SAD okreće dva iranska broda koji su u Venezuelu prevozili sirovine pod prijetnjom sankcija

Tanker - sunčani dan
11 komentara

Iran opskrbljuje Venezuelu naftnim derivatima, jer se latinoamerička zemlja suočava s velikim nedostatkom benzina i bori se za njegovu nabavku u inozemstvu zbog američkih sankcija.

Sjedinjene Države prisilile su dva broda, koji su prevozili iransku naftu Venezueli na otkazivanje svoje isporuke pod prijetnjom sankcijama, izvještavaju The Wall Street Journal i Fox News.

Saznalo se da su dva plovila bila Bering i Bella. Oboje su registrirani u Liberiji i u vlasništvu su grčkih brodara. Oni su trebali stići u Venezuelu nakon što je flotila od pet brodova okupljena za isporuku goriva, aditiva i rezervnih dijelova za venecuelske rafinerije. Prva četiri iranska tankera s te flotile već su sigurno pristala u Venezueli, a peti je još uvijek na putu.

Kako je prvi izvijestio WSJ, Bering i Bella bili su prisiljeni na povratak nakon što su američki dužnosnici kontaktirali liberijsku vladu i zaprijetili sankcijama u slučaju da nastave s isporukom. Također su bili u izravnoj komunikaciji s brodovima i prijetili grčkim vlasnicima sankcijama i pravnim postupcima, navodi se u izvješću.

Rečeno je da je Liberija odmah opozvala akreditaciju brodova; u protivnom bi izgubili pristup međunarodnom bankarskom i pomorskom osiguranju. Brodovi su, kako se izvješćuje, u četvrtak krenuli južno od obale Senegala u blizini Liberije.

Trumpova administracija potvrdila je prelazak na Fox News. “I dalje ćemo upotrijebiti svu težinu ekonomske i diplomatske moći Sjedinjenih Država za pritisakna obnovu venecuelske demokracije”, izjavio je za mrežu glasnogovornik State Departmenta.

„Nastavit ćemo upotrebljavati punu težinu ekonomske i diplomatske moći SAD-a kako bismo nastavili s pritiskom za obnovu demokratskog poretka Venezuele“.

Ni Iran ni Venezuela nisu dali nikakve komentare.

Bolivarska republika, koja je smještena na najvećim svjetskim rezervama sirove nafte, suočena je s akutnim nedostatkom benzina i sve se više oslanja na uvoz energije. Nacionalna rafinerijska mreža djeluje s približno 10 posto kapaciteta, zbog američkih sankcija i nedovoljnog ulaganja.

Državna naftna kompanija u zemlji, PDVSA, ranije je zamijenila izvoz sirove nafte za gorivo, ali Washington je praktički zatvorio taj tok uvođenjem sankcija ruskom Rosneftu i pritiskom na velike trgovinske partnere PDVSA u Indiji, Italiji i Španjolskoj, kako bi zaustavile izvoz.

Trumpova administracija optužuje Maduraza uzurpiranje demokracije i podržavanje samoproglašenog privremenog predsjednika, Juana Guaida.

Venecuelske vlasti ovog mjeseca spriječile su oružani napad na obalu kojeg je izvelo desetak naoružanih ljudi, dok je napad orkestrirala privatna američka zaštitarska tvrtka.

Dvojica američkih plaćenika, koji su pritvoreni tijekom te racije, svjedočili su da je njihova misija bila otmica Madura. Jedan od njih rekao je da je ugovor za operaciju potpisao Guaido, što je optužba koju je venecuelski oporbeni čelnik demantirao. Trumpova administracija, koja je platila 15 milijuna dolara za Madurovo uhićenje zbog optužbi za narko-terorizam, također je negirala umiješanost u pokušaj puča.

NaftaPDVSA
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milanče
3 godine prije

Bravo Trump, něj se vidí Tko je Gazda.

Ursus
3 godine prije

Madurovci su još prije puno godina imali problema sa crpljenjem nafte u Venecueli jer su na čelne pozicije u naftnoj industriji postavili nesposobne ali podobne ljude koji nemaju pojma o struci. Još prije 6-7 godina crpili su maksimalno 30% od mogućnosti. Nisu ulagali u održavanje postrojenja debilčeka.

VasilisaPremudra
3 godine prije

#”Trumpova administracija optužuje Maduraza uzurpiranje demokracije i podržavanje samoproglašenog privremenog predsjednika, Juana Guaida.”

@Redakcija
Potkralo vam se jedno “nje” viska…u ovom slucaju kljucno za (ne)istinitost (i logiku) navoda…

😉

Dinko
3 godine prije

Jel to google translate clanak ili doista mozete toliko neistinitih tvrdnji napisati?

neznanje
3 godine prije

Iran će platiti Rusiji da se registrira kao vlasnik?

Zadranin
3 godine prije

amerokenjska gamad.

Nabijem na *urac sve one koji podržavaju i pravdaju amerokenjske akcije/zločine po svijetu.

Jadni ste i bijedni.

Đubrad.

P***!

Jozo
3 godine prije

Gusari skoro i oni sami ostanu bez nafte I bilo čega drugog nema im spasa

Max
3 godine prije

To nisu Iranski brodovi. Oni bi stigli na cilj pod svaku cijenu. Što će Irancima Liberijski tanker kad su njihov već stigli na cilj?

Sarm
3 godine prije

Pirati s Kariba, XXXVII. dio

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI