Prestanimo se lagati – Assad je Inu već protjerao iz Sirije

INA - Izgubljena naftna polja u Siriji
45 komentara

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u subotu izjavio kako su razmatrane najbolje opcije za budućnost Ine i u kontekstu zaštite nacionalnih interesa, a i pitanja energetske sigurnosti Hrvatske.

INA je za nas strateška nacionalna kompanija. Stoga će Hrvatska pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u Ini prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv, a koji u konačnici neće povećati javni dug RH”, rekao je Plenković.

U moru nagađanja gdje pronaći, prema nekim procjenama, više od 14 milijardi kuna, pojavila se vijest o jamstvu koje bi INA pružila “njenim” naftim poljima u Siriji, koje je zbog sankcija koje je Zagreb nametnuo Damasku hrvatska kompanija napustila 2012.

INA – Uvjeti povratka u Siriju

Kako prenose mediji, INA je u veljači 2012. proglasila “višu silu” i “privremeno” obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji, odnosno do prestanka okolnosti takozvane “više sile”.

“Osnovni preduvjet za nastavak Ininih prekinutih aktivnosti vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji je potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi. Tek kada ti uvjeti budu ispunjeni, a Inini stručnjaci budu u mogućnosti na terenu izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja, možemo početi s pregovorima o povratku, pregovorima o novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete. U međuvremenu, INA pomno prati razvoj situacije”, stoji u priopćenju hrvatske naftne kompanije.

Bivši visoki dužnosnik Hrvatske narodne stranke i jedno vrijeme potpredsjednik vladi Zorana Milanovića, Radimir Čačić, gostovao je na televiziji N1 i ranije komentirao informacije da se razgovori oko naftnih polja u Siriji već vode, odnosno da je na djelu ”tiha diplomacija” vezana za njihov povratak ili prodaju.

Čačić je rekao ”da je bio energično protiv toga da se Hrvatska svrsta uz EU kada su u pitanju sankcije Siriji.

“Zahtjev je bio takav, pritisak izvana je bio takav. Nismo čak bili u EU i nismo imali čak ni obvezu da to činimo. A ako smo već to činili, onda smo mogli tražiti kompenzaciju od EU tih 800 milijuna dolara koliko smo izgubili, jer smo prihvaćali politiku EU i nanijeli sebi štetu. Hrvatska čini 0,5 posto društvenog proizvoda EU i dio smo bili spremni nositi, ali ostalo? Mi nismo tražili ni kompenzacije! Sadašnje priče da ćemo dobiti kompenzacije od Assada su, naravno, potpuno neprimjerene. Bit ćemo presretni ako se budemo vratiti”, rekao je Čačić.

Ovdje treba napomenuti da je odluka  hrvatske države da uđe u posjed naše najveće naftne kompanije potpuno opravdana, jer bi time vratili barem dio izgubljenog suvereniteta. No, je li ovo moguće učiniti s naftim poljima u Siriji kao jamstvom?

Osim toga, Radimir Čačić zaboravlja da je Hrvatska u vrijeme, kada je njegova bivša stranačka kolegica i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić odlučila poslati 3 200 tona oružja islamističkim militantima u Siriji, on bio potpredsjednik Vlade RH. Naime, u vrijeme uvođenja sankcija Siriji i slanja oružja islamističkim militantima, kupljenog saudijskim novcem i isporučenim preko Jordana, on bio prvi potpredsjednik Vlade, a teško je povjerovati da nije bio upućen u ovaj prljavi posao.

Odluka o ovakvom pristupu Hrvatske i slanju oružja je gotovo sigurno donesena uoči i tijekom sastanka između Vesne Pusić i američke državne tajnice Hillary Clinton, koji se održao u ožujku 2012. godine u Washingtonu. Je li Radimir Čačić zaista “prosvjedovao protiv sankcija”, kako tvrdi, nije poznato, ali se kasnije o slanju oružja nije morao očitovati, jer je nakon pravomoćne presude zbog automobilske nesreće sa smrtnim posljedicama u Mađarskoj dužnosti u Vladi RH napustio u studenom 2012.

Može li se INA vratiti u Siriju?

Iako je još 2012. hrvatski stručnjak Davor Štern tvrdio kako vjeruje da je to nemoguće, ove smo godine za to dobili konačnu potvrdu iz Damaska, stoga je nejasno zašto se uopće govori o ovoj mogućnosti?

U ožujku 2012. je Davor Štern izjavio “kako će na naftna polja koja je u Siriji napustila Ina uskoro će doći Rusi ili Kinezi”. U tadašnjoj izjavi za Večernji list nije skrivao ljutnju zbog ishitrenog poteza, odnosno napuštanja naftnih polja u Siriji, koja su bila najvrednije što je Ina imala.

Naime, tada je sirijska vojska slamala islamističku pobunu u Homsu i mnogima je to bio znak da Bashar Al-Assad i neće tako lako otići s vlasti, kako su vjerovali u EU i Washingtonu, a na njihova uvjeravanja naivno nasjeli i u Zagrebu.

S druge strane, već u to vrijeme Sirija nije prihvatila Inino pravno obrazloženje o prekidu suradnje, nakon odluke hrvatske Vlade o uvođenju sankcija Siriji.

Ukratko, Inu u slučaju Assadova ostanka u najmanju ruku čeka vrlo duga i vrlo neizvjesna pravna bitka za 20 milijardi dolara vrijedna nalazišta, a tada predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern nije skrivao ljutnju zbog informacija da mađarska strana priprema prodaju sirijskih naftnih polja Rusima. Ali ni Mađari neće imati koristi od ovih polja, ako nas to može utješiti, ali o tome nešto kasnije.

Štern je tada objasnio kako je on predlagao pravno puno oprezniji i složeniji izlazak Ine iz Sirije od onoga koji se pozvao na “višu silu” kao pravnu osnovu za nepoštovanje ugovornih obveza. Štern je podsjetio da je upravo MOL u trenutku kad je INA bila u najvećim problemima ponudio samo 200 milijuna dolara za polovicu udjela hrvatske kompanije u sirijskim poljima vrijednim 20 milijardi dolara.

Za sirijsku stranu hrvatska naftna kompanija INA je već 2012. bila stvar prošlosti, tada je za Večernji list rekao predsjednik Saveza gospodarske komore Sirije i savjetnik ministra gospodarstva Mohamed Al-Kshto te istaknuo da je Sirija pri samom kraju pregovora s kineskom naftnom kompanijom CNPC i ruskom naftnom kompanijom Tatneft koje bi trebale nastaviti rad gdje je stala INA prije nego što je napustila zemlju.

Samo su otišli, a Sirija ne može prihvatiti nikakve ucjene. Na žalost, INA je ovaj put odigrala na jako krivu kartu, vjerujući da će vlada Bashara Al-Assada pasti. Nakon što su naše vojne snage uništile zadnje uporište pobunjenika u Homsu, cijeli se svijet uvjerio da predsjednik Assad ostaje na vlasti”, 2012. je rekao Mohamed Al-Kshto, naglasivši da Sirijci nikada više neće pružiti ruku onima koji su im okrenuli leđa, i to u trenucima kada im je najteže, a, na žalost, i INA je među njima.

Trenutak istine 2016. – INA je protjerana iz Sirije

Iako se ranije raspravljalo o mogućim pravnim bitkama i vraćanju Ine u Siriju, na samom početku ove godine je voditelj sirijske Komisije za planiranje i međunarodnu suradnju Qais Khader je posjetio Rusiju, gdje je održao sastanak s dužnosnicima ruskog Ministarstva energetike i brojnim predstavnicima ruskih tvrtki zainteresiranih za ulaganja u energetskom sektoru u Siriji. Naravno, ovaj su sastanaka hrvatski i zapadni mediji prešutjeli, jer je još uvijek situacija na bojištu bila takva da su se neki nadali obratu u ratu i da će vlada u Damasku na neki način ipak biti svrgnuta.

U veljači ove godine su predstavnici sirijske vlade u Moskvu ponijeli prijedloge projekata o poslijeratnoj obnovi Sirije, posebno u energetskom sektoru, koje su predstavili čelniku Gazproma, Alekseju Milleru.

Ranije je ministar vanjskih poslova Sirije, Walid Al-Moallem, tijekom sastanka s ruskim zamjenikom premijera Dmitrijem Rogozinom rekao da će prioritet u fazi rekonstrukcije bit će dan kompanijama i zemljama koje su cijelo vrijeme stajale uz Siriju, osobito kompanijama iz Rusije, što 11. veljače ove godine piše sirijski portal Syria Oil, na kojem možete pratiti sve aktualne vijesti iz sirijskog energetskog sektora.

Nakon toga, u travnju ove godine, iz Rusije stiže vijest kako je sirijsko Ministarstvo nafte i prirodnih resursa razvilo nekoliko projekata od strateške važnosti u energetskom sektoru, posebno u geološkim istraživanjima nafte i plina, a sirijski premijer Wael Al-Halqi je izjavio: “Mi nudimo posao i suradnju tvrtkama iz prijateljskih zemalja, prije svega iz Rusije.”

Premijer je spomenuo projekt “ulaganja u rafinerije Homs i Baniyas, izgradnju zajedničke tvornice u Ferkalasu i suradnju u energetskom sektoru s Rusijom, Iranom i Venecuelom”.

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je izjavio da će ruske kompanije imati prednost u građevinarstvu i energetskom sektoru u Siriji i time konačno pokopao sve nade hrvatskih dužnosnika o povratku Ine u Siriju na blokove koje je vlada Zorana Milanovića napustila na nagovor EU i Sjedinjenih Američkih Država.

Podsjetimo, prije nametanja sankcija je u Siriji poslovalo 14 stranih kompanija. Pet u području istraživanja: Shell, Petro-Canada, Maurel&Prom, Color Energy i INA. Sedam u proizvodnji: Shell, Total, Petro-Canada, Enna, Gulfsands, EPR, Tatneft, te još dvije kineske nacionalne kompanije, od kojih je jedna poznata kompanija Sinopec.

Prema podacima od prije dvije godine, preliminarne procjene o veličini izravnih materijalnih gubitaka u sektoru nafte samo do kraja 2013. godine su bile oko 2,8 milijardi dolara, od čega 31% gubitka imaju kompanije koje su sankcionirale Siriju kao stranog partnera u poslovanju.

Ukupno su strane kompanije izgubile i oko 16,6 milijardi dolara čiste dobiti, dok je dugoročna šteta nemjerljiva.

Naravno da su oštećene kompanije ogorčene i list Al-Araby u veljači piše kako Bashar Al-Assad priprema primopredaju cijelog sirijskog energetskog sektora Rusiji.

Bashar Al-Assad je tijekom svog posjeta Moskvi, između ostalog, potpisao sporazum koji se sastoji od deset rečenica i navodno daje Rusiji pravo na slobodno poslovanje u Siriji, koje se ne može opozvati, osim na temelju pisanog bilateralnog sporazuma, piše Al-Araby.

Sirijska “umjerena oporba” se protivi sporazumu i tvrdi “kako su odluke režima u tom smislu su ilegalne”. Međutim, danas “sirijska oporba” praktično ne postoji. “Slobodne sirijske vojske” nema, dok su “Sirijsko nacionalno vijeće” i “Sirijska nacionalna koalicija” su fantomske organizacije bez ikakvog utjecaja.

Zamjenik predsjednika takozvane oporbene “Sirijske nacionalne koalicije“, čiji predstavnici od milostinje žive po hotelima u Istanbulu i Rijadu i ne predstavljaju nikoga. No, Hisham Mroueh, svejedno optužuje “sirijski režim” da je rusku vojnu podršku kupio kroz ulaganja i poticaje u energetskom sektoru.

“Ovi ugovori su potpisani od strane onih koji ne posjeduju to bogatstvo s onima koji to ne zaslužuju, ali će ih biti moguće osporiti legalno i po međunarodnom pravu”, samouvjereno je za New Araby izjavio Hisham Mroueh.

Jedini je problem što za pravnu bitku i ovakav ishod “Sirijska nacionalna koalicija” mora pobijediti u ratu, ustoličiti se kao vlast u Damasku i kao međunarodnopravni subjekt zatražiti poništenje ugovora koje je aktualna vlada ovog proljeća potpisala s Moskvom.

Vjerojatno su iz tog razloga visoki hrvatski dužnosnici gajili nadu u pobjedu terorističkih skupina, koje naši mediji još uvijek nazivaju “pobunjenicima” ili “naoružanom umjerenom oporbom”.

Ako premijer Andrej Plenković uspije ostvariti obećano, tim bolje, i to svakako treba pozdraviti. No, danas, nakon oslobađanja Aleppa, bilo bi dobro da se u javnost konačno izađe s cijelom istinom o bivšim naftnim poljima Ine u Siriji, te da se na njih prestane računati kao na adut u otkupu Ine od mađarskog MOL-a.

—-
*Naslovna fotografija: Sad već bivše koncesije za istraživanja i eksploataciju nafte, prije nametanja sankcija Siriji

 

Al-Maherdavor šternHayyanINAJazalJiharmolplinska poljaradomir čačić
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

Nakon svih kukavickih odluka hrvatske politike, koje su bile direktno usmjerene protiv Sirijskog naroda i njihovog obrambenog rata kojeg vode protiv amerike,nato pakta i jos 80 zemalja koalicije zla u koju spada i hrvatska , mozemo samo konstatirati da se hrvatska u ovom sukobu stavila na stranu agresora i to aktivno , saljuci oruzje glavosjecama te poslusnickim klimanjem glave pri donosenju svake rezolucije ili sankcija usmjerenih protiv Sirijskog naroda . . Bashar Al-Assad ima moralno pravo da zabrani bilo kakvu ekonomsku ili drugu suradnju sa agresorom iz hrvatske te na taj nacin pokaze licemjernim supcima da se neke stvari ne zaboravljaju ..Nadam se da ce to i uraditi .

goona
7 godine prije

čak se i ne bih složila s naslovom. naime, INA je samu sebe istjerala iz Sirije, odlukom RH (kao suvlasnika INE) o svrstavanju na stranu ‘anti-Assad koalicije’ i primjeni sankcija. bilo bi zanimljivo saznati i jesu li predstavnici MOLA-a (kao suvlasnici INE) bili pitani o napuštanju polja i, ako jesu, kakav je bio njihov stav.

xe
7 godine prije

Zasto anglo-saxonsko-kanadske kompanije ne gubu svoja polja a podrzavali i jos uvijek podrzavaju teroriste i radu protiv zakonite vlasti?

goona
7 godine prije

hvala Kole. 🙂
istina je uvijek ‘dobra’. ovaj put na našu žalost

Anonimac
7 godine prije

Posebno je važan ovaj dio : “”Tko je sve mogao znati za otkriće u Siriji?
O kvaliteti otkrića najviše je znao MOL jer je njegova tvrtka Geoinform izvodila za nas završna elektrokarotažna (EK) mjerenja kojima interpretatori EK-dijagrama mogu dati odgovore na sva pitanja vezana uz stijene, sve njihove fizikalne, kemijske i mehaničke karakteristike, sadržaj i vrstu fluida te mnogo drugih podataka. Osim u MOL, otkriće plina tijekom bušenja preneseno je s bušotine Jihar-1, putem dnevnog geološkog izvještaja, Ininoj upravi u Damask, a odatle u Ina-Naftaplin direktoru Sektora istraživanja, koji o svemu obavještava kolegij izvršnog direktora, a on pak prenosi informacije upravi i Nadzornom odboru kompanije. To je standardni način prijenosa informacija. Je li ovaj lanac prekinut i gdje, meni nije poznato.” … Potreba za privatizacijom INA je krenula tek nakon otkrivanja ovih nalazišta dolje. http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/s-kadija-ina-je-tajila-pronalazak-izvora-vrijednih-23-milijarde-dolara-398381

Sara
7 godine prije

Mi nemamo niti jednog ozbiljnog nekorumpiranog političara koji bi mogao nešto napraviti za državu i njene stanovnike. Niti smo ga imali u zadnjih 26 godina. I ne samo da nemamo nelopovskog političara, nego nemamo niti nekorumpiranog suca, policajca, ravnatelja bilo čega, popa, bankara…itd…niti smo ga imali , a niti ćemo ga imati. Možemo se mi zavaravati koliko hoćemo , ali to je to.

nisam robot
7 godine prije

Ja se jos sjecam Bijelih Noci, gdje nas je Putin onako bratski sutiro. Inace jako cudno jer su Rusi fair play i skroz antikapitalisti narocito prema lijepim slavenskim narodima. Da pogodim i tu smo kao i uvjek sami krivi sto nismo predvidjeli da ce nas Putin zajebat.

Georgij Žukov
7 godine prije

nisi robot tema ovog clanka je inace ina , sirija , eventualno Assad , vrijeme ti je za servis .

xe
7 godine prije

nisam robot27/12/2016 at 15:45
Hiberu, gnjido.

Laki Topalović
7 godine prije

@ nisam robot, stvarno si dosadan, daviš, smaraš, kako se već veli. Baniranje nije hvale vrijedno na portalima, ali daj , brate, odi pogledaj se u ogledalo ili se obrati za pomoć psihijatru. Tebe bi u otvorenoj dikusiji oko prsta izvrtilo dijete od 10 godina, ali je zato izmišljen internet, da svaka budala može davit, kanalizirat razgovor, podbadat, bez da netko može reći kaže “Ajde glupane, sad si dosadan, izlazi odavde”.

Laki Topalović
7 godine prije

Kakvi slavenski narodi, kapitalisti, Bijele noći, Putin,… jel tebe udarilo bijelo u glavu, kao Acu Lukasa? INA, alo “gospodine” INA je tema. Hrvatska Industrija Nafte i njena bivša polja u Siriji.

korisnik_postoji
7 godine prije

@Nisam robot
Taj “deal” nije imao nikakve veze sa politikom i Putinom.

Da se vratim na temu:
Samo jedna Inina bušotina kod Palmire je donosila 750k USD dnevno i to dok je bila u testnom pogonu. I još će biti zanimljivo ako se mađari sjete tužiti RH zbog nanesene štete koju je vlada RH prouzrokovala svojim odlukama.

Laki Topalović
7 godine prije

Korisnik, mislim da su i Mađari potpisali sankcije, u okviru EU, tako da ne vjerujem da imaju argument

Laki Topalović
7 godine prije

No, sve u svemu, ovo je opcija kao “čardak ni na nebu ni na zemlji”. osim toga, ako treba 14 mlrd kuna, a deficit nam je 7 mlrd, na naplatu dolaze krediti od 27 mlrd, ma koga onda ovaj Plenković zjbva. Bilo bi lijepo da imamo Inu cijelu u vlasništvu, al je to odavno otpisana priča.

Anghella Merkhell
7 godine prije

Moguce da je u Siriji sve izgubljeno, nota bene, ukenjali su Jugopartijasi HNS/SDP. Dali Plenkovic ima imalo muda da spasi ista, po popustanju svim i svakome dosada mislim da ne, ali prica je gotova kada na kraju pise “Konec” a ne nakon pola filma. Postoji jos medjunarodno pravo, ono kao sto je poznato nije uvjek pravedno ali njega se moraju drzati i Sirija i manjevise i Rusija. Tako da unatoc totalno idiotskoj politici zlatne kommie-burzuazije Milanovic/Pusic/Josipovic, postoji pravna sansa za povrat naftnih polja jer postoje ugovori.

7 godine prije

SVE DOK ZDS KAZE DA U SIRIJI NE MOZETE NIS DOBIT TAKO DUGO BIT CE TAKO PITAJTE MESICA KAKO JE PROSAO A TAKO BUDE SVAKI KOJI NE CJENI I POSTUJE SVOJO DRZAVO
ZDS

Name
7 godine prije

Kada se igranka u Siriji zavrsi, na slici s pocetka teksta ce biti samo jedna boja i jedan naslov – Gasprom. Sa “medjunarodnim pravom” ili bez njega.

thames
7 godine prije

Plenky je samo emocionalno vezan za Inu. Nista drugo…

thames
7 godine prije
Georgij Žukov
7 godine prije

Assad zna samo jednu cinjenicu , hrvati su bili prvi koji su za dom bili spremni pobjeci iz Sirije ,pa se naknadnom pomecu i hrabroscu zele vratiti na sirijske busotine hehe ,nece moci supci i nikakvi medjunarodni ugovori vas nece spasiti.,

Georgij Žukov
7 godine prije

apropo teme ,ovaj lacni franz podize razinu komentara na neki visi nivo , morati cemo izgleda blazenog stepinca i pavelica pozvati u pomoc 🙂

Osoba C
7 godine prije

Briselković principjelno izjavi ono o Krimu i izazove ushićenje i ovacije Rusa. Kao što je opće poznato, Rusi su nebitni u Siriji. Asad se pri spomenu Hrvatske toliko razniježi i zaboravi prekid diplomatskih odnosa, priznanje ,,umjerene oporbe,, sankcije, neki kikiriki od oružja za tu ,,oporbu,, pa i šire. Sve to daje jake argumente za pozitivne misli da će Hrvati imati neke koristi od sirijske nafte…. u nekom drugom svemiru.

Koča Popović
7 godine prije

Kapitalizam je tema! Zemlje nositeljice krupnog kapitala profitiraju u svakom slucaju, a zemlje periferije postoje kako bi bile eksploatirane. Parlamentarna demokracija jest servis kapitalizma i u njoj politicar nema mogucnost izbora osim raditi u korist kapitala, a kontra drustvene zajednice ili noga u guzicu. Vecina politicara pristaje biti korumpirana jer ako on ne unisti uspjesno poduzece poput INE, Plive…ili ne proda za jeftine pare vlasnicima krupnog kapitala u Njemackoj, Austriji, Francuskoj…Njihovo blagostanje je nasa bijeda.

Koča Popović
7 godine prije

Ne znam jesu li gore nacionalisticke podguzne muhe koje se zaklinju u krv i tlo, a prodaju ih za sitne pare. Ili su gori domobranski ljevicari tipa modernih demokrata koji prodaju radnicka prava i zlatninu stvorenu u samoupravljanju, u zamjenu za udobnu fotelju…

hiber
7 godine prije

Prvo i najvažnije. Od šest INA potvrđenih nalazišta u Siriji Assad ne kontrolira ni jedno. Jidar, Al Mahr i Mazrur poviše Tiyasa kontrolira ISIL u potpunosti od nedavne akcije Palmyra, nalazište Palmyra i Mustadira zapadno od Palmyrwe ISIL čvrsto kontrolira par zadnjih godina, nalazište Wadi Jazar u rukama ISILa možda zauzmu Kurdi u dogledno vrijeme. Tako da se ne lažemo, možda je Assad protjerao INU, ali je ISIL protjerao Asada. Drugo, to što je Assad doživio uspjeh u Aleppu rezultat je dogovora Erdogan-Putin i velikog angažmana Irana (tu je imao gotovo sve žrtve uz 3-4 generala. na drugoj strani imao je za protivnika kvartovsku ekipu sa zidića. ISIL je potpuno druga stvar, i to bi moglo potrajati. Dovoljno je čuti Erdogana kako kmeči oko AlBaba. O najavama da bi iračka bitka za Mosul mogla trajati godinama, da ne govorimo. Treće, a to se na ovom forumu ne govori, je da… Čitaj više »

hiber
7 godine prije

Inače odluka da se preuzme INA u ovakvim okolnostima je potpuno idiotska u skladu sa općim trendom, osim u slučaju da ideja nije da se odmah u cijelosti preproda trećoj strani i to bez uvijeta. Priča sa suverenitetom je toliko patetična, da autor ne vidi apsurdnost u tome da će se samo povećati vanjski dug, o kamatama da ne govorimo.

davor
7 godine prije

Sramim se svoje hrvatske vlade do groba! Ivo, Kolinda, Andrej, Zorane i Vesna vi ste zaslužili da vas hrvatski narod više nikada ni ne pozdravi na ulici a kamoli da vas bira na funkcije u državi.

Andrej
7 godine prije

RH se svrstala na stranu neprijatelja Sirije i sada želi pred tom istom Sirijom potegnuti pitanje naftnih polja? O tome li se raspravlja? Što se tu ima uopće raspravljati? Sirija je odlučila još 2012, a to u prijevodu na hrvatski jezik znači, “nosite se u 3 krasne, govnjari i licemjeri, iz sirije ćete odnijeti samo ono malo pijeska na cipelama”. To je cijena koja se plaća kada država nije suverena. Točka! Kakve zaboga to ime veze koja je vlada bila na vlasti? RH nije niti zamišljena da bude suverena jer se suverenost ne gradi moljakajući močnike za priznanje. Ma zar je moguće da je netko pomislio, da na svijetu postoji kategorija “besplatnog ručka”? Netko je gore lijepo primjetio da je RH sebe samu izbacila iz igre. Još sam na AMSI jednom komentirao da je energetika ključ, te da je sve ostalo ukras oko p***e, pa su mi za vrat sjeli… Čitaj više »

Robot5000
7 godine prije

HDZ, kao i uvijek, tuđim novcem želi osigurati radna mjesta tisuća svojih uhljeba u INA-i još iz vremena Sanadera i Kosor.

Ako je INA u većinskom vlasništvu Mađara postoji mogućnost da se polja u Siriji zadrže.
Kada bi INA bila 100% u vlasništvu Hrvatske šanse za to su oko 0%.

Kad god se HDZ uhvati mešetarenja INA-om hrvatski narod bude opljačkan.

jale
7 godine prije

Nema se Hrvatska čemu nadati pogotovo nakon pobjede Trumpa i njegove poslanice lokalnim kvislinzima da SAD više neće podmetati leđa u njihovim svađama. Ovo Plenkovićevo je pusta novogodišnja želja, samo želja, i ništa više. Uostalom, “istoriju pišu pobjednici”, voljeli smo to cvrkutati u Hrvatskoj poslije Oluje i Bljeska dok smo pljačkali i otimali srpsku imovinu. A vidi sad!?

Ratoborna Gljiva
7 godine prije

@hiber kao i uvijek mlatiš praznu slamu, ili k’o sto bi u nas u Bosni rekli praviš se budala.
Isil tvoji ljubimci to kontrolisu sad a da li će to kontrolisati za šest mjeseci to je pitanje, normalno neće isto sto tvoji iz al nusre ne kontrolisu Alepo.
E sad sto političari u Hrvatskoj nemaju ništa vise ponuditi svojim građanima, pa se sad sjetili plinskih polja (na koje je nekad davno INA polagala prava) u Siriji. Čuj majketi hiberu vlada u Hrvatskoj koristi plinska polja u Siriji kao garanciju za otkup INE…………. Bukvalno moj hiberu to se zove “jebavanje u mozak zdrave inteligencije”……..

Agent Provokateur
7 godine prije

Spomenuto je internacionalno pravo. Dali ono vazi za drzave tako da kada se jedna naljuti na drugu moze jednostrano ukinuti ugovore?
Izgleda da financiranje kupovine INA ovdje neki zamisljaju vrlo naivno. Racunica bi bila takva da drzava odkupi sve, zadrzi jedan postotak i onda proda 40ak %. Gubitak nebi bio tako velik, drzava bi zadrzala kontrolu nad glavnicom i zakonski zabetonirala da se ne smije prodati vise od 45%. Mozda na kraju i nebi bilo gubitka. Podsjecam jos na jednu stvar, hajka na Karamarka zbog arbitraze, ljevicarski msm su ga rastrgnuli u zraku, na kraju je ispalo da je kompletno u pravu. U tom smislu jJugovici stvarno nemaju blage veze, niti o medjunarodnom pravu niti o ekonomiji.

Georgij Žukov
7 godine prije

Pa nam veli agent provokateur citiram “U tom smislu jJugovici stvarno nemaju blage veze, niti o medjunarodnom pravu niti o ekonomiji.” Pa dobro kolega da li si ti upoznat da je Drug Tito umro 1980 godine , da li si upoznat da se Jugoslavija raspala 1991 godine u krvavom ratu i da li si ti upoznat da je samostalnu 1991 g Hrvatsku “stvorio” da ne recem uskrsnuo:)) precednik Tudjman , ne sjecas se da je njegova stranka hdz na vlasti skoro u kontinuitetu vec 25 godina? , da li si upoznat da je inu kao i sve sto je vrijedilo a stvoreno u Jugi od Jugoslovena upravo hdz u samostalnoj hrvatskoj opljackao sa svojim “domoljubima “u tzv pretvorbi i privatizaciji a ono sto nije direktno ukradeno poslje je rasprodano u bescjenje . Dakle od tebe ocekujem objasnjenje kako su to Jugosloveni i Tito pokrali samostalnu tudjmanovu hrvatsku , s obzirom… Čitaj više »

Ratoborna Gljiva
7 godine prije

@agent
Hebes jugovice….. 90-te Juga umrla
Nego jeli karamanko u pravu ili ne odakle Hrvatskoj 19 milijardi kuna da otkupi 49% dionica od MOL-a….Na osnovu kojih garancija će Hrvatska da to plati jel garancijom Sirijskih plinskih polja, možda će založiti Karamanka…… halo ba milijarde su u pitanju nije to kao otići na pijacu i kupiti paket jaja…..

Agent Provokateur
7 godine prije

Jugosi su itekako zivi i vitalni. Kod nas se lako prepoznaju po tome da se rugaju i ogovaraju sve sta god se radilo. Vic je u tome da sami nisu u stanju istodobno zvakat zvaku i prdnit, ali znaju bolje sve sto drugi rade. Ratoborni G@ Kada nas Milanovic moze zaduziti za 4 god za preko 100 milijardi a to nikoga ne interesira, sta su tu 19 mlijardi koji su u stvari samo kratkotrajni zajam i poslje preuzimanja se odmah utrzi veci dio tog novca. Neznam tko ubaci da su sirijska naftna polja neka garancija??? to opet neki Jugo ubaci kao argument pa se onda zivcira kao da je to od nekoga drugog.

Ratoborna Gljiva
7 godine prije

@Agent pa jel demokratija ili nije i ti Jugovici imaju pravo da se osjećaju kako se osjećaju. Imam osjećaj da bi ih sa gustom onako demokratski k’o hitler jevreje……… demokratski bi trebao da poštuješ mišljenje i drugih a ne samo hdz-ovaca. Pa jesil li u UE ili ne…………

Agent Provokateur
7 godine prije

Prvo se mora shvatiti da ljudi sa nastranim karakterom nikada nece izumrti. Tu ne vrijedi neka genocidna reakcija niti kopiranje Hitlera, Putina, Staljina, Pol Pota, Tite, Idi Amina… Znaci nastrane karaktere i ideologije se ne unistava fizicki, ali i nemoze im se uvjek gledati kroz prste, i naprimjer prepustiti im kao manjini kontrolu medija. Kada bi pametniji uvjek popustao onda bi samo idioti vladali svijetom! Znaci Jugici se mogu osjecati kako hoce isto kao i drugi umni bolesnici, ali nesmije im se dati da namecu svoju tradicionalnu destruktivnost. Mi smo nazalost u banani zato sto smo previse izmjesani s Jugosima rugacima i pravimo se pretolerantni prema onima koji nam drustvo unistavaju. Nisam nikada naisao na sposobnu dobronamjernu osobu a da je u isto vrijeme jugoorijentacije. Uvjek su ili imucni jos od onog vremena i sve ide samo preko veze ili su apsolutno nesposobni u svojoj struci ali sve tudje struke… Čitaj više »

Andrej
7 godine prije

Ziva istina, ti Jugovici su zaista prava napast. Evo bas citam o jednom koji bez srama pise sljedece:
“..
Ja sam dabome najčvršće uvjeren da je na Balkanskom poluotoku jedino moguće, a po Bogu i moralnom zakonu valjano, imati bratsku federaciju raznih naroda, među kojim će narodima dakako Slaveni igrati glavnu ulogu
..” Josip Juraj Strossmayer

Zaista je steta sto smo izmijesani sa takovima sto nas ucinise pismenima, a povrh toga, gle drskosti, jos nam JAZU podvalise kao kukavicje jaje.

Agent Provokateur
7 godine prije

Vidis Andrej, neki ljudi su sposobni uciti. Jugovici nista nisu naucili 😉

jale
7 godine prije

Ej Hrvati, nećete do lake love ovaj put. Ma nema šanse da se omastite. 23 milijarde u nafti i plinu ostaje sirijskom narodu kojega ste vi izdali dok ste ISILovcima prodavali minobacače, kalašnjikove i municiju.

HELEN WILSON
5 godine prije

JAMČENO I PRUŽAN JE POTRAŽIVANJE ZA SVOJU KRUŽNU KREDITU

Moje ime je gospođa Helen Wilson, zajmodavac koji nudi zajmove za životne mogućnosti
Trebate li financijsku pomoć? Možemo pomoći
Nudimo zajmove po jeftinoj i povoljnoj kamatnoj stopi od 2%
Stoga nas molimo da nas kontaktirate danas putem e-maila na: ([email protected])

Tražite sredstva za isplatu kredita i dugovanja?
Tražite novac za plaćanje računa?
Tražite sredstva za pokretanje novog posla?
Imate li nedovršeni projekt na dohvat ruke zbog neodgovarajućeg financiranja?
Trebate novac da biste uložili u određena područja specijalizacije

Nudimo sve vrste zajmova bilo kojeg iznosa koji vam trebaju.
Naš kapital i proces kreditiranja 100% je zajamčen i osiguran, sreća naših klijenata je naša snaga, mi smo ugledna, legitimna i akreditirana kreditna tvrtka. Posudimo pojedincima i tvrtkama koje trebaju novčanu pomoć.

Zato nas kontaktirajte danas putem e-maila na ([email protected])
Hvala vam

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI