Moskva o američkim planovima za zaštitu sirijske nafte: tim područjima trebao bi upravljati Damask

Donald Trump - Sergej Vershinin
14 komentara

Krajem listopada američki predsjednik Donald Trump ponovio je izjave o važnosti „osiguranja“ sirijske nafte. Rusko ministarstvo vanjskih poslova, komentirajući planove SAD-a za proširenjem svoje vojne misije za zaštitu sirijske nafte, priopćilo je kako bi teritorij naftnih polja zemlje trebala kontrolirati sirijska vlada.

Ministarstvo je nadalje napomenulo kako Rusija neće surađivati sa SAD-om po pitanju sirijske nafte.

“Nećemo surađivati sa SAD-om po pitanju sirijske nafte”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Vershinin.

“Sirijska nafta je nacionalno dobro svih Sirijaca. [Rusija] vjeruje kako Sirijci trebaju kontrolirati vlastite prirodne resurse, uključujući naftu”, dodao je zamjenik ministra vanjskih poslova.

U utorak je turska novinska agencija Anadolu izvijestila kako američka vojska gradi dvije nove baze u naftom bogatoj provinciji Deir ez-Zor na sjeveroistoku Sirije. Američki predsjednik Donald Trump ranije je rekao da će kontingent američkih trupa osigurati sigurnost naftnih polja u istočnoj Siriji. Vershinin je u utorak rekao da su takve akcije “neprihvatljive”.

Predsjednik Trump više puta se osvrnuo na potrebu osiguranja i zadržavanja sirijskih naftnih resursa, a šef Pentagona Mark Esper potvrdio je prošli tjedan kako je misija američkih trupa bila usmjerena na ” uskraćivanje” nafte Daesh-u i “drugim akterima u regiji”.

Krajem listopada, rusko ministarstvo obrane objavilo je da su ruske vojne obavještajne službe otkrile “vodeće američke korporacije”, kako surađuju s privatnim vojnim tvrtkama te uz potporu američkih specijalnih i zračnih snaga, generirajući tako više od 30 milijuna dolara prihoda mjesečno krijumčarenjem robe Sirije iz naftom bogate provincije Deir ez-Zor.

Američka vojskaSirijska nafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alfa33
4 godine prije

Možda se ne radi o novcu,ipak je to sitniš ako je cifra točna,a o nekakvoj sferi utjecaja govoriti možda je smiješno….jer kad sirijske snage uđu u to područje i kad ih okruže što zapravo mogu Ameri napravit,malo toga….naravno ako Rusi upale s-400 sistem teško da će Ameri slati kopnene snage i budu izloženi riziku pogibije svojih vojnika za tih 30 milijuna mjesečno. A možda se ipak radi o jednoj stvari,ego amera i njihovog predsjednika, možda je rekao Putin ajde možete ostat još malo,da ne ispadnete skroz papci i kad vam ja kažem fajrunt onda eto oni čuvali dok Rusi ili sirijske snage ne stignu a psi rata su se namirili sa švercom nafte, do sljedeće prilike na nekoj drugoj adresi…

tihobl
4 godine prije

Na sta su spali, znoje se u pustinji za pisljivih 30 miliona mjesecno i to bruto. Bolje da su poslali vojnike da konobare, vise bi zaradili.

Moreno
4 godine prije

Pa čuvanje sirijske nafte su američki nacionalni interesi . . . ako neko baš oće američki kongres će donit zakon o sirijskoj nafti i ko je mora čuvat . . . sirijska nafta je sigurna samo kad je pod amerčkom zaštitom, a svi znamo kako je sigurnost na prvome mistu . . .☺

opet ja
4 godine prije

Klasična kaubojština. Ali oni rade šta im padne na pamet, a Rusija im to dozvoljava. Trebalo je da ruske snage zajedno sa SAA htno zauzmu ta područja, u što većoj meri jer time se dobijaju bolje pozicije za dalja dejstva ili pregovore. Ali takođe mislim da SAA nema dovoljno vojske koja bi sada mogla da se raširi po tako velikoj teritoriji uz sve zadatke oko Idliba, granice sa Turskom i drugim terorističkim uporištima. Kauboji će tamo da im budu kao kancer koji ih izjeda iznutra i u nekoj nepovoljnoj situaciji može opet da se proširi.

samo tako
4 godine prije

“Treba” 😆
Zastrašujuče jaka geopolitička poruka

Prolaznik
4 godine prije

dobro ste im rekli…sad će odmah vratiti naftna polja.

eks
4 godine prije

Što bi drugo radili Amerikenjci, nego pljačkali. Nije toliko značajno da li je u pitanju veliki, ili mali novac, važno je da se pljačka. To je u krvi potomcima gangstera .

Mare
4 godine prije

“Tričavih” 30 mil. $ mjesečno je pride na ostale milione i ide u privatni(e) džep(ove) a omogućeno je novcem poreznih obveznika. Kao što je Lucija napisala taj, ili više njih, već imaju milijarde i jeb*ali bi se za 1 dolar a ne 30 mil.

Tra tra tra
4 godine prije

A vi preko Damaska.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI