Venezuela najavila udvostručenje izvoza nafte u Indiju

venecuela
22 komentara

Usprkos upozorenjima američke administracije, venecuelanska državna naftna tvrtka PDVSA je uspjela postići dogovor s Indijom i kao odgovor na sankcije koje je uvela američka vlada objavila je kako će udvostručiti izvoz nafte u azijsku zemlju.

“Poslat ćemo svu naftu koju treba Indija”, objasnio je ministar za naftu i predsjednik PDVSA Manuel Quevedo, koji je u azijskoj zemlji boravio kako bi sudjelovao na međunarodnom kongresu o nafti i plinu Petrotech 2019.

“Imali smo vrlo produktivan sastanak, gdje smo odlučili nastaviti s razmjenom nafte i naftnih proizvoda s Indijom”, rekao je Quevedo.

Indija je s uvozom od 340 000 barela nafte dnevno trenutno drugi najveći kupac crnog zlata iz Venezuele. New Delhi je ranije proveo velika ulaganja u energetski sektor latinoameričke zemlje i zajedno s državom upravlja s energentima putem mješovitih tvrtki.

Vijest je pozdravio predsjednik Bolivije, Evo Morales, koji je na Twitteru pozdravio indijsku odluku kao pravi odgovor na jednostrane sankcije koje je Caracasu nametnula američka vlada.

Uprava Donalda Trumpa je poručila kako “neće zaboraviti” one zemlje i tvrtke koje nastave sklapati sporazume s Venezuelom u naftnom sektoru. Ova je izjava dana u kontekstu odluke Indije da obnovi ugovor s Caracasom o kupnji nafte.

U okviru pokušaja provedbe državnog udara u Venezueli, Washington je uveo sankcije kojima nastoji ojačati ekonomsko iscrpljivanje stanovništva kako bi se potaknula što veća destabilizacija zemlje.

John Bolton: Nećemo zaboraviti nikoga tko trguje s Venezuelom

John Bolton
FOTO: John Bolton

Prije objave u sklapanju sporazuma je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton uputio upozorenje Indiji da ne kupuje venecuelansku naftu, rekavši “kako to neće biti zaboravljeno”.

Ministar vanjskih poslova Venezuele, Jorge Arreaza, odbacio ovaj pokušaj nametanja globalne “diktature” Washingtona.

Bolton je u utorak na Twitteru napisao: “Zemlje i tvrtke koje podupiru krađu venecuelanskih resursa i Nicolasa Nicola nećemo zaboraviti”, a prikazao je i vijest o tome kako je venecuelanski ministar nafte Manuel Quevedo posjetio Indiju kako bi dogovorio prodaje više nafte.

Objavu je popratio s upozorenjem: “SAD će nastaviti koristiti sve svoje snage kako bi sačuvale imovinu Venezuele i potičemo sve zemlje da učine isto”.

SAD ne smatraju da Madurova vlada ima pravo prodati naftu zemlje i stoga izvoz nazivaju “krađom nafte”.

Reagirajući na Boltonova upozorenja, venecuelanski ministar vanjskih poslova Arreaza je rekao: “Ono što Bolton pokušava učiniti je izdavanje zapovijedi. To je diktatura koju pokušavaju nametnuti svijetu.”

Tvrdio je da se zbog Boltonovog stava na sastanku predstavnika Ujedinjenih naroda ranije ovog tjedna “dogodila pobuna protiv ove diktature”.

Bolton je sličnu prijetnju uputio Indiji i zbog kupnje nafte iz Irana, nakon što je Trump prošle godine Teheranu uveo strogi trgovinski embargo.

Međutim, Trump je Indiji dao privremeno izuzeće od embarga, tako da za sada New Delhi nije pretrpio nikakve ekonomske sankcije zbog poslovanja s Islamskom Republikom.

Suočena s embargom na izvoz nafte od strane Washingtona i većine zapadnih zemalja, Venezuela pokušava povećati prodaju Indiji i drugim zemljama. Najveći kupci u Indiji su tvrtke Reliance Industries i Nayara Energy .

Ministar Quevedo, koji je također na čelu državne naftne tvrtke PDVSA, sastao se u ponedjeljak s indijskim ministrom za naftu i prirodni plin Dharmendrom Pradhanom.

Venezuela ima najveće svjetske dokazane rezerve nafte koje se procjenjuju na više od 300 milijardi barela, veće od onih Saudijske Arabije koje se procjenjuju na 266 milijardi barela.

Indija, koja je oprezna zbog stranog uplitanja u unutarnje poslove, odbila je stati uz Washington i priznati Guaidóa za predsjednika, te i dalje surađuje s Madurovom administracijom.

“Indija i Venezuela uživaju bliske i srdačne odnose. Mi smatramo da je na ljudima u Venezueli da pronađu politička rješenja kako bi svoje razlike riješili konstruktivnim dijalogom i raspravom, bez pribjegavanja nasilju”, izjavio je prošlog mjeseca Raveesh Kumar, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Indije.

Trumpu je Venezuela trenutno glavno vanjskopolitičko pitanje i rekao da je opcija čak i američka vojna intervencija. Jedan od problema za trgovinu Venezuele je što međunarodne banke dolaze pod sve veći međunarodni pritisak Sjedinjenih Država.

“Kako će se plaćati odlučuju kupac i prodavatelj. Može biti u valuti, to može biti putem drugih prenosivih metoda i kanala”, izjavio je Quevedo novinarima u New Delhiju.

Na skupu u Indiji je iznio ideju o trgovinskoj skupini koju bi činili Venezuela, Indija, Kina i Rusija, čija se trgovina “ne mora nužno odvijati unutar dolara”.

Caracas ima svoje adute u jačanju trgovine s Indijom

Reuters prenosi da, osim indijskih zajmova za naftu, Caracas ima i druge adute za posao u Indiji, četvrtoj najvećoj svjetskoj rafineriji i zemlji koja uvozi gotovo tri četvrtine svoje nafte.

Indija želi diversificirati uvoz nafte kako bi zaštitila svoje gospodarstvo od vanjskih šokova, što znači da pošiljke iz Južne Amerike mogu pomoći u ublažavanju rizika od prekida opskrbe od bliskoistočnih dobavljača.

Međutim, Indija ne mora nužno kupiti venecuelansku naftu od PDVSA. Može je kupiti od kineskih i ruskih tvrtki koje je dobivaju za plaćanje zajmova.

To znači da Kina i Rusija mogu koristiti venecuelansku sirovinu kako bi povećale svoj tržišni udio u Indiji, čime bi se udio PDVSA na tržištu formalno smanjio.

Kineske tvrtke već uzimaju venecuelansku naftu i prodaju je indijskim rafinerijama koje su prethodno kupovale naftu izravno od PDVSA. Rusija je spremna početi raditi isto.

Takvi aranžmani postoje već neko vrijeme, ali se ubrzavaju s padom proizvodnje u Venezueli. 2014. je, na primjer, državna tvrtka China National Petroleum Corporation počela slati venecuelansku naftu indijskoj tvrtki Reliance Industries, operateru najveće rafinerije na svijetu, što je potvrdio i PDVSA.

Ruski Rosneft, koji također dobiva venecuelansku naftu u zamjenu za kredite, zamijenit će PDVSA kao dobavljač venecuelanske nafte za rafineriju Vadinar.

Tijekom posjete Indiji 2005. godine je pokojni predsjednik Chavez kazao kako nafta u Venezueli predugo teče na sjever. Umjesto toga, obećao je uspješnu razmjenu među zemljama u razvoju.

“Moramo pokrenuti novu strategiju za ujedinjenje Juga”, kazao je Chavez pred studentima sveučilišta u New Delhiju 2005. godine.

Trebalo je barem dvije godine pregovora i čestih putovanja u Indiju najviših rukovoditeljima PDVSA, ali su državne indijske tvrtke konačno uložile velike iznose u naftna polja i projekte u Venezueli.

Međutim, sankcije i embargo Venezueli škode i indijskim naftnim tvrtkama. Državna indijska tvrtka ONGC Videsh, na primjer, treba dobiti oko 600 milijuna dolara dividendi za zajednički projekt sirove nafte San Cristobal s PDVSA.

Venezuela je nedavno počela podmirivati te dugove, tako što ONGC dobivao novac od 17 000 barela izvoza sirove nafte Venezuele.

No, ONGC je također primijetio da je zbog sankcija i embarga na PDVSA proizvodnja na zajedničkom polju San Cristobal prepolovljena.

Narendra Verma, izvršna direktorica ONGC Videsha, kaže kako se “strpljivo pregovaralo s PDVSA i očekuje da će za tri godine Caracas nadoknaditi tražene isplate”.

Oporba Venezuele tvrdi da maduro to nikada neće moći vratiti.

“Odnos s Indijom dosegao je gornju granicu. To se neće promijeniti ako se naftna industrija u Venezueli ne promijeni”, rekao je Kenneth Ramirez, predsjednik atlantističkog think-tanka COVRI u Caracasu.

Ministar za naftu i predsjednik PDVSA Manuel Quevedo je uvjeren da će njegov posjet Indiji dati željeni rezultat i da će se izvoz venecuelanske nafte u azijsku zemlju uskoro udvostručiti.

NDTV / COVRI

NaftaPDVSA
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dečko sa ulice
5 godine prije

Bolton je luzer.
Rusija, Indija, Kina… preveliki zalogaj za brkatog pajaca. Može pisat statuse na Tweeteru, ali bespomoćno…
Sve što radi Trumpova administracija, radi prvenstveno na veliku štetu USA…

eu kolonija
5 godine prije

tražena roba. lako je meni za venezuelu. problem je meni za ameriku koji bi prodavali 5G tehnologiju i umjetnu “inteligenciju” ali ih još nemaju a soje ima u brazilu

Kažun
5 godine prije

“Zemlje i tvrtke koje podupiru krađu venecuelanskih resursa i Nicolasa Nicola nećemo zaboraviti”
Ma USA je super,uvjek na strani slabijih ???.

zgvaca
5 godine prije

Ako Venecuela proda vise nafte Indiji onda ce Indija kupit manje nafte od Irana. Time ce se pritisak na Iran povecat. To nisu dobre vjesti. A Ameri su veliki psi rata i nebi me cudilo da uskoro izvrse pomorsku blokadu Venecuele.

preseren3
5 godine prije

By the way…
Gdje ste bili jutros, portal Logično?
Celo jutro “blank page”….
Kad se djelimično vratilo prikazivanje imali ste gaming adresu u naslovu….
Nikad ne pišete, koje opasnosti vam prijete?
Dali čete jednostavno nestati? Nekog dana….

Zagor
5 godine prije

Ne znam koliko je redakcija Logičnog upoznata sa prosvjedima i nemirima na Haitiju, gdje se narod buni protiv Jovenela Moisea, novog predsjednika i američkog pajaca.
Mislim da bi jedan kratki članak o trenutnoj situaciji pomogao onima koji ne razumiju strane jezike, pa se sukladno tome ne mogu informirati o tim događajima. Zašto čekati da vijesti o tome, očito ignorirane od strane MSMa, objavi netko drugi, pa vi samo prepišete.
Budite prvi!!!

Mölltaler
5 godine prije

http://standard.rs/2019/02/05/da-li-se-u-venecueli-sve-vrti-oko-nafte/ Preporučujem svima koji tvrde da Venezuela ima najveće rezerve nafte na svijetu da pročitaju ovaj članak od Villiama Engdala.

Son of Alerik
5 godine prije

Vidljive su najmanje dvije stvari – SAD se nalazi pred jednim od većih vanjskopolitičkih poraza u povijesti. Započele su igru s Guaidom koju nisu sposobni dovršiti. Politika sankcija koje se prvenstveno odvijaju zatvaranjem bankarske infrastrukture s kojom upravlja također pokazuje svoju nemoć, kao što se nemoćnom pokazuje i infrastruktura. Upravo će ta politika dovesti do stvaranja paralelne platne infrastrukture izvan dosega američke politike. Druga stvar – Venezuela je doslovno na izmaku snaga. Socijalistička politika je došla pred zid. Niti jedan zajam kojeg je Venezuela uzela u zadnjih nekoliko godina nije u stanju vraćati i tomu razlog nisu sankcije, nego očajna nesposobnost socijalističke vlasti za upravljanje nad vlastitim bogatstvom. Venezuela je dužna Indiji, Kini, Rusiji i sve te dugove treba otplatiti naftom. Ne trebaju joj dolari, ni američki platni sistem. U otplati svih dugova kasni isključivo zbog nesposobnosti crpljenja nafte u dovoljnim količinama. Rosnjeft je ušao u projekte s PDVSA i… Čitaj više »

Serjoza
5 godine prije

Ajde kaoboji malo sjasite…

deki
5 godine prije

Zabranjuje se trenutno svima prodaja nase nafte iz Venecuele,ali kada bude nas presednik pobedio moci ce svako da je kupuje.
Lesinarska politika koja vise ne uspeva!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI