Ramush Haradinaj uhapšen u Francuskoj

ramush-haradinaj
6 komentara

Prema vijesti Hine, Tanjuga i drugih agencija, danas je u Parizu uhapšen bivši kosovski premijer i bivši haški optuženik, Ramush Haradinaj. Nalog za hapšenje izdala je Srbija, optužujući Haradinaja za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu, 1998. i 1999. godine.

Engleska wikipedia o Ramushu Haradinaju nudi dosta podataka. Rođen je 1968. godine, kao drugo dijete od devetero braće i sestara u selu Glođane kraj Dečana. Obitelj mu potiče iz sjevernoalbanskog naselja Berishë, pokraj grada Pukë. Djetinjstvo je proveo u rodnom selu s roditeljima i braćom, završio osnovnu školu u selu Rznić, i srednju u Dečanima i Đakovici. Nakon završetka srednje škole, 1987. godine je odslužio rok u JNA, i dobio čin rezervista.

Za vrijeme kosovskog rata, na sveučilištu u Prištini imao je status studenta prava. Menadžersku diplomu dobio je na American University of Kosovo, povezanom s Rochester Institute of Technology u državi New York.

Još 1989. godine je pod lažnim imenom emigrirao u Leysin, u Švicarskoj. Radio je osam godina kao građevinski radnik, zaštitar i izbacivač u noćnim klubovima. Vratio se na Kosovo kada se razbuktao sukob. Manje od tri tjedna nakon napada srpskih specijalnih snaga na sela u području Drenice, početkom 1998., gdje je ubijeno oko 100 civila u tri sela, slijedio je napad na rodno selo Ramusa Haradinaja, Glođane.

Obitelj Haradinaj je bila upoznata s prijašnjim napadima i spremna za obranu. Poznavanjem terena i pogodnih obrambenih položaja, uspješno su odbili napad, uz otežavajuću okolnost: srpske su snage koristile grupu civila kao živi štit. Tokom sukoba, Ramush Haradinaj je ozbiljno ranjen u kuk. Nakon ovog incidenta, Haradinaj postaje oficir KLA, na raznim operativnim dužnostima, iskazujući se kao uspješan zapovjednik.

Nakon demilitarizacije KLA i ulaska NATO snaga na Kosovo, obavljao je dužnost zamjenika Agima Çeku, zapovjednika KPC (Kosovo Protection Corps).

Brojne kontroverze vezuju se uz njegovo suđenje na ICTY, gdje je oslobođen svih optužbi. Zanimljiva je i činjenica da je 2000. godine bio uključen u borbu potiv ruskih vojnika na kontrolnoj točki KFOR-a. Kasnije iste godine, sudjelovao je u borbi protiv obitelji Musaj, pripadnika postrojbi FARK (Forcat e Armatosura të Republikës së Kosovës, Oružanih snaga Republike Kosovo), što se zataškalo od strane američkih oficira iz vojne baze Bondsteel. Haradinaj je bio ranjen i poslan američkim helikopterom u Njemačku, na nepoznatu lokaciju, koja je brisana iz službene dokumentacije.

Haradinaj je 2015. godine uhapšen i u Sloveniji, ali je nakon dva dana pušten.

Sebe smatra katolikom, temeljem činjenice da je nekoliko generacija njegova obitelj bila katolička. Izjavio je da ne zna zašto bi bio Musliman, i da nikada nije bio u džamiji. Dobro govori srpski, a na skupovima pred kosovskim Srbima, koristio je srpski za obraćanje okupljenima, navodeći da to čini “iz poštovanja”.

Izvori:
HINA
Tanjug
Aljazeera
Wikipedia | Ramush Haradinaj

BondsteelGlođaneKFORKLAkosovoKPCNATOPrištinaRamush Haradinaj
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Carlo
7 godine prije

American University of Kosovo…
Svi ovi revolucionari imaju diplome s nekih americkih “univerziteta” – to je inkubator americkih klonova koji imaju svrhu da pravu kaos po svijetu tamo gdje Americi odgovara.

rodoljub
7 godine prije

Haradinaj je zlocinac nad zlocincima, ali ga nece osuditi, jer on radi za CIA sve najprljavije poslove. On je sef narko bande koja vlada Kosovom, a podredjena je CIA mafiji .

Zvrk
7 godine prije

Taj je javno ustvrdio što je sve nepoželjno uklonio. Ali takvi revolucionari su na cijeni.

Jupiter
7 godine prije

Zanimljiv lik! Dobro se razume u pravosuđe.Svedoci njegovih “dobrih”dela
naprasno nestaju bez traga..Sobzirom da je bio slobodni zidar u Švicarskoj
i važi za exsperta za stimulanse , razumljivo je zanimanje i zaštita važnijih obaveštajnih
struktura.

Outstanding
7 godine prije

Kontroverzna osoba. Ipak me impresionira da se borio i branio svoje selo, od napadača koji je kukavički koristio susjede kao živi štit, da je završio fakultet, da iz poštovanja sa Srbima govori Srbski. Koliko još slično pozicioniranih vođa ima takve kvalitete.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI