Američke dionice prednjače na globalnoj rasprodaji tržišta; Europska financijska tržišta drže se bolje (za sada)

Dionice
3 komentara

Dow Jones Industrial Average pao je za 12 posto od početka godine, S&P 500 za 18 posto, a Nasdaq Composite Index za oko 28 posto. U međuvremenu, britanski FTSE 100 indeks porastao je za više od jedan posto, španjolski IBEX 35 indeks pao je za 0,1 posto, a indeks Nikkei 225 izgubio je sedam posto. To znači da su europska financijska tržišta uspjela ostati stabilna ove godine, dok američke dionice sada prednjače u rasprodaji na globalnom tržištu.

Prema Yardeni Researchu, ovo je treća najgora prodaja dionica za S&P 500, koji je pao za 19,7 posto krajem 2018. i 19,4 posto u 2011. godini.

Glavni MSCI indeksi koji prate globalne velike i srednje kapitalne dionice također su uspjeli nadmašiti S&P 500, čak i u američkim dolarima (USD). MSCI UK indeks pao je za samo 5,1 posto u dolarima, ali je porastao za 2,3 posto u lokalnoj valuti. S druge strane, MSCI Japan indeks pao je za 15,6 posto u dolarima i 6,3 posto u domaćoj valuti.

MSCI-jev globalni indeks dionica isključujući američko tržište i MSCI-jev indeks tržišta u nastajanju također su pali u dolarima za 14,9 posto, odnosno 16,1 posto.

Samo je MSCI EMU indeks, koji predstavlja dionice s velikim i srednjim kapitalom na razvijenim tržištima u Europskoj uniji, podbacio S&P 500, pao je za 20,9 posto USD od početka godine do danas.

U međuvremenu, kanadske dionice također imaju bolje rezultate od svojih američkih, s Horizons S&P/TSX 60 Index burzovnim fondom (ETF) pao za samo četiri posto. Oni ulažu u Royal Bank of Canada, Enbridge, Canadian National Railway i Brookfield Asset Management.

Edward Yardeni, predsjednik Yardeni Researcha, rekao je da se čini da se problem “uglavnom može pripisati lošoj izvedbi S&P 500 Growth MegaCap-8”, odnosno osam najvećih tvrtki koje su doprinijele padu tržišta: Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Netflix, Nvidia i Tesla.

Forward price-to-earnings (P-E) višekratnici, koji mjere vrednovanje dionica u usporedbi s predviđenom zaradom, također naglašavaju kontrast između američkih dionica i stranih MSCI kompozita.

MSCI USA Index trenutno ima prednji P-E omjer od 17,0, u usporedbi s MSCI UK All Cap Index na 10,1.

Ovo bi mogao biti početak da europske vrijednosne dionice budu ispred američkih dionica koje rastu u sljedećem desetljeću, prema riječima CIO-a Albert Bridge Capital Andrewa Dicksona.

“Vrlo nas privlači koliko su europske vrijednosne dionice atraktivne u odnosu na američke dionice rasta danas, i tu provodimo puno vremena pročešljavajući ideje za ulaganja”, napisao je u tekstu, dodajući da su europska mjerila visoke vrijednosti u usporedbi s američkim referentnim vrijednostima, koje su teške za rast.

Europska tržišta uživaju priljeve

Dickson je rekao da bi trebalo uzeti u obzir da bi u normalnijem tržišnom okruženju Europa mogla imati puno toga za nadoknaditi, posebno u vezi s nekim vrijednosnim dionicama diljem kontinenta.

Američki ulagači koji su prije izbjegavali europske prilike sada bi trebali razmisliti o tome, kao što to čine Europljani i drugi globalni ulagači koji imaju prekomjeran američki rast, ali nedostatne europske vrijednosti.

Ulagači također traže prilike u Europi. Europski ETF-ovi uživali su 25. mjesec zaredom u priljevu u travnju, prema podacima Vanguarda. ETF-ovi dioničkog kapitala primili su 11,3 milijarde dolara novčanih tokova, dok su ETF priljevi s fiksnim prihodom iznosili 4,3 milijarde dolara.

Globalni fondovi imaju bolje rezultate od američkih zbog monetarne politike. Štoviše, Federalne rezerve agresivno su se borile protiv inflacije, dok je Europska središnja banka (ECB) tek nedavno otkrila vlastite planove za povećanje depozitne stope s područja ispod nule kako bi se suzbila harajuća inflacija cijena.

Predsjednik Saveznih rezervi Jerome Powell rekao je ranije ovog mjeseca da će američka Središnja banka povisiti kamatne stope, sve dok ne bude “jasnih i uvjerljivih” dokaza da se inflacija usporava. Predsjednik Rezervi Chicaga Charles Evans također je rekao da vidi povećanje stope za pola boda na sastanku u lipnju, a vjerojatno i nakon toga.

Ova razlika u politikama središnje banke glavni je čimbenik relativnog učinka europskih i američkih dionica, smatra Komson Silapachai, partner u Sage Advisory Services. Također je istaknuo da će se to vratiti u sljedeća tri mjeseca kako ECB počne podizati svoju depozitnu stopu.

William Stack, financijski savjetnik u Stack Financial Services, složio se da su SAD bile brže od Europe u porastu stopa. Međutim, uspješnost ulaganja obično je u korelaciji s ciklusima, a američke dionice u usporedbi sa stranim dionicama moraju imati preokret. Rekao je da obično ima prosječnu duljinu ciklusa od 7,9 godina u kojima američke dionice nadmašuju inozemne, i obrnuto. “Ali posljednji ciklus tržišnih boljih performansi u SAD-u trajao je više od 11 godina i kasnio je za preokret, povijesno gledano.”

DioniceRasprodajaTržišta
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Zato ide višestruko skuplja nafta i višestruko skuplji plin Europljanima (i iz države izuzetnih, naravno) da se američko i europsko tržište dionica ujednači u postocima pada, a tu je naravno i pojačani uvoz oružja izuzetnih u europske države.

Jer izuzetni znaju da propadaju i nastoje svim silama gurnuti i Europu u financijski kolaps.
Preko arapskih, ukrajinskih, afričkih izbjeglica, rata na tlu Europe, izvoza oružja, Covid mjera, abnormalnih cijena energenata..
Za to imaju Leyenovu i njezine namjesničke pudlice po europskim državama.

grom iz vedra neba
2 godine prije

U prevodu, ameri kupuju po Eu…

SOX
2 godine prije

Bla,bla ukoliko stvarno ECB pocme agresivnije slijediti FED u podizanju kamatnih stopa kako bi ukrotila inflaciju ( a to istice na svakom sastanku u zivo ) dogoditi ce se ista stvar kao u USD-u a to je pad indeksa i dionica!!!!
Bolje razmisljati kad ce FED ublaziti monetar. politiku tj hoce li stvarno srusiti burzu do zdravih temelja i osloboditi se inflacije ili ce mo po starom ( ponovo printanje i servis starih dugova itd.) naravno to podrazumjeva porast inflacije na dvoznamenkasti broj te pokolj za nas -obicne gradane- (place iste-hrana,rezije i energenti u nebesaaaaaaaa!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI