Rosneft preuzima venecuelansku PDVSA

PDVSA Venecuela
35 komentara

Vlada Venecuele spremna je da prepusti potpunu kontrolu nad njenom državnom naftnom kompanijom PDVSA (Petroleos de Venezuela) ruskom Rosneft-u, piše El Nacional, pozivajući se na sopstvene izvore u industriji.

Prema dokumentu, inicijativa je predložena sa ciljem da se obezbjedi otpis venecuelanskog duga prema Rusiji.

El Nacional je rekao da je inicijativa u Moskvi dobila uglavnom pozitivne povratne informacije. S tim u vezi, nekoliko komisija je već upućeno u Venecuelu radi procene trenutne situacije PDVSA i održivosti inicijative.

Ruski stručnjaci su, kako se izveštava, zaključili da bi kompanija trebalo da izvrši ozbiljno otpuštanje kako bi obnovila svoje konkurentne performanse, navodi se u dokumentu.

Za sada je, piše Nacional, u toku potraga za legalnim načinima prenosa kontrole nad PDVSA Rosnefu bez privatizacije. U skladu sa zakonodavstvom te zemlje, ovaj potez treba da odobri Narodna ustavotvorna skupština, koji je pod kontrolom opozicije.

SAD su uvele sankcije za PDVSA u januaru 2019., na pozadini političke krize u Venecueli. Vashington je takođe rekao da će imovina kompanije u SAD-u, koja iznosi 7 milijardi dolara, biti zamrznuta. Ograničenja će biti ukinuta tek nakon što venecuelanska opozicija preuzme kontrolu nad PDVSA.

Rosneft je jedan od glavnih investitora u Venecueli, sprovodeći nekoliko projekata istraživanja i razvoja iz oblasti naftne industrije sa venecuelanskim PDVSA.

10. septembra, specijalni izaslanik SAD za Venecuelu Elliott Abrams rekao je da bi u nekom trenutku u budućnosti SAD mogle da uvedu sankcije protiv Rosnefta zbog saradnje sa Venecuelom, mada to za sada nije bio spreman učiniti. Prije toga, Abrams je priznao da Rosneftove aktivnosti u Venecueli ne krše američke sankcije toj zemlji.

U novembru 2017. Rusija i Venecuela su potpisale međuvladin protokol o restruktuisanju duga od 3,15 milijardi dolara na 10 godina uz minimalne isplate u prvih šest godina. Državni dug uključuje isplate dva puta godišnje – u martu i septembru.

PDVSArosneft
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
4 godine prije

opa bato!

Son of Alerik
4 godine prije

Rusi imaju u Venezueli investiranih, prema nekim procjenama preko 20 milijarda dolara. Dio tog novca je investiran preko Rosnefta (oko 7 milijarda dolara). Sad se vidi da je to ulaganje bilo hipotekarno. Kako venezuela nema novca za povrat kredita, Rusi uzimaju PDVSA. Bez natječaja, bez kupnje dionica, otprilike onako kako su preuzeli i Agrokor, samo s puno manje zavrzlama i peripetije.
Sad se vidi da je američka odluka o blokadi PDVSA u SAD-u bila ispravna. Inače bi Rusi netransparentno, na osnovu odluke nekog dužnosnika (bio on i predsjednik države, svejedno je) postali vlasnicima naftne kompanije u SAD-u.
U slijedećim mjesecima ćemo vidjeti na što su Kinezi sa svojih 70 milijarda udarili hipoteku, tj što će odnijeti Venezueli.
Perjanice slobodnog svijeta, Kina i Rusija udruženi u čerupanju venezuelanskih resursa. Rade ono o čemu su Amerikanci sanjali. Zato su dobri valjda.

erfirzaewbfewzrfzewrfwbzfw
4 godine prije

“Ruski stručnjaci su, kako se izveštava, zaključili da bi kompanija trebalo da izvrši ozbiljno otpuštanje kako bi obnovila svoje konkurentne performanse”, svi iz menažerije su isti, otpusti pola uposlenika i eto profita. Poslije Lakijevog napisa mogu ovo obrisati.

Laki Topalović
4 godine prije

FAKE NEWS EL NACIONALA, NE SLOBODANA V., da se razumijemo Dobro, ovo je vijest, prijevod El Nacionala, tako da autor nema ništa s tim. No, El Nacional je u Venezueli list Guaidove oporbe i Rosneft je jučer odmah demantirao informaciju i rekao da su to obične glasine . “Mi ne komentiramo glasine”, rekao je glasnogovornik Rosnefta agenciji RIA Novosti. Sav proces se vodi u okviru sporazuma Putin-Maduro i Rosneft slijedi odluke predsjednika i vlade: Krajem kolovoza objavljeno je da je PDVSA u drugom tromjesečju ove godine smanjio dug prema Rosneftu na 1,1 milijardu dolara sa 1,8 milijardi dolara. Prema Rosneftu, krajem prošle godine dug venecuelanske naftne kompanije PDVSA po izdatim avansima iznosio je 2,3 milijarde dolara, na dan 30. rujna 2018. – 3,1 milijardu dolara, na kraju lipnja 2018. – 3,6 milijardi dolara, na kraju 4. ožujka 2018. – četiri milijarde dolara, na kraju 2017. – 4,6 milijardi dolara. Dakle,… Čitaj više »

Ad astra
4 godine prije

Ivo, ti pričaš gluposti. Prouči povijest exploatacije nafte u Venecueli. Venecuelu uništava loše političko vodstvo. Jedan primjer. Venecuela ima SU 27 i ostale skupe vojne sustave, a kako će ih platiti? Vidjet ćeš uskoro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI