Veliki američki vojni konvoj iz Sirije viđen kako ide prema Iraku – CNN: „Ovo je opća konfuzija“

Američki konvoj
18 komentara

Konvoj od više desetaka američke vojne opreme, uključujući teške kamione, kretao se kroz sjeveroistočni dio Sirije prema granici s Irakom, izvijestila je u ponedjeljak sirijska državna agencija SANA. Na raznim interaktivnim kartama sirijskog sukoba su blogeri navodili kako se kreće prema „naftnim poljima“ u području Rmeilana, bivšeg napuštenog poljoprivrednog aerodroma koji je popravljen i pretvoren u „bazu“ američke vojske, dok su drugi tvrdili kako mu je odredište sama baza, koja će se proširiti i gdje će stići pojačanja koja će štititi naftna polja i postrojenja stotine kilometara južnije u pokrajini Deir Ez-Zor.

Međutim, konvoj koji je prevozio pješačka oklopna vozila i vojnu građevinsku opremu, te naftne cisterne, prema izvještajima se kretao prema kontrolnom punktu El Walid, smještenom na sjevernom dijelu sirijsko-iračke granice.

13. listopada je čelnik Pentagona Mark Esper izjavio da Sjedinjene Države zbog turske ofenzive povlače oko 1000 vojnika sa sjevera Sirije.

Dana 16. listopada međunarodne koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Državama su potpuno evakuirale svoju vojnu bazu koja se nalazi na području Ain Al-Araba (Kobanija), 150 kilometara od Aleppa, na sjeveru Sirije, a također su napustile gradove Raqqa i Tabqa na sjeveroistoku zemlje.

21. listopada Reuters je izvijestio da je skupina američkih trupa prešla sirijsku granicu i uputila se prema iračkoj provinciji Dohuk, dijelu iračkog Kurdistana. U Bagdadu su naglasili da je riječ o tranzitu i da trupe iz Sirije nemaju dozvolu za raspoređivanje na teritoriju Iraka. 27. listopada je američki predsjednik Donald Trump potvrdio da će se vojska iz Iraka vratiti Sjedinjene Države.

CNN: Vojnici su tamo bez jasnih uputa što da rade

Prije objave vijesti je CNN objavio članak u kojem navodi kako su američki vojni zapovjednici koji nadziru operacije u Siriji još uvijek čekali precizne naredbe od Bijele kuće i Pentagona o njihovoj točnoj misiji na bojnom polju i zaštite naftnih polja na istoku arapske zemlje, izjavio je dužnosnik Pentagona koji je izravno upoznat s ovim problemom.

Skoro tri tjedna nakon što je predsjednik Donald Trump naredio povlačenje trupa iz sjevernog dijela Sirije, javno izjavljujući da je preuzeo “kontrolu” nad naftom i poslao trupe i tenkove kako bi je zaštitio od ISIL-a, američkim zapovjednicima nisu jasni najosnovniji aspekti njihove misije, uključujući kako i kada trupe mogu koristiti oružje i što je zapravo ta misija.

Nedostatak preciznih naredbi znači da će trupe na terenu, dok se kritički detalji još uvijek razrađuju, kao pitanja kamo će točno krenuti, ostati u malim bazama u tom području.

Što je najvažnije, nije jasno protiv koga točno brane ta naftna polja. To je bitna informacija za trupe na terenu i u zraku, kako bi razumjeli okolnosti u kojima im je dopušteno koristiti oružje. Također je od presudnog značaja da vojni planeri shvate koliko je američkih borbenih snaga i zrakoplova potrebno, rekao je dužnosnik.

Preciznost koja nedostaje je od vitalne važnosti za vojne zapovjednike, kojima trebaju posebni i pravni nalozi koji ne podliježu proizvoljnom tumačenju u kriznim trenucima.

Oštar pokazatelj nesigurnosti dogodio se početkom ovog tjedna na konferenciji za novinare u Pentagonu. CNN je pitao ministra obrane Marka Espera hoće li misija uključivati “uskraćivanje pristupa i ruskim ili sirijskim snagama koje su sada promijenile borbeno područje”.

Esper je odgovorio: “Kratak odgovor je „da“, jer želimo osigurati da SDF ima pristup resursima”, što bi značilo da se otvara put borbenim operacijama protiv bilo koje sile koje nisu kurdske milicije, a Kurdi sami ne žele preuzeti nadzor nad poljima u pustinji, daleko od njihovih područja prebivališta na sjeveru Sirije.

Međutim, CNN navodi kako Pentagon još nije donio odluku o ulozi američkih trupa na tim naftnim poljima, a one se terenskim zapovjednicima očajnički potrebne.

U razgovoru s policajcima iz Chicaga 28. listopada, Trump nije dao nikakve odgovore na ta pitanja. Rekao je da SAD „ne žele biti policajci u regiji, ali je dodao “kako SAD zadržavaju naftu“.

„Zapamtite to. Uvijek sam to govorio. Držimo naftu i želimo je zadržati“, rekao je tada Trump, ali se vijesti iz Washigntona na ovu temu mijenjaju iz sat u sat.

Trumpa je pohvalio i sirijski predsjednik Bashar Al-Assada, koji je u četvrtak na državnoj televiziji rekao da je Trump najbolji od američkih predsjednika jer je “najiskreniji”.

Američka vojska je nedostatak jasnih naredbi protumačila tako da misiju vidi kao “obranu od bilo kakvih upada, kako bi mogla Sirijskim demokratskim snagama jamčiti da dobije pristup naftnim poljima”.

U Siriji je prije tri dana još uvijek bilo oko 900 vojnika, što je nešto manje od 1000 procijenjenih snaga kada je prošlog mjeseca počelo povlačenje, a onda najavljeno slanje dodatnih snaga.

Američka vojska se praktično kreće na rutama iz sjeverne Sirije prema istoku, neke jedinice su na jugu u poljima Omar, čekajući Kurde koji ne žele doći, što čitavu situaciju pretvara u kaos na terenu. Dužnosnik Pentagona je rekao za CNN kako je moguće da će oko 900 vojnika neko vrijeme biti ukupna razina snaga u Siriji. Međutim, nije jasno kamo su se kretale prilično jake snage iz videa kojeg je objavila sirijska državna televizija, koji je jučer snimljen kako se kreće prema kontrolnom punktu El Walid, smještenom na sjevernom dijelu sirijsko-iračke granice.

Ovu smo situaciju pojasnili u članku o sukobu Trumpa s „dubokom državom“, obzirom da predsjednik želi čak i simbolično povlačenje iz ionako izgubljenog rata zbog predstojećih izbora, dok moćna skupina u Washingtonu to vidi kao „kapitulaciju i predaju pred Assadom, Rusima i Iranom“.

VIDEO: Povlačenje američkih trupa iz Sirije

CNN

Sirijski put ka miru može ugroziti samo sukob Trumpa i „duboke države“

Američka vojskaPovlačenje trupaSirijska nafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ha ha
4 godine prije

imaju višak nafte pa se vozikaju okolo
mladi ljudi
pa su željni provoda
ništa neviđeno
samo neka paze na ograničenja brzine
i sve će biti u redu

Laki Topalović
4 godine prije

Pa više od deset dana ne znaju kud bi sa sobom. Mislim, baze su im boli glava. barijere od pijeska i šatori. A Al-Lažeera na Twitteru prikaže ogromnu američku bazu u Saudijskoj Arabiji i napiše “Baza Rmeilan” u Siriji. Kao da je teško provjeriti “Google pretraži ovu sliku”, što malo dijete zna i izbaci kada je sve i gdje korištena.

Damir
4 godine prije

Ova situacija, koliko god djeluje konfuzno i kaotično, ima svoju jaku vojnu i geopolitičku logiku. U pitanju je pregrupiranje američke vojske u Siriji, uz naftu samo kao izliku za to. Ovi naftni izvori su vrlo slabi i nebitni za cijelu priču (mjesečni prihodi od oko 30 milijuna $, što je smiješno čak i za siromašnu Siriju, a kamoli za USA). Pregrupiranje se sastoji u povlačenju američke vojske s ogromnog područja sjeveroistočne Sirije gdje su imali male raštrkane baze i time bili izolirani i vrlo ranjivi, a o logistici da i ne pričam. To je situacija iz noćne more, neodrživa u slučaju većih zategnutosti i sukoba u regiji. Time što su povukli tako ranjive snage te ih koncentrirali i ojačali (oklopnomehaniziranim jedinicama) na jugoistoku, uz iračku granicu SAD postiže dva cilja. Vojni cilj: snage su puno otpornije na napade, uz lakšu opskrbu iz Iraka (samo preko granice). Geopolitički cilj (vojni cilj… Čitaj više »

Milance iz Ceske
4 godine prije

Ha,ha o čemu sám já pisao..gdje je onaj veliki znala buřt kojí píše dá ostaju u siriji.po naredjenju Trumpa americká vojska odlazi iž sirije,uskoro i iž Afgánistán.

Dragance iz Slovacke
4 godine prije

Ha ha ha… Kao što Vam ranije nisam kazal amerkanska vojsci povlači se i Afganistan i Kurdistan …ha ha..a ne možen u Tatarstan ni Kazahstan…Sva moja priviđanja su ostvrivša la se su….ha ha….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI