Sirija i Rusija zacementirali savez u energetskom sektoru – Predratni ugovori ne vrijede

Rafinerija
62 komentara

Iako smo o tome izvijestili ranije, diljem svijeta, pa tako i Hrvatskoj, budući da je INA odlično poslovala u pokrajini Homs do uvođenja sankcija Siriji i izlaska iz zemlje, kompanije koje su prije rata poslovale u Sirijskoj Arapskoj Republici će se morati pomiriti s činjenicom da u obnovu i nova istraživanja sirijskog energetskog sektora ulaze saveznici i da nema mjesta takozvanim “Prijateljima Sirije”, skupini zapadnih i arapskih zemalja koje su se 2012. okupile kako bi koordinirale politike s ciljem svrgavanja vlade Bashara Al-Assada.

Naime, službeno je potvrđeno da su ruske tvrtke već započele geološka istraživanja, kao i rad na termoelektranama u Siriji.  Za Hrvatsku je posebno bolno što je INA na svom polju u Homsu završila sva potreba istraživanja i otkrila rezerve koje su Hrvatskoj potencijalno mogle donijeti dobit od 20 milijardi dolara. Međutim, djelatnici INE su po nalogu tadašnje vlade Zorana Milanovića i bivše ministrice Vesne Pusić morali napustiti Siriju i vratiti se u Hrvatsku.

Sada su radovi u toj zemlji dodijeljeni ruskim kompanijama STG-Inženjering, Zarubežneft, Zarubežgeologija, Tehnopromexport i drugim ruskim tvrtkama, priopćila je služba za odnose s javnošću ruskog Ministarstva energetike.

“U industriji nafte i plina, u suradnji sa sirijskim partnerima, ruske kompanije studiraju mogućnost oporavka naftnih i plinskih polja, rafinerija i infrastrukturnih projekata za istraživanje koja su provedena na kopnu i na moru”, priopćilo je rusko ministarstvo.

Karta Hayan - Bivša Inina postrojenja
FOTO: Karta Hayan – Bivša Inina postrojenja

“U području elektroenergetskog sustava, za Siriju je prioritet organizacija opskrbe električnom energijom gradova i velikih naselja i ruske tvrtke već sudjeluju u projektima obnove i modernizacije termoelektrane u zemlji”, priopćila je služba.

Krajem siječnja je Ministarstvo energetike izvijestilo da su Rusija i Sirija potpisale plan suradnje u energetskom sektoru do 2018. godine i dalje, čime se ruska strana obvezala na obnovu, modernizaciju i izgradnju novih energetskih postrojenja u Siriji.

Novinarima je prvi zamjenik ministra energetike Rusije Aleksej Teksler je objasnio da se raspravljalo o obnovi četiri termoelektrane u Siriji, te da bi u tom projektu mogla sudjelovati tvrtka Tehnopromexport, član državne korporacije Rostek.

INA - Izgubljena naftna polja u Siriji
FOTO: naftna polja u Siriji

U veljači je ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao da je dogovoren i potpisan plan rada i u industriji nafte i plina, te da ruske tvrtke razmatraju mogućnost istraživanja u Siriji, kao i obnovu postojećih polja. U travnju je rekao da su tvrtke već počele raditi u Siriji, bez navođenja imena tvrtki i vrsta posla.

Iako smo o ovom scenariju govorili još u prosincu 2016. godine, u nama je tinjala nada da će se, jednom kada rat bude gotov, INA ipak vratiti na stara polja i postrojenja. Međutim, podanilka politika i podrška u oružju islamističkim terorističkim skupinama u Siriji je izgleda bila presudna da Damask, koji definitivno pobjeđuje u ovom nametnutom ratu, odbaci stare ugovore i okrene se suradnji sa saveznicima.

Prestanimo se lagati – Assad je Inu već protjerao iz Sirije

EKSKLUZIVNO: Reportaža iz bivšeg postrojenja Ine u Siriji (VIDEO)

Aleksandar NovakAleksej TekslerINASTG-InženjeringTehnopromexportZarubežgeologijaZarubežneftZoran Milanović
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Akull
5 godine prije

SAmo naprijed u bolje sutra…….

zgvaca
5 godine prije

Sirija ce izgubiti godine na sudovima sa zapadnin firmama.

Majk Majers
5 godine prije

Bravo Asade! Izdajnicima urucija “raus”. Onaj ko je radija na njegovom svrgavanju, stvarajuci rat i genocid nas sirijskim stanovnistvom, nema vise nikakva prava u Siriji. Nazalost, hrvatski izdajice su jedni od tih. Jos jednom, bravo za Asada-odlican i odlucan potez ka boljem sutra

Ivo Lola
5 godine prije

E da smo samo to izgubili… Bili smo i sada smo još samo jedna mala poluga koja je poslužila u pokušaju ostvarenja bolesnog i nerealnog sna Zbignjeva Bžežinskog i mafijaške klike oko njega. Izgubili smo 30 godina služeći propalom korporativno-globalističkom eksperimentu, izgubili smo 500.000 radno sposobnih i aktivnih stanovnika, onih koji bi danas uplaćivali u mirovinske fondove, koji bi trošili ovdje i štedili ovdje, koji bi pravili djecu… Izgubili smo industriju, izgubili smo stočarstvo, poljoprivredu nam uništava uvoznički lobi, bavimo se tricama i kučinama dok drugi, pa i neki oko nas, grabe naprijed i ne osvrću se za nama. A mi ćemo zarađivati od zimmer frei i mirovinske fondove puniti PDV-om, sve dok ne dođe jedna loša turistička sezona, kao ova, zbog čega se pod hitno moralo ići na reformu mirovinskog sustava. A reforma, koju su ministri i premijer zakukuljili u skupocjeni celofan nije ništa drugo nego isti model kojega… Čitaj više »

Ante
5 godine prije

Hrvatski političari su zamalo prodali vlasništvo nad inom zapravo onaj Karamrko tvz domoljub iz HDZ-a. Dok je Hrvatska imala vlasništvo nad inom svaki lopov političar se na toj firmi basnoslovno bogatio. Zaključak Hrvatska država od tih naftnih polja ni profita ne bi imala baš ništa.

dobagan rogić
5 godine prije

Ljudi ovo je nepravda pa zar nije Vesna Pusić veliki prijatelj Sirije?

Ivan
5 godine prije

Predlažem da se prijateljici Sirije Vesni Pusić zbog veleizdaje i protuhrvatskog djelovanja oduzme državljanstvo RH.

čitatelj portala
5 godine prije

Izvanredna vijest. Prijatelji u ratu, prijatelji u miru. Rusija i Sirija.
Mi smo popušili radi podaničke politike.

davor
5 godine prije

Šupačke vlade šupačkih država vire iz zadnjice američke konjice i projekta Velikog Izraela.

stefano
5 godine prije

Sreo sam prije tjedan dana čovjeka za kog znam da je radio u ini . Kroz razgovor ga pitam gdje je, on mi kaže u Ukrajini. Iz eu fondova dobili su ukr, novce za istraživanje plinskih polja pa ina je dobila taj posao komplet sa svojim strojevima i opremom.tako da su se vjerovatno već snašli.Nevezano kroz razgovor kažem mu da je Ukr. bilo bolje da nisu sa rusima u problemima i da dobijaju plin od njih. Čovjek mi kaže da su ukrajinci ovako sretniji je im je pun kufer ruske države. Oni tvrde da su njih rusi gidinama muzili i toliko osiromašili državu da je do ovoga moralo doći. Kaže mi još da osim Kijeva i par veći gradova kod njih pojedina mjesta ne da nemaju asfalt nego ni struju, to trebaš vidjeti .nebi čovjek vjerovao Rekao mi je još da nevole ukrajinci ruse i da je ovako najbolje jer… Čitaj više »

Vlastimir
5 godine prije

Tako je to u politici.Negde dobijaš a negde gubiš.Hrvatska je svojom podaničkom politikom prema Americi uspela dobiti nezavisnost a sadašnjom podaničkom politikom prema Americije izgubila mogući dobitak od 20 milijardi dolara.

SU 57
5 godine prije

Normalno.

Spartak
5 godine prije

Hrvatska ne može naprijed sve dok se ne uvede smrtna kazna za veleizdaju te ne objese Milanović, Pussy, Sanader Škregro i još neki. Za početak, kao primjer drugima.
Ako je dotičnim veleizdajnicima vješanje nehumano, prihvaćam i električnu stolicu. Mislim da bi cijeli narod s veseljem sudjelovao u prikupljanju novca za kupnju jedne takve fotelje. Za te izdajničke vucibatine koje toliko vole političarske fotelje.

Kanncer
5 godine prije

Hrvatski gadovi su podupirali Al Nusru, dakle ISIL… sabotaža državnih interesa – Goli Otok!!!

vladimir
5 godine prije

o da se ruse pita? kad misle vratit bijele noči ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI