fbpx

VIDEO: Sirijska vojska na naftnim poljima koja je Trump označio kao „američka“

Sirijska vojska iznova kontrolira naftna polja

Iako već dva dana kolaju informacije da je sirijska vojska zaposjela naftna polja na samom sjeveroistoku zemlje, ista ona za koja je američki predsjednik Donald Trump naredio da se na njih rasporede američke snage, vijest koju je prvo objavio sirijski list Al-Wattan nije bilo moguće potvrditi jer nije bilo ni snimki ni fotografija vladinih snaga na tim ležištima i postrojenjima.

Konačno je HispanTV objavio snimke na kojim sirijski dužnosnici vojnici na terenu, koji su raspoređeni između bušotina i naftnih postrojenja, tvrde da su na poljima istočno od grada Qamishlija, između grada Al-Malakiye i američke zračne baze Rmeilan.

Vijest je 6. studenog prvi objavio sirijski dnevni list Al-Wattan, istovremeno dok su američke snage pokušavale nametnuti kontrolu nad sirijskom naftom.

Kako su u utorak izvijestili lokalni mediji, sirijska vojska je “prvi put nakon nekoliko godina” ušla je u naftna polja Rmeilan, koja se nalazi u blizini sela Mula Abbas u sjeveroistočnoj provinciji Hasaka.

Državne novine Al-Wattan izvijestile su s da je nalazište nafte u Rmeilanu sedam godina bilo izvan kontrole vlade Damaska.

Napredovanje vojske događa se dok je Washington pogazio svoju prethodnu odluku o povlačenju svih svojih trupa iz sjeveroistočne Sirije. Prošli tjedan najavio je raspoređivanje oko 500 vojnika u istočnoj Siriji pod izgovorom „zaštite  naftnih bušotina od mogućeg uskrsnuća ISIL-a“.

Prema riječima američkog ministra obrane Marka Espera, Washington će upotrijebiti “neviđenu silu“ protiv svih koji pokušavaju osporiti američku vojsku u ovom zadatku, uključujući ruske trupe ili samu sirijsku vladu.

Međutim, prilog kanala HispanTv u drugom dijelu pokazuje vladine snage kako ulaze na polja i bušotine u pozadini, a reporteri su uz automobila iz blizine snimili i postrojenja za skladištenje i utovar nafte u cisterne i pumpanje u plinovode prema stanici T2 na jugu i dalje prema Homsu, koji još uvijek nisu u funkciji.

Sirija je u ratu od 2011. godine i bori se protiv terorističkih hordi koje su u zemlju poslale Saudijska Arabija, Sjedinjene Države, Katar, Turska i neke europske zemlje. Stručnjaci procjenjuju da je proizvodnja sirijske nafte sada pala s 400 000 prijeratnih barela dnevno na oko 80 000. Od ove količine oko 30 do 40 tisuća barela dnevno je nafta koju pljačkaju i prodaju inozemni akteri, prije svega dužnosnici CIA-a, Pentagona i privatnih vojnih tvrtki na terenu, a ostatak se proizvodi južno od Raqqe i Deir Ez-Zora na poljima koja su pod nadzorom sirijske vlade.

Smjer kretanja sirijske vojske od Qamishlija do naftnog polja Mula Abbas na istoku zemlje u kojem su i američke trupe

FOTO: Smjer kretanja sirijske vojske od Qamishlija do naftnog polja Mula Abbas na istoku zemlje u kojem su i američke trupe

Prema izvješću, sirijski vojnici već su stekli kontrolu nad naftnim poljem Mula Abbas koje je dio divovskog naftnog polja Rmeilan. U izvješću se dodaje da su dodatne snage sirijske vojske raspoređene u Qamishliju blizu granice s Turskom.

Krajem prošlog tjedna je sirijska vojska nastavila jačati svoje vojne položaje na sjevernom i sjeveroistočnom dijelu pokrajine Hasaka, uključujući Tal Tamr, kako bi se suprotstavila mogućoj agresiji proturskih islamističkih milicija koje sa sjevera pokušavaju presjeći vitalnu prometnicu M4 koja povezuje Qamishli i grad Ain Issa na zapadu regije.

Trenutno se u tom području vode sukobi kurdskih boraca protiv proturskih islamističkih militanata iz takozvane „Sirijske nacionalne vojske“. SDF snage za sada uspješno odbijaju napade proturskih milicija, jer su odlučni zaštititi mještane od napada turskih saveznika. Dovoljno je spomenuti da se takozvanoj „Sirijskoj nacionalnoj vojsci“ pridružila i frakcija Jaish Al-Islam, koja je godinama držala istočna predgrađa Damaska i grad Dumu pod okupacijom, a kapitulirala je u antiterorističkoj operaciji sirijskih, ruskih, proiranskih snaga i palestinskih boraca u travnju prošle godine.

Tada je veći broj militanata ove frakcije odabrao „zelene autobuse“ i „islamistički rezervat Idlib“, odakle su se kasnije neke jedinici pridružile vojnoj formaciji koju je za svoje potrebe na sjeveru Sirije stvorila Turska.

U Tal Tamru jedinice sirijske vojske rade na utvrđivanju svojih vojnih položaja kako bi se suprotstavile mogućim napadima proturskih militanata, jer Ankara za sada u prve redove ne šalje svoje vojnike, dok su druge jedinice vojske pojačale svoje položaje na području koje se proteže na 60 kilometara od sela Al-Aghibish zapadno od Tal Tamra do sela Al-Wasitah južno od silosa Aliyah .

Jedinice sirijske vojske ojačale su svoje položaje u selu Um Al-Kaif, sjeverozapadno od Tal Tamra, te u selu Khashm Zarkan sjeverno od grada i selu Mjeibert Zarkan u sjeveroistočnom dijelu, na cesti Tal Tamr-Qamishli, odakle se kreću prema naftnim bušotinama i bliskom kontaktu s američkim trupama raspoređenim u području Rmeilana.

VIDEO: prilog sa snimkama sirijske vojske na naftnim poljima Mula Abbas koje je dio divovskog naftnog polja Rmeilan

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
10 mjeseci prije

Ha.ha,gdje mi je buřt,kojí stalno píše dá ameri nisu otislo.Daj buřt,bolan ostavi se vise politike o kojoj pojma nemáš a najmanje o globalnoj politici.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije

Nisu otišli iz kampa Rmeilan dolje, aline znam baš hoće li ići pucati na SAA, ali ni SAA neće napasti njih, pa Ameri mogu dizati tegove i igrati ping -pong u pustinji.

burt
Gost
burt
10 mjeseci prije

Milanče, ti si nasjeo na konfuzne i proturječne informacije jer je Trump radio zabunu svojim tweetovima. američka vojska se samo dislocirala iz turske sigurnosne zone prema jugu a zabuna je nastala jer je dio SDF-a na sjeveru Sirije dozvolio da SAA uđe na njihov teritorij a dio SDF-a na istoku Sirije je uz američku zračnu podršku zaustavio pokušaj prelaska SAA preko Eufrata, nisu važni Trumpovim tweetovi nego njegov vojno-politički koji mu davaju informacije, tako je kad dobijaš pivske informacije pa filozofiraš o visokoj politici ali od američkog građanskog rata, preseljenja Trumpa u Kaliforniu i propasti dolara nema ništa

Milance iz Češke
Gost
Milance iz Češke
10 mjeseci prije

ajde burte oladi,veze ti o svemu tome nemas,niti ces kad imati..

Milance iz Češke
Gost
Milance iz Češke
10 mjeseci prije

burte imas dva videa kako odlaze amerikanci iz Sirije,nadgled aih ruska vojna policija,imas video praznu americku bazu ifotografije naftnih polja,koje kontrolira sirija..Burte,na ovom blogu burte mozes gledati svakodnenvo informaicje iz sirije: geopolitika-news.blogspot.com

Kandinski
Gost
Kandinski
10 mjeseci prije

Koga još zaboli za vas napuvanu, umišljenu bagru i pseta?

Vrbovčanin
Gost
Vrbovčanin
10 mjeseci prije

Hahahaha Burt na aparatima… 🤣

Šule
Gost
Šule
10 mjeseci prije

Milane promjeni prezime u GLOBAL jer tu riječ konstantno pišeš kao da imaš pojma šta ona znači.Kaže burt da prodaješ pivo na štandu turistima i kakve ti imaš veze sa globalnom politikom*

burt
Gost
burt
10 mjeseci prije

Milanče, Erdo je već upozorio kurdske ekstremiste da nisu ispunili uvjete jer su se trebali povući 30 km u dubinu teritorija ali nisu se povukli južno od prometnice M4, Manbija, Tall Tamera nego pokušavaju igrati svoju igru, drugi dio SDF-a skupa sa američkom vojskom brani pravac od Eufrata prema naftnim poljima, znači da će Erdo morati uredovati da potisne kurdske ekstremiste i SAA sa strateških pravaca a istočni dio je skupa sa naftnim poljima ionako pod kontrolom američke vojske i drugog dijela SDF-a, prema tvojim suludim teorijama jedni su već trebali biti van Sirije a drugi se potčiniti Assadu i IRGC-u i Assad je već trebao kontrolirati 100% teritorija i nastaviti svoju unitarističku vladavinu ali tvoje pivske teorije se neće ostvariti jer postoje jake snage i strukture koje su svjesne da je pobjedom Assada i IRGC-a ugrožen zapadni demokratski poredak i zato su tvoje pivsko-globalne teorije promašene

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
10 mjeseci prije

Ti nisi pravi Burt, pravi Burt ne bi nikada išao đonom… Ti si fake Burt..

sldvkmasfjvnasjfgvjdsfvjsfvsjdfvs
Gost
sldvkmasfjvnasjfgvjdsfvjsfvsjdfvs
10 mjeseci prije

Algortiam umjetne je postao bagovit i od tuda pojava drugog karaktera.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

@Nelson :
Johnom !

Ha ha
Gost
Ha ha
10 mjeseci prije

sada će sirijci odahnuti jer će napokon imati
malo benzine za zippo upaljače

Ne SAD - Ne rusija
Gost
Ne SAD - Ne rusija
10 mjeseci prije

Arapska liga treba da ima naftna polja … ne moze Rusi

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije

Dva dana se vrti ova vijest i konačno prve snimke. Usput, neki nisu dobro ni napisali Rmeilan, ili Rmelan, već Rumelijn, kao Fort Russ. Odakle piše taj portal?

Zvrk
Gost
Zvrk
10 mjeseci prije

Književno: Rumajlan. Govorno: Romejlan.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije

Američke trupe navodno imaju zadatak da čuvaju sirijska naftna polja i po cijenu ‘velikog rata’.
Međutim, čuda se događaju. Čak je i jedan senator primjetio da je to – nezakonito, webtribune

” Takva zaštita naftnih bušotina vršiće se uz punu upotrebu vojne moći, dok američki izvor odbrane kaže da će najmanje 800 američkih vojnika ostati u Siriji.

Međutim, američke vlasti biće podeljene oko upotrebe sile protiv sirijske vlade i njenih saveznika, pri čemu je demokratski senator iz Virdžinije Tim Kejn misiju nazvao pogrešnom.

“Rizikovanje života naših trupa za čuvanje naftnih postrojenja na istoku Sirije ne samo da je bezobzirno, već je i nezakonito”, izjavio je Kejn za AP.”

DažBog
Gost
DažBog
10 mjeseci prije

Lucija, USrAnci imaju svog seNatora Kejna a mi ovdje seRatora Burta pa smo u egalu… i jedan i drugi prst u oko svojoj okolini

jbg
Gost
jbg
10 mjeseci prije

Ali to, da je nezakonito vrijedi isključivo za to, da kongres nije dozvolio vojnu akciju u Siriji. (tj. američko interno pravo). Što se tiče medjunarodnog prava, zaboli amere za sve.

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

dobra vijest.

Kažun
Gost
Kažun
10 mjeseci prije

USrAncima polako,ali neumitno istječe vrijeme u pješčanom satu.
Nitko se nije usro jer je wc daleko, nego jer nije krenio na vrijeme.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
10 mjeseci prije

Svi mi imamo pravo na snove pa tako i Ameri na ćelu sa Trumpom.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
10 mjeseci prije

Na kraju bude kako CAR veli !!

Šule
Gost
Šule
10 mjeseci prije

Ameri nisu napustili ta Sirijska polja nego još prave nove baze i dovlače tehniku i još vojnika.Asadova vojska je udaljena od baze 50km i nesmiju prilazit osim naslikavat se u pustinji.Saveznik rusija može samo lajat diplomatski i ništa napravit da se Ameri izbace iz sirije..a još i turska uzima dio teritorija ..super Asade te tvoj saveznik štiti.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
10 mjeseci prije

Nema to veze sa Amerima,nego sa Izraelom,koji stalno radi opstrukciju .Stislo ih u shupku jer im na vrata kucaju Iran,Hezbollah,a i SAA će izaći na svoje granice .Polako samo i sve će doći na svoje mjesto.Zadnji posjet Netanyahua Moskvi,nije donio dobre vijesti za Izrael.Rusima je puna kapa Izraela i opstrukcije koju radi u Siriji.Rekao mu je Putin da su potrošili sav kredit koji su imali.Najveći neprijatelj mira u Siriji su cionisti,a SAD je žrtva njihovih ucjena.Trump je stvarno mislio izaći iz Sirije,ali je sasvim očito da on ne kontrolira Pentagon onako kako bi htio.Mislim da je i njemu puna kapa cionista I njihpvih s**nja.Svi ratovi na Bliskom Istoku su smišljeni u Izraelu,od onog u Iraku 2003 pa nadalje,a SAD su glavni izvođać tih ratova.

Mitar
Gost
Mitar
10 mjeseci prije

Tačno u potpunosti

Milance iz Češke
Gost
Milance iz Češke
10 mjeseci prije

pogledaj malo video o svemu tome sule,mozda shvatis neke stvari..na blogu imas videa,svaki dan ce biti par slika i video o siriji:gepolitika-news.blogspot.com

Siniša
Gost
Siniša
10 mjeseci prije

Danas Mitrovdan, slava u nas Srba….uf, baš bilo veselo.
Ko slavi….sretna mu krsna slava 🤗

Zvrk
Gost
Zvrk
10 mjeseci prije

svaka obitelj ima privatne svece?

Siniša
Gost
Siniša
10 mjeseci prije

Naravno da ne….svako pleme~selo~prezime ima Svecs zaštitnika, vežu to i za vrijeme pokrštavanja/prelazka na Hrišćanstvo.

Kvisko
Gost
Kvisko
10 mjeseci prije

Rat u Siriji je prvenstveno rat izmedju dvije glavne naftno-mafijaske frakcije koju cine Rusija i Amerika, te desetine lokalnih mafijasa sa svojim privatnim vojskama.Dakle tu se radi o ratu izmedju dviju opcija, monopolom nad Pipeline (plinovoda) za Europu.Plinovod iran-irak -sirija -Via Europa kojega kontrolira i podrzava Ruska mafija, odnosno plinovod katar -sirija-turska-Via Europa, kojega podrzava Americka mafija .
Glavni razlog uplitanja Rusa u rat u Siriju nije borba protiv terorista ili spasavanje slobodnog svijeta vec cisti interes i monopol nad izvozom te cijenama plina i nafte.
Konkretno meni je apsolutno svejedno kojoj cu od te dvije mafije placati reket kad slijedeci put natocim gorivo ili platim ratu plina.
Imali smo mi i svoju INU i svoja naftna polja a onda su dosli spasioci i upalili svijetlo, zanimljivo je to , da se jos i danas puno ljudi cudi zasto se rusija nije umjesala i sprijecila raspad Jugoslavije , pa nisu glupi , raspad juge im je dosao ko budali samar.
Dapace Rusi su permanentno krisli embargo, nebi li Hrvatima dobavljali municiju i oruzje, tudjman je skoro pa dobio S-300, medjutim zubak je vjerojatno popalio dio para pa su dosle samo one bacve za kiseljenje kupusa , umjesto kompletne baterije. 🙂

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

zijev…inženjer iz suterena odrađuje normu. Samo hrabro, stiže vikend.

Nik
Gost
Nik
10 mjeseci prije

joooooj ode su neki prespavali zadnjih 5 godina pa ne vide razloge ruske intervencije….pad sirije..pad irana …pad rusije…..jedini pravi razlog sve ostalo sta su dobili radi intervencije je bonus……

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
10 mjeseci prije

Kladio bi se da je o Žukovu riječ.

zgvaca
Gost
zgvaca
10 mjeseci prije

SAA je dosla do par busotina. Nisu niti citavo polje zauzeli. Ameri su jos uvjek na jednom djelu. Glavna naftna polja i dalje drze prokleti Ameri.

sldvkmasfjvnasjfgvjdsfvjsfvsjdfvs
Gost
sldvkmasfjvnasjfgvjdsfvjsfvsjdfvs
10 mjeseci prije

Jest lijepo vidjeti ovu zastavu i još na nepoderivom polunosnji mečki. Svako dobro sirijskom narodu i lavu Assadu.

Mucke
Gost
Mucke
10 mjeseci prije

Ameri predajom dijela naftnog(naftnih?) polja pokusavaju napraviti pukotinu u odnosima osovine Rusija-Iran-Turska,nisu mi jasni komentari vecine komentatora.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
37
0
()
x