Američke snage navodno “svakodnevno kradu” sirijsku sirovu naftu

Nafta
25 komentara

Ranije tokom nedjelje pojavili su se izvještaji koji sugerišu da je konvoj američkih vojnih vozila, navodno napunjenih ukradenom naftom, napustio sirijsku provinciju Hasakah (bogatu naftom) i prešao granicu zemlje sa Irakom.

Američke snage su, u saradnji sa milicijama Qasad (Sirijske demokratske snage), “nastavile da kradu sirijsku naftu” sa polja regije al-Jazira nakon što su položile cjevovode preko rijeke Tigris u oblasti Semalka na iračku teritoriju, sirijska državna novinska agencija SANA izvjestila je u nedjelju, pozivajući se na civilne izvore u regiji al-Malikiyah.

Prema izvještaju, prije transporta „ukradenih“ barela nafte na iračku teritoriju, američke snage prebacile su ih „tankerima sa polja Karachuk na sjeveroistoku Rumailana“.

„Tankeri istovare naftu u rezervoare za naftu u regionu Semalka, a zatim se nafta pumpa cjevovodima položenim u rijeku na iračku teritoriju“, navodi se u izvještaju SANA pozivajući se na izvor koji je primjetio da se „stotine barela“ „ukradene sirove nafte ” pumpaju kroz ove cjevovode.

Izvori su takođe rekli da američke snage šalju „desetine tankera“ natovarenih navodno ukradenom naftom na iračku teritoriju putem, kako je opisano, „ilegalnih prelaza stvorenih u tu svrhu, kao što je prelazak Al-Walid u selu al-Ia’rubiiah”.

Ranije u decembru, SANA je izvijestila da je konvoj od 85 cisterni, zajedno sa vojnim vozilima, nosio “ukradenu naftu” na iračku teritoriju, prelazeći granični prelaz Al-Walid.

Sirijska vlada ovaj prelaz smatra nezakonitim zbog nedostatka nadležnosti Damaska.

Ovo nije prvi put da su SAD optužene za krađu nafte u zemlji, jer je Trumpa, koji je prošle godine rekao da će američko prisustvo pomoći da sirijska nafta ne padne u ruke terorista, optužio sirijski ambasador pri UN Bashar al-Jaafari za otimanje sirove nafte iz Sirije. Al-Jaafari se osvrnuo na dogovor sklopljen između Sirijskih demokratskih snaga (SDF) pod vodstvom Kurda i američke kompanije.

Iako je Trump obećao da će povući američke trupe iz Sirije, povukao je tu odluku, rekavši da će američka vojska ostati da „čuva naftu“. Damask je više puta oštro kritikovao američko prisustvo u zemlji, napominjući da Washington nikada nije dobio dozvolu UN ili nacionalne vlade za slanje trupa u Siriju.

Američke snageDemokratkinjeNaftaSirijska nafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
3 godine prije

Nismo znali da Amerikanci pljačkaju naftu . Mi smo mislili da oni uvode demokratiju i ljudska prava.

splav meduze
3 godine prije

Land grabbers and “oil guards”

Zagor
3 godine prije

Zašto “navodno” u naslovu?

Pero
3 godine prije

Sta ce Americi 100 barela Sirijske nafte?????
Ekonomski iscrpljuju Siriju, Rusiju i Iran.

splav meduze
3 godine prije

Na današnji dan 1989. godine George H.W. Bush je naredio 27.000 vojnika da napadnu Panamu kako bi srušili bivšu imovinu CIA-e Manuela Noriegu, ubivši 5.000 ljudi, bacivši tijela u masovne grobnice i uništivši tisuće domova.
(20.12.1989)

eks
3 godine prije

Diletanti imaju veoma ograničen prostor za razmišljanje – plitko, kratko, nisko i brzo donošenje zaključaka. Još kada boluju od rusofobije, onda je tokatastrofa.

Komunjara
3 godine prije

Pljačkaju svijet desetljećima. Ubijaju, ruše, izgladnjuju i pljačkaju. A sve zato što vole slobodu

Daniel Plainview
3 godine prije

Nemoguće. Ja sam mislio da cijelo vrijeme volontiraju, educiraju divlje i kockoglave Sirijce o demokraciji, upoznavaju mladež sa zapadnjačkim vrijednostima i konceptualnom umjetnosti dok polaznici kursa zadivljeno gledaju u wc školjku na projektoru, a da zauzvrat ne traže skoro ništa.

Da parafraziram istoimenog lika mog korisničkog imena: “I drink your milkshake!”.

brusli
3 godine prije

Pa pljačka je, između ostalih, primarni cilj. Pljačka im hrani menadžeriju i mašineriju. U pljački vide najviše opipljivog smisla dok u ostalim aspektima agresije smisao i ne traže.

SULE
3 godine prije

Samo vam preostaje kmecanje i plakanje na mjesec-neka vam Rusi pomognu oni su vam zaštitnici?

SULE
3 godine prije

Ovo je odgovor Ruskim saveznicima

Sirius
3 godine prije

Normalno je da nafta ide iz busotina u brodove tankere, zar ne ? Ali isto tako brodovi dovoze naftu pa pune prazne busotine.

3 godine prije

Pogrešne riječi u naslovu ste stavili pod navodnike.

3 godine prije zadnji put uredio Stock
bauštelac
3 godine prije

tko će nama vratiti naftna polja u siriji vrijedna 23 milijarde dolara spavaš li mirno vesna

Max
3 godine prije

Kradu Sirijsku naftu što je uz destabilizaciju Sirije i jedan od razloga što jesu tamo.

Mamajev Kurgan
3 godine prije

Zlotvori,lupezi No1 svijeta….ali nece moci jos dugo….

gigi pinna
3 godine prije

Sa 1 500 vojnika drže trećínu teritorija Sirije pod okupacijom, nisu otišli niti íz Iraka… Hezbollah je jedini lijek za zio-nazije i njihove amerićke sluge. A do tada može se samo kukati. Kad nie išlo sa Isilom i Nusrom Siriju pokušavaju slomiti sankcijama i krađom resursa. Kopneni sukob je jedino rješenje za ovu bagru…

ad astra
3 godine prije

Ovaj tekst je prilično konfuzan, rastrgan i nerealan. Svašta se tu spominje. Od cjevovoda, tankera i kamiona. Smiješno zvuči podatak o krađi nafte koju izvodi konvoj od 85 kamiona. Svatko tko imalo razumije situaciju u Siriji može lako prepoznati da je to nafta koju Kurdi crpe na svom teritoriju i šalju je na dajnu preradu jer nemaju rafinerija. To što im neke države u tome pomažu nije krađa već pomoć domicilnom stanovništvu da preživi. Štitit jednog diktatora kao što je Asad je vrlo loše jer se time šalje poruka svijetu da je diktatura prihvatljiva i isplativa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI