London pozvao BP da zbog ljudskih prava i „zelene energije“ proda dionice Rosnefta 

BP
18 komentara

U Velikoj Britaniji su pozvali energetsku korporaciju BP da proda svoje udjele u ruskoj državnoj kompaniji Rosneft, koju se optužuje za štetu koju čini okolišu i za kršenje ljudskih prava, piše Daily Mail. Stručnjaci i aktivisti za zaštitu okoliša i ljudskih prava smatraju da bi takva suradnja mogla ugroziti napore britanske kompanije u prelasku na zelene tehnologije. Za koja je kršenja ljudskih prava odgovoran Rosnef, koji nije ni bolji ni gori od drugih energetskih divova u naftnom sektoru, nije precizirano.

Kao partner Rosnefta, britanska energetska korporacija može ugroziti napore tvrtke za prelazak na zelene tehnologije i obnovljive izvore energije, piše Daily Mail pozivajući se na nekoliko skupina dioničara.

Prema britanskom listu, Bernard Looney, koji je prošlog tjedna imenovan za direktora BP-a, pokazao je na društvenim mrežama stanice za punjenje električnih vozila, te govorio o svom ozbiljnom stavu prema ekološkoj krizi.

„Istodobno je BP glavni dioničar Rosnefta, koji ima lošu reputaciju u pitanjima poput zaštite okoliša i poštivanja ljudskih prava“, piše britanski list.

Konkretno, udruga ulagača, privatnih tvrtki i javnih organizacija Corporate Human Rights Benchmark (CHRB) utvrdila je da je u 2018. godini nepažnja radnika ruske tvrtke rezultirala smrću 18 ljudi. Britanski list navodi i slučaj iz 2014. godine kada su dvojica inženjera tvrtke završila u zatvoru nakon nesreće u jednoj od ruskih rafinerija nafte Rosnefta u kojoj je poginulo osam ljudi. Tada je kao uzrok eksplozije prepoznata „neučinkovitost sigurnosnih sustava u radu cjevovoda“.

Dakle  skupine za ljudska prava na Zapadu su uspjele naći dvije nesreće Rosnefta, koji ima stotine pogona diljem svijeta i oko 300 000 zaposlenih i optužiti cijelu državnu korporaciju za „kršenje ljudskih prava“. Prilično čudna logika, ali kada su u pitanju „ruski zlotvori“ više se ničemu ne treba čuditi.

Kako bi, po istoj logici, Daily mail sudio Veliku Britaniju ili neke domaće korporacije, uzevši statistiku smrtnih slučajeva radnika ili smrti koje su 2019. nepažnjom skrivili britanski radnici, koja je u odnosu na rusku pravi “genocid“, nije poznato, jer se i ne spominje. Međutim, dovoljno je pogledati izvješće britanske vlade za 2019. i zaključiti da je ovo bio „poticaj“ za BP da se odrekne suradnje s ruskom kompanijom, dok su smrti na radu i od aktivnosti Rosnefta zapravo sporedna stvar.

BP u Rosneftu ima 19,75% udjela, koji se procjenjuje na 15,7 milijardi dolara, žali se i međunarodna ekološka organizacija Greenpeace, čiji su predstavnici, na dan imenovanja Looneya za direktora, prosvjedovali ispred sjedišta britanske kompanije u Londonu. Aktivisti inzistiraju da se u 2018. godini dogodilo više od 4000 izlijevanja nafte zbog krivnje ruskog naftnog diva.

„Suradnja BP-a s Rosneftom u Rusiji ugrožava aktivnosti britanske kompanije na polju klimatskih promjena. To pokazuje da su i dalje usmjereni na povećanje proizvodnje nafte širom svijeta“, rekao je glasnogovornik Greenpeacea za Daily Mail.

“Bernard Looney morat će kombinirati razvoj i proizvodnju nafte i plina s obvezom da dokaže da je strategija BP-a u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma”, rekao je Joe Brooks, glasnogovornik ekološke udruge Share Action.

Istovremeno, sam Rosneft je napomenuo da je od udruge ulagača, privatnih tvrtki i javnih organizacija Corporate Human Rights Benchmark priznat kao najbolja tvrtka u međunarodnom rangu na području ljudskih prava. Međutim, kritičari nisu htjeli komentirati navode Rosnefta i ostaju pri svom stavu da se BP hitno treba riješiti udjela u ruskoj kompaniji.

Daily Mail / UK/Statistics/Fatal Injuries 2019.pdf

BPDionicerosneft
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Glavu na panj da je ovo ruska brljotina, samo da se riješe pogani britanske 😄

Grdi
4 godine prije

Ljudski prava jeli ?? ………….. samo dvije rijeci ………………… Julian Assange.

Annabella
4 godine prije

To je bilo radi zaštite prirode u meksičkom zaljevu!! 😂😂😂😂

nonwo
4 godine prije

“Na 19 kilometara od obale Luizijane nalazi se mesto sa kojeg se od 2004. godine u more baca 300-700 barela nafte svakog dana, otkako je platforma u vlasništvu kompanije „Tejlor enerdži“ potonula u klizištu nastalom usled uragana Ivana. Mnoge bušotine na toj platformi nisu od tada zatvorene, a zvaničnici upozoravaju da bi mrlja mogla tokom veka da nastavi da se širi.” “Izljev nafte u Meksičkom zaljevu 2010., znan i kao izljev nafte BP-a, Deepwater Horizon katastrofa bio je masovni 3-mjesečni izljev nafte u Meksičkom zaljevu koji se dogodio 20. travnja 2010. godine te je nakon mjesec dana nezaustavljivog širenja naftne mrlje proglašena najvećom naftnom ekološkom katastrofom američke povijesti, čime je čak nadvisila katastrofalni izljev nafte iz Exxon Valdeza 1989.Za platformu je bio odgovoran British Petroleum. To je bio treći ozbiljan incident u koji je bio umiješan BP u SAD-u u zadnjih pet godina.Na naftnoj platformi u Meksičkom zaljevu došlo je… Čitaj više »

Abe 04
4 godine prije

Nije bitan meritum, samo da se tovari Rusiji.

Pedro del negro😎
4 godine prije

Može može evo meni prodajte !! 1€ po dionici imam za jedno 1000 dionica!!🤣🤣😂😂

RENEW
4 godine prije

Bodo pač drugi kupili delnice in imeli dobiček. Vse OK. BP je najhujša tolpa, ki je uničila Mosadeka in vse možnosti, da bi bil Iran normalna država. Zdaj bo pa Iran še tisoč let zmešana muslimanska država.

Max
4 godine prije

Da a BP je poznat po humanosti i poštovanju ljudskih prava.

istrazuj
4 godine prije

Upravo tako.
Ova gamad Gretenska, stvarno nema mozga….
Pa BPova nafna platfoprma Deepwater Horizon – jos uvijek CURI!!!!
Cak i ovo sece od cionisticke Wikipedije ne moze sakriti tu cinjenicu!
BP je nakon sto je ubijeno vise od 10 radnika (a ko zna koliko jos samo skriveno!) – pokusao na sve nacine sakriti havariju.
Pa onda kad nisu mogli, nagurali su tone i tone najotrovnijih hemikalija, samo da bi se stvorili grumeni naftei hemikalija – koji plutaju par metara ispod povrsine i truju sve do cega dospiju.
BP – je bez premca – naveci zagadjivac prirodne sredine na Svijetu.
.
A ova engleska cionisticka, Gretenska g#vna naprosto covjet reba ignorisati.

citam "logicno" , logicno razmisljam
4 godine prije

Sta mislite hoce li poslije prodaje dionica uslijediti tuzbe protiv ruske kompanije? A jr li odgovoran onaj ko se povuce iz pariskog sporazuma?

Neko ime
4 godine prije

Bernard Looney Tunes

Ora
4 godine prije

Brza zarada je najbolja zarada, šteta da glupani imaju novce.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI