fbpx

Rusija i Libija potpisali veliki naftni ugovor

Rosneft - Haftar - Libija

Libijska “Nacionalna naftna kompanija” (NOC) je potpisala ugovor s ruskim Rosneftom, čime su se udarili temelji za daljnja ulaganja u libijskom naftnom sektoru.

U zemlji žele povećati proizvodnju nafte uz pomoć stranih tvrtki, ali je za zapadne kompanije problem što najveće naftna ležišta kontrolira od Europske unije nepriznata “Libijska narodna armija” koju vodi general Kalifa Haftar.

Rusija je ovim potezom znatno povećala svoje sudjelovanje u Libiji, a potpisivanjem potencijalno velikog ugovora se uključila u ponovni razvitak libijskih naftnih polja.

Čelnik libijske “Nacionalne naftne kompanije” je potpisao ugovor o suradnji s ruskim naftnim divom Rosneftom.

“Sporazum predviđa uspostavu zajedničkog radnog povjerenstva dva partnera za procjenu mogućnosti u različitim sektorima, uključujući istraživanje i proizvodnju”, stoji u službenom priopćenju kojeg je izdala libijska nacionalna kompanija.

Prije svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine, Rusija je uložila puno novca u Libiju, stoga je logično da dijelom želi vratiti izgubljeni kapital, a to je moguće samo ako se zemlja oporavi od nasilnih sukoba, a to je moguće ako se uz pomoć stranih tvrtki potakne proizvodnja nafte. U tom će slučaju vojska generala Haftara lakše doći do sredstava za nabavu oružja i opreme za borbu protiv raznih islamističkih skupina koje drže dio Libije, uključujući glavni grad Tripoli.

U posljednjih nekoliko mjeseci je Rusija sve uključenija u Libiji, gdje Zapad mjesecima pokušava postići dogovor u okončanju dugotrajnog političkog zastoja i pomiriti dvije vlade i vojne frakcije između istočne vlade u Tobruku i od Ujedinjenih naroda priznate fantomske Vlade nacionalnog sporazuma i Tripoliju.

Veći dio islamističkih frakcija iz Tripolija i Misrate su nedavno odlučile da neće priznati “Vladu nacionalnog sporazuma” i premijera Fayeza Al-Seraya, a general Haftar je nije priznao od njezina osnutka.

Rusija sada u njega gleda kao ključnog aktera u zemlji i mnogi su uvjereni da samo Moskva može nagovoriti Haftara na konsenzus s vladom u Tripoliju.

Budući da Haftarove snage kontroliraju većinu naftnih resursa, logično je da se za moguću obnovu naftnog sektora pregovara s njim i političarima u Tobruku.

Napori da se osigura politička budućnost Libije su u zastoju, obzirom da nije uspio ni pregovarački proces koji se nedavno trebao održati u Egiptu. General Haftar, iako je doputovao u Kairo, jednostavno se odbio sastati s premijerom Vlade nacionalnog sporazuma, Fayezom Al-Serayem.

Unatoč ovom potezu generala Haftara, Fayez Al-Seray je pristao na promjene u sastavu svoje vlade, ali je situacija u zemlji prilično krhka. Fayez Al-Seray je preživio pokušaj atentata u nedjelju u Tripoliju, zajedno s dvojicom svojih viših pomoćnika. Napadači su nepoznati, ali je u Tripoliju tamo ‘de facto’ na vlasti samoproglašena “Vlada nacionalnog spasa” Kalife Al-Ghwala.

General Haftar je tražio od Moskve pomoć u borbi protiv takozvane “Islamske države”, ali i skupina koje su se ranije borila pod imenom Ansar Al-Sharia, Libijska islamska borbena skupina i drugih.

Europski diplomati strahuju da bi se Libija mogla pridružiti zemljama na Bliskom istoku koje podržava Putin, kojima vladaju “sekularni autokrati” poput sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i egipatskog predsjednika Abdela Fataha Al-Sisija.

Libija je jedna od nekolicine zemalja skupine OPEC koja je pošteđena od smanjenja proizvodnje sirove nafte u prvoj polovici ove godine. OPEC i zemlje neovisni proizvođači nafte su se dogovorili da će smanjiti proizvodnju za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno. Međutim, Iran, Nigerija i Libija neće smanjiti, nego će zbog kompliciranih političkih okolnosti čak povećati proizvodnju nafte.

Ugovor s Rosneftom je potpisao Sanal Mustafa, koji vodi jedno od rijetkih dvostranačkih tehnokratskih tijela u Libiji. S ruska strane je ugovor potpisao predsjednik Rosnefta, Igor Sečin.

“Potrebna nam je pomoć i ulaganja velikih međunarodnih naftnih kompanija da stabiliziramo naše gospodarstvo. Ovaj sporazum s najvećom ruskom naftnom kompanijom je temelj za identifikaciju područja suradnje. Posao libijske Nacionalne naftne kompanije s Rosneftom i Rusijom mogu igrati važnu i konstruktivnu ulogu u Libiji”, rekao je Sanal Mustafa.

Vezani tekstovi:
• Farsa na Malti – EU se prerano hvalila sporazumom o izbjeglicama s “Libijom
• Libija se vratila starom savezniku i Rusiji će dati vojnu bazu?

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
28 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Brainstorm
Gost
Brainstorm
4 godine prije

sto ce rusima libijska nafta kad imaju svoje vise nego sto mogu prodati?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije
Reply to  Brainstorm

A čime će Haftar platiti rusko oružje? Ekserima? Bolje je da mu osposobe polja, a nafta će se prodati, uskladištiti, može se miješati ako je laka s teškom i obratno, da se dobije optimalna kvalteta…….

Mak
Gost
Mak
4 godine prije
Reply to  Brainstorm

Pa da bi oni koristili 20%, a Libijci 80%, a ne kao do sad 99% Zapadna “elita”, a 1% lokalni basibokuzi! Pri tom moraju biti zahvalni “elitama” kao mi! Recimo Italijani proizvode Kinder, a Njemci preuzeli Ferari, e mozes zamisliti kad ce jadni Italijani zaraditi sa kinderima jednog Ferarija, ali… Pročitaj više »

4 x
Gost
4 x
4 godine prije

Koga je više briga da li EU nešto podržava, ili se nečemu protivi i brine !

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
4 godine prije
Reply to  4 x

To je to!

Arkaj
Gost
Arkaj
4 godine prije

@Brainstorm – Ovim se povećava ruska kontrola nad kapacitetima a to joj daje značenje u dogovorima proizvođača o cijenama i kvotama – sto se opet lako materijalizira kako u političkom i ekonomskom utjecaju tako i u živoj lovi…

Travis
Gost
Travis
4 godine prije

Ili u prijevodu: nafta po nižoj cijeni za oružje.

Bzvz
Gost
Bzvz
4 godine prije

Nedavno su Merkel i Morgherini kao nesto setale po Libiji jer ce kao srediti probleme tamo ahahaha, koja olos sa dna kace

Sardelino
Gost
Sardelino
4 godine prije

Libija bi uz rusku ali prijateljsku pomoć mogla stati na vlastite noge i biti ponovo važan faktor, ekonomski i politički u okruženju.Rusija je svijesna da „mora“ ispraviti grešku odnosno grijeh koji je počinila ne stavljajući veto na zonu zabrane leta čime je doprinjela zajedno sa kinom padu Gadafija a time… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
4 godine prije
Reply to  Sardelino

Godinama se provlače mitovi da su kao “pogriješili”, skupa s Kinom. Sve ima svoje zašto i zato. Nije naodmet spomenuti da je rusija puno toga izgubila kad su se ovi u maniri naivne sobarice približavali zapadnim zemljama.

Blues
Gost
Blues
4 godine prije
Reply to  Sardelino

Ne postoji prijateljstvo, postoji interes

Retten
Gost
Retten
4 godine prije

Engleska vlada je porucila Rusima
– Nek medo drzi dalje sape od Libije.

Zelu gusari Libiju za sebe.

Nece gusari gledati taj film…takvi filmovi su se snimali od 1985-2008

jale
Gost
jale
4 godine prije
Reply to  Retten

A Rusi su odgovorili: “Nema životinje u zoološkom vrtu koja medvjedu može govoriti šta da radi”?

mars
Gost
mars
4 godine prije
Reply to  Retten

@ Retten – a Šojgu im odgovorio – “u vašem zoološkom vrtu još nema životinje koja bi mogla naređivati medvjedu”!

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije

@ Sardelino, sve dobro sto pises… Uzmi u obzir da Libija ne bi bila unistena da je Gadafi dao vojne baze Rusima kao sto Europljani daju Amerikancima. Uz to, znaj, da niti jedan sin od Gadafija nije nikad nogom stupio na tlo Rusije. Gadafi je racunao provocirati tzv. zapad, siriti… Pročitaj više »

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije
Reply to  Ivan

To su ti tako rekli u skoli a ti povjerovao. Po tome je to povjesno NE rekla i Albanija, Rumunjska, Kina, Madjarska…itd. A sto ces ti nisi isao u njihove skole, pa nisi ucio iz njihovih knjiga. Kome su Jugosloavenske vlasti rekle? Rusima. A jesu li to rekli Amerikancima? Jesu.… Pročitaj više »

Blues
Gost
Blues
4 godine prije
Reply to  Ivan

@Ivan Kina je bila preveliki zalogaj za SSSR, Mađarska je 1956. pokušala reći “povijesno ne” i taj ustanak je ugušen isto kao u Čehoslovačkoj 1968. Albanija je to napravila 1961. ali se priklonila Kini, koju je polako s vremenom napustila. Rumunjska nikada nije napustila V. U, ali se vremenom udaljavala… Pročitaj više »

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije
Reply to  Ivan

Mozda su tako ucili u skolama da je Gadafi rekao ono povjesno Njet Rusima, mi ne znamo a moze se prepostavljati. Tko ce znati.
Mozda tako govori i Lukasenko.

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije
Reply to  Ivan

Ako cemo tako i Kuba je rekla povjesno NE Americi…ali nema sluzbenog dokumenta. E, sad ce netko reci pa ono ponasanje Kube je bilo povjesno NE Americi. Moze se tako tumaciti. Moje pitanje je, jel oni to na Kubi tumace kao “povjesno ne” Americi? Cisto sumnjam. Tako se moze i… Pročitaj više »

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije

Koliko se meni cini, sovjetske trupe su izasli iz Jugoslavije vec 1945. Prije tog povjesnog NE 1948 Jugoslavija je dobila ruski vojni avion koji je za ono vrijeme bio vrhunac ruske tehnologije. Jugoslavenske vlasti su rekli Rusima da se avion srusio i dali ga na uvid CIA agentima koji su… Pročitaj više »

Osoba C
Gost
Osoba C
4 godine prije
Reply to  Ivan

Bez neke namjere da dociram ili nešto takvo, navodim samo da stvari treba promatrati u vremenskom kontekstu u kojem su se događale. Ionako zaostala, ratom razrušena zemlja, na vjetrometini gdje se prelamaju interesi velikih sila pobjednica. Glad u zemlji, Čerčil i ,,Željezna zavjesa,,, Tršćanska kriza, neke fantazije i planovi sa… Pročitaj više »

Deda Brada
Gost
Deda Brada
4 godine prije
Reply to  Ivan

Imale su jugoslovenske vlasti i te kakve obaveze prema Englezima. Kada se odlučivalo ko će da vlada Jugoslavijom posle rata, kralj ili komunisti, Englezi su rekli komunisti t.j. Broz. Oni znaju zašto im je Broz više odgovarao, a Broz je znao da im je dužan. Zato je onaj avion poklonjen… Pročitaj više »

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije

Jos od 1945 Sovjeti i Englezi su gurali Jugoslaviju u svoj tabor. Englezi su ubacivali teroriste/diverzante mnogo godina poslije 1945 u Jugoslaviju a Rusi nisu ubacivali. Obo dvoje su vrsili pritisak svak na svoj nacin. Zapad je davao utociste umjerenoj opoziciji, bivsim cetnicima i ustasama a Rusi nisu davali. Duga… Pročitaj više »

Bear
Gost
Bear
4 godine prije
Reply to  Ivan

Natrag na temu.Libija ce uskoro postati to,sto je Sirija danas za Ruse.Nova baza flote,nova baza za RUAF.Na taj nacin RF ponovno kontrolira jug evrope,Afriku i sredozemno more.
Tu je i odgovor na Nato PRO u Poljskoj i Rumuniji.Kopiju takvog sistema ce RF stacionirati u Tartusu i u zaljevu Sirta.

Bear
Gost
Bear
4 godine prije
Reply to  Bear

Crnomorska flota u buduce: flotila zapad,flotila istok,flotila crno more,flotila podvodnih jedinica (Novorosijsk),dopuna iz sjevera preko Gibraltara,dopuna jug preko Sueza. Sljedece je baza u Egiptu (bivsa sssr baza). Putin vraca natrag strategiju sssr-a.Ovo u Libiji je treci korak ( prvo Krim,onda Sirija,sad Libija,sutra Egipt). Problem je jedino tehnika mornarice,koja ce se… Pročitaj više »

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije
Reply to  Bear

Nek ti se rijeci pozlatu.

Nikola
Gost
Nikola
4 godine prije
Reply to  Ivan

Da, to je dugoročni cilj.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Ja samo znam da su neki nadobudni komentatori pisali da je Haftar trazio pokemone pri posjeti Admiralu Kuznjecovu , pa su se nakon toga bunili kako kuznjecov previse dimi i zagadjuje demokratski -neoliberalni kapitalisticki okolis 🙂 a ja sam onomad tvrdio a i danas stojim kod toga , da gdje… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik