fbpx

Što nam sve nudi svetište zvano Sjedinjene Američke Države

SAD zastava nebo

Vlada Sjedinjenih Država, čija je izvršna vlast u rukama milijardera Donalda Trumpa, odlučna je politički i ekonomski izolirati Moskvu vršeći pritisak na Rusiju sankcijama i prisiljavajući svoje saveznike da slijede isti obrazac.

Sankcije protiv euroazijskog diva se i dalje nameću i ovih je dana usvojeno 75. proširenje po redu kojima su sankcionirane ruske tvrtke i osobe koje su uključene u isporuke goriva ruskom kontingentu u Siriji.

Iako sankcije nisu dale rezultate i nije ostvaren cilj zacrtan pod Obamom 2014. godine, one neće stati i dodatno će se proširivati na druge poslovne i financijske entitete i državljane Ruske Federacije.

Ovaj negativan rezultat, neprihvatljiv za jastrebove i savjetnike koji žele veći američki pritisak na svog arhineprijatelja, trebao je udvostručiti napore Washingtona u istinskom “prljavom ratu” u kojem se politički, diplomatski i komunikacijski pritisak pridružuje prisili koja proizlazi iz široke upotrebe sankcija protiv ruskog proizvodnog, energetskog, bankarskog i financijskog sektora. Ovi se napori provode zajedno s napadom na sektor obrane i gospodarstva Rusije, kroz obavještajne operacije, pa čak i „false flag“ napade. Ništa nije nedostajalo u ovoj politici, koja je optužila ruske obavještajne službe za napade bojnim otrovima ili bombardiranjima civila sa zrakoplovima raspoređenim u Siriji.

Od Moskve do Teherana

Politika Sjedinjenih Država usmjerena na sprečavanje uspostave konstruktivnih odnosa Ruske Federacije s međunarodnom zajednicom i uspostavu bilateralnih veza s drugim zemljama prati iracionalnu politiku sankcija, kao što je slučaj s Venezuelom, Iranom, Kubom, Sjevernom Korejom, Nikaragvom, Sirijom i svakome tko se protivi hegemonističkim težnjama Sjedinjenih Država, koje se jednostavno ne mogu pomiriti s činjenicom da gube nadmoć na međunarodnoj sceni. Zabrane putovanja, kazne, sankcije, embarga i sve što može izmisliti imperijalistička politika pogađa sve od Moskve do Teherana, od Damaska do Caracasa, od Havane do Pjongjanga i dalje.

Za iranske vlasti, zemlju koja je pod snažnim pritiskom, sankcijama i napadima od trijumfa revolucije 1979. godine, kaže se da “dok Iran reagira diplomacijom, Sjedinjene Države istovremeno koriste sankcije, terorizam ekonomske ratove“.

Vlasti Irana i Rusije, nakon što je američka politika kao pristup za obje zemlje odabrala silu, ukazale su na potrebu „jačanja suradnje dviju zemalja kako bi se osporile američke sankcije“. Na sastanku održanom u Turkmenistanu prošlog kolovoza su ruski premijer Dimitrij Medvedev i prvi potpredsjednik Irana Eshaq Jahangiri inzistirali na potrebi ubrzanja gospodarske suradnje dviju zemalja.

“Teheran i Moskva bi trebali smanjiti njihovu ovisnost o stranim valutama u transakcijama i bankovnoj razmjeni. SAD pokušavaju povećati svoje pritiske na Iran i Rusiju, ali Teheran i Moskva u trgovinskim vezama i gospodarskoj suradnji moraju djelovati razumno”, rekao je Medvedev.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici, uglavnom iz Europske unije, plus Japan, Australija, Novi Zeland i Kanada, između ostalih, proveli su promotivnu kampanju za intenziviranje tih ilegalnih radnji s gledišta međunarodnog prava, koje uopće nisu odobrene od Ujedinjenih naroda. Podsjetimo, odnosi između Washingtona i Europske unije s Rusijom pogoršavali su se od 2014. godine, kada se Krim odvojio od Ukrajine i pridružio se Rusiji putem referenduma na kojem je više od 96 posto stanovnika poluotoka podržalo ulazak u Rusku Federaciju. Vlade Sjedinjenih Država i Europske unije se s tim nisu mogle pomiriti i krenuo je val sankcija protiv Rusije.

Na toj razini nije slučajno da zemlje poput Rusije, Irana i Kine, koje trpe ovakvo kriminalno ponašanje, traže alternativu za postizanje vlastitih razvojnih ciljeva, kao i otvaranje puta korištenju drugih valuta osim dolara, čime će oduzeti moć glavnom oružju iznuda i ucjena koje posjeduje Washington. Najjasniji dokaz alternativnog puta onom kojeg je nametnuo Washington jest da Rusija i Iran rade na interakciji ruskog sustava prijenosa, a iranski Sepam zamjenjuje sustav SWIFT kako bi se izbjegle sankcije trećim zemljama.

“Kako bi se zaštitili bilateralni trgovinski i gospodarski odnosi od sankcija trećih zemalja, poduzimaju se mjere za širenje izravnih plaćanja, korištenje nacionalnih valuta, poboljšanje interakcije ruskog sustava financijskih transfera i iranskog Sepama kao alternative plaćanja putem SWIFT-a”, rekao je Putinov savjetnik za međunarodna pitanja Jurij Ušakov.

Washington je nametnuo niz sankcija s ciljem podrivanja važnih ruskih državnih poduzeća koja su uglavnom povezana s energetskim sektorom, naftom i plinom, poput Gazproma, Lukoila, Rosnefta i Transnefta. Sankcije, destabilizirajuće akcije, financijski pritisci, zabrana trgovanja na svjetskom tržištu, uključujući i sabotažne operacije, predstavljaju izravnu prijetnju u smislu energetske sigurnosti, ne samo Rusije, već i skupine važnih europskih zemalja, uključujući Njemačku, Austriju, Poljsku, Bugarsku, Finsku, Švedsku, Dansku, Mađarsku, Francusku, Italiju, Srbiju, Grčku, Slovačku, Češku, čak i samu Ukrajinu, kao i latinoameričke zemlje koje su povezane s kupnjom njihovih resursa ugljikovodika i projektima ulaganja za zajedničko iskorištavanje tih resursa.

U slučaju Latinske Amerike su te sankcije primjetne u vezama venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA i ruske državne naftne kompanije, ali su ruska i venecuelanska vlade, te direktori ovih globalnih naftnih divova američke sankcije proglasile “nezakonitim djelima”.

Rosneft je u izjavi objavljenoj 10. rujna izjavio da „bilo kakav pokušaj Washingtona da umanji prihode u Venezueli predstavlja nezakonit čin“.

„Sjedinjene Države koriste prijetnju sankcijama kao oblik nelojalne konkurencije, jer se sve operacije sa sirovom naftom u Venezueli provode u okviru sporazuma potpisanih prije nego što je Washington uveo sankcije državnoj kompaniji PDVSA“, priopćio je Rosneft.

Ruske privatne naftne kompanije poput Lukoila, druga u ruskoj prodaji i s višemilijunskim rezervama, također trpe prijetnje Washingtona i njegovih saveznika koji su Lukoil prisilili da obustavi poslovanje u Iranu i Venezueli. Odluka o prekidu aktivnosti u obje zemlje objavljena je 2018. godine, dva tjedna nakon što se francuska naftna kompanija Total također odustala od poslovanja zbog američkog pritiska na kompanije koje održavaju ekonomske veze s Teheranom.

Na Gazprom, najveću rusku državnu plinsku tvrtku koja ima 456 tisuća zaposlenih i godišnju prodaju koja prelazi 160 milijardi dolara, vrši se veliki pritisak s kojim ga se pokušava izbaciti iz europskog tržišta. Dokaz tome bila je presuda suda Europske unije koja sprečava rusku kompaniju Gazprom da koristi puni kapacitet plinovoda Opal, kako bi smanjila prisutnost ruskog plinskog konzorcija na europskom teritoriju i favorizirao u američkog ukapljenog plina u Europi, koja bi tako trebala postati ovisna o Washingtonu, bez obzira na niže cijene ruskog plina, bilo plinovodnog ili LNG-a.

Stvarnost odnosa Washingtona sa zemljama koje mu nisu saveznici, niti spadaju u kategoriju podređenih i koje bacaju zastavu suvereniteta, kao što je slučaj s onima spomenutim u ovom članku, Rusijom, Iranom, Venezuelom i drugima, primjeri su da politička i vojna kasta i američki vojno-industrijski kompleks neće prihvatiti da im netko ometa predviđene hegemonijske ciljeve.

Dakle, američka vlada koristi širok arsenal metoda, strategija, destabilizirajućih politika, ilegalnih tehnika, „false flag“ operacija, pritisaka, sankcija, blokada, embarga, zamrzavanja imovine, neumjerenih krađa rezervi ovih zemalja, koristeći za to sramotna sudioništva europskih zemalja, preplašenih da će trpjeti nasilnu ucjenu zemlje koja bi trebala biti njihov partner.

Washington je stalni kršitelj međunarodnog prava i zbog toga djeluje nekažnjeno, jer kad se međunarodna organizacija kao UN i pokuša pozvati na međunarodno pravo, SAD odmah zaprijete da će obustaviti svoje financijske doprinose. Ako neka zemlja želi ići vlastitim ekonomskim i političkim razvojnim putem, protiv nje će se upotrijebiti sva agresivna artiljerija koja karakterizira američku naciju. Financijski pritisci, manipulativna i dezinformacijska upotreba njegovih digitalnih, televizijskih, radijskih i društvenih medija, ali i politička ubojstva, agresije i podrška poznatim Obojenim revolucijama, to je izbor opcija koje Sjedinjene Države nude svijetu, koji je daleko od mita o navodnom „demokratskom svjetlu zapadnog svijeta“, koje zapravo postaje referenca nasilnog rušitelja međunarodnog prava.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
30 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
1 godina prije

Krv, znoj i suze nam nudi svetište koje istrijebi indijance i bizone, kao što reće varan koji se “proslavio” na Galipolju ali to ga je umililo kod stvora jer on voli krv.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@gfobmosengtunraeurgiuaenrgua “Svetište zvano SAD” također nudi i predsjedničke kandidate “po svojoj mjeri”. Tako su Hrvati za vrhovnog zapovijednika Oružanih snaga dobili ni manje ni više nego hrvatsku inačicu Marylin Monroe, kojoj su brže bolje dodijeljene kvazi-prestižna priznanja poput onog da je “među najutjecajnijim ženama svijeta” (prema Forbesu) ili pak da… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora
Nakon što se popela na pozornicu dok su ljudi pljeskali ruskom baletu i klanjala (!), vjerojatno možemo govoriti ne samo o totalnom nepoznavanju kazališne kulture…već i o gadnim poremećajima, psihološkim ili psihijatrijskim? 😱

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija Ništa nije isključeno. Međutim, ono što mene osobno najviše smeta jest to da ona ne predstavlja ni hrvatsku Katolkinju (iako je u početku nastojala postići takav imidž) niti hrvatski narod općenito, nego potpuno artificijelnu (političku) ženu oblikovanu i regrutiranu za ostvarivanje “posebnih zadataka” na određenom terenu (neki bi to… Pročitaj više »

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Kora

novoizabranog hrvatskog predsjednika/ce omoguće veće predsjedničke ovlasti s ciljem efikasne identitarne diferencijacije Hrvatske u odnosu na druge EU države, kao i preustroj hrvatske obavještajne zajednice i koncepta europske i vanjske politike u skladu s najnovijim geoplitičkim trendovima.” U tom djelu se ne mogu složiti. Pogotovo u djelu večih ovlasti. Po… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  jbg

@jbg Slažem se s Vama da su ovlasti hrvatskog predsjednika sasvim dovoljne i da ih ne treba povećavati. Citirani tekst sam stavila u svoj komentar zbog francuskog iskustva s tzv. “ukalupljenim elitama” i ostalih opaski autorice o “tehnokratskoj struji”, a koje mi se čine vrlo zanimljivima. Što se ovog drugog… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora 😊😃 hm…nit’ razumiju, niti ih briga. Neznam od kud’ početi…”hrvatsko državno vodstvo”, ah, kako to gordo zvuči… Vama je poznato da u neke stranke ne primaju mlade visokoobrazovane ljude? SDP. Sjećate se kako Bernardić 6 mjeseci (!) nije usta otvarao, a kad ih je otvorio – još gore? Čovjek… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija I, što kažete na kandidaturu predsjednice… napisani govor, didaskalije, brzu reakciju Anušića na blamažu KGK? Moje je mišljenje da ona gubi izbore ma koliko se neki trudili poduzimati “stožerne korake” i maksimalno kontrolirati “spontanu” predsjednicu. Štoviše, čini mi se da će ona sa sobom povući u propast dobar dio… Pročitaj više »

Saša bubnjar
Gost
Saša bubnjar
1 godina prije
Reply to  Kora

Ne želi razumjeti…ignorance is bliss

Sasa bubnjar
Gost
Sasa bubnjar
1 godina prije
Reply to  Lucija

…svaki političar donekle pati od tih poremećaja…ali intelgencija čini razliku između tih sociopata…

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Kora

Baš zbog razloga, koje si napisao, ona čeka sa službenim objavljivanjem kandidature. Ako joj rajting još malo padne, postoji mogučnost, da se KGK uopče ne kandidira.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  jbg

@jbg Njezno odustajanje od kandidature značilo bi anticipirano priznavanje poraza kandidata HDZ-a na predsjedničkim izborima, što će više naštetiti stranci nego njoj samoj. U tom slučaju, HDZ će u posljednji tren morati pronaći “Margaretu Mađerić” ili “Dragu Prgometa”, tj. kandidata koji bi se dragovoljno žrtvovao u već unaprijed izgubljenim (ovaj… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Kora

Večeras me je @Kora ugodno iznenadila…..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  jbg

Kora, jbg Telegram, Violić: opis koli u sad “… s nevjerojatnim digresijama o tome tko je voli i ne voli, s nesuvislim upadicama o svom pjevačkom umijeću i nedostatku vremena za učenje pjevanja, i s posve sumanutim impresijama o tome kako njoj, eto, u Americi ne treba osiguranje, jer je… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija

Da, pročitala sam taj osvrt. Situacija je u svakom slučaju zabrinjavajuća.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Lucija

A ženska solidarnost……?
Ništa……. njente……. ?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@onaj najgl…..veći Dalton Are you talking to me?! 😉 P.S. – A propos “ženske solidarnosti”, kopirat ću dio svoga komentara koji Vam je izgleda promaknuo: “Inače, nakon izjave o ‘europskom Vučiću’, odnosno o tome da njezin ured ništa ne zna o kupnji (izraelskih) aviona, dotičnoj je bilo savjetovano da se… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora
Slažem se.
Za divno čudo. 🙂

rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije

Je ali najbolja fora je bila kada su Japanci zauzeli Singapur 41. Japanci su dali ultimatum možete se predati u 24 sata poslije više ne. Zapovjednik odbrane Singapura pitao je Churcila šta da radimo. Churcill je rekao “borite se”. Zapovjednik je rekao ” ko te šljivi tebi su ljudi izginuli… Pročitaj više »

Kile
Gost
Kile
1 godina prije
Reply to  rijecanin

To što su Japanci napravili šugavim britancima u Singapuru je najveća vojna pobijeda u povijesti, našamarali ih ko budale bez ispaljenog metka i trenutni gubitak imperije

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

drugim rijecima receno da su USA ZLOCINACKA DRZAVA koje su sebi i svojim interesim koristeci korupciju podmicicvanje ucijene i druge vrste kriminala podredile vecinu zapadnih zemlja pa i medjunarodnih institucija kao sto je NATO, MMF i druge.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

ali da jedno malo siroto pleme huta onako izluppa saudijsku arabiju koja ima 35 milijuna stanovnika I kupuje onoliko oružija od konjokradica I uživa njihovu zaštitu. neprocjenjivo:)

rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Saudi imaju veći proračun za naoružanje nego Rusija. :))))

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  rijecanin

ali nemaju mhuda I mozga. poput konjokradica:)

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Najluđe je kad usranci pričaju o europskim saveznicima i ruskim neprijateljima jednako tretirajuči Total i Lukoil

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Odlican clanak, kao inace. Kao sto je autor naveo, zapadni mediji rado zamjene uzrok i posljedicu. Tako, svatko zna za “Kubansku krizu”, kako su Rusi pokusali postaviti rakete na Kubu. Gledano povrsno, svatko bi rekao, ludi Rusi, provociraju bez potrebe. Ali, samo oni bolje informirani znaju, da su Ruske akcije… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

” kad se međunarodna organizacija kao UN i pokuša pozvati na međunarodno pravo, SAD odmah zaprijete da će obustaviti svoje financijske doprinose” tu leži i rješenje. Kina, Rusija, Iran i Sirija nisu siromašne zemlje. Neka plate i uzvrate!

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Dub Miroslav

Zašto bi platile?? Pa i njima paše, da USA krši medjunarodno pravo. Tako uvijek budu imali izgovora za svoje krimi radnje. Zašto misliš, da je Rusija “dozvolila” otcepljenje Kosova od Srbije? Pa, da je mogla pripojiti Krim. A očito Rusija finansijsko ipak nije toliko pogodjena, koliko su ameri to željeli.… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  jbg

jbg
Rusija nije ni dozvolila ni “dozvolila” otcjepljenje Kosova…😊
Btw, mislim da čak nije off: kritički prikaz performansa Marine Abramović koji je napisao – Duci Simonović 😊

Max
Member
Max
1 godina prije

Služe se istim metodama kao i uvijek.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik