Federalni zvaničnici koji su radili na izbijanju COVID-a prodali su dionice uoči pandemije koja je u kolapsu tržišta

Pad dionica
4 komentara

Mnogo je slučajeva eklatantnog skandala koji proizlazi iz pandemije COVID-19 u koji su uključeni zvaničnici savezne vlade, ali nijedan nije toliko težak kao što su nalazi koje je ove sedmice objavio  The Wall Street Journal.

Čini se da su savezni zvaničnici koji su radili na pandemiji prvi put dobili vijest o nekom ”novom virusu” koji se širi svijetom nakon što je nastao u Kini, prodali su dionice prije ekonomskog gašenja Wall Streeta.

Izvještaj Žurnala je počeo:

Federalni zvaničnici koji su radili na vladinom odgovoru na Covid-19 obavili su pravovremene finansijske transakcije kada je pandemija počela – kako su tržišta pala, tako i dok su se oporavila – pokazalo je istraživanje Wall Street Journala.

U siječnju 2020. američka javnost uglavnom nije bila svjesna prijetnje koju predstavlja virus koji se širi Kinom, ali zdravstveni službenici su bili u stanju pripravnosti i spremali se za krizu.

Zamjenik visokog zdravstvenog zvaničnika Anthony Fauci prijavio je 10 prodaja zajedničkih fondova i dionica u ukupnom iznosu između 157.000 i 480.000 dolara tog mjeseca. Zbirno, službenici druge zdravstvene agencije, Health and Human Services, prijavili su 60 % više prodaje dionica i fondova u januaru od prosjeka u prethodnih 12 mjeseci, zahvaljujući nekolicini posebno aktivnih trgovaca.

Do marta te godine, određeni broj agencija unutar savezne vlade razvijao je široke mjere za podršku tržišta i ekonomije općenito. U to vrijeme, tadašnja sekretarka za transport Elaine Chao kupila je više od 600.000 dolara u par dioničkih fondova čak i dok je njena agencija radila na odgovorima politike na sve veću pandemiju. Njen suprug, tadašnji vođa većine u Senatu, Mitch McConnell (R-Ky.), preuzeo je vodstvo u pregovorima u vezi sa gigantskom mjerom stimulativne potrošnje na tržištu, pokazala je istraga WSJ-a.

“I kako je vlada osmišljavala paket zajma koji je imao za cilj da pomogne kompanijama uključujući Boeing Co. i General Electric Co., službenik Ministarstva finansija uključen u upravljanje pomoći stekao je dionice obje kompanije”, navodi se u izvještaju.

Prema analizi izdanja, milione dolara vrijedne dionice posjedovale su savezni zvaničnici u industrijama koje su bile najviše pogođene pandemijom i odgovorom vlade na nju. Oko 240 federalnih službenika i službenika u zdravstvenim agencijama i ministarstvu odbrane, koji bi također igrali ključnu ulogu u uvođenju vakcine, izvijestili su da imaju između 9 i 28 miliona dolara vrijedne zalihe u farmaceutskim, biotehnološkim i proizvodnim kompanijama koje su dobile savezne ugovore vezano za pandemiju 2020. i 2021. godine.

Gotovo 400 zvaničnika raspoređenih u 50 agencija također je prijavilo da posjeduju dionice u industrijama koje su bile najteže pogođene pandemijom, poput avio-kompanija, hotelskih kompanija, restorana, kruzera i ljetovališta, od kojih su mnogi bacili te dionice prije zatvaranja.

“Viši savezni zvaničnici su dužni da otkriju svoju finansijsku imovinu i transakcije i imovinu svojih supružnika i izdržavane djece u godišnjim izvještajima”, izvještava WSJ. “Federalnim zaposlenicima je zabranjeno da rade na stvarima u kojima imaju značajan finansijski udio, da trguju nejavnim informacijama koje su saznali na poslu i da poduzimaju bilo kakve službene radnje koje stvaraju izgled sukoba interesa.”

Ali ono što je također istina je da službenici za etiku u federalnim agencijama gotovo nikada nemaju potpunu predstavu o tome u čemu su zaposleni upoznati ili na čemu rade, posebno kada je riječ o brzom pokretu, mobilizaciji cijele vlade kao odgovoru na vanrednu situaciju s kojom se zemlja suočava.

Uz to, američki zvaničnici su bili upozoreni na ono što će postati poznato kao virus COVID-19 do 3. januara 2020., a tokom narednih nekoliko mjeseci veliki broj federalnih zvaničnika u širokom rasponu federalnih agencija – svi su na neki način uključeni u pandemiju — istovarili bi ili kupovali ključne dionice za koje su znali da će na njih negativno ili pozitivno utjecati pandemija i politike koje se osmišljavaju i provode za borbu protiv nje.

Obični Amerikanci, naravno, nisu imali takav luksuz da unaprijed obavijeste, pa su gledali kako su njihovi penzioni računi 401(k), njihovi poslovi i sredstva za život uništeni.

CovidDioniceSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
1 godina prije

Premudru Olaf Scholz pozvao na proširenje EU na Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju, Tunguziju i Iran!

Ico
1 godina prije

Izjave Scholza upućuju da je Olaf Scholz notorni idiot

Max
1 godina prije

Znali su što se sprema.

Lucija, prva
1 godina prije

Nancy Pelosi:

“kako je nepošteno kupila dionice Nvidie za 5 mil dolara, a koje nije smjela jer ima povlaštene informacije u Kongresu. Ona i muž pijanac koji je nedavno izazvao prometnu nesreću pijan, pa se izvlačio, sada su vratili te dionice nakon frke. Kažu još su u gubitku 350.000 dolara, ali čine ono što je ispravno. Hahahahaha! Kakve kriminalce mi dočekujemo kao uvažene goste, to je čudo jedno!”

🙂 Komentator nije svjestan je dobar dio onih na vlasti tamo takav.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI