Rusija i Kina potpisali strateški sporazum u naftnom sektoru

rusija kina
26 komentara

Već drugog dana summita skupine BRICS stiže vijest kako je vodeća ruska naftna tvrtka Rosneft potpisala sporazum o strateškoj suradnji i opskrbi naftom s kineskom energetskom tvrtkom Huaxin.

Sporazum potvrđuje jačanje strateške suradnje Rusije i Kine, dvije glavne članice skupine BRICS. Prema izvješću agencije TASS, Rosneft je priopćio da su sporazum potpisali predsjednik uprave Rosnefta Igor Sechin i Chen Qiutu predsjednik kineske tvrtke Huaxin.

Huaxin je vertikalno integrirana kineska tvrtka, specijalizirana za proizvodnju nafte i plina, rafinerije, transport i prodajne projekte. Važan je igrač i na globalnom investicijskom tržištu u sektorima kao što su novi izvori energije, biofarmaceutika, aeronautika, turizam i infrastrukturni projekti.

Prema Rosneftu, ugovor o strateškoj suradnji omogućava provedbu zajedničkih projekata istraživanja i proizvodnje u zapadnom i istočnom Sibiru i otkriva integralni pristup kineskog društva u suradnji s Rosneftom. Sporazum također predviđa suradnju dviju tvrtki u području rafiniranja nafte i petrokemijskoj industriji i prodaji proizvoda ova dva sektora.

Osim toga, dvije tvrtke su sklopile ugovor o opskrbi ruskom sirovom naftom. Prema glavnoj ruskoj naftnoj kompaniji, sporazum će osigurati povećanje zaliha nafte na strateškom kineskom tržištu i Rusiji će osigurati isplativ kanal za izvoz nafte.

Kina je, uz podršku Moskve, osigurala mogućnost trgovine nafte u juanima, koje će se u Šangaju i Hong Kongu moći mijenjati za zlato, stoga se podrazumijeva da će ugovori o opskrbi zaobići američki dolar, što je jedna od glavnih tema summita skupine BRICS koji se održava u kineskom gradu Xiamenu.

BRICS i kinesko podrivanje američkog dolara

BRICSHuaxinNaftapetrohemmijarosneftTASS
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Imenjak
6 godine prije

dakle, ovo je kao u House of cards, kad Robin Wright izlevati ruskog precjednika (onog filmskog)
kao prvo Rosneft nije ruska firma vec 49% ima Katar, Glencore i BP. (to se na ovom portalu slavilo kao uspjeh prosle godine)

Nadalje, izgleda kako je nadnacionalni kapital nasao put u Rusiju i korak je blize da Sibir prepusti Kini. a to je onda to cega smo se bojali.

NekiGost
6 godine prije

Meni je nešto nejasno pa bih zamolio nekoga da mi objasni, ako je moguće. Naime, nije mi jasan izraz “mijenjati yuane za zlato”. Zar se zlato ne može kupiti i drugim valutama, uključno i sa dolarom? Kako, i zašto, je to onda drugačije?

Unparijed hvala na odgovorima!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI