fbpx

Venezuela: Svi grijesi “chavista” iz nekog razloga ne jamče pobjedu Washingtona

Venezuela

Postoji nešto neobjašnjivo u Venezueli. Krajem prošlog tjedna je Juan Guaidó, samoproglašeni uličarski “predsjednik” latinoameričke zemlje, govoreći za državnu televiziju rekao “kako ne isključuje mogućnost traženja vojne intervencije Sjedinjenih Država protiv vlastite zemlje. Ovakav čin nigdje u zapadnom “demokratskom” svijetu ne bi prošao nekažnjeno. Bilo tko da napravi nešto slično odmah bi bio zatvoren za veleizdaju, a javni televizijski servis bi pogodila čistka kakva se nije vidjela od Staljinovih vremena. Takvo što je moguće samo u Venezueli, zemlji koja, kako se čini, dopušta previše demokracije.

No, možda ustavni predsjednik Nicolas Maduro i nije tako naivan, kako mnogi misle. Najnovija istraživanja govore kako je 80% Venecuelanaca, čak i onih koji nisu vatrene pristaše “chavista” i njihove politike obijaju i samu pomisao dolazak “gringosa” u njihovu zemlju. Čini se da se Maduro, barem za sada, bliži pobjedi. Međutim, problem su još uvijek mediji.

Svijet suvremenog čovjeka sastoji se od informacija koje mu se prenose. Čovjek iz vlastitog doma, ne prelazeći prag, može “posjetiti” bilo koje mjesto, ali se u tom slučaju mora složiti da će gledati na svijet očima drugih. Očima zapadnih medija i uglavnom angloameričkih propagandnih institucija.

Nicolas Maduro, trenutni predsjednik Venezuele, od 2013. godine je ljudima dao oko 1 500 000 besplatnih stanova, ali ga zapadni mediji tvrdoglavo optužuju “da je ljude bacio na ulice”. Caracas je iz favela pretvoren u mirnu i lijepu metropolu, ali to ne sprečava angloameričke medije da “režim” osude za provedbu niza zločina. Roba koja se uvozi iz Sjedinjenih Država se u Venezueli prodaje deset puta jeftinije, dok razliku u cijenama pokrivaju državne subvencije.

Tri četvrtine državnog proračuna je usmjereno na ulaganja u socijalnu sferu, ali zapadni tisak i dalje tvrdi da Maduro krade prihode od stanovništva. Zemlja je uvijek kupovala sve što joj treba novcem od nafte, a robna razmjena nafte za robu se uglavnom provodila sa Sjedinjenim Državama. To je najveća pogreška Huga Chaveza i njegovih nasljednika.

Nakon što su zemlji nametnuti embargo, sankcije i ekonomska blokada, Washington je istovremeno odbio Venezueli prodavati hranu, ali su mediji i dalje optuživali službeni Caracas. Tipična angloamerička propaganda je postala glasnogovornik neprijateljstva usmjerenog protiv nikada provedene socijalističke revolucije, što je druga velika greška Chaveza.

Nedavno se društvo Venezuele podijelilo na dva tabora. 2016. je neoliberalna opozicija pobijedila je na parlamentarnim izborima. Cijene nafte su zbog Hladnog rata između Sjedinjenih Država i Rusije naglo pale, a Bijela kuća je potpisala dekret kojim je Venezuelu proglasila “izvanrednom prijetnjom” američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Do sredine godine se problemima pridružila velika suša, što je važno naglasiti jer se 70% električne energije zemlje proizvodi u velikim hidroelektranama. Odmah nakon toga je venecuelanska opozicija pozvana na “konzultacije” u Sjedinjene Države i situacija se počela pogoršavati.

Venezuela: Svi grijesi "chavista" iz nekog razloga ne jamče pobjedu Washingtona 1
FOTO: Protesti u Venezueli

Atmosfera dezinformacija, oštro pojačanih od strane Zapada, zbunila je čak i prijatelje vlade, koji su Maduru dali šest mjeseci da popravi situaciju. Opozicija je započela sabotaže u sektoru elektroprivrede i isporukama pitke vode, a subvencije za hranu su korištene za stvaranje crnog tržišta. Ljude se pozivalo da subvencionirane proizvode prodaju špekulantima koji su preplavili zemlju, a oni su tu robu masovno plasirali kao izvoz, prodajući je u Kolumbiji po tržišnim cijenama. Sve to se događalo pred očima vlade, koja se nije usudila poslati policiju i Nacionalnu gradu da ih sve pozatvara. Najviše što je vlada učinila je bila blokada mosta na granici s Kolumbijom kako bi se spriječio ilegalni izvoz subvencionirane robe, istim onim mostom na kojem kontejneri za navodnu blokadu američke humanitarne pomoći stoje od 2016. godine.

Drugim riječima, Venezuela je namjerno iskrvarila. Prema upravo objavljenim podacima je u pet godina, ne računajući 2018., zbog unutarnje sabotaže, američke blokade i ucjene izgubila oko 360 milijardi dolara. Kako se dogodilo da SAD ipak nisu uspjele smijeniti Madura i proglasiti konačnu pobjedu?

Iz prostog razloga što je vodstvo Venezuele, dok je opozicija slavila pobjedu u medijima, 2017. oborilo novi rekord. Razina socijalnih ulaganja je po prvi puta u svijetu u jednoj zemlji premašila 70%. Odnosno, oko tri četvrtine ukupnog državnog proračuna je izdvojeno za socijalnu potrošnju i pomoć stanovništvu u zemlji.

Tijekom godine je korisnicima dano 359 000 novih besplatnih stambenih jedinca, a popravljeno je još 335 000 stanova ili kuća. Mogućnost besplatne medicinske skrbi se povećala 10 puta, a to je samo dio mjera koje poduzima ova vlada.

U kritičnom trenutku je intervenirala Rusija, gurajući povijesni sporazum OPEC+. Ruska diplomacija je vratila cijene nafte na prihvatljivu razinu, što je u velikoj mjeri spasilo i Venezuelu, koja se našla u vrlo teškoj situaciji. Dio duga Rusiji je vraćen, prošle je godine Venezuela dobila 600 000 tona žita, a nedavno su dugovi zemlje Rusiji još jednom reprogramirani. Dakle, Caracas je dobio na vremenu da stabilizira stanje i ekonomiju.

Međutim, prošle godine u svibnju su Sjedinjene Države pretrpjele još jedan poraz. Washington je desetljećima cijeli svijet uvjeravao da socijalizam na vlast može doći samo na bajonetama revolucije i da ovaj sustav nitko neće izabrati na “demokratskim izborima”.

Međutim, na izborima prošle godine, unatoč oporbi, upravo se to dogodilo. “Diktator” Maduro je, uz dva oporbena kandidata, bez sudjelovanja radikalne desničarske i proameričke opozicije Henriquea Caprilesa i Leopolda Lopeza, mentora Juna Guaidoa, dobio 68% glasova. U bilo kojoj zapadnoj “demokraciji” bi to bi bio veliki trijumf, uključujući odaziv na predsjedničke izbore od 47%.

Nicolas Maduro
FOTO: Nicolas Maduro

Ali je Bijela kuća vidjela nove mogućnosti u preostalih 32% onih koji su izašli na izbore i Juanu Guaidou.

Nicolas Maduro je s pretjeranom željom da poštuje demokratske standarde i sam dopustio da se to dogodi, ali je to vjerojatno činio zato što je ponovno došao na vlast slobodnim demokratskim glasovanjem. Međutim, Nicolas Maduro, ali i Hugo Chavez, nikada nisu proveli uobičajenu fazu revolucionarne čistke, što su bez ikakvih problema mogli provesti pod demokratskim eufemizmom “lustracije”. To bi bila treća velika greška koju su počinili ranije Chavez, kasnije Maduro i njegovi ministri

Zbog toga se novoizabrani predsjednik suočio sam s kriznom ekonomijom, sustavom dvostruke pretvorbe valuta, crnim tržištem i, što je najvažnije, sa samo 15 do 20% nacionalizirane ekonomije. Maduro se sam hvalio kako je 98% tvrtki u zemlji u privatnim rukama, oko 0,5% mješovito vlasništvo, a samo 1% je državno. Moguće je da je i to točno, kao i podatak da je u smislu dobiti nacionalizirano 15 do 20% ekonomije. Prema ovim brojkama ispada da je Venezuela imala manju ili približno istu nacionalizaciju kao Argentina pod Nestorom i Cristinom Kirchner. U svakom slučaju, iz “revolucionarne” perspektive gledano, to je četvrta velika greška vladavine Chaveza i Madura, posebno u području medija. Dok privatne televizije prodaju profesionalni, ujedno i propagandi sadržaj, javni televizijski servis Venezuele izgleda kao Radio-televizija Zagreb u drugoj polovici ’80-ih, začinjen s antiimperijalističkim porukama kakve se vide na televiziji Sjeverne Koreje.

Istovremeno je preostalih 80% imovine zemlje ostalo je u rukama privatnih tvrtki i oporbe, a to su “ruke” koje danas zemlju guraju u državni udar. Logično je da američki operativci i stratezi ovu imovinu, uključujući privatne medije, koriste za kontrolu prosvjeda. Formalno se protive odluci vlade o raspuštanju oporbenog parlamenta, koji je, usprkos upozorenjima Vrhovnog suda pravde, usvajao neustavne zakone. To je izgovor, ali je zapravo glavni problem Caracasa potpuni ekonomski rat s Amerikom.

90% izvoza Venezuele je “teška” nafta, gusta tvar koja jednostavno ne teče kroz naftovode i cijevi. S obzirom na sastav, ta se nafta prije izvoza mora razrijediti. Kako bi izbjegle problem, “chavističke” vlade su godinama polja davale u koncesiju drugim državama. Bilo je dobro dok je funkcioniralo, ali su  ovakvim poslovanjem Washingtonu dali još jedan alat pritiska.

Sada su protiv PDVSA, državne naftne i plinske korporacije Venezuele, uvedene opsežne sankcije, unatoč činjenici da je bio glavni uvoznik potrebnih aditiva za zemlju. Nafta za razrjeđivanje je u zemlju dobivana iz Sjedinjenih Američkih Država, koje imaju obilje lake WTI nafte, a bez te američke nafte nije moguće rastopiti i transportirati sirovine kroz naftovode. Washington je toga itekako bio svjestan i shvatio da vlada Madura bez novca od nafte neće ispuniti socijalne obveze.

PDVSA
FOTO: infrastruktura PDVSA

Istodobno s blokiranjem tankera u Meksičkom zaljevu, Caracas je svjesno stvorio nedostatak “naftnog razređivača”. Jednostavno rečeno, “iskrenost” u želji da “pomognu” Americi i njezinom naftnom sektoru je samo povećala probleme venecuelanskog naroda. Ovo bi peta kardinalna greška Chaveza i Madura, koja je sada dovela do zastoja eksploatacije, tranzita i prodaje nafte.

Ne treba zaboraviti da se druga polovica angloameričke igre temelji na činjenici da je Venezuela visoko polarizirano društvo. U zemlji ne postoji srednja klasa i manji sloj bogatih koji je oštro odvojen od većine običnih građana. Milijuni iz druge kategorije su pod Chavezom i Madurom dobili pristup socijalnim naknadama, dok se elitna manjina morala odmaknuti od državnog novca. Ti su ljudi potpuno amerikanizirani i na britanskim i američkim sveučilištima su odavno naučili mrziti svoju domovinu. Sve u Venezueli im se gadi i za sebe su stvorili su mali proamerički “raj” u četvrtima istočnog Caracasa ili u saveznoj državi Miranda, koja sa svojih 2,5 milijuna stanovnika funkcionira kao feud  Henriquea Caprilesa. Sa sigurnošću se može tvrditi da administrativni ustroj Venezuele nije prošao nikakav “revolucionarni teror” ili da je bilo prisilno nametnutih odluka iz Caracasa. A nešto se sigurno moglo činiti, jer do danas u raznim državama i gradovima oproba djeluje slobodno i autonomno od središnje vlade.

Još od 2000. Washington te snage koristi na pravi način. Stvoreni su svi preduvjeti i ekonomski problemi u državi kao kada su pučiste 2002. uhitili Huga Chaveza. Bijela kuća je tada, kao i danas, požurila priznati opozicijsku marionetu kao novog vođu, ali se situacija preokrenula u Chavezovu korist.

Stanovnici Venezuele su pokazali da mogu ostvariti ono što Ukrajinci nisu bili sposobni 2014. Čak je i Rusija imala slično iskustvo. U Caracasu 2002. i u Moskvi 2012. godine ljudi nisu šutke promatrali tekući državni udar u glavnom gradu, već su izašli na ulice i prosvjedovali. Shvativši odakle vjetar puše i vidjevši ljude kako podupiru svoje vođe, skeptični pripadnici političke elite su pridružili većini. U slučaju Huga Chaveza, on je pušten na slobodu, u slučaju Rusije je Vladimir Putin. Lideri opozicije koje je stvorio Washington nisu dobili povjerenje naroda.

Sjećajući se ove priče, Maduro je prije neki dan rekao da, kao i u vrijeme Chaveza, zemlja stvara 50 000 pripadnika Bolivarske milicije, a do svibnja ove godine će u Venezueli biti oko 2 milijuna organiziranih i za oružje spremnih ljudi.

“Ljudi u Venezueli neće dopustiti Američkom carstvu da dotakne pedalj naše zemlje”, rekao je Maduro.

Kako bi uspio u svom naumu, oružje iz Rusije u Venezuelu stiže svaki mjesec. Zemlja je već zaštićena od napada američkog zrakoplovstva ruskim sustavima S-300, artiljerijom, zrakoplovnima i raketnom tehnologijom.

Caracas ima pet kompletnih divizija od 90 000 ljudi, stoga se čak i proamerička Kolumbija koleba i ne želi masovno raspoređivanje američkih trupa na granici sa susjednom Venezuelom.

Od 2006. su Rusija i njene tvrtke u državnom vlasništvu osigurale Venezueli  kredite i kreditne linije u iznosu od oko 17 milijardi dolara. Kina još više, od čega je prikazala samo nekoliko desetaka milijardi.

S jedne strane, Venezuela je talac i svojih klimatskih uvjeta, jer osamdeset posto teritorija nije pogodno za život. Međutim, s druge strane, baš u tom dijelu leži bogatstvo zemlje. Po rezervama prirodnog plina u Zapadnoj hemisferi, Venezuela je na drugom mjestu, a po rezervama ugljena, željeza, mangana, titana, nikla, bakra, olova, cinka i drugih ruda je na prvom ili na drugom mjestu. Boksit, kobalt, zlato, dijamanti, srebro, azbest, fosforit i druga blaga su također prisutna u zemlji, a kompanije iz Kine i Rusije rade na mnogim od tih resursa.

venecuela
FOTO: Venecuela

Za Europu, Kanadu i Ameriku je ova situacija “krajnje nepravedna”, što je rekla i angloamerička marioneta Juan Guaidó. Prvo što se gleda u suvremenom svijetu za izravne ili neizravne invazije jest dostupnost energetskih resursa u nekoj zemlji.

Ali je Venezuela i ključ za ulazak u Nikaragvu i Kubu. U prvoj zemlji se Kina priprema za izgradnju novog kanala, koji će biti konkurencija onome u Panami, dok na Kubi čvrste interese ima Rusija.

Osim toga, Kina ne može graditi kanal bez vojnog kišobrana Moskve, a Kuba će ostati u orbiti Kremlja samo uz financijsku potporu Pekinga. Općenito, za Sjedinjene Države su rezerve nafte u Venezueli važne kako bi imale polugu pritiska u kreiranju željenih cijena crnog zlata. U slučaju uspjeha, SAD protiv Moskve kao oružje mogu koristiti obaranje cijena nafte, a protiv Kine zabranu uvoza energije iz Venezuele

Hitnost ovog slučaja proizlazi iz uspjeha Rusije u Siriji, gdje su uništeni dugoročni planovi američkih stratega. Sirija je morala biti uništena i kako bi se Kina izolirala od energetskih resursa Bliskog istoka. Kontrola protoka nafte i plina, stvaranje “priručnih” terorističkih vojski i još mnogo toga je s vremenom oslabilo.

Moćan alat za određivanje cijena nafte mora djelovati, ako se želi vršiti učinkovit pritisak na Rusiju i Kinu. Opasnost od kolapsa izvozne ekonomije blokiranjem pristupa Kini energetskim resursima je trebalo postati značajno oružje “trgovinskog” rata, a damping cijene energije bi bile glavno oruđe za provedbu “obojenog” udara u Rusiji.

Pobjedom Moskve se sve promijenilo. Štoviše, Rusija nije uspjela uništiti američke planove samo u Siriji, već je postigla i značajan uspjeh u preraspodjeli drugog instrumenta. Glavni mehanizam Sjedinjenih Država za bilo kakvo obaranje cijena nafte je  dinastija Al-Saud, ali je dolaskom Rusije u OPEC+ on oslabljen. Ugovori koje je Moskva sklopila u areni nove organizacije su zaustavili američke pokušaje da se ponovno snize cijene energije. Drugim riječima, trenutno se na naftu ne može utjecati bez Venezuele.

nafta sad

U tom kontekstu, popis zapadnih zemalja koje podupiru venecuelansku oporbu izgleda ironično. Osobito je ironičan žar Francuske, gdje Macron Slavoluk pobjede štiti oklopnim vozilima, a istovremeno daje potporu pobunjenicima protiv “venecuelanskog režima”.

I 2016. je postojala slična histerija u svijetu, ali je i ona završila fijaskom. Nije slučajno da je 6. veljače iz Sjedinjenih Država stigla velika količina opreme i oružja, koju su presreli venecuelanski sigurnosni dužnosnici. Nije slučajno da se ne pojavljuju snajperisti, tipični za bilo koju zapadnjačku revoluciju, koji bi na trgovima Venezuele “u pravom trenutku” pucali na obje strane gomile. Američki i britanski vojni plaćenici i agenti također nisu uhvaćeni od operativaca “neke” Venezueli prijateljske zemlje. Iste te zemlje kao da nemaju svoje instruktore  u Bolivarskim snagama, sada kada uvježbavaju interoperabilnost ruskog i kineskog naoružanja. Američka “pomoć Venezueli” u USAID formatu, kao u “misije” Ujedinjenih naroda s ambulantnim vozilima i kamionima natovarenim novcem i oružjem, unatoč korupciji, također nije ušla u zemlju. Maduro je na “nečiji” savjet rasporedio najodanije snage na granici s Kolumbijom i odbija “pomoć” Washingtona.

Pokušaj oružanog prevrata krajem siječnja, oslanjanjem na osoblje manjih skladišta oružja, navodno je onemogućen bez pomoći “neke” kontraobavještajne službe treće strane.

Ukratko, imitacija vojne pobune uz priznavanje autoriteta Guaidóa prije nekoliko tjedana nije prošla zahvaljujući zajedničkim naporima Caracasa, Moskve i Pekinga. Dakle, Sjedinjene Države imaju sve šanse da ponovno dožive neuspjeh kao u Siriji, ali puno ranije nego u arapskoj zemlji.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
67 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije

E,pa melem za usi,radost za srce sta jos(uz Ruski,Kineski,Iranski,Siriski,Kubanski,nek mi drugi narodi oprostu,sta ih ne spominjem)narod Venecuele ima slobodarski duh,obraz,karakter,hrabrost i sammopostivanje.Tesko im je.Tesko.Ali polozili su ispit slobode.Najcjenjeniji,najdragocijeniji,najvridniji ispit ljudstva.Bit ce tesko,Ali cini mi se,Chavesov temelj je cvrst.Postovanje,narode Venecuele.sad je prilika i obranit zemlju i sav izdajnicki olos(poznat po licemjernoj… Pročitaj više »

ori
Gost
ori
2 godine prije
Reply to  dalmata

ove greske chavista ja sam nabrojao na prosloj temi.a sad cu ispravit ovaj portal.izdvajanja za zdravstveno su nikakva a ne 10 puta veca.platis i operaciju i lijekove kao i ovdje.moze se otic na Internet i trazit cijene po radnjama aporekama i sl.drugi ispravak.madurove pristase nose crveno znaci crvene se i… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
2 godine prije

Maduro mora propustit humanitarnu pomoć, to je taj presudni momenat u ovoj krizi, humanitarna pomoć polako dolazi na granicu s Kolumbijom, dogovoreno je da dođe i na granicu Brazila s Venecuelom, zato su mu i dali ultimatum koji ga tjera na teške odluke a ako ga ne ispuni bit će… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  burt

A i amerika je tada bila velesila , sada vise nije … Sada se samo fura na to…Ali osim kmecanja nista drugo ne moze..

A ti burte makni se vise iz proslosti i prihvati novu realnost u kojoj usa vise nije dominantna..Lakse ce ti biti..

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije
Reply to  Alen

USa je sila koja se valja u glibu vlastita izmeta.

apolo
Gost
apolo
2 godine prije
Reply to  burt

Zasto bi Maduro morao propustiti “humanitarnu pomoc” SAD-a? Prvo kakva je to vrsta ” pomoci” koja ako ne stigne na odrediste prijete invazijom na zemlju. Do kraja Maja dva miliona vojnika spremni za borbu, uopce ne citas sta pise, samo slijepo slijedis svoj instikt koji te nije prevario u Siriji.… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  apolo

Pa propustice je. Prvo carinici pregledaju kamione, a onda je preuzme venecuelanski crveni krst. Ako se nekome ne svidja raposjela eno mu Zeneve neka se zali.

Lurker
Gost
Lurker
2 godine prije
Reply to  apolo

Apolo, ne vojnika nego paravojske. Pitanje je koliko ce biti odani, takve formacije znaju promijeniti stranu.

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  burt

humanitarna pomoc od milijuna dolara, a isti ti (koji daju pomoc) blokiraju milijarde dolara.

greed
Gost
greed
2 godine prije
Reply to  burt

humanitarna pomoc od milijuna dolara, a isti ti (koji daju pomoc) blokiraju milijarde dolara.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije
Reply to  burt

Burt, kako ti se da? Mazohista si i neprestano mučiš sa tom odvratnom cnn propagandom. Ono zadnja ljiga od bla bla Bin Laden i ta sranja. Ovaj portal je ipak nešto “alternativniji” od tvojih “razmišljnja” prepisanih sa najtrulijih zapadnjačkih glasila. Vidiš da samo skupljaš stotine minusa, kako ti se da… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Burt je placen po minusima. Sto vise pluseva- manja primanja. Ako ga hocete ostaviti bez primanja, onda mu lupajte pluseve, mada bi bilo steta da ode, meni je super. Uvjek pogodi, samo bude obrnuto, mozda namjerno to radi, da ga neprovalimo, maskirovka!

Makaran
Gost
Makaran
2 godine prije
Reply to  burt

“Maduro mora propustit humanitarnu pomoć, to je taj presudni momenat u ovoj krizi, ”

Maduro mjesečno sprema 1.600.000 paketa hrane po subvencioniranim cijenama, a nudi mu se 20.000 paketa danajske “humanitarne pomoći”. Ne budi smiješan.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  burt

@burt
Frende pomozi……… ubi me znatiželja……….
Dakle,…….
Postojalo je 6 kraljeva sa imenom George, zadnji se zvao George VI.
Kako se zvalo ostalih pet?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije

Đuro?

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije

Ilija ?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Ostalih pet su se zvali: Pet-ar I, Petar II….

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  burt

humanitarna pomoć je zapela u neosvojivoj Ghouti, burtone.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Po ovom tekstu se vidi da venecuela nije ta za koju bi vezali unistenje americke hegemonije ona je samo potvrda da se to desilo puno ranije..

.Ovo je taj trenutak radjanja multipolarnog svijeta.. https://www.youtube.com/watch?v=iMasnaAf_H4

gtniwerngiewnfiwe
Gost
gtniwerngiewnfiwe
2 godine prije
Reply to  Alen

Ove godine počinje rašomon, odabrani krenuli na Siriju, hoće grosse Palestina zajedno sa hazarijom cvaj očiščenom od rusa i slovena……………

Bezuhov
Gost
Bezuhov
2 godine prije
Reply to  Alen

Slazem se, trenutak kada je Rusija stavila do znanja da SAD nisu vise dominantna ratna sila i da je prihvatila bacenu rukavicu. Imajuci u vidu da je Kina postala dominantna ekonomska i trgovska sila po svim relevantnim indikatorima, jasno je da su SAD izgubile tri stubova na kojima pociva jedna… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Alen

Sam početak rata u Ukrajini. Da su smeli, mogli, već tada bi pregazili Rusiju i postali jedini gospodari.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

mislim da kod njih u venezueli “nije sve u novcu” kao što je slučaj u eu-usa prćijama. ima nešto I u ljubavi

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Da, tu si na tragu nečeg o čemu bi se dalo pisati.. ljudi tamo, mislim cijela Južna i Centralna Amerika, ljudi su drugačiji. Naročito, baš domaći, potomci ljudi koji su uvijek bili tamo, i svi drugi, ostali, interesantno da su svi jako religiozni, ali na drugačiji način nego u eu-usa… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

veseli I nasmijani a “bijeda”. ili smo mi u eu-usa bankarskoj matrici bijeda ali u glavi

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije

Celo jesi to ti? Kako knjiga napreduje jel se prodaje to sta? Kacemo na ajahuasku?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ovo ovdje, kao i izvješća objavljena danas od UN-a i CELAG-a , potvrđuju da je to bila “Kamilica revolucija”, što je Cahvezova greška. Ništa tamo nema “nacionalizirano” što ne bi trebalo biti nacionalizirano – nafta, rude, vode, hidroenergetika i sl. Tako sve teze Son of Alerika o prirodnom i neizbježnom… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Laki ja mislim da su stvari tamo pod apsolutnom kontrolom i zato se niti ne poduzimaju akcije koji bi moguce izazvale neke probleme ili dale povod za probleme… Mislim da su samo pustili ovu idiotariju da se desava kako bi jasno svi vidjeli kako se pokusava unistiti jedna zemlja ,… Pročitaj više »

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije

Oporbeni političar koji je iza Guaida, je u kućnom pritvoru. Leopoldo Lopez. Zato je USA i priznala Guaida, i EU i ostale koji jesu, samo zato da Guaidu daju veliku važnost, da se Maduro, tj. javni tužioc u Venecueli, ne usudi da izda nalog za uhićenje. Slažem se sa Alenom… Pročitaj više »

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Previše toga je tamo u rukama privatnika koji obilato koriste državne subvencije.Treba puno toga staviti pod državni nadzor i smanjiti rasipanje novaca.Treba povečati proizvodnju hrane pod državnom upravom.Treba se riješiti svog uvoza koji dolazi iz SAD-a.

Retro
Gost
Retro
2 godine prije

Moze vam sto analiza, ali jos nitko nije zanalizirao kako je Maduru uprkos najvecim zalihama nafte, vojnoj pomoci Rusije, ekonomskoj pomoci najvece ekonomije sveta Kine, pa i Rusije, Irana, Turske etc. miljardni krediti, strucni Rusko-Kineski ekonomski timovi, uspjelo da totalno upropasti, devastira drzavu?? Normalno sad ce svi od jednom Amerika,… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Retro

Krivi su Amerikanci, što se tu ima analizirati?

Retro
Gost
Retro
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ako Maduro i njegova elita nebi bili tolko nesposobni, pa i s punom podrskom naroda nikakvi Amerikanci mu nebi mogli nista. Zafulao je on u startu i izgubio mnogo glasova, jer stvarno nema pojma kako se vodi drzava. Nisu krivi nikakvi Amerikanci nego samo jedan, a to je bivsi sofer… Pročitaj više »

Makaran
Gost
Makaran
2 godine prije
Reply to  Retro

Pao si na amerišku fintu: nije dobro previše gledati njihove MSM (main shit media)

Retro
Gost
Retro
2 godine prije
Reply to  Makaran

Gledam ja sve medije, pricam sa ljudima koji zive po svetu, kada imam odmor i sam putujem..bas to mislim da je problem da nisam ni na jednoj ni na drugoj strani

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Retro

gdje si zadnje putovao? do pijace?

Veselidvor
Gost
Veselidvor
2 godine prije
Reply to  Retro

Mnogo si bre dosadan s tim trabujanjem .kad bi hvatskoj uveli sankcije samo na turiste raspala bi seza dvi godne.pises bez veze dudek

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

soa, fala k… da si i ti progledao. Aleluja!

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  Retro

Retro@
a da prvo pročitaš što o tome govori Alfred de Zayas, zasigurno ne bi uspio napiati takvu glupost.
Tu ti je, pod nosom

Retro
Gost
Retro
2 godine prije
Reply to  samo tako

Jeste glupost, jer sankcije od Amera i saveznika samo znace “mi necemo da vam prodajemo nase ljekove, nas produkt”. A ko brani Venecueli da kupuje ljekove od saveznika Kine ili iz Rusije??? Sve sto se proizvodi od ljekova na zapadu proizvodi se i u tim zemaljama samo pod drugim imenom,… Pročitaj više »

Makaran
Gost
Makaran
2 godine prije
Reply to  Retro

Pa da, lijekovi se plaćaju blokiranim novcem i blokiranim zlatom.

Retro
Gost
Retro
2 godine prije
Reply to  Makaran

Pa moze npr. razmjena nafta za ljekove. Tu su i miljarde kredita iz Kine i Rusije.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije
Reply to  Retro

Vidis sine treba znati citati, ti izgleda prepoznajes slova ali te muci ili disleksija ili jos slovkas. Pokusaj odgovoritina pitanje: Koliko milijardi USA $ Venezuele je zarobljeno u USA i saveznicima, to sto u novcu sto u zlatu. Eto da Zapadni gansteri i Banksteri Venezueli oslobode i vrate sto je… Pročitaj više »

Retro
Gost
Retro
2 godine prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

1.Iran je pod jos tezim sankcijama pa nema nikakvih problema kao u Venecueli 2. Madura podrzava 80% stanovnika? pa da i Milosevic je isto govorio. 3. Kina najveca ekonomija sveta saveznik Venecuele, tako da o nekoj ekonomskoj blokadi necemo vise da pricamo

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

Ovi Sin Alerik i njegovi pandani ne znaju i ne žele znati. CNN je u pravu i amen. Ovdje u početku stoje 4 kardinalne greške Chaveza i Madura. Ali i da su USA embargo pojeli 360 mlrd dolara suverene zemlje koja nije ni bila komunistička nego su htjeli socijalizam s… Pročitaj više »

Retro
Gost
Retro
2 godine prije

CNN nije u pravu, a ni ovaj portal i slicni (alter) nisu u pravu. Ona prava istina se krije negde između, a takvog (objektivnog) portala na zalost jos nema. ..Ako su na CNNu lazi o deci u inkubatorima ( Irak), onda na ovom neki lik u videu prica kako je… Pročitaj više »

Retro
Gost
Retro
2 godine prije
Reply to  Retro

Btw. Samo sto ovaj lik u videu nije rekao da i u Venecueli postoje favele, i da je Karakas grad sa najvise kriminala i ubistva na svetu,, kao sto rekoh istina je tamo negde imeđu, nije samo crno i nije samo belo. (Kako razbiti propagandu mainstream medija? – 24 kratka… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Retro

Gledam na HTV2 JFK po n-ti put i opet mi se cini da svaki put kad ga gledam izlaze neki novi momenti koje prije nisam zapazio.Bilo bi korisno i za tebe da pogledas jos koji put taj film da bi mogao shvatiti kako funkcionira “duboka drzava”,”establisment”,”raznorazne tajne sluzbe”,”black ops.” i… Pročitaj više »

Retro
Gost
Retro
2 godine prije
Reply to  Mucke

Nikad nisam reko da tajne sluzbe ne rade svoj posao u Venezueli, rade, ALI da je na mestu Madura neko drugi sposobniji (koji im je btw. mnogo olaksao posao) do ovog u startu i nebi doslo. Ali jos jednom u “socialistickoj” drzavi u kojoj narod jos uvek zivi u favelama,… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Retro

retro = soa = burt = trolejbus

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Retro

@Retro Ne kontam jel ti stvarno ništa ne razumiješ ili trolaš radi trolanja. Jedan jedini čovjek može da upropasti državu koja leži na nafti i svakakvim rudnim bogatstvima a SAD sa svim mehanizmima za uništavanje ekonomije drugih država i sluganskim državama koje ih 100% u tome podupiru ne mogu to… Pročitaj više »

Retro
Gost
Retro
2 godine prije
Reply to  Tomica

Ne trolam, samo imam drugaciji pogled na situaciju od vecine komentatora ovde, jel sam sam onda trol? Zar nije uredu da postoji i drugacije misljenje? I ja ne volim politiku Amerike ni malo, ali ne volim ni situaciju u Venezueli u kojoj vecina naroda ne zivi bas dobro, dok elita… Pročitaj više »

Jozo
Gost
Jozo
2 godine prije
Reply to  Retro

Ti si glupi troll

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Retro

Ma u redu je imati drugačiji pogled i mišljenje ali na osnovu čega si ga stvorio? Još dok su počele nestašice u Venezueli, koje su ipak bile manje nego što se provlačilo kroz medije, nalazili su puna skladišta svakojake robe koja se prodavala na crnom tržištu i švercala u Kolumbiju,… Pročitaj više »

Patak
Gost
Patak
2 godine prije
Reply to  Retro

E al ne može to tako. Jer ako razmišljaš svojom glavom onda moraš nužno doći do zaključka da je Amerika kriva za apsolutno sve loše svugdje, kao i da je sve što piše na Ligičnom istina, a ako nije onda postane istinim kad se ovdje pojavi. U suprotnom ti je… Pročitaj više »

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije
Reply to  Patak

ha da nego sta e nek si im reko neeek si

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

U konačnici , ovo neće proći. barem ne ovaj put. Uz sve greške Chaveza, postoji mehanizam uspostave Nacionalne ustavotvorne skupštine putem referenduma. Ako ne, postoji i opcija uvođenja izvanrednog stanja i da vojska određuje što je dobro a što loše. Gdje je problem? U Egiptu se s Al-Sisijem pokazalo kao… Pročitaj više »

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije

Jun Guaid je stvarni QUISLINSKI GAD kojega pod hitno treba pospremiti iza brave zbog nacionalne veleizadje.

A cijeli svijet treba raspisati otvoreni lov na cowboye uz cijenu 1$ po glavi cowboya.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

Negdje na. Floridi ga čeka vila i bazen…ili prekrasna kubanska plaža. Ovisi.
Niti je, niti če biti prcjednik

..

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  samo tako

Vec videno.reforme stizu u venezuelu,pametni su vec u venezueli,griju
i turiraju kompjutore,jer uskoro ce pocet rasprodaja,obiteljskog srebra,banke, osiguranja,fermacija,pametni ce kupit po niskim cijenama,prodat ce za 10 puta vise,ili ce trgovat na svaku razliku cijene.

Prilika za dionicku raspaljotku..

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  samo tako

@samo tako, a možda ga negdje čeka mala, mala pločica “skupog materijala” od koga će zasvjetliti .. 🙂

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije

Evo najnovije Iran daje ULTIMATUM da USA napusti Bliski Istok.
Iranci se ne šale.
Btw, Iran, veliki prijatelj Venecuele i predsjednika Madura.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Dok svi gledaju u Venecuelu, izrael ponovo udario po Siriji….

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  čokolino

štakori su u panici, ameri napuštaju brod koji tone kroz par tjedana. Provokacije će potrajati do tada, a onda…ciju, ciju…

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Dobrfa analiza.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Babić kao vino….što stariji to bolji, članak apsolutan vrh.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik