Damask i Moskva potpisali važne energetske ugovore: „Neprijatelji Sirije neće obnavljati zemlju“

Sirijska zastava
17 komentara

Iako smo o ovoj temi pisali još 27. 12. 2016. godine, kada smo citirali sirijske izvore i naveli kako hrvatska INA i druge strane kompanije koje su prije rata dobile koncesije za istraživanje i razvoj naftnih i plinskih polja u Siriji više neće imati pristup sirijskim resursima, mnogi su gajili nade da će se po završetku sukoba vlada Bashara Al-Assada vratiti starim ugovorima. Konačno stiže i službena potvrda da od takvog poslovanja neće biti ništa.

Naime, sirijski parlament je 16. prosinca, na svojoj 34 sjednici usvojio tri nacrta zakona koji uključuju ratifikaciju ugovora za istraživanje nafte s dvije „nepoznate“ ruske kompanije, Mercury LLC i Velada LLC, koje su vjerojatno odabrane za poslovanje sa Sirijom pod sankcijama.

Ruske kompanije će raditi na lokacijama bloka 7, naftnog polja koje se nalazi na sjeveroistoku zemlje, koja se proteže na preko 9 531 četvornih kilometara, te bloka 23, plinskog polja sjeverno od Damaska koje se proteže na preko 2 159 četvornih kilometara.

Sirijski ministar nafte i mineralnih resursa Ali Ghanem je naveo kako istraživački ugovori imaju za cilj povećati proizvodnju i uključiti nova područja u eksploataciju, te da se ugovori s ruskim kompanijama dio vladine orijentacije prema prijateljskim zemljama koje su bile uz Siriju, prvenstveno Rusiju i Iran.

„Ovi ugovori najbolje zadovoljavaju komercijalne, tehničke i pravne aspekte u odnosu na ugovore koji su zaključeni posljednjih godina“, dodao je ministar Ghanem.

Sirijski ministar je istaknuo je kako je Siriji potrebna pomoć i da je potrebno zaključiti participativne ugovore o ulaganjima i proizvodnim projektima s važnim troškovima, budući da se cijena prvog istraživanja jedne parcele u tom dijelu Sirije kreće oko 12 milijuna dolara, dok je za jednu morsku bušotinu potrebno stotinu milijuna dolara. Uvjeti ugovora su i zapošljavanje 90% sirijskih radnika, za čije će se stručno osposobljavanje godišnje izdvojiti 50 000 dolara. Dat će se prednost lokalno proizvedenoj opremi, što će uključiti popratne sirijske izvođače u posao.

Ministar Ghanem je također spomenuo da ministarstvo nastavlja s poslom kako bi se zaključili pomorski ugovori za ulaganja u naftu, ali su gospodarske sankcije nametnute Siriji do sada spriječile te ugovore, budući da su sve međunarodne kompanije u tom sektoru ranjive na američke i sankcije EU nametnute Siriji.

U tom kontekstu se Damask odlučio opredijeliti za Moskvu, što ukazuje da će u predstojećem razdoblju biti potpisani ugovori s ruskom tvrtkom za pomorski blok 1. Pregovori i poslovi za ovo ulaganje teku ubrzano i očekuje se ulazak u istraživački fazu unutar prvog i drugog ugovora.

Nakon sporazuma provedeni napadi na sirijsku naftnu infrastrukturu

Zanimljivo je da su odmah nakon potpisivanja ugovora sirijske vlade s ruskim kompanijama napadnuta plinska i naftna polja u istočnom Homsu. Lokalni izvori navode kako su napade najvjerojatnije izvele strane vojne ili obavještajne snage.

Prema vojnim izvorima, napadi na plinsko polje Al-Rayyan i druge naftne objekte u ruralnom području Homsa bili su “previše sofisticirani” da bi ih mogle provesti terorističke skupine poput „Islamske države“.

Osim toga, izvor je rekao da su napad izveli sofisticirani bespilotni zrakoplovi, koji su se uspjeli proći „ispod radara“  protuzračne obrane sirijske vojske i izvršiti precizne napade na spomenute objekte u istočnom dijelu Homsa.

Na pitanje zašto bi strana vojska napala ta naftna i plinska polja, izvor je rekao da SAD i njihovi saveznici pokušavaju spriječiti sirijsku vladu da dobije pristup svojoj nafti.

Treba napomenuti da nijedna skupina nije preuzela odgovornost za ovaj najnoviji napad na ta naftna postrojenja.

Zapadni mediji izvještavaju kako je Sirija, koja je pod sankcijama zapadnih sila, tražila od

saveznika, Rusije i Irana, da igraju aktivnu ulogu u obnovi zemlje, nakon što su pomogli vojsci predsjednika Bashara Al-Assada da povrati kontrolu nad većinom ranije okupiranog teritorija. Moskva i Teheran su pozitivno odgovorili na ove zahtjeve, što znači kraj snova za kompanije koje su poslovale u Siriji do 2011., godine koja je označila početak islamističke pobune i inozemne agresije na arapsku republiku.

Prestanimo se lagati – Assad je Inu već protjerao iz Sirije

Napad na postrojenja u istočnom Homsu neposredno nakon potpisivanja naftnih ugovora s Rusijom
FOTO: Napad na postrojenja u istočnom Homsu neposredno nakon potpisivanja naftnih ugovora s Rusijom
INASirijska nafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan Vujec
4 godine prije

Novinarčiću gdje ti živiš, INA je u Jugi bila Hr company ii to jedna od naj organizacijom i tehnologijom, od kad je HR kolonija najmanje je Hrvatska i to su ostaci ostataka ZNA SE.

Savovic Danilo
4 godine prije

Sta ste drugo ocekivali,ima negdje tu skoro moj komentar da su Rusi I Iranci da ostalima da ne nabrajam imali ulogu odrzati Asada na vlasti,evo su i uspjeli,jos malo pa ce svi nepozvani polako doma a Siriju ce u energetskom sektoru renovirati Rusija a putnu I stambenu Infrastruktura ce naravno raditi Kinezi(a ko bi drugi).Iran je zadovoljan sto je uspostavljen siitski polumjesec,tako da su blizi Izraelu nego ikada prije,sa snagama koje su sada me samo vojno-tehnoloski mnogo sofisticiranije opremljeni,nego I bogatiji za ratno iskustvo skupljeno za ovih 8 godina koje je nemjerljivo I to protiv najvece bagre sakupljene sa svih strana svijeta.Nazalost zapadnjacima nece pripasti nista osim poslovicno gospodskog stava Asada da su dobrodosli da otvore svoja predstavnistva u Damasku I uzivaju u vjetrovima sa Levanta razmisljajuci dje su pogrijesili.

Alex
4 godine prije

To ostaje da se vidi…političar brže mjenja mišljenje nego mudande.

Mali Mujo
4 godine prije

Dokaz da su “civilizirani” kolonizatori pljackasi iz USA EU i saveznika procitani i da im se blizi sudnji dan.

denis
4 godine prije

Bravo za Hrvatsku koja ja izgubila 20 milijardi dolara vrijedna plinska i naftna polja i kojoj platforme za istraživanje na moru stoje bez posla i propadaju .

Slovenac
4 godine prije

Sirija ce imati za 10 godina 28 miljona stanovnika jaku armiju i jos jace saveznike bi ce centar u regiji a izralci aku su pametni treba da se pomire sa tim jer.nataliteta arapa je prejaka da bi oni mogli da zajebavaju ceo arapski svet

Dopizdilomi
4 godine prije

Lako za obnovu, ima Sirija novca. Prvo treba zlo istjerati iz Sirije.

nije bitno tko
4 godine prije

Amerikanci, zapadni Evropljani i Izraelci zajedno pišali prema vetru i ostali……..popišani.
E neka……..

nije bitno tko
4 godine prije

Ja bi obnovu Sirije zabranio i Kinezima, koji joj ovih 8 godina nisu vojno pomogli. Kinezi su ustvari priželjkivali, da se Sirija što više poruši, kako bi njihove firme imale više posla.

nije bitno tko
4 godine prije

Rusija je sa uključivanjem u odbranu Sirije, pokvarila sve planove zapadnih fašista. A Izrael još uvjek ostaje “Mali Izrael”. Nema ništa od širenja izraelskog teritorija na Siriju.
To, koliko je Rusija zaslužna za obstanak Sirije, to če se tek videti u budučnosti.

Neprijatelji su rusi
4 godine prije

ZA SLOBODNO SIRIJU

samo tako
4 godine prije

A ne laprdaj više. Mađari nisu ni znali gdje je Sirija a kamoli što INA radi, da li u Siriji, da li u Sibiru. MOL je bio vrijedniji, jači, sofisticiranij od Ine ?
Uostalom, Račan je prodao 25%+1 dionicu. A ti se pitaj zašto, što je predhodilo tome i što se nakon toga događalo

Max
4 godine prije

Sasvim očekivano te su države pritekle u pomoć Siriji kad je bilo najpotrebnije . Pa neće valjda davati ugovore onima koji si ih razarali?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI