NYT: Rosneftovi projekti sustavno štete američkim interesima

rosneft
20 komentara

Proteklih dana je u hrvatskim medijima bilo puno riječi o mogućem preuzimanju INA-e od strane ruske državne kompanije Rosneft. U subotu  je o tome u intervjuu za Jutarnji List govorio i izvršni direktor kompanije Igor Sečin, a dan poslije su se pojavili napisi o tome što će reći Amerikanci, iako i samo razvijaju važne projekte s ruskim naftnim divom.

Odgovor, iako neslužbeni, stiže od strane Amy Myers Jaffe, stručnjakinje za energetsku sigurnost u američkom Vijeću za inozemne poslove, koja je za današnje izdanje The New York Timesa izjavila ”kako je Rosneft rusko geopolitičko oružje, koje šteti američkim interesima”.

“Rosneft nastoji stvoriti okolnosti koje u geopolitičkom smislu mogu biti izuzetno vrijedne. Kompanija zapravo ruskoj vladi daje nevjerojatan utjecaj na pitanja koja su važna za Sjedinjene Američke Države”, rekla je Amy Myers Jaffe.

Iako se u članku ne spominju američki saveznici, poruka je jasna: svako poslovanje s Rosneftom šteti američkim interesima.

”Rusija se sve više koristi naftom kao geopolitičkim alatom, šireći svoj utjecaj u svijetu i šteti interesima Sjedinjenih Američkih Država. Moskva kroz Rosneft pokušava ostvariti svoj utjecaj u onim područjima gdje su se Sjedinjene Američke Države suočile s otporom. Ova tvrtka je aktivna u osjetljivim zemljama poput Kube, Kine, Egipta i Vijetnama”, navodi  The New York Times .

”Osim toga, Rosneft zaključuje poslove sa zemljama istočnog Mediterana i Afrike, ima gospodarski i politički utjecaj u sjevernom Iraku i traži kontrolu nad iranskim naftnim poljima”, objašnjava autor članka Clifford Krauss.

Budući da je Exxon Mobilu i drugim zapadnim naftnim tvrtkama zbog sankcija zabranjeno da koriste ili ustupaju svoju tehnologiju Rosneftu da razvija ležišta škriljevca ili polja nafte i plina u Arktiku, tvrtka je u potrazi za novim naftnim depozitima izvan Rusije.

Trenutno je Venezuela najvažnija zemlja za rusku kompaniju i za Rosneft je postala drugi najveći izvor nafte, odmah nakon same Rusije. Tijekom protekle tri godine su Moskva i Rosneft Caracasu dali financijsku pomoć od 10 milijardi dolara, pomažući Venezueli da izbjegne bankrot.

“U ovim poslovima postoji geopolitički element. Rosneft jeftino stječe ležišta u Venezueli, što povećava utjecaj Vladimira Putina u našem dvorištu”, rekla je Helima Croft, čelnica tvrtke RBC Capital Markets, upozoravajući na ruski  utjecaj u Sjedinjenim Američkim Državama.

Za američki list, sličan model Rosneft koristi i na Bliskom istoku, gdje Rusija podupire sirijsku vladu Bashara Al-Assada, surađuje s Iranom i “umeće klin” između Turske i Zapada.

The New York Times piše i kako se Rusija službeno protivi kurdskoj neovisnosti, ali to nije spriječilo Rosneft da vlastima regije Kurdistan ovog mjeseca potpiše ugovor vrijedan 400 milijuna dolara za prava na bušenje naftnih polja.

I naravno, američki list i stručnjaci podsjećaju na vlasničku strukturu Rosnefta, koji je u rukama Kremlja, ali i da je izvršni direktor kompanije Igor Sečin, bivši zamjenik premijera i bliski Putinov saveznik, nakon ruske ”invazije” na Krim prije tri godine od strane Sjedinjenih Država i EU pogođen sankcijama.

exxon mobilIgor SečinINARBC Capital Marketsrosneft
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

Pa, ameri kaao i svaki pravi gazde: “Radi sto ti kazem da radis, a ne ono sto ja radim.”

Podravec
6 godine prije

Jupiiiiiiii………

nekoime
6 godine prije

A Ameri su koristili svoj monopolistički položaj u trgovini naftom isključivo za postizanje mira u svijetu i pomoć siromašnima.

ive
6 godine prije

Mi smo gore od kolonije, prestrašno.
Sve ćemo uništiti, neka i krepa samo da ne dođe nitko osim amera!
Koji nevjerojatni mazohizam!

kladionicar
6 godine prije

Ma ne sekiraju se Ameri puno zbog Rosnefta. Brzo ce oni to rijesiti i sa njim, i sa onim koji stoji iza njega, i sa onima koji posluju sa njim. Cekaju samo da se Arnold, Stalone i Tom Kruz vrate sa godisnjeg odmora. Prvi ce voditi kopnene snage, drugi ce djelovati diverzantski u pozadini neprijatelja, a treci ce im pruzati vazdusnu potporu. Ovaj trojac ima da ih sve razbije u paramparcad, a ko ne vjeruje, neka pogleda njihove filmove, tamo je sve lijepo i vjerno prikazano, tako da eventualnim skepticima ne ostavlja ni najmanju mogucnost za sumnju. Zato drz’ te gace prozvani, crno vam se pise!

čokolino
6 godine prije

Postoji li na ovom svijetu, pa čak i u svemiru, bilo šta što ne šteti interesima SADista? Postoji li bilo šta u što oni ne zabiju svoj nos?

mmne
6 godine prije

nacija sonja , mlitavih americkih muskaraca , potpuno se prepustila sizofrenim klimaktericnim nakazama poput, hilari, olbrajt, kondolize, viktorije nulan te nimrata randawa 8niki) heli…..kraj se zna kad dodje dobar “gazda”

rodoljub
6 godine prije

Americki interes je da niko drugi nema interese . Njihovi interesi ne stete drugima, oni gruge unistavaju … demokratski .

Zeljko
6 godine prije

Smetaju americkim interesima da osiromase sve drzave I uvedu ih u svijet americkog slobodonog svijeta…..za slaboumne naravno

Sinisa
6 godine prije

Panika medju mojom Srbima,Srbi Rusolofi na sedmom nebu….”Zagreb — Čelni čovek ruske naftne kompanije Rosnjefta Igor Sečin izjavio je kako Hrvatska zauzima centralno mesto u Rosnjeftovoj strategiji regionalnog razvoja.” obecavaju ulaganja u Sisak.

davor
6 godine prije

i treba da štete…..bravo rosneft

korisnik_postoji
6 godine prije

A što je sa slobonim tržištem? Zar ono nije prvi stup kapitallizma?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI