Ukrajina obustavlja isporuke ruske nafte Mađarskoj

Nafta
8 komentara

Ruska nafta je prestala da teče u Mađarsku kroz naftovod “Družba” (Prijateljstvo) koji prolazi kroz Ukrajinu, potvrdila je u utorak navečer mađarska naftna kompanija MOL.

Zvanični razlog ukrajinske strane je da je ruski vazdušni napad pogodio trafo stanicu u blizini granice sa Bjelorusijom, koja snabdijeva strujom jednu od crpnih stanica potrebnih za rad.

Ukrajina je takođe obavijestila ruski Transnjeft da je usluga obustavljena zbog “pada napona”, rekao je Igor Demin, portparol ruskog naftnog giganta.

Isporuke sirove nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj “privremeno su obustavljene”, navodi se u saopštenju MOL-a.

“Pratimo događaje i zajedno sa ukrajinskim partnerima ispitujemo uslove za ponovno pokretanje naftovoda Prijateljstvo”, dodala je mađarska naftna kompanija.

Prema MOL-u, postojale su adekvatne rezerve nafte kako bi se osigurao rad rafinerije Szahahalombatta dok se naftovod ne vrati u pogon.

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, kako bi se pozabavio obustavom gasovoda i tvrdnjama da je zalutala ruska raketa pogodila selo u Poljskoj, rekao je njegov portparol Bertalan Havasi.

Iako je EU u junu zabranila uvoz ruske nafte morem, Brisel je izuzeo Mađarsku, Češku i Slovačku da nastave da kupuju naftu iz Moskve putem naftovoda.

Izgrađena 1960-ih, Družba se proteže preko 4.000 kilometara od Tatarstana u Rusiji do Mađarske i onoga što su nekada bile Istočna Njemačka i Čehoslovačka. Preko teritorije Ukrajine prolazi oko 1.490 km gasovoda. Gasovod se u Užgorodu razdvaja na Družba-1, koja ide do današnje Slovačke, i Družba-2, koja ide do Mađarske.

Družbamađarskamolukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Znate li onu narodnu: dok bi para bi i jarana.

Tako je bilo sa SSSR.
Tako je sad i sa SAD kad im ponestaje para.

Rusi imaju energente, hranu, vjestacko dlubrivo i sl. koje prodaju prijateljskim zemljama sa popustom, neutralnim i neprijateljskim po trzisnim cijenama. Bice veselo kad Rusi kazu nema vise za neprijatelje ni po trzisnim cijenama. Tad ce imati izbor izmedju obnove prijateljstva sa Rusijom ili da kupuju robu od SAD po trzisnim cijenama . Sta mislite koliko dugo ce ameri moci svojim saveznicima preprodavati rusku robu po visestrukim cijenama? Da li ce madjari pristati da preko Hrvatske uvoze americki LNG i naftu?

Umpah Pah
1 godina prije

Ukrajinci

kradu naftu s lonci ?

Max
1 godina prije

Bilo je potrebno.

tihobl
1 godina prije

Ponovo je potekla nafta prema Madjarskoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI