Evropske dionice završile su najgoru godinu od 2018.

EU dionice
3 komentara

Glavni evropski berzanski indeksi imali su probleme u 2022. godini, a većina je pokazala najgore rezultate od prije pandemije Covid-19, izvijestio je u petak CNBC.

Panevropski indeks Stoxx 600 počeo je posljednjeg dana trgovanja u padu za više od 12 posto u odnosu na prije godinu dana, što je njegov najgori godišnji pad od pada od 13,24 posto u 2018. godini, navode mediji.

Francuski CAC 40 je u brzini da zabilježi pad od 12 % u ovoj godini, dok je njemački DAX na putu da izgubi 18 % u 2022., što je najgori učinak u posljednjih pet godina u oba slučaja. Britanski FTSE 100 je prošao nešto bolje, ali će i dalje izgubiti 2 % za godinu.

Analitičari slab učinak pripisuju ovogodišnjim geopolitičkim problemima, posebno sukobu u Ukrajini i naknadnim sveobuhvatnim sankcijama Zapada Rusiji. Rezultirajući globalni skok cijena hrane i energije doveo je inflaciju u mnogim zemljama na višedecenijske maksimume, što je brzo dovelo do potpune krize troškova života u zapadnim zemljama.

U međuvremenu, korake preduzete na globalnom nivou kako bi se zaustavio nalet inflacije, poput povećanja kamatnih stopa, koje su mnoge centralne banke usvojile ove godine, mnogi smatraju neadekvatnim. U međuvremenu, i rastuće cijene i viši troškovi zaduživanja značajno su uticali na industrijsku aktivnost, zbog čega mnogi ekonomisti upozoravaju na nadolazeću globalnu recesiju.

Neizvjesnost na berzama doprinijela su i dugotrajna blokada zbog Covida-19 u Kini, koja su tek nedavno ukinuta.

Tržišni stručnjaci kažu da bi smanjeni apetit za rizičnijim ulaganjima, poput akcija, koji je bio prisutan tokom većeg dijela ove godine, mogao ostati na snazi ​​i 2023.

“Investitori ulaze u 2023. s opreznim načinom razmišljanja, spremni za još povećanja kamatnih stopa i očekujući recesiju širom svijeta. A tu je i Kina i njen zaokret u prevenciji Covida. Bio je to priličan pomak od borbe protiv svakog slučaja na život s virusom i to stvara ogromnu neizvjesnost za početak godine”, rekao je za Bloomberg Craig Erlam, viši tržišni analitičar na platformi za trgovinu valutom OANDA.

berzaDioniceEvropski Indeksi
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noppo
1 godina prije

to znači kupovina dionica. Ovu godino idemo do bottom line, a kasnije ko ima para, može da kupuje.

alexosijek
1 godina prije

Zaista čudno!! Nemoguće! Ovo mora na doradu, ovako šta govoriti….do ljeta, a onda će pomaknuto na prije vrijednost biti kao prije 80 godina…lp

Max
1 godina prije

Dosad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI