fbpx

Deir Ez-Zor je oslobođen – Irački grad Al-Qaim također

Deir Ez-Zor je oslobođen – Irački grad Al-Qaim također 1

Prema lokalnim izvorima su sirijska vojska i saveznici jučer slomili sve linije obrane terorista u dijelovima Deir Ez-Zora koji su još uvijek bili pod nadzorom ISIL-a. Grad je praktično u rukama vladinih snaga, ali su se borbe u urbanim četvrtima nastavile, gdje su snajperima i minobacačima manje skupine terorista pokrivale povlačenje veće skupine militanata.

Čak je i SOHR iz Londona morao priznati da su snage “režima” i borci odani generalu Suheilu Al-Hassanu, uz rusku zračnu podršku, praktično uspostavile punu kontrolu nad gradom.

Sirijska vojska je nad većim dijelovima grada izgubila nadzor sredinom srpnja 2014. Prošle godine u rujnu je američka koalicija zračnim udarima uništila topničke položaje na strateškoj uzvisini Jabal Tardeh, jugoistočno od grada, nakon čega je teroristima otvorio put za preuzimanje područja u kojem je u ostacima grada, bazi 137. brigade i zrakoplovnoj bazi u okruženju bilo više od 100 000 civila i branitelja koje je do deblokade Deir Ez-Zora vodio general Issam Zahreddine, nedavno ubijen u eksploziji mine u čišćenju sjevernih gradskih područja.

SOHR iz svojih izvora doznaje kako se ISIL odlučio na povlačenje iz Deir Ez-Zora, dok je Glavni stožer ovlastio generala Suheila Al-Hassana da vodi vojne operacije sve dok u grad ne bude potpuno siguran i čist od preostalih militanata, koji znaju odbaciti oružje i predstaviti se kao civili koji su bili primorani raditi “administrativne polove” u takozvanoj “Islamskoj državi”. U tu je svrhu vladu usvojila novi program “filtracije”, kako se ne bi dogodilo kao u Al-Qaryataynu, kada su ostaci militanata, koji su nakon povlačenja glavnine snaga mirno nastavili živjeti u gradu, nedavno dočekali borbenu skupinu od 300 terorista i nakratko ponovno preuzeli grad.

Irački grad Al-Qaim je slobodan

isil

FOTO: zastava ISIL-a

Još jedan veliki gubitak za ISIL je oslobađanje pograničnog grada Al-Qaima u Iraku. Jučer su iračka vojska i šiitske milicije u grad ušle iz tri pravca i nakon nekoliko sati borbe je Elijah J. Magnier za kuvajtski Al-Rai izvijestio kako je grad pod punim nadzorom vladinih snaga i iračke šiitske armije.

Magnier dodaje kako će oslobođenje Al-Qaima ozbiljno utjecati na američku prisutnost u području Al-Tanfa u Siriji, koja je sada potpuno beznačajna.

Istovremeno s operacijama u Iraku je borbena skupina iz Sirije, koja prema Al-Bukamalu napreduje iz pravca crpne stanice T-2, krenula prema iračkoj granici, kojoj su se približili na manje od 10 kilometara.

Iraqi News iz zapadnog Anbara javlja kako su iračka vojska i šiitske milicije ušle u centar Al-Qaima, što znači da ISIL više nema nijednog većeg uporišta u Iraku.

Mediji šiitskih milicija javljaju kako su teroristi pokušali “dimnim zavjesama” osujetiti zračne udare iračkog zrakoplovstva, ali je zapovjednik kampanje, Abdul-Amir Yarallah, rekao da  su iračke snage i Hasd Al-Shaabi milicije, nakon topničkih udara, pokrenule svejedno pokrenule napad na četvrti Saada, Karableh i Husaiba u Al-Qaimu.

Lokalne vlasti vjeruju da militanti “kalifata” drže desetke tisuća civila u zapadnom Anbaru i da će se njima služiti kao ljudskim štitovima.

Jučer je iračko zrakoplovstvo uništilo i veliki konvoj terorista koji su pokušali pobjeći i prijeći sirijski teritorij, a među ubijenima su identificirana dva visoka zapovjednika, od koji je jedan vođa skupine “vilajeta Al-Qaim”, Abu Ahmed Al-Iraqi.

Jednako kao u Deir Ez-Zoru, borbe za čišćenje grada još uvijek traju i među ruševinama i civilima se kriju pojedinci ili manje skupine terorista “Islamske države”, ali se može reći da je grad u vojnom smislu u rukama iračke vojske i šiitskih milicija. Kako će se dalje razvijati situacija na ovom dijelu fronta, ovisi o dogovoru Damaska i Bagdada nakon što se spoje dvije borbene skupine koje djeluju na sirijsko-iračkoj granici.

IRAK SIRIJA

FOTO – Područje napredovanja sirijskih i iračkih snaga

 

VIDEO – 02. 11. 2017. Deir Ez-Zor

https://www.youtube.com/watch?v=FmaPX49bH_0

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zagreb-Slunj
Gost
Zagreb-Slunj
3 godine prije

koliko se zna granični prijelaz je u rukama iračke vojske i PMU a gradove Qaim i Rawa još kontroliraju teroristi ISa a tvrdi se da ih ima 1500, s druge strane dolaze vijesti da se prema Bukmalu koncentria veliki broj Iranaca, još je 45 km, to je bitka s vremenom hoće li sirijci ili kurdski plaćenici prvi do Bukmala, živjela slavna arapska sirijska armija

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Zagreb-Slunj

mislim da je za samo granično mjesto to isto potvrđeno. ostala su seoca poviše rijeke i prazni pustinjski prostor

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

DZor osobođen prije dan – dva,čekala se potvrda.Ima još džepova koje treba riješiti.Granični prelaz je oslobođen iz pravca juga tako da nema više komunikacije između Al Bukamala i Al Qaima.Stizale su vijesti da je PMU na željezničkoj stanici na južnim ulazima u ALQaim ali sada izgleda da je grad potpuno slobodan.Nadam se da postoji dogovor da uđu na teritoriju Sirije jer oni nemaju proroblem stim da raspale kurde po ušima.

Zagreb-Slunj
Gost
Zagreb-Slunj
3 godine prije

Tadmure, jadni optimisto,ne vjeruješ svim izvorima osim tvojih “ispravnih”, ni jedna vijest koju si objavio nije točna, ni jedna pa ti pjevaj svoju pjesmicu, tvoji šitski ljubimci se neće pomaknuti a kamoli preko granice, ne smiju oni dalje od granice pod uvjetom da zauzmu Qaem a nisu ga ni načeli. baci pogled na karte što cirkuliraju na internetu pa govori da je sve prazno i zauzeto

Mali
Gost
Mali
3 godine prije
Reply to  Zagreb-Slunj

Kako čovjek može biti jadan i optimista, mislim da tebe ipak nešto drugo češe!?…samo se ti češi ali tvoji gube!

Zagreb-Slunj
Gost
Zagreb-Slunj
3 godine prije
Reply to  Mali

šiti ne smiju preko granice, vjeruješ mi, ne smiju, neda sila ali ne istočna nego zapadna, šitski bojovnici su lutke na koncu Teheranskih glavešina a glavešine u Washingtonu neće dopustit Tadmurovim iračkim ljubimcima da se razmašu

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Zagreb-Slunj

Zagreb,čime su te nahranili ???

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Zapadna sila je dobila sut kartu iz sirije a uskoro iz BI.. Treba biti jasno da oni sefuju malo kome tamo….
Luzeri idu kuci…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik