklih godina je sirijska vojska oslobodila plinska polja i naftnu i plinsku infrastrukturu u istočnom Homsu i pokrajini Deir Ez-Zor, ali su ključna nalazišta nafte i plina ostala istočno od Eufrata i rukama sirijskih Kurda i njihovih američkih mentora.

Kako su se američki vojnici povukli iz Sirije, a Kurdi sklopili sporazum s vladom u Damasku, središnje vlasti polako preuzimaju kontrolu nad ključnih poljima, naftovodima i postrojenjima koja su ranije bila u rukama „Islamske države“, a do prije nekoliko dana pod kontrolom YPG milicija, odnosno američke vojske.

Jučer je potvrđeno da su počeli radovi na obnovi na naftnim i plinskim poljima u sirijskoj provinciji Raqqa, kao i u “trokutu” između oslobođenih provincija Raqqa, Hama i Homs, rekao je direktor terenske uprave Al-Saure Ali Ibrahim.

Prema Ibrahimu, sve naftne bušotine i cijela infrastruktura na postrojenjima za obradu su potpuno uništeni, dok su naftovodi uništeni djelomično.

“Obnova polja će zahtijevati puno posla i uključivanje velikih tvrtki”, dodao je Ali Ibrahim.

Ibrahim je naglasio da je uništenje posljedica zračnih napada američke koalicije, koja je bombardirala teritorije pod kontrolom terorističke skupine ISIL i prilikom tih napada projektilima gađala svaku bušotinu.

Samo na polju Al-Saura se prije rata u Siriji, koji traje od 2011. godine, dnevno izvlačilo gotovo 6 000 barela nafte.

FOTO: Nalazišta i naftna i plinska infrastruktura u Siriji

Sirija ubrzava obnovu energetskog sektora – Predratnih kompanija nema u zemlji

Prestanimo se lagati, Assad je Inu već protjerao iz Sirije

Naftaobnovaplinska polja
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

konjokradice su probale oteti a pošto u tome nisu uspjeli štetu će plaćati hrvati I oni slični njima. međutim u uvjetima medijske blokade I diktature za običan puk će ostati ona “pojeo vuk kenjca”

Suze Roni
4 godine prije

Ono sto mene interesira trenutno je stanje uz granicu Sirije sa Turskom. Buduci da je Erdogan obznanio da planiraju sigurnosnu zonu dubine 32km,a po duzini bi bila čak 500 i vise km, koji je trenutni dio pod kontrolom turske vojske.

NSU
4 godine prije

Mislim da bi se Vesna Pusić trebala bar izvinuti hrvatskoj javnosti zbog njezinog učešća u svemu ovome!

Tak
4 godine prije

Čudno, nisam vidio niti jednu vijest niti fotku kako su SAA ušle na teritorij polja CONOCO i OMAR, osim kratke crtice sa moonofalabama gdje se to usputno spomenulo. Jel’ to sigurno? Trump je još jučer spominjao kako je “nafta” osigurana?

nessy
4 godine prije

Bilo bi zanimljivo znati, gdje su zavrsile miljarde od nafte, kroz sve ove godine, otete od Sirijske drzave i naroda. I onda ce se “prijatelji Sirije” cudom cuditi kako Sirijski “rezim”, nece da posluje sa njima.

Adriana
4 godine prije

Trump je za NYT u nedjelju izjavio da bi ostavio nekih 200 vojnika za borbu protiv IS i sprječavanje napredovanja snaga sirijske vlade uz potporu ruske vojske u područja s naftnim poljima. Američki ministar obrane u Kabulu: „Povlačenje američkih vojnika trajat će tjednima a ne nekoliko dana, a dio njih će ostati u selima oko naftnih polja na sjevero-istoku Sirije s ciljem da ne dozvole dolazak „IS“ i drugih (terorističkih organizacija, op. a.) i iskorištavanje tih resursa. Naša vojska ostat će blizu mjesta vojnih djelovanja u Siriji“, kazao je Esper u afganistanskom glavnom gradu Kabulu, na medijskoj konferenciji. Ovo je zaista vrhunac đubarluka izvoditi otimačinu u tuđoj zemlji kojoj niti uvijek ratoborni Kongres nije objavio rat, a guše je strategijom “anakonde” za ostvarenje ciljeva koje su u D.C. odavno pozaboravljali. Dakle, ako Sirijci sa ili bez podrške Rusa nešto započnu, smjesta stižu borbeni avioni iz Iraka plus trupe. Sada je… Čitaj više »

ad astra
4 godine prije

Kad Asadu ističe mandat? Kad su predsjednički izbori u Siriji?

Zax
4 godine prije

Nisam bas siguran da nijedna tvrtka iz zemalja prijatelja sirije nece sudjelovati u tom biznisu. Pitanje je jesu li se amerikanci povukli bez ikakvih uvjeta u vezi naftnih polja. Jedino sto je sigurno da se ina vratit nece. Ali nama svejedno posto je nasa sdp-hdz mafija prodala inu madjarima uz vrlo dobru proviziju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI