Zsolt Hernadi, Ramush Haradinaj i hapšenje u Francuskoj – povijesni presedan

Interpol Indonezija
8 komentara

U izjavi u Prištini, francuski ambasador na Kosovu Didier Chabert opravdao je potez Francuske, tj. hapšenje Ramusha Haradinaja, obavezom Francuske da postupi po međunarodnom nalogu za hapšenje, i činjenicom da posjeta Haradinaja nije prije najavljena ambasadi Francuske, prenosi Tanjug.

Zanimljivo je usporediti reakciju Francuske na potjernicu Kosova koje nije u EU, s reakcijom na zahtjev Hrvatske da se uhapsi optuženik u aferi MOL. Kao mađarski državljanin, i po potjernici pravosuđa RH, Zsolt Hernadi je trebao biti uhapšen i izručen Hrvatskoj. Umjesto toga, on slobodno putuje po Evropi. Znači li to da je Hrvatska, u diplomatskom smislu, iako članica EU, otpisana iz međunarodnih odnosa? Ako je tako, što daje legitimitet zahtjevima Kosova?

Zsolt Hernadi - MOL - Interpol odustao od hapšenja
Zsolt Hernadi – MOL – Interpol odustao od hapšenja

Pogledajmo kako je izgledala situacija s potjernicom na zahtjev Hrvatske. Na snazi je bila od listopada 2013. do prosinca 2013. godine, te od veljače do studenoga 2015. godine. Dva puta je suspendirana na zahtjev Hernadijevih odvjetnika.

Odluka o ukidanju potjernice je donijeta uz dosta neobičnih okolnosti i s jednim presedanom, koji je neslavno prelomljen na hrvatskom zahtjevu. Naime, statutarno tijelo Interpola “CCF” (komisija za kontrolu spisa) je dva puta odlučila u korist naše potjernice i zahtjeva nacionalnog centralnog ureda Interpola u Zagrebu. Šestog studenoga 2016 je na sjednici na Baliju, u Indoneziji, nadređeno tijelo Interpola, Izvršni Odbor, odlučuje da se potraga briše iz evidencije Interpola. Odluka nije obrazložena. Prema navodima N1.hr, to je bio povijesni presedan, i po prvi puta u povijesti Interpola Izvršni odbor postupa suprotno preporuci statutarnog tijela.

Uz uobičajene “napore” hrvatskog pravosuđa i policije da se procesuira legitimni zahtjev na kojem počiva međudržavna suradnja u borbi protiv kriminala, ne očekujemo da će Hernadi biti uhapšen. Trebamo se, ipak, zapitati dvije druge stvari: koliko bismo morali, kao država, slijediti obaveze koje pred nas postavlja međunarodno pravo, i drugo, što smo to učinili da u međunarodnim odnosima imamo tako slab ugled i značaj, da se odbacivanje naše ravnopravnosti događa kroz presedane ugledne međunarodne organizacije?

Izvori: Tanjug i N1

Didier ChabertINAInterpolkosovomolRamush HaradinajZsolt Hernadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pan Slaven
7 godine prije

1. Nije ni ‘međunarodno pravo’ baš bajno, a još manje njegovi provoditelji.
2. Nismo učinili ništa. Mi ne činimo ništa. Sve nam se događa, mi gunđamo. Ne političari, oni su marionete okupatora, kao i u mnogim državama- MI ne činimo ništa. Ni povodom HEP/Ine nećemo učiniti ništa
3. Taj Hernadi je vjerojatno ‘bezgrešni’ provodilac politike okupatora- vlasnika mnogih ‘međunarodnih’ institucija.. Kao što je i Sanader bio, dok u nečem nije pogriješio, vjerojatno se previše osamostalio..

mars
7 godine prije

Kada čovjek odluči da se proda za novac drugom čovjeku, prihvatajući da je profit jedino što mu je bitno u životu, time prodaje i svoju dušu i baca pod noge svoj ponos, dostojanstvo, dignitet i sve ono što ga je dotle činilo čovjekom. On postaje nečije vlasnišzvo, stvar, tj. roba kao i svaka druga. A robu koju kupiš možeš ako želiš prodati, poderati, razbiti, pocijepati, smrskati, potrgati, zapaliti, baciti u smeće, obrisati dupe sa njom, možeš šta hoćeš i pri tom nemaš nikakvu grižnju savjesti da činiš nešto loše, niti imaš bilo kakvu svijest o tome da ti toj robi nanosiš neku bol ili nepravdu, jer je to samo neživa stvar. Prema takvom čovjeku koji se prodao, onaj koji ga je kupio ne može imati ni zrno poštovanja ni samilosti, već samo osjećaj nenadmašne superiornosti, pomješan sa gađenjem i nipodaštavajućim odnosom. I kakav onda odnos prema njima da očekuju naše… Čitaj više »

Majkl Đordan
7 godine prije

Sve će to Kolinda riješiti, poznato je da je njezin utjecaj u svijetu velik i da ga koristi isključivo u nacionalnom interesu. Evo jučer se recimo uslikala za HTV ispred Bijele kuće što je doseg svojstven samo najvećim i najpriznatijim državnicima i svim turistima koji dođu u Washington. Još je izjavila da je tamo da bi utjecala na kreiranje američke vanjske politike. Znači uskoro Hrvatska (uz uvijek prisutni Izrael) preuzima dominaciju nad Bijelom kućom i State Departmentom. To je spoznaja koja mora napuniti optimizmom svakog građanina Hrvatske, a također i uznemiriti nesretnog Hernadija.

jale
7 godine prije

Sjećate se slučaja “Lex Perković”? Kad su svi svi sponzori kvislinga, svi kvislinzi i svi kvislinški hemeroidi po medijima horski zapjevali da “komunista Milanović štiti komunističke egzekutore”, e a to je zapravo bio jedan jedini trenutak u novijoj hrvatskoj istoriji kad je politička vlast nastojala sačuvati dio suvereniteta. Da je Lex Perković zaživio, generali i branitelji se ne bi trebali plašiti optužnica iz Beograda, a u svijetlu njihovog zakona o univerzalnoj jurisdikciji da bi se politička desnica na vlasti danas mogla dokazivati pred svojim prenaivnim biračima išlo se na blokadu pregovora koja je slomila pod pritiskom inozemnih sponzora ovih naših kvislinga.

subaru
7 godine prije

Žolt radi za firmu koja je privatizirana novcem iz Izraela, nisam provjeravao ali mislim da je razlika između njega i albanca u tome što albanac radi za odabrane a Žolt je odabrani. Isto tako odluka suda u korist odabranog Mola protiv okupirane Hrvatske je očekujuća tko god je mislio da će sud raditi protiv svoje braće a za robove je budala.

MAD MAX
7 godine prije

Kada naša draga Kolinda posvršava svoje privatne poslove u USA, onda
bude opalila šakom po stolu i rekla-dosta,onda ćemo imati više ugleda u
svijetu a vjerovatno budemo dobili sve arbitraže u kojima sudjelujemo.Mi
svoje građane izručujemo Njemačkoj,ali oni svojega/našeg tajkuna
Radoševića nisu htjeli izručiti za kriminal u pretvorbi -tko je pratio
privatizaciju 90, u Lijepoj Njihovoj znati će tipu radi.

Jupiter
7 godine prije

Interpol ili slične organizacije su samo deo globalnog interesnog i obaveštajnog sistema, zašto se Hrvatskoj nije izašlo u susret? Kao i uvek do sad upitanju su interesi.

slavonac
7 godine prije

Pa zar ste vi stvarno pomislili da cete se pristupanjem EU, NATO i bilo kojoj drugoj zapadnoj hard-core organizaciji, izjednaciti sa i biti tretirani ravnopravno kao zapadnjaci? O sancta simplicitas! ovo je samo jos jedan dokaz (of mnogih) da je Hr nista drugo do li topovskog mesa za planirani sukob sa Rusijom i Kinom. Na svu srecu Gdin Putin je vec naveliko razbio te planove NWO i zbog toga se iz svemira mogao vidjeti ogroman dimni oblak iznad lokacije posljednjeg Bilderberg sastanka, gdje se raspravljalo (dok im dim nije izlazio na usi) o korekciji planova. Vec 25 godina Hr radi protiv sebe same i dalje ostajuci u politickim i sigurnosnim okvirima (robstvu) zapada, a bez ikakve vidljive koristi (pace, neki bi rekli uz vidljivu stetu).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI