Operativna situacija u Siriji 27. 02. 2017.

Sirijska zastava nakon pobjede
10 komentara

Danas je nova raketna fregata ruske Crnomorske flote “Admiral Grigorovič” isplovila iz luke u Sevastopolju i krenula put Sirije, gdje će se pridružiti ruskoj pomorskoj skupini na Mediteranu.

Prema službenim izvorima na Krimu, fregata će kroz Bospor proći sutra ujutro, a navečer 28. veljače će već djelovati kao dio ruske pomorske skupine.

Posada fregate je prošla obuku i potpuno je spremna za obavljanje svih zadaća, prenose RIA Novosti. Ovaj potez znači da će diplomatske napore i pregovore u Astani i one u zastoju u Ženevi pratiti vojne aktivnosti na terenu. Danas stanje u Siri karakteriziraju ofenzivne akcije sirijske vojske i saveznika istovremeno na tri glavna operativna područja.

Prvo je u istočnom dijelu pokrajine Aleppo, gdje napreduju zapravo prilično ograničene snage “Tigrova”, kojima pomaže nekoliko paravojnih skupina.

General Suheil Al-Hassan je uspio zauzeti velika područja istočno od baze Kweires i prodrijeti na istoku i sjeveroistoku do dubine od 20 do 25 kilometara. U nekim je dijelovima došao u kontakt s turskim i proturskim snagama koje su se protiv takozvane “Islamske države” borile u Al-Babu.

Ove su snage uspješno izvršile sve zadaće uz minimalne gubitke. Oslobodile su gradić Tadef, a Turcima su dali “častan izlaz” iz teške situacije i dozvolili im da zauzmu Al-Bab, Qabassin i mjesto Bza’a.

Iako je Tadef bio pripremljen za obranu, ISIL se naglo povukao prema Raqqi.

Sada u tom dijelu sirijske snage i kurdske YPG milicije dijeli niti 10 kilometara. Ne bi bilo iznenađenje da se “Tigar” snage nastave kretati prema sjeveroistoku i noću, što za generala Suheila Al-Hassana nije ništa neobično.

8km do spajanja s Kurdima
8km do spajanja s Kurdima

Jedina opasnost je da se iznenada sukobi s proturskim islamističkim milicijama, ali više zbog greške i zbog noćnih pokreta obje vojske u istom pravcu.

U operativnoj zoni Damask se nakon čišćenja enklave Wadi Barada nastavilo s ostatkom islamističkih enklava u okolici sirijske prijestolnice. Naravno, najveće aktivnosti sirijske vojske se vode u Istočnoj Gouti, Jobaru i Harasti, jer se oslobađanjem ovih područja otvara kraći put do Homsa. Pregovora s tamošnjim skupinama nema, jer su u tom području aktivne terorističke skupine Jaish Al-Islam i Al-Nusra Front.

Južno od Damaska je i područje bivšeg palestinskog kampa Yarmouk, gdje su aktivne i skupine takozvane “Islamske države”.

U području Qabouna se pregovara s takozvanom umjerenom oporbom, kojoj se nudi predaja oružja preseljenje u Idlib. Kako se čini, zapovjednici tamošnjih skupina su spremni na ovakvo rješenje, obzirom na nemogućnost pružanja daljnjeg otpora puno jačim sirijskim snagama.

Treći operativi pravac je Palmira. U tom su dijelu sirijske snage proširile područje nadzora na sjeveru, gdje su zauzele plinska polja Al-Maher, napreduje se i jugozapadno od Palmire, a na istoku su stigle do ulaza u grad, takozvanog “trokuta Palmire“, što znači da predstoje borbe za ponovno oslobođenje grada.

Prema snimkama iz tog područja, koje se mogu naći na internetu, pustinja je puna leševa terorista i uništene vojne opreme.

Sirijska vojska, uz stalnu podršku ruskog zrakoplovstva i jurišnih helikoptera, odlično napreduje u borbama.

Predvođeni novom 5. legijom i 18. oklopnom divizijom, vladine trupe nastavljaju ofenzivu, nakon što su zauzeli veliku uzvisinu Syriatell. U tim je borbama ubijen veliki broj terorista, uništena su im 2 tenka i 3 kamioneta s teškim strojnicama.

Ubrzo nakon zauzimanja uzvisine Syriatell, sirijska vojska je napala položaje ISIL-a u kamenolomima u blizini plinskih polja u Al-Maher. Teroristi u kamenolomu su poraženi, a povukli su se iz svih većih uporišta u na mjestima proizvodnje energenata.

Nakon zauzimanja ove važne uzvisine, vladine snage sada mogu početi napad na šire područje s velikim ležištima prirodnih resursa.

Al-Mahr
Al-Mahr

Četvrto operativno područje je u južnoj pokrajini Dara’a. Tamo si islamističke skupine pokrenule napad uoči pregovora u Ženevi. U prvoj fazi su i imali nekakvog uspjeha, ali su onda počeli trpjeti teške gubitke i njihovo napredovanje je zaustavljeno, a sirijska vojska je čak vratile neke izgubljene položaje u južnom distriktu i sada nastavljaju s bombardiranjem distrikta Al-Balad Dara’a, kojeg vladine snage odavno ne drže pod kontrolom.

Najproblematičnija točka je Deir Ez-Zor, dok je u ostatku Sirije uglavnom mirno. U planinama Latakije se sukobi svode na snajperske “dvoboje”, a dok se u Idlibu teroristi ubijaju međusobno.

Dakle, kakav bi mogao biti razvoj situacije, čak i ako diplomacija uspije u nastojanju da se stvore temelji za politički dogovor strana u sukobu?

U istočnom dijelu pokrajine Aleppo će u narednim tjednima general Suheil Al-Hassan morati proći manje od 10 kilometara i doći do linije dodira s kurdskim YPG snagama. Onda može gledati kako turska koalicija razbija glavu u pripremanju planova za napad na Manbij. U konačnici, ako do sukoba i dođe, sirijska snage mogu gledati kako Turci i Kurdi iscrpljuju jedni druge.

Istočni Aleppo
Istočni Aleppo

Što se tiče Deir Hafera, njega će potpuno okružiti sa sjevera i izbiti na istok, tako da ISIL može odlučiti između povlačenja na vrijeme prema Raqqi ili borbe do smrti.

U Damasku će se nastaviti čistiti islamističke enklave, a područje Palmire treba očistiti planine 30 do 40 kilometara sjeverozapadno, sjeverno, jugozapadno, južno od grada, a tek se onda fokusirati na samu Palmiru. To je nužno, jer napredujući u uskom području prema istoku sirijska vojska riskira da je ISIL u trenutku odsiječe od zaleđa i da bude pometena novom ofenzivom islamista. No, dva puta se ista greška sigurno neće ponoviti.

U gradu Dara’a, prema neslužbenim izvorima koje citira Al-Masdar, sirijska vojska priprema protuofenzivu. Cilj je iskoristiti međusobne sukobe “relativno ekstremističkih” skupina s okorjelim teroristima “Islamske države”, koja je odjednom postala aktivna u tom području.

Navodno je za tu namjenu na jug zelje poslano 500 veterana jurišnih odreda s tenkovima. U biti uskoro će se vidjeti kakve su bile namjere sirijskog Glavnog stožera u to dijelu bojišta.

Deir Ez-Zor? Tamo je stvar jasna. Njima se moraju slati pojačanja i iz zrakoplova bacati sve što im je potrebno da izdrže dok se iz istočnog Aleppa i istočnog Homsa ne stvore preduvjeti za pokretanje ofenzive na ISIL u pustinji i duž rijeke Eufrat.

I na kraju, kada sve bude gotovo, ostaje Idlib i terorističke skupine, koje do tada prežive međusobne pokolje.

Admiral GrigorovičAl-MaherDeir HaferpalmiraSuheil Al-Hassan
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
leone
7 godine prije

SAA se spojila sa SDF kod naselja BIZZAH i zatvorila put ES prema RAQQI.
Nepotvrđeno.Južno od te linije oslobođena još neka naselja.AL KARAYN isto
pored jezera LAKE JABBUL.Ima toga još,do večeras će se točno znati.

Szatlo
7 godine prije

Nisam primjetio da je “zapad” puno zalio za rusenjem povjesnih rimskih spomenika u Palmiri.
Prolili su par krokodilskih suza i to je to…i dali Bijelim Kacigama oskar.
Za Pussy Riot u Rusiji su pokrenuli cijelu svoju zapadnu masineriju u nadi da ce naskoditi Rusiji.
Tako je to na zapadu, shit.

Michael Collins
7 godine prije

Ali i dalje nema objašnjenja kako te terorističke enklave opstaju u potpunom okruženju već godinama? Nisu krtice pa da kopaju više desetina kilometara do prvog većeg područja koje kontrolira njihova koljačka braća.

čitatelj portala
7 godine prije

Drago mi je da se stanje na bojištu okrenulo u korist SAA. Slava herojima, ne samo Sirije nego i cijelog svijeta. Slava svima koji podržavaju Siriju na bilo kakav način.
Dobit ćemo ovaj rat!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI