‘Međunarodni državni banditizam’: Ministarstvo obrane Rusije objasnilo što SAD zapravo rade sa sirijskom naftom

Američka vojska
29 komentara

Komentirajući izjavu američkog ministra obrane Marka T. Espera da će skupina američkih vojnika ostati na istoku Sirije, navodno kako bi spriječili Daesh da uđe u naftna polja, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane rekao je kako ta izjava ne dolazi kao iznenađenje.

U izjavi, glavni glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov napomenuo je kako je”najavljeni cilj SAD-a da zaštiti sirijska naftna polja od boraca Daesh * ne može biti dalje od istine.

“Ono što Washington sada radi – hvatanje i držanje pod njegovom oružanom kontrolom naftnih polja u istočnoj Siriji je, jednostavno rečeno, međunarodni državni banditizam”, rekao je, dodavši kako sirijske rezerve nafte i druge mineralne sirovine pripadaju isključivo Sirijskoj Arapskoj Republici, a ne Daehovim teroristima ili „američkim zaštitnicima od Daeshovih terorista“.

“Ni međunarodno pravo, ni sam američki zakon ne mogu opravdati cilj američkih trupa da čuvaju sirijske rezerve ugljikovodika od same Sirije i njenih ljudi”, navodi se u priopćenju.

Pozivajući se na obavještajne podatke dobivene putem nadzornih satelita ruskog Ministarstva obrane, prije i nakon poraza Daesha sjeverno od Eufrata, sirijska nafta aktivno se vadila i krijumčarila u druge zemlje, dok je bila pod zaštitom američkih vojnika.

Nafta je prokrijumčarena u konvoje kamiona tankera, koje su čuvali i američki vojnici, kao i plaćenici privatnih vojnih naručitelja, rekao je glasnogovornik ministarstva.

“U međuvremenu, Washington je uveo sankcije za isporuku ugljikovodika u Siriju, što obuhvaća ne samo američke kompanije, već i sve druge”, kaže se u priopćenju.

Unatoč tome, vađenje nafte provodi se pomoću opreme koju isporučuju “vodeće američke korporacije”, rekao je Konašenkov.

U slučaju napada na konvoje, američka vojska odmah poziva snage specijalnih operacija i svoje zračne snage na zaštitu, dodao je.

Prema izjavi, vađenje nafte izvršila je američka tvrtka koja je stvorena pod nazivom „Autonomna uprava Istočne Sirije“.

Prihod od šverca prolazio je posredničkim kompanijama do američke obavještajne agencije i bankovnih računa PMC-a, rekao je.

“S obzirom na to da jedan barel sirijske nafte košta 38 dolara, mjesečni prihod “privatnih poduzeća” američkih obavještajnih službi iznosi više od 30 milijuna dolara”, kaže se u priopćenju. “Za tako stalan protok novca, bez državne kontrole i poreza, uprava Pentagona i Langleyja bit će spremna u nedogled čuvati sirijske naftne bušotine od “skrivenih Daeshovih ćelija”.”

9. listopada Turska je najavila svoju „Operaciju izvor mira“ koje ima za cilj otjerati kurdske milicije i preostale borce Daesha dalje od granice. 13. listopada američki ministar obrane Mark T. Esper rekao je kako će SAD povući svu svoju  vojnu silu od 1.000 vojnika iz sjeveroistočne Sirije. Esper je 25. listopada rekao da će SAD zadržati “smanjenu prisutnost” u Siriji, navodeći zabrinutost zbog terorista Daesha koji preuzimaju kontrolu nad naftnim poljima. Njegove riječi proturječe Trumpovoj administraciji, koja je ranije ove godine objavila da je 100 posto Daesh poražen.

”Sjedinjene Države će zadržati smanjenu prisutnost u Siriji kako bi ISIS-u uskratili pristup prihodima od nafte dok budu repozicionirani za sljedeću fazu kampanje Poraz-ISIS ‘, rekao je Esper.

DAESHSirijska nafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
4 godine prije

Pojacavaju “smanjenu prednju prisutnost”…

.ebate, ponestaje mozgovnih bravura i u jezicnim konstrukcijama…

Slovenac
4 godine prije

Putin ce i to resiti i opet poniziti amere nece jih vise niko

Zax
4 godine prije

A tek milijarde koje su ostali duzni libiji za isporucenu naftu, a o libijskom novcu i zlatu koji su nestali u zapadnim bankama da ne govorimo. Pljacka je bit amerike i zapada oduvijek. Tko do sada to nije shvatio nikad i nece

Laki Topalović
4 godine prije

Danas čitam da već traže privatnu vojnu tvrtku za taj posao, jer Pentagon ne može, a Kurdi više neće. reklisu da ih ne zanima. neka Assad čuva, ako hoće.

Laki Topalović
4 godine prije

Točno je da su tamo još ovi iz ovog kontingenta i Konašenkov kaže da cisternama odvoze što ukradu, ali od proizvodnje 6 000 000 barela dnevno, to je danas zanemarivo. Dakle, naftovodi su svi neupotrebljivi, pumpne stanice, kompresori, skladišta Conoco. Koliko ukradu ovdje? Mislim da je ISIL krao , kad su radili pun gas, 20 000 barela dnevno, štoje , onako, za neku kriminalnu skupinu nešto ili da isplate svoj boravak tamo, ali je zarada objektivno mizerna. Razumije da je cilj da ne dođe Assadova vojska i da se obnovi i rade pun gas, da čuše Siriju ekonomski, jedino to.

Naftar Tramp
4 godine prije

SAD ima vojne snage u Siriji samo zbog nafte …

Lucija
4 godine prije

Lupeži. Ovo isto rade u Libiji. Pojedinci se ‘omastili ‘.
Pitam se postoje li međunarodni pravni mehanizmi, bez obzira na ishod formalnih procedura.
Lupeština je ono što povezuje američki i globalni kapital. I grade mrežu kriminala u svakoj zemlji koju okupiraju pod krinkom ‘demokracije’.

Stock
4 godine prije

Ova vijest je vijest samo onima koji citaju jedino reklame.
Ono sto je vijest jeste da je to objelodanjeno ( nisam skontao na kojem mediju) ali sve i da imamo link koji bi, eventualno, proslijedili dalje, komentari, ako bi ih i bilo, svodili bi se na -ah, pa to je ruska propaganda.

nije bitno tko
4 godine prije

USA stvaraju terorističke grupe, da posle opravdaju svoje vojne agresije. Ceo zapadni svet zna, da je namera USA pljačkanje tuđih resursa ogljikovodika i sve to čutke promatra. Zapad je obična pljačkaška govnarija, kojoj polako dolazi kraj.

nije bitno tko
4 godine prije

Sirijska nafta polja su USA posle komadanja Sirije, željele dati u ruke Izraela.

varjag
4 godine prije

Besramna gamad, odvratni lopovi, ali Rusija i Iran će to riješiti, naravno sa Sirijskom državom. Fuj amerika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oleg
4 godine prije

To kad kažu rujkani treba uzeti s velikom rezervom. Kao da su oni u Siriji humanitarci,boli ih briga za Siriju oni su tamo isto iz svojih interesa

burt
4 godine prije

SAA drži glavninu prema Idlibu a u istočnoj Siriji imaju većinom lokalne jedinice koje su druga liga i koje ne smiju preći Eufrat jer bi se našli pod udarom američke avijacije i artiljerije a idiotu Trumpu su savjetnici objasnili da nema ništa od povlačnja iz Sirije radi naftnih polja i tako svaki puta kad tweeteraš piše budalaštine

Max
4 godine prije

Pa smisao tog isila jest bila plijčka i uništenje država osobito Sirije. A njihovi sponzori su se pridružili.

Holandez
4 godine prije

Rusi to SVE znaju ? ? ? Zasto ne bace bombe na takve konvoje imaju ih i pretek ? usre najvise boli gubitak novca .
I tako svaki puta bombama po kradji …………… prestali bi jer su Rusi i Sirijci valjda vlasnici vazdusnog prostora Sirije ?

Jbg
4 godine prije

Dobar je clanak u zavrsnom djelu. Trump se hvalio, da je isis 100% porazen, a sad mu je isis razlog za “cuvanje” sirijske nafte

Milance iz Ceske
4 godine prije

Morate shvatiti dá sú své to organizirale privátně firmě pod okriljem vojnih,politickihi struktura iž Pentagonu,bolje řečeno jastrebova iž Pentagonu.Sto je úloha té informacije?Úloha té informacije dá sú ameri lazovi,lopovi i dá dá njima nemá suradnje.Jednostavno,Trump otpisuje americké drzavne elitu u americi kojá je to organizirale.Putin Pindusa u Rusiji kojí sú istí bílí umjesani u své to.Na krajů gazda na bliskom istoku je Rusija,sví ostali sú odpisani.Sve ide prema plánu kako třeba.

Kuga
4 godine prije

Neka ostanu, ali ih opkruziti tako da ni ptica nemoze do njih ili od njih be kontrole pa da vidimo koliko dugo ce biti tamo?

semafor ne radi
4 godine prije

Zapadna demokracija je kad te siluju analno ,oralno i vaginalno ako nemas pimpeka i dok te obradjuju to je sve radi tvoje sigurnosti i boljitka kazu. Putin ima veeeeliki pimpek kao i kinez a da ne govorimo o raketmanu koji su bezbrizni od demonkracije i sekualnih tretmana pohlepnih demonkrata.

Tabasco
4 godine prije

Ameri su bas sretnici. gdje god se pojave, pronadju naftu….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI