SAD okreće dva iranska broda koji su u Venezuelu prevozili sirovine pod prijetnjom sankcija

Tanker - sunčani dan

Iran opskrbljuje Venezuelu naftnim derivatima, jer se latinoamerička zemlja suočava s velikim nedostatkom benzina i bori se za njegovu nabavku u inozemstvu zbog američkih sankcija.

Sjedinjene Države prisilile su dva broda, koji su prevozili iransku naftu Venezueli na otkazivanje svoje isporuke pod prijetnjom sankcijama, izvještavaju The Wall Street Journal i Fox News.

Saznalo se da su dva plovila bila Bering i Bella. Oboje su registrirani u Liberiji i u vlasništvu su grčkih brodara. Oni su trebali stići u Venezuelu nakon što je flotila od pet brodova okupljena za isporuku goriva, aditiva i rezervnih dijelova za venecuelske rafinerije. Prva četiri iranska tankera s te flotile već su sigurno pristala u Venezueli, a peti je još uvijek na putu.

Kako je prvi izvijestio WSJ, Bering i Bella bili su prisiljeni na povratak nakon što su američki dužnosnici kontaktirali liberijsku vladu i zaprijetili sankcijama u slučaju da nastave s isporukom. Također su bili u izravnoj komunikaciji s brodovima i prijetili grčkim vlasnicima sankcijama i pravnim postupcima, navodi se u izvješću.

Rečeno je da je Liberija odmah opozvala akreditaciju brodova; u protivnom bi izgubili pristup međunarodnom bankarskom i pomorskom osiguranju. Brodovi su, kako se izvješćuje, u četvrtak krenuli južno od obale Senegala u blizini Liberije.

Trumpova administracija potvrdila je prelazak na Fox News. “I dalje ćemo upotrijebiti svu težinu ekonomske i diplomatske moći Sjedinjenih Država za pritisakna obnovu venecuelske demokracije”, izjavio je za mrežu glasnogovornik State Departmenta.

„Nastavit ćemo upotrebljavati punu težinu ekonomske i diplomatske moći SAD-a kako bismo nastavili s pritiskom za obnovu demokratskog poretka Venezuele“.

Ni Iran ni Venezuela nisu dali nikakve komentare.

Bolivarska republika, koja je smještena na najvećim svjetskim rezervama sirove nafte, suočena je s akutnim nedostatkom benzina i sve se više oslanja na uvoz energije. Nacionalna rafinerijska mreža djeluje s približno 10 posto kapaciteta, zbog američkih sankcija i nedovoljnog ulaganja.

Državna naftna kompanija u zemlji, PDVSA, ranije je zamijenila izvoz sirove nafte za gorivo, ali Washington je praktički zatvorio taj tok uvođenjem sankcija ruskom Rosneftu i pritiskom na velike trgovinske partnere PDVSA u Indiji, Italiji i Španjolskoj, kako bi zaustavile izvoz.

Trumpova administracija optužuje Maduraza uzurpiranje demokracije i podržavanje samoproglašenog privremenog predsjednika, Juana Guaida.

Venecuelske vlasti ovog mjeseca spriječile su oružani napad na obalu kojeg je izvelo desetak naoružanih ljudi, dok je napad orkestrirala privatna američka zaštitarska tvrtka.

Dvojica američkih plaćenika, koji su pritvoreni tijekom te racije, svjedočili su da je njihova misija bila otmica Madura. Jedan od njih rekao je da je ugovor za operaciju potpisao Guaido, što je optužba koju je venecuelski oporbeni čelnik demantirao. Trumpova administracija, koja je platila 15 milijuna dolara za Madurovo uhićenje zbog optužbi za narko-terorizam, također je negirala umiješanost u pokušaj puča.

12
Ostavite komentar

avatar
10000
 
10 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
12 Komentatori
SarmMaxMedoPromatračJozo Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Milanče
Gost
Milanče

Bravo Trump, něj se vidí Tko je Gazda.

Ursus
Gost
Ursus

Madurovci su još prije puno godina imali problema sa crpljenjem nafte u Venecueli jer su na čelne pozicije u naftnoj industriji postavili nesposobne ali podobne ljude koji nemaju pojma o struci. Još prije 6-7 godina crpili su maksimalno 30% od mogućnosti. Nisu ulagali u održavanje postrojenja debilčeka.

Promatrač
Gost
Promatrač

Zašto nasjedate očitom plačenom trolu??? To,što idete u diskusije sa njim,on je svoje zaradio.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra

#”Trumpova administracija optužuje Maduraza uzurpiranje demokracije i podržavanje samoproglašenog privremenog predsjednika, Juana Guaida.”

Redakcija LogičnoRedakcija Logično
Potkralo vam se jedno “nje” viska…u ovom slucaju kljucno za (ne)istinitost (i logiku) navoda…

😉

Dinko
Gost
Dinko

Jel to google translate clanak ili doista mozete toliko neistinitih tvrdnji napisati?

neznanje
Gost
neznanje

Dinko
Taksativno navedi što nije točno i izvor drugčije informacije ili će mo tvoj komentar smatrati “pratnoglavim navijanjem” za drugu ekipu.

neznanje
Gost
neznanje

Iran će platiti Rusiji da se registrira kao vlasnik?

Zadranin
Gost
Zadranin

amerokenjska gamad.

Nabijem na *urac sve one koji podržavaju i pravdaju amerokenjske akcije/zločine po svijetu.

Jadni ste i bijedni.

Đubrad.

P***!

Jozo
Gost
Jozo

Gusari skoro i oni sami ostanu bez nafte I bilo čega drugog nema im spasa

Medo
Gost
Medo

Ovo nisu Iranski tankeri. Ovo su tankeri s iranskom naftom. Američke kukavice ne diraju iranske brodove. Jedna jedina sjajna stvar bi bila da rusi ponude da svaki takav tanker ide pod zastavu ruske ratne mornarice. Da vidimo reakciju govnara iz Washingtona.

Max
Gost
Max

To nisu Iranski brodovi. Oni bi stigli na cilj pod svaku cijenu. Što će Irancima Liberijski tanker kad su njihov već stigli na cilj?

Sarm
Gost
Sarm

Pirati s Kariba, XXXVII. dio

POVEZANE VIJESTI

Izbornik