Žene Daesha tuže Švedsku zbog kršenja ljudskih prava

Daesh zene
24 komentara

Švedska je pod pritiskom Ujedinjenih naroda koji su pozvali Stockholm da se prijavi i odvede žene i djecu sa švedskim državljanstvom iz logora u Siriji.

Niz bivših Daesh mladenki, koje su trenutno zarobljene u zatočeničkim logorima u Siriji, sada tuže Švedsku na Europskom sudu zbog “neuspjeha” u vezi s njihovim dovođenjem “kući”, što smatraju “ozbiljnim kršenjem” njihovih ljudskih prava.

“Vjerujemo kako neuspjeh Švedske u dovođenju švedskih žena i djece iz kampova na sjeveroistoku Sirije krši njihova ljudska prava. Kao predstavnici tih žena i djece u kampu Roj, žalimo se Europskom sudu i tvrdimo da Švedska ima obvezu u pogledu ljudskih prava vratiti ih u njihove domove, u Švedsku”, napisao je šef njihovog pravnog tima Percy Bratt u pravnom listu Dagens Juridik, nazivajući njihovu situaciju “opasnom po život”.

Pravna ekipa opisala je uvjete u logorima al-Hol i Roj na sjeveroistoku Sirije kao “nehumane”, navodeći kao razloge tjelesno i seksualno nasilje, nedostatak osnovnih prehrambenih proizvoda, loše sanitarne uvjete i neadekvatnu zdravstvenu njegu, pozivajući se na posebnog izaslanika UN-a Fionnuala Ni Aolaina, koji je takve uvijete poistovjetio s mučenjem.

Ujedinjeni narodi ranije su tvrdili kako Švedska ima obvezu u pogledu ljudskih prava prikupljati bivše džihadiste sa švedskim putovnicama, a Bratt se sada nada da će vlada to učiniti dragovoljno.

“Nadamo se da će se Švedska uskoro odazvati pozivu UN-a te da će preuzeti odgovornost i pomoći tim ljudima kako bi se oni mogli vratiti u Švedsku. Švedske žene i djeca u logorima u potpunosti ovise o intervenciji švedske države kako bi ih spasili od užasne situacije u kojoj jesu”, napisao je Bratt.

Pravni je tim naglasio kako Ministarstvo vanjskih poslova niti aktivno radi niti je zainteresirano za pomoć tim ženama, kako bi se one mogle vratiti u Švedsku. Suprotno tome, naglašava se, nekoliko europskih država udovoljilo je zahtjevima UN-a i zahtjevima kurdske administracije. Primjerice, Njemačka i Finska učinile su to tek u prosincu 2020. godine, naglasio je.

S obzirom na to da dijete koje ima roditelja sa švedskim državljanstvom automatski postaje i švedski državljanin, bez obzira gdje se u svijetu rodilo, Švedska je nekoliko puta pokušala vratiti svoju djecu iz kampova u Siriji. Ono što je najvažnije, u proljeće 2019., kada je sedmero djece poznatog regrutera Daesha, Michaela Skråma, odvedeno natrag u Švedsku, što je potaknulo raspravu i među političarima i među širom javnošću.

Veliki dio djece u kampovima rođen je nakon što su se njihove majke pridružile Daešu. Neke su se žene u međuvremenu udale ili osnovale nove obitelji nakon što su im ubijeni bivši muževi. To je švedskim vlastima dodatno otežalo zadatak u točnom određivanju koja djeca imaju švedsko državljanstvo.

Sudbina “Daesh mladenki” i njihovih potomaka ostaje osjetljivo pitanje u mnogim europskim zemljama. Ono je čak i rezultiralo kolapsom političkih saveza, jer je norveška Napredna stranka napustila vladu nakon kontroverzne odluke o repatrijaciji bivše Daeshove mladenke.

U vrijeme Daeshovog takozvanog “kalifata” 300 islamista napustilo je Švedsku kako bi se pridružilo cilju džihadista na Bliskom istoku. Iako se otprilike polovica njih već vratila, Švedska je bila notorno propusna o pitanju sankcioniranja povratnika za zločine koje su činili kao pripadnici Daesha. Zbog velikog tereta dokazivanja, optužbe se rijetko podnose. Umjesto toga, Švedska se oslanja na razne programe “deradikalizacije” koji uključuju savjetovanje i pomoć.

DAESHsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Neka ih deradikaliziraju po receptu koji je primjenjivao Staljin na uhvaćenim pripadnicima SS-a.

Ришона Вилон
3 godine prije

Само спороумни људи наивно мисле да је то исламска организација. Исто тако само наивни мисле да је Антифа нека праведна организација која се бори против фашизма , или БЛМ да су то чамуге.
Ако су Даеш..Игил….Исис … милитантне исламске војне формације откуда западним новинарима и редакцијама њихови акаунти по мрежама? Знате ли да је руски спецназ ухватио камионе Црвеног крста да превозе доларе у готовини за плате тих брадатих идиота? Колико су два фургона превозили? Нешто више од 1 млрд кеша, све сложено у лимене сандуке који се херметички затварају.
Зашто о томе нису руси или “западна кошер медија” причала? Јок, црне операције се не објављују.

BanOvan
3 godine prije

Da je Mladen Delić živ ponovo bi izgovorio one besmrtne riječi “Ljudi moji, je li to moguće? Ludnica, šta je ovo?”
Ima li normalnih na brodu koji tone?

3 godine prije zadnji put uredio BanOvan
Joe
3 godine prije

Tako i treba. Svako svoja gowna u vlastitu đubretanu.

Malomorgen
3 godine prije

zatvoriti na neki pusti otok i nek se idu šveđanke…. 😂

Matee
3 godine prije

Od mene bi dobili dva metra konopa i stablo

tenkić por grubera
3 godine prije

Preseliti ih u Irak – Camp Speicher.

Hamed Kone
3 godine prije

Ekvivalent ovome je da se Heinrich Himmler zalio na nehumane uvjete u zatvoru prije sudenja. Da se mene pita dobile bi metar kvadratni zatvorske celije, 2 sata svjetla dnevno i prsut svaki dan za jest

Krmak
3 godine prije

Ne sekirajte se sve je to plan ekipe iz Davosa. Ovo su njihovi igraci.
Zivio Assad i hvala mu na obnovi crkava.

Max
3 godine prije

Teroristkinje se žale na ljudska prava.

Max
3 godine prije

Baji Patku.

Mali Mujica
3 godine prije

Neka svedjani podignu sator naselje u polarnom krugu i neka ih tamo sve presele sa zabranom napustanja adrese.

Red Dog
3 godine prije

Svedsku nije bila briga kad su isli. Svedska nece da pokupi svoje.
Svedska se pravi glupa i nada se de ce sve proci. Dok se sve gomila.
Sta da rade kurdi s njima? Da ih ubiju? Ili da ih puste ponovo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI