Hrvatska (p)ostaje mađarska kolonija

Plenković i Orban

Život ne bi smio biti pretjerano kompliciran. Svatko, bio načitan ili ne, obrazovan ili onaj koji je išao oko škole u sebi nosi znanja o dobru i zlu, o tomu što je pošteno, a što lopovski, što je pravedno, a što nepravedno, dokle sežu granice njegove slobode, dokle slobode drugoga.

Rođenjem nalazimo već gotovi svijet, s njegovim moralom, religijom, kulturom, sustavom vrijednosti. Znamo da promijeniti možemo vrlo malo sami te da se promjene događaju tek s rastom svjesnosti kod većine o slobodama i odgovornostima koje uz njih idu. Sve vrijednosti s kojima se diči neko društvo su zapisane u Ustavu, a tumačenja i provedbe tih vrijednosti zapisane su u zakonima, pravilnicima, uredbama, uputama.

Upravo o kvaliteti tih tumačenja i učinkovitosti nadzora  njihovih provedbi ovisi kvaliteta života pojedinca, uspješnost društva i sasvim osobni osjećaj sreće, zadovoljstva životom u pravednoj državi.

Nekad se dogodi da nezadovoljstva narastu u većini, dovoljno za promjenu zakona, a nekad ta nezadovoljstva narastu toliko da imaju snagu promijeniti i sam Ustav.

Kad bi neki srećković na svojoj njivi koju mu je pokojni pradjed volovima orao i ostavio oporukom pronašao neku rijetku rudu znao bi da to ne pripada njemu, nego da pripada državi, a njemu tek nekakvo obeštećenje (uglavnom se to ne događa, već se pronalaze zakopane kosti onih koji su poginuli braneći ovaj komadić Zemlje). Što bi se dogodilo da na svojoj zemlji pronađe naftu?

Ta nafta bi bila državna! Svugdje na svijetu. Osim u Hrvatskoj!

Iako i Hrvatska ima Ustav, i u njemu članak 2 te članak 52 koji kaže: More, morska obala i otoci, vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva, ali i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet, drugi dijelovi prirode, nekretnine i stvari od osobitog kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja, za koje je zakonom određeno da su od interesa za Republiku Hrvatsku, imaju njezinu osobitu zaštitu.“ –  ta nafta ne bi bila hrvatska, već mađarska.

Nije 21.stoljeće i ne živimo u Republici Hrvatskoj, nego se nalazimo u 19.stoljeću u Austro-Ugarskoj – bio bi logičan nastavak tvrdnje iz prethodnog pasusa.

Kako je došlo do toga da je hrvatska nafta u stvarnosti mađarska nafta?

Znamo ili barem mislimo da znamo kako je SDP-ova vlast 2003. prodala 25% INE mađarskom MOL-u za 505 milijuna američkih dolara. Kako su „dr Sanader i HDZ-ova vlast prodali ostatak do 49,08% vlasništva INE mađarskom MOL-u pri čemu je dr Sanader za mito od 10 milijuna dolara Mađarima predao upravljačka prava“. Dok za ovu „istinu“ u mitu za dr Sanadera još nismo sigurni da je doista istina ili tek laž koju su hrvatskoj javnosti podmetnuli stvarni gospodari INE i njeni upravljači iz sjene, za priču o tomu da je dr Sanader prodao INU Mađarima znamo da nije istinita

I danas u javnosti egzistira laž o prodaji INE – ona da je dr Sanader prodao MOL-u INU. Besprizorna i politikantska laž. Mađarima su INU prodali hrvatski građani. Njih 44 000 koji su kupili dionice INE po 1.690 kuna, 28 000 radnika INE koji su dionice platili 1.366 kuna. Svi oni, uključujući i branitelje iz Braniteljskog fonda (7% dionica) su u listopadu 2008. prodali svoje dionice MOL-u po cijeni od 2.800 kuna. Lako je izračunati koliko su naši domoljubni burzovni veleigrači zaradili na INI.

Vlada RH je u državni proračun inkasirala novac od hrvatskih građana, a ti isti građani su zaradili na preprodaji dionica MOL-u. Vlada RH i određeni broj građana, radnika, branitelja kao jataci u rasprodaji INE!

Ukupno je  u državni proračun RH od prodaje INE sjelo 1,164 milijarde dolara. MOL je svojih 49,08% vlasništva nad INOM ukupno platio 1,5 milijarde dolara.

Ta INA je u trenutku prodaje njenog prvog dijela MOL-u od 25% za 505 milijuna dolara bila u posjedu nalazišta nafte u Siriji čija vrijednost se procjenjivala na 23 milijarde dolara. Ta informacija je bila skrivena od hrvatske javnosti, ali ju je najvjerojatnije posjedovala uprava MOL-a koja je iz tog razloga ušla u grčevitu borbu s austrijskim MOL-om za vlasništvo nad INOM.

Polovica vrijednosti nalazišta išla je državi Siriji, a polovica Ini

Od te polovice, od 2003. do početka rata u Siriji, najmanje 25% od te ININE polovice sirijske nafte je išlo Mađarima. Netko dovoljno knjigovodstveno nastrojen  i uporan bi mogao financijskom forenzikom utvrditi koliko je MOL u miraz dobio ININE sirijske nafte koja mu je pala s neba (ili posredstvom povlaštenih informacija, tajnih za hrvatsku javnost). Znamo li da je godinama prije početka sirijskog rata INA crpila sirijsku naftu s mjesečnom zaradom između 60 i 80 milijuna dolara, onda nas ne bi iznenadilo ni da je ukupni mađarski profit iz Sirije dosegao više od milijarde i pol dolara, koliko su ukupno iskeširali za INU.

Ovdje valja spomenuti nešto vrlo bitno: polovica vrijednosti nalazišta išla je državi Siriji, a polovica Ini.

Što se u međuvremenu događalo s naftom u hrvatskom podzemlju? Evo izračuna Goranka Fižulića kojeg do danas nitko nije osporio (https://www.telegram.hr/politika-kriminal/goranko-fizulic-za-telegram-tko-je-pravi-vlasnik-hrvatske-nafte-i-plina/):

„Od kada je MOL stekao prvi udio u INA-i ukupna hrvatska proizvodnja nafte do 2014. iznosila je 59,5 milijuna barela ili 4.6 milijardi dolara u prosječnim godišnjim cijenama. Prema dostupnim podacima lokalni proračuni te proračun RH u istom su razdoblju naplatili na ime koncesijske naknade samo 180 milijuna dolara ili 3,91% vrijednosti proizvedene nafte.

Da je primijenjen model koji je Vlada odredila za jadranska istraživanja ili nova istraživanja u Slavoniji INA bi na ime koncesijske naknade od 2003. do 2014. uplatila u državni proračun, te proračune županija, gradova i općina sveukupno 1,855 milijardi dolara ili deset puta veći iznos od uplaćenog.“

Dakle, Sirija je od svoje nafte prihodovala 50%, a Hrvatska od svoje 3.91% vrijednosti! Komu je išla razlika od 46, 09%? Vlakovima u Mađarsku? Ne, nego preko bankovnih računa u mađarski profit MOL-a.

Ostale države ubiru koncesijsku naknadu, obično 20 %, te udio u dobiti proizašle iz eksploatacije nafte i plina u iznosu od 55 do 80 %.  U isto vrijeme je MOL platio Mađarskoj koncesijsku naknadu za naftu u pet puta većem iznosu (u postotku), nego li u Hrvatskoj te četiri puta manje nego li Ruskoj Federaciji.

Zbroji li se mađarski profit iz Sirije i ovaj iz Hrvatske, bila bi to brojka blizu 3 milijarde dolara.

Dok je način stjecanja upravljačkih prava MOL-a nad INOM predmet sudskog postupka, razlog neplaćanja koncesijskih naknada MOL-ove INE državi Hrvatskoj ne znamo. Možda bismo ga mogli pronaći u tajnim dogovorima, memorandumima, zakulisnim igrama u kojima točno određeni pojedinci izvlače korist od rudnih bogatstava države koja bi morala pripadati svim građanima.

Na Badnji dan godine 2017. se na tren učinilo kako će premijer Plenković prekinuti taj niz hrvatskih premijera koji nisu u stanju razračunati se s tajnim dogovorima sa strancima oko koncesijskih naknada (u prijevodu – oko pljačke hrvatskih prirodnih resursa). Najavio je reotkup INE od MOL-a. Mrmljao nešto o tomu kako ima razrađeni model. Do danas nismo saznali o kojem modelu je riječ.

No, saznali smo za tajni Memorandum o razumijevanju između INE i JANAF-a. kojeg je potpisao kao svjedok Plenkovićev ministar Ćorić (onaj koji se javo hvalio sa svojim saznanjima o internoj novinarskoj komunikaciji u zatvorenim grupama) već 2018. godine. Po tom memorandumu će “Ina, kao članica MOL Grupe, uložiti maksimalne napore da poveća količinu transportirane sirove nafte od Janafova Terminala Omišalj prema Mađarskoj i Slovačkoj Republici, posebice za rafinerije MOL Grupe”.

Dok Vlada RH javno govori o otkupu INE, o očuvanju rafinerije Sisak i modernizaciji riječke rafinerije, u tajnosti potpisuje memorandum koji će postati preduvjetom za transport sirove hrvatske nafte u Mađarsku.

Tako u 2019, umjesto dvije modernizirane rafinerije nafte, Hrvatska ima onu sisačku ugašenu i riječku koja je u ‘procesu modernizacije’. U tom procesu se redovito događaju ‘slučajne’ havarije na srcu rafinerije – postrojenju za hidrokreking i hidrodesulfurizaciju. Naravno, zbog ‘nestručnosti i lošeg održavanja te ljudskog faktora’. U jednom trenutku je INA uslijed ‘havarija’ dospjela do situacije da nije u stanju isporučiti na početku turističke sezone naftu na tržište pa je morala posegnuti, opet tajno za državnim robnim rezervama. Ta intervencija i snalaženje oko isporuke robe za tržište je nazvano ‘zanavljanjem robnih rezervi’ (https://www.nacional.hr/mol-salje-hrvatsku-naftu-u-madarsku-a-plenkovic-suti/)

Dok je riječka rafinerija ‘zanavljala robne rezerve, MOL je, demonstrirajući svoju moć prema hrvatskoj Vladi, hrvatsku sirovu naftu prevozio željezničkim kompozicijama u Mađarsku. JANAF je užurbano prespajao cijevi oko Siska kako bi mogao svojim naftovodom transportirati hrvatsku sirovu naftu u mađarsku rafineriju.

Hrvatska, tj. INA je tako bila prisiljena kupovati skuplju stranu naftu za svoju jedinu rafineriju u Rijeci, a vlastitu sirovu naftu (ukupno 247 000 tona) izvoziti naftovodom u Mađarsku, pritom ostajući bez rafinerijske zarade, prethodno ostajući bez koncesijske zarade.

U takvim okolnostima, pred kraj te iste 2019. godine u Hrvatsku dolazi slavodobitno Viktor Orban u Slavoniju. Dočekuje ga snishodljivo premijer Plenković i šuti dok Orban govori: Prije 100 godina Slavonija u Hrvatskoj i Baranja u Mađarskoj bili su najbogatiji krajevi naše države. Moramo se opet povezati.

Plenković je odšutio i kartu ispod koje se svako malo Orban slika u svom uredu, onu Velike Mađarske koja uključuje dijelove Slavonije i Baranje.

Sve to upućuje na stvarnu ili izmaštanu scenu iz mafijaških filmova: Plenković se bahati s kupnjom Ine, a onda ga pozivaju u tamnu sobu na razgovor nakon kojeg on šalje svog poslušnog ministra na potpisivanje tajnih memoranduma o isporuci sirove nafte Mađarima.

Očito ni Plenkoviću nije dopušteno mijenjati kolonijalni status kojeg Hrvatska ima u odnosu na Mađarsku preko posrednika INE i MOL-a.

Ono s čim se bavi jesu dnevna prepucavanja, držanja ljestava vjernom Jandrokoviću u njegovom niskom startu prema Raspudiću. Obojica ga prozivaju za licemjerstvo, zaboravljajući onu velebnu feštu njihovog ministra špic papka i vjenčanja u najskupljem istarskom hotelu. Dok hrvatska nafta teče prema Mađarskoj, ‘stručnjaci’ će nam objašnjavati kako je izvoz sirovine jednako isplativ kao i izvoz gotovog proizvoda, kako i dalje trebamo izvoziti trupce u Italiju, a uvoziti namještaj.

Kad se jednom pogazi i izigra Ustav, onda je svako slijedeće gaženje lakše. Pogažen je s odnosom izvršne vlasti prema rudnom bogatstvu, kasnije je bilo lako gaziti ga zbog ‘epidemije’.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
159 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ive

Sto je tu cudno Hrvatskom zadnjih 30 godina vlada i svijesno je nemilice unistava ZLOCINACKA HDZ. Nanjeli su Hrvatskoj vise stete u 30 godina do Budimpestanski, Becki i Beogradski rezimi skupa u 1000 godina. I umijesto da ih narod razbije, protijera, pomalti oni uporno dobivaju preko domojebnih ujeba i izbornih… Pročitaj više »

zgvaca

Rvatskoj je sto puta bolje pod Madjarima nego sa Kradezom. Kad bi bilo pametnih politicara tribalo bi Dalmaciju i Istru dat Talijanima, Zagreb Austrijancima a Slavoniju Madzarima. Mi bi se rjesili Kradezea i vjerovatno bi svima bilo bolje. Sveti Rok bi bila granica.

tuf

Mislim da si ‘promašio ceo fudbal’ s previše ambicioznom postavkom o kolonijalnom vlasništvu nad Hrvatskom. Nije ti valjda namjera skretanje fokusa s pravog vlasnika, koji ne samo da je Hrvatsku natjerao da odustane od plodnih naftnih polja u Siriji, nego i da sudjeluje u naoružavanju najgoreg ljudskog šljama? Hint: to… Pročitaj više »

Lucija

Soa Što je? Otkrivamo toplu vodu? Nisi uzeo u obzir Inina polja u Rusiji, Iraku…još tri, četiri. Za idući put možeš uzeti – Talijane (plin, Jadransko more, ribolov, gospodarski pojas). Ah, da. Na svim tim ugovorima moraju stajati nečiji potpisi. Koliko bi trebala trajati suđenja? Dulje od 15 minuta? Svi… Pročitaj više »

Pedro del negro😎

Prodali su našu budućnost Judini sinovi !!!

čitalac

Naftna polja u Siriji zaboravite.
Mislim da sirijska vlada na čelu sa Bašarom Asadom jasno rekla što će biti sa raznim ugovorima sa onima koji su podupirali džihadiste.

Hrvoje

Daš desetorici po milion, pa kupiš bagatelno. Dok korumpirani ne budu visili po banderama, nema nama spasa.

Slovenac

Gledam kod nas u sloveniji kao da je desnica nesto uradila hehe sve sto se radilo radili su bivsi komunisti ili prije ili sada a od ovih kao nasih nacionalista samo pljacka da nebi bilo komunista nebi imali ni skole ali bile bi crkve bravo nacionalisti bas ste neki kurac

Siniša

Samo to, sigurni da je to jedino šta hrvatsko nije hrvatsko?
Mislim, ni kod nas nije bolje.

Slovenac

Pa kod nas nema skoro firme koja nije u vlasnistvu druge zemlje ali idioti su ponosni na to samo da se radi za male pare slovenija je duzna 30 miljardi i kusur robovi do kraja isto kod vas ali nacionalisti mase barjakom hehe

Ante

Zadnjih 30 godina iskristaliziralo se to da je u Hrvatskoj najveći problem bio taj što su određeni ljudi u ovoj državi pohlepni. Nitko drugi nije Hrvatima nije kriv za sve što se ovdje odgađalo kroz stoljeća nego smo si sami za sve krivi. Optužbe da su ovi i oni napadali… Pročitaj više »

cro crv

LOGICNO NE VOLI NIKOGA ALI VIDI I DUBOKO I SIROKO DEMOKRATSKI

EU dismr

DNK, e baš ti hvala na informaciji .. aaa tako ? ccc .. evo sad skužih konačno 😉

EU dismr

DNK, komujari komupari jako loše stoje stvari .. komujari 🙂 🙂

Argamedon

Nema nicega od svega sto su nam zelje , koliko bili kriticni svi mi , nista nismo napravili da se ova pljacka koja je pod imenom privatizacija zaustavi, Svi ocekivaju da posao odrade drugi za nas , e to ne ide , dolazu izbore , dignite svoje guzice iz fotelja… Pročitaj više »

Max

Bravo kolega @son-of-alerik

Volina

Krade se i pljačka, pravosuđe i sudstvo ne postoji a državne institucije su svrha same sebi. Kada ilegalci ponovo počnu djelovati nemojte ostati iznenađeni.

alterego

od vlasnika do najamnih radnika.
to vam je donjela ” demokratica”.
i

Spacevoodoo

Nedostaje ti povijest pisana u Beogradu?

Spacevoodoo

Pa to je tako u demokracijama. A kad smo već kod tajnih službi CIA je još 1980-ih počela usisavati sve republičke UDBA-e propale tvorevine. Sredinom 1990-ih u Hrvatskoj veći dio usisavanja je obavljen kako bi do 2000 UDBA bila pod punom kontrolom CIA-e. Diktator Tuđman je otišao na onaj svijet,… Pročitaj više »

Spacevoodoo

Najnoviji Slavko Kulić;
https://youtu.be/aV5HXqyoI_c

Pero

Kada bi Plenković mogao da vrati inu bio bi”car”za sva vremena

Majk Majers

Zar opet?

Pera

Logicno voli, ali tekstopisac ne voli.

Ermess

Članak bi bio zanimljiv da se bazira na objektivnim činjenicama. Prvi problem je što autor neprekidno spominje “mađarsko” i Orbana a da pojma nema tko je vlasnik MOL-a, naime MOL je tvrtka registrirana u mađarskoj, ali je mađarska vlada u vlasništvu manje od 15.2% prema podacima iz 03.2020. Pa nakon… Pročitaj više »

Pera

Ne bi imali sta za isprati !!!!

Derim

Biserka je pravi biser.

Derim

Ti sad misliš da je Hrvatska na dnu i da sad može samo da ide gore? Grdno se varaš, daleko je do dna i uvijek može i biće lošije. Kako ko dođe da popravi stanje ono bude sve lošije, ali eto ti si optimista. Misli pozitivno i biće dobro 🙂

Diogenes

Nije to ništa , to Plenki samo potvrđuje ugovor iz 1098 godine.

Zvrk

I onda netko misli da nije namjerno Jelačićev spomenik okrenut prema jugu.

Dumanl

Zvjezdan oli ti Stern zna o tome, kao I o naftI u Angoli! Ko uziva nalazista u Angoli? Oko toga je vic!

Mamajev Kurgan

Hrvati nemaju kapacitet zrelog tj.drzavotvornog naroda….pa LOGICNO nemogu nit imati drzavu.Hrvati imaju kapacitet sluge…i nista vise.Tako je i M.Krleza pisao jos prije 80g.Ludi Srbi su im podarili slobodu a rvati su se Srbima revansirali srbosjekom i bezbrojnim stratistima,jamama i konclogorima…zato ce vas snaci sudbina kakvu i zasluzujete…Bili ste niko i… Pročitaj više »

armagedon

Kad vidim ove komentare ni ni cudo kako nam je . I kako je Mocvara uspila sto je uspila . Geslo Zavadi pa vladaj nije nidi uspijesnije izvedeno nego na Balkanu. A svi rado spominjemo ovu izreku, jos od moga dijetinstva je slusam . Masoni sedu u svojim lozama i… Pročitaj više »

mindor

Gospodo, istorija pokazuje da ne postoje nepobedive vlade. A sad vi vidite šta ćete.

duki

Davno smo pisali o temi”ugrožavanje Hrvatskih nacionalnih interesa” i što treba stajati u Ustavu RH. …ali..ko sam ja..ko sam ja?jadna država,jadnih političara sa još jadnijom budućnošću.

Armagedon

Kad cemo mi imati ovakog presijednika sa mudima , kad je ovo upio duboka mocvara ce ostat na plitkom Rade pumpe punom parom , isusivanje ne prestaje . Trump povukao SAD iz Svjetske zdravstvene organizacije i Kinezima opalio sankcije: Svi se sad pitaju koliko je daleko spreman ići? Američki predsjednik… Pročitaj više »

Splitexpres

Objektivno Mađari su bez nafte kupili INA sa naftom,da bude gore u bescjenje?Madari bez novaca postali vlasnici najveće banke u Hrvatskoj?Baranja pada u naručje preko Belja koje je prodanu za čunu?Propali projekt zvan čista nacionalna država ide svome kraju?Zemlja sa solidnom razvojnom bazom,dobro školovanim stanovništvom uništena je ,rasprodana i prezadužena… Pročitaj više »

piždro

Za sve ovo vrjedi ona fina narodna:
‘Kad mačke LOVCE spavaju i nemare – miševi i štakori orkestriraju i kolo IGRAJU.

mislim..

Bez neke zluradosti bih hteo da ostavim par misli ocde. Verovatno se nece svideti vecini, a mozda nekima i hoce. Ko zna? Naime, drzava Hrvatska se, po mom misljenju, prvenstveno suocava sa krizom identiteta. Mnoge stvari nisu jasne: slaviti partizane ili Blajburg? Jesu li Hrvati na Balkanu ili nisu? Osnovne,… Pročitaj više »

Željko Miljak

Jbt…
Ustani bane !!!

Lili

Svaka cast Orbanu pametan covek

alterego

Daj jedan tekst o tome kako je Hrvatska prisvojila Janaf.
Da ne kazem otela.
Da skinemo tu auru zrtve malo.

Ima jos ali bi za pocetak bilo dovoljno.

Karma

Država je nešto gdje mozeš za mjesečnu plaču živjeti, jesti i voziti neku kantu….ostalo je kujac od ovce . ime države je nebitno.

Janko

Kad iz glava izbijete srbomrznju i klerikalna uvjerenja dosolovana svakog dana u raznim pakovanjima,tada ce i sloboda izbora i odlucivanja po vlastitom razumu i uvjerenju,postati dio zivota u Hrvatskoj.

Qyu

Malo mineralnog ulja na pravo mjesto ne škodi!

Rusofil

Gle čuda 😎
Priznajem da sam ovaj put pogriješio. Još kad bi bili ljubazni da malo pojasnite logiku sortiranja, ili još bolje omogućite korisnički odabir kronološkog sortiranja bio bih Vam i zahvalan.

Mali Ivica

Dobro dali netko zna, ima li premijer Orban ikakvih sklonosti prema guzici premijera von Anemičnoga. Dobro obrađivanje guzice je koliko ja poznam situaciju uvijet da je von Anemično bude zadovoljen.

ANTIFŠISTA

Ovoga von Anemičnog uhapsiti i vezati za stup srama da ga gađaju pokvarenim jakim i trulim voćem svje dok ne crkve.

POVEZANE VIJESTI