fbpx

Rusija i sirijska vojska stvaraju obruč oko američkog kontingenta u Siriji

američka zastava valeriy osipov

Američka vojska u Siriji je problem koji sprečava Damask, Rusiju i Iran, čak i Tursku, da se konačno riješi sukob, zemlja i ujedini ih pod vlašću središnje vlade u Damasku i da se političke nesuglasice rješavaju bez upotrebe oružja. Da nema američke vojske, iako govorimo o manje od 1000 vojnika, mogućnost brzog i mirnog raspleta sirijske krize, bez upotrebe oružja, osim za likvidaciju sirijske Al-Qaede, bio bi sasvim izvjestan scenarij.

Kako riješiti ovaj problem? Prvo, pođimo od činjenice da američke trupe u Siriji nemaju niti jedan jedini pravi vojni objekt, bazu s potrebnim sigurnosnom infrastrukturom i objektima koji su karakteristični na vojne svrhe. Sve baze koje imaju Amerikanci su improvizirana šatorska naselja koje štite barijere od pijeska, a za toliko hvaljenu zračnu bazu Rmeilan u samom sjeveroistoku Sirije Al-Jazeera i mnogi drugi mediji, posebno regionalni portali, kao da se srame objaviti prave fotografije bivšeg napuštenog poljoprivrednog aerodroma i umjesto toga kao „sirjsku zračnu bazu Rmeilan“ prikazuje zrakoplovnu bazu „Princ Sultan“ u Saudijskoj Arabiji.

baza Rmeilan

FOTO: Najčešći prikaz zračne baze Rmeilan u Siriji je zapravo dio zračne snimke baze „Princ Sultan“ u Saudijskoj Arabiji

Kao što smo rekli, američke „baze u Siriji“, od kojih je jedina solidna građevina, ali ne i vojni objekt, bila bivša tvornica cementa „Lafarge“ u Raqqi, u pravilu su šatorski vojni kampovi s jednim ili dva „prstena“ barijera napravljenih od pijeska.

američka „vojna baza“ u Siriji

FOTO: Karakterističan izgled manje američke „vojne baze“ u Siriji

U međuvremenu su iz ruske zrakoplovne baze Hmeymim u Siriji, koja je to u pravom smislu riječi, prebacili u bazu sirijske vojske u gradu Qamishliju prvu skupinu ruskih vojnika, helikoptere, među kojima M-8 i Mi-35S, te protuzračne sustave Pancir-S. Prebacivanje snaga je potvrđeno u četvrtak, 14. studenog, javljaju ruski vojni mediji.

Ruska vojna televizija Zvijezda prenosi kako se u ovoj skupini nalaze tri helikoptera, jedan borbeno-transportni Mi-8 i dva desantno-jurišna Mi-35M. Ove helikoptere sa zemlje pokrivaju protuzračni sustavi Pancir-S. Helikopteri će iz zraka pokrivati jedinice vojne policije koje patroliraju ovim prostorom, sve do iračke granice i zapadno prema Ras Al-Aynu, kako je pojasnio načelnik zrakoplovnog zapovjedništva, Timur Hodžajev.

Istodobno je u ovu veliku zrakoplovnu bazu sirijske vojske, koja raspolaže sa svom potrebnom vojnom infrastrukturom, smješteno je zapovjedništvo ruskog vojnog zrakoplovstva. Ovo je prvi put da ruska vojska prelazi Eufrata s ciljem izgradnje vojnih baza i pozicionira se u blizini tromeđe Sirije, Turske i Iraka.

VIDEO: Ruski helikopteri u bazi Qamishli, pokrajina Hasaka

Ranije smo izvijestili kako je sirijske vojska, utrkujući se s američkom, zauzela područje istočno od grada Qamishlija, rasporedivši svoje snage na naftnim poljima i bušotinama između grada Al-Malakiye i američke „zračne baze“ Rmeilan. Riječ je o naftnim poljima naftnim poljima Mula Abbas, koja su dio divovskog naftnog polja Rmeilan, a nalaze se u blizini sela Mula Abbas u sjeveroistočnoj provinciji Hasaka.

Ovo raspoređivanje je uslijedilo nakon zauzimanja važnih područja i napuštenih američkih „baza“ u zapadnom dijelu ovog područja, posebno u gradovima Ain Ai-Arabu (Kobaniju), Tabqi i Manbiju. Nakon toga se sirijska vojska okrenula sjeveroistoku zemlje i nakon ulaska u polja Mula Abbas jučer je, nakon što su se američke snage povukle iz ovog dijela zemlje, ušla u najsjeveroistočniji dio Sirije.

VIDEO: Sirijska vojska ranije u napuštenoj američkoj „vojnoj bazi“ u Manbiju

Prema izvješćima, sirijska vojska je ušla u grad Ayn Dewar na sjeveroistoku Hasake i nastavlja provoditi svoj sporazum sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF).

Ayn Dewar je grad smješten sjeverno od Al-Malkiye, a tu je irački granični prijelaz sa sjeveroistočnom Hasakom. Grad Ayn Dewar smatra se posljednjom točkom na sjeveroistoku Sirije koja je povezana s turskom granicom.

Sirijska arapska vojska sada kontrolira svaku graničnu točku u Hasaki koja se nalazi istočno od Ras Al-Ayna i imala bi potpunu kontrolu nad granicom pokrajine da proturski militanti ranije nisu zauzeli grad Ras Al-Ayn.

Ali ono što je još važnije, nakon raspoređivanja ovih snaga sirijska vojska kontrolira naftna polja Rmeilan u blizini prijelaza Al-Younsiyah. Međutim, iako su postavljeni u blizini nalazišta nafte Rmeilan, oni nemaju kontrolu nad tim nalazištem, jer su na ovom području trenutno raspoređene američke oružane snage. Osim polja Mula Abbas, američke trupa kontroliraju veliki broj naftnih i plinskih bušotina u okrugu Al-Malikiya na sjeveroistoku Hasake, području koje se smatra jednim od najvažnijih područja bogatih naftom.

Prije dolaska sirijske vojske, takozvane Sirijske demokratske snage koje predvode Kurdi, sedam su godina kontrolirale ovu regiju bogatu naftom. Naftovodi su za Amerikance neupotrebljivi, jer su oštećeni, ali ne vode u Tursku ili Irak, već regiju Hasaka povezuju s rafinerijama nafte u Homsu i Baniyasu.

Taktika stvaranja okruženja oko američkih snaga

Raspoređivanje sirijske i ruske vojske na sjeveroistoku arapske zemlje na područjima koja su takoreći na dometu pješačkog oružja američkih trupa i zauzimanje svih graničnih prijelaza, bilo onih s Turskom i Irakom, američke trupe stavlja u izuzetno nepovoljan položaj. Njihovi životi neće biti ugroženi, ali se postavlja pitanje smisla njihove misije, posebno u okolnostima u kojima su izgubili podršku i većinu kontakata s kurdskim snagama.

Gledajući širu sliku, za ruske snage koje podržavaj sirijsku vojsku i rusku vladu koja proces pomirenja u Siriji želi završiti sa što manje oružanih operacija, isključujući one nužne protiv terorista u Idlibu, nije mala stvar imati na raspolaganju zrakoplovnu bazu u Qamishliju.

Na primjer, saudijski list u Londonu, Asharq Al-Awsat, iako sumnjivog kredibiliteta, pozivajući se na ruske medije i govori o tekućim pregovorima Moskve i Damaska o stvaranju nove ruske vojne baze na teritoriju Sirije, već treće u nizu. Prve dvije su zračna baza Hmeymim i pomorska  u Tartusu, uz najam na 49 godina s mogućnošću produljenja sporazuma.

Predmet pregovora, prema autoru, je zakup zračne luke u gradu Qamishli na razdoblje od 49 godina s ciljem postavljanja sustava protuzračne obrane.

Istovremeno, autor dodaje da Moskva od tamo može učinkovito djelovati u suzbijanje mogućih budućih američkih napada. Na primjer, radar S-400 na aerodromu Qamishli moći će pratiti američke zračne aktivnosti u Iraku i dalje na istoku.

Osim toga, saudijski list navodi kako će, čaki i ako ovo nije cilj, prema autoru, ruska vojna prisutnost u Qamishliju i kontrola lokalnog aerodroma pomoći sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu da upravlja regijom i riješi proturječja između kurdskog vodstva i Damaska.

Napokon, učvrstivši svoj položaj na ovom lokalitetu, Moskva neće dopustiti ni Amerikancima ili Turcima da uđu u njega, a sve ranije aktivnosti provedene u samom sjeveroistoku zemlje upućuju na to.

Podsjetimo da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovno potvrdio svoje stajalište u vezi s američkim akcijama u područjima na istočnoj obali Eufrata. Moskva inzistira na vraćanju kontrole nad čitavim teritorijem zemlje sirijskim vlastima, uključujući područja na kojima se nalaze naftna polja koja su okupirali Amerikanci.

„To bi se trebalo dogoditi što je prije moguće, jer je to jedini način da se zaustavi terorizam i riješe sva pitanja koja se odnose na političko rješenje“, rekao je Lavrov.

Ali što će Rusiji pružiti vojnu prisutnost u Qamishliju, pita se autor. Čemu još jedna ruska vojna baza, ako se zna da njeno održavanje košta, a Amerikanci su još uvijek u blizini i svaki incident može dovesti do oružanog sukoba.

Na kraju, treba imati na umu da grad Qamishli stoji na samoj turskoj granici i ima pravu vojnu zračnu bazu. Sirijska vojska i vladi odane milicije kontoliraju prijelaz, središte grada i južna područja sa zračnom bazom i istočno od ceste koja grad povezuje s gradom Hasakom. Ostatak su donedavno kontrolirale kurdske YPG milicije i grad je neslužbeni je glavni grad takozvane „Demokratske federacije sjeverne Sirije“, separatističkog projekta koji polako nestaje.

Zrakoplovna baza Sirijske vojske u Qamishliju

FOTO: Zrakoplovna baza Sirijske vojske u Qamishliju, pograničnom gradu s Turskom u pokrajini Hasaka

Iskustvo Sjedinjenih Država pokazuje da će u Rusiji ili Siriji uvijek postojati kritičari stvaranja takvih novih objekata ili očuvanja starih, ali ako je plan dovesti mir u Siriji i očuvati integritete zemlje, protjerati preostale američke trupe, onda je širenje takve infrastrukture vrlo je utjecajan faktor, čak i ako govorimo o čisto političkoj, a ne o vojno-strateškoj strani pitanja.

Sjever Sirije je važno područje kontakta interesa Sjedinjenih Država i Turske, do te mjere da su Washington i Ankara tražili dodirne točke u ovoj regiji čak i u razdobljima kada su u njihovoj javnoj retorici prevladavali oštri tonovi jednih protiv drugih.

Ako bi Rusija doista imala novu bazu u ovoj regiji, posebno nedaleko od tursko-sirijske granice, to će biti dodatni faktor koji će prisiliti i Sjedinjene Države i Tursku da uzmu u obzir položaj i interese i Damaska i Moskve.

Ako uzmemo u obzir mogućnost ruske prisutnosti tamo, ali ne u obliku vojne baze, već u obliku nadzorne misije, štoviše, zajedničke, koja će konačno dovesti u red situaciju s pljačkom sirijske nafte.

Možda su priče o raspoređivanju sustava S-400 i zrakoplovne skupine u Qamishliju prenapuhane, jer bi sa strateške točke gledišta treća baza u Siriji za Rusiju bila prikladnija na jugu ili čak jugoistoku Sirije, što bi Moskvi dalo mogućnost da nadzire područje u pravcu Perzijskog zaljeva. Osim toga, izvor saudijskog lista iz Londona su “ruske publikacije” kao liberalna i takoreći prozapadna Nezavisna gazeta ili čak “slavni” Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Drugi izvor je senzacionalistički „patriotski“ ruski portal Avia Pro, koji vjerojatno malo razumije o onome što piše. Postoje i internetske stranice na ruskom jeziku, poput Turskog foruma, koje se ne mogu nazvati „ruskim medijima“. Dakle, na ovu temu vrijedi pratiti samo službene objave Kremlja, ministarstva obrane i vanjskih poslova Ruske Federacije.

Istovremeno, to ne znači da su podaci o ruskoj bazi u Qamishliju špekuliranja. Prema dogovoru s Kurdima, zračna baza u gradu i susjedni četvrti su već nekoliko godina su pod kontrolom Damaska, a na tom području već postoje snažni punktovi ruskih snaga i nekoliko zajedničkih ophodnji s Turcima svjedoči stvarnu prisutnost ruskih baza na sjeveru Sirije. Za pretpostaviti je da bi raspoređivanje ruskih snaga, čak i pružanje aerodroma u zakup, kako mediji kažu, bio sasvim logičan korak. Ovdje nema ništa posebno. Ali, postojanje de facto baze i davanje specifičnog “službenog” statusa vojnom objektu su različite stvari.

Čaki bez tog „zakupa“, Rusiji je baza tamo potrebna, prije svega zbog prisutnosti američke vojske u dolini Eufrata, koja tamo „štiti naftna polja“. Dakle, ako Amerikanci troše novac na konvoje kako bi ukradenu naftu iz područja Eufrata vozili u Iraku i irački Kurdistan, onda itekako ima smisla da ih se osujeti u tom poslu. Bez 30 milijuna dolara mjesečno, koje američki dužnosnici, časnici, obavještajci i trgovci naftom zarade krađom sirijske nafte se plaća i njihova prisutnost u sjeveroistoku Sirije, a to onemogućava dovršetak političkog procesa.

Jednom kada se američki vojnici blokiraju u naftnim poljima, američka uprava će, bez novca od nafte, za plaćanje kontingenta u Siriji morati preusmjeriti sredstva iz neke druge stavke, što će stvoriti velike probleme onima koji su Trumpa prisilili da ostane u Siriji. Tako će se, bez ispaljenog metka, ovaj kontingent prije ili kasnije morati povući.

Američki helikopteri u naftnim poljima Omar

Američki helikopteri u naftnim poljima Omar

FOTO: Američki helikopteri u naftnim poljima Omar

VIDEO: Sirijska vojska na naftnim poljima koja je Trump označio kao „američka“

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
44 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Pa zar ne bi mogli „nepoznati odmetnici“ da ih pocinju rokati pomalo atentatima?
Sta ces? To su divlja plemena 😉

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Red
😊 O.K. Da li ja nešto propuštam? A kako te cisterne prolaze neoštećene kroz Siriju i Libiju?
Izroniš iz pijeska i daš im što traže…

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Lucija

Primecujem da smo na istoj talasnoj duzini, drugarice 😉
Ti jadnici nemaju sanse da izdrze tamo. Mislim da shvataju to i sami i da su i sami ljuti na Muriku kako ih tretira

pikapolonca
Gost
pikapolonca
1 godina prije

US-danci djeluju kao da su u osvajanju divljeg zapada, grade kao konjica utvrde Fort-Wrigley’s gum drže da je /su cjeli svijet
Hollywood i indijanci… a oni su u misiju civiliziranja divljaka a sami se ponašaju divljački i necivilizirano

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Obicna národ dogadjajiu Siriji nezanimaju.Zani má ih kako prezivjeti od pláče do pláče.Ostavite se bolan politike ionako nísta rijesiti nemoze.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Ja bih se ostavio vremenske prognoze, ali ipak hocu znati dali ce sutra biti kisa ili sunce.
Milance, mi samo provjeravamo dali si ti “iz prve ruke” dobio dobre informacije.

svenne
Gost
svenne
1 godina prije
Reply to  Vladimir

Pogledom unazad može se predvideti sutrašnje sunce, kao i pravac oluje.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Vladimir

Ví sví redom mlatite praznu slámu i ničem nerazumite.Gorih komentářa nisam nigdje procitao osím na Logicno vezano za svá ta politická dogadjanja.Trudite se dá nesto znáte Ali věže to nemá sa realnoscu Kao mnogi tekstovi od novinara Logicno.Ja razumijem portál Logicno,třeba něčím naivnu rájů zabavljati na Balkanu

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Dosadio si pokvarena pločo…
Milanče iz Češke, i Draganče iz Slovačke se zamorio od tvojih laprdanja

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Znas li ti sta je kauzalitet Milance? Sve se nemoze predvidjeti i ishod jednog dogadjaja uzrokuje drugi dogadjaj koji nije predvidljiv. Sve ide po planu je najveca glupost koju si mogao izvaliti.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Kako bi to izgledalo da uz Meksičku granicu, tamo negde na jugu Arizone ili Texasa u nekoj pustari nikne šatorska vojna baza Rusije ?

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Direktor

Direktore, izgleda da si kupio diplomu…kad budeš shvatio da Rusi i ameri sarađuju na svim poljima bude mnogo bolje

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Mlata

Naravno da saradjuju. Zbog toga su rusi prebacili pancire preko Eufrata. Ako neko napadne amere dronvima da imaju sigurnu evakuacionu zonu.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  tihobl

Naravno da surađuju, zar mislite da bi Rusi izvozili svoje PVO sisteme preko EU teritorija u Srbiju bez odobrenja Brisela!?

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  Mlata

A kakav bi ja direktor bija da imam pravu diplomu, oša bi u Dojčland odavno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Mislim “baze” su im stvarno…. Dva ATGM na isto mjesto, prvi probije pijesak, drug uđe ravno unutra, pa šta pogodi pogodi. Na kraju će ih Rusi i SAA morat čuvati da im se ništa ne dogodi. Prelaze prema Iraku drži sirijska vojska, ne vjerujem da cisterne idu po poljskim putevima

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

Zasto ne posalju Wagnerovce da ih cuvaju?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Patetika

Ne mogu zbog sankcija, to je ruska firma. Malo promisli prije svog standardnog lupetanja. Blackwater će pušiti umjesto njih.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Ivo

Pa ako su pod sankcijama, kako su im onda prosli put poslali toliko municije?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Patetika

švercaju, naivčino.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ne, odgovor je: preko F-15, AC-130, AH-64, HIMARS-a i slicnih “paket sluzbi.”

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Patetika

Moze i ronilac te ptico mrzac f-35?

gost
Gost
gost
1 godina prije

Stvaraju kurac, a ne obruč. Mislim, ja bi volio da istjeraju amere, ali želje su jedno a stvarnost je drugo.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije
Reply to  gost

Rat u Siriji je izgubljen za zapad.
Amerikanci ce sami otici, tako to rad Trump, nesmije se provocirati deep state.

mars
Gost
mars
1 godina prije

Malo po malo i Amerikanci ce u Siriji zavrsiti kao i Fancuzi kod Dijen Bijen Fua, kada je borbeni galski pjetao ocerupan do zadnjeg pera, osuren, res zapecen,i fino garniran, a onda poslan u Pariz da se njime gosti tadasnja francuska imperijalna vlast. Mogu samo zamisliti kako im je prijao.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije
Reply to  mars

Zaboravio napomenuti “i na kraju preliven sosom”.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije

“ali se postavlja pitanje smisla njihove misije” to je ista misija men se čini kao i blizanci u New York-u.

basso
Gost
basso
1 godina prije

Sve americko je holivudski lazno,pa i njihova vojska.Nabildani jenki kokain vojnici ce sami otici kad se Rusi priblize.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije
Reply to  basso

Ne ckaj directan sukob Rusija Amerika, ni u Vietnamu ga nije bilo.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Vladimir

Bravo Vlado…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  basso

@basso :

U SIRIJI AMERIKA
KONTINGENTE IMA,
NEŠ’ TI SILE,
RUSIJA SE IGRA S NJIMA !

roki
Gost
roki
1 godina prije

amerikanci napustaju baze odnosno siriju , pisete da su to montazni objekti pa naravno kad nisu ni mislili da ostanu e sad rusi su druga prica oni nikad vise nece izaci iz sirije ali ne zato sto vole sirijce nego su prekinuli put za dopremu nafte i gasa evropi !turci… Pročitaj više »

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  roki

Pitanje – koji tocno naftovod Rusi ne zele da prodje kroz Siriju?

roki
Gost
roki
1 godina prije
Reply to  Lurker

onaj koji bi im ukinuo monopol na trzistu, nabuko , usput da li znas koliki su ruski gubici u ljudstvu i naoruzanju i to sve zbog par oligarha ! sasa radulovic po ko zna koji put je rekao da korporacije vladaju svetom

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  roki

Za nabuco ne treba Sirija.
Irak ( ali može i Iran), Turska…- ravno do Austrije.
Btw budući da više nema – Jugoslavije, nezanimljivo…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” Убрзо након наступа руског лидера, заменик амбасадора Москве у САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН – Дмитриј Пољански – у име своје земе је затражио да Сједињене Државе врате Сирији њена начазишта нафте која последњих година држе заједно са Курдима. И он је поновио да се амерички војници у Сирији налазе незаконито… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Naravno, Asad je rekao da će se obratiti UN u…e ne bi li naplatio za ovu ukradenu naftu…ali rekao je i sljedeće: ” …Poznato mi je, kao i mnogim drugim širom sveta, da UN zapravo ne postoje, budući da danas ne postoji međunarodno pravo. Živimo u svetu koji više liči… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Luce :
Tko njima vlada i koga oni štite (policija) ?
POLICE ?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpa
Po – licu. Po licu se dan poznaje…😐

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije

Moje Misljenje. Rusko prisustvo na Sjeveroistoku nezabrinjava Amere. Tu ima dovoljno dogovora i povjerenja na komandnoj osnovi da sa sigurnoscu nece biti incidenata. Ali kad SAA dovuce svoje protuzracne sisteme pa i S-200 i kad na svakom granicnom punktu moraju Ameri SAA da objasnjavaju da idu samo do svojih Baza… Pročitaj više »

Max
Member
Max
1 godina prije

Strateški Dobitak za Rusiju.

varjag
Gost
varjag
1 godina prije

Oko sirijskih bušotina trebalo bi gandijevski posjesti na hiljade nenaoružanih ljudi, žena, staraca i sl. da američka lopovska gamad ne može ni pješice nikuda, a kamoli sa cisternama i drugim vozilima, i pozvati novinare iz čitavog svijeta da 24 sata snimaju šta se tamo dešava.

Vrbovčanin
Gost
Vrbovčanin
1 godina prije

A gdje nam je Burt? Čudno mi je vidjeti komentare bez njegovog “situacija je konfuzna i fluidna”… 🤣😂

Mister NO
Gost
Mister NO
1 godina prije
Reply to  Vrbovčanin

Ne zovi vraga 😈😈😈

POVEZANE VIJESTI

Izbornik