Deir Ez-Zor je oslobođen – Irački grad Al-Qaim također

9 komentara

Prema lokalnim izvorima su sirijska vojska i saveznici jučer slomili sve linije obrane terorista u dijelovima Deir Ez-Zora koji su još uvijek bili pod nadzorom ISIL-a. Grad je praktično u rukama vladinih snaga, ali su se borbe u urbanim četvrtima nastavile, gdje su snajperima i minobacačima manje skupine terorista pokrivale povlačenje veće skupine militanata.

Čak je i SOHR iz Londona morao priznati da su snage “režima” i borci odani generalu Suheilu Al-Hassanu, uz rusku zračnu podršku, praktično uspostavile punu kontrolu nad gradom.

Sirijska vojska je nad većim dijelovima grada izgubila nadzor sredinom srpnja 2014. Prošle godine u rujnu je američka koalicija zračnim udarima uništila topničke položaje na strateškoj uzvisini Jabal Tardeh, jugoistočno od grada, nakon čega je teroristima otvorio put za preuzimanje područja u kojem je u ostacima grada, bazi 137. brigade i zrakoplovnoj bazi u okruženju bilo više od 100 000 civila i branitelja koje je do deblokade Deir Ez-Zora vodio general Issam Zahreddine, nedavno ubijen u eksploziji mine u čišćenju sjevernih gradskih područja.

SOHR iz svojih izvora doznaje kako se ISIL odlučio na povlačenje iz Deir Ez-Zora, dok je Glavni stožer ovlastio generala Suheila Al-Hassana da vodi vojne operacije sve dok u grad ne bude potpuno siguran i čist od preostalih militanata, koji znaju odbaciti oružje i predstaviti se kao civili koji su bili primorani raditi “administrativne polove” u takozvanoj “Islamskoj državi”. U tu je svrhu vladu usvojila novi program “filtracije”, kako se ne bi dogodilo kao u Al-Qaryataynu, kada su ostaci militanata, koji su nakon povlačenja glavnine snaga mirno nastavili živjeti u gradu, nedavno dočekali borbenu skupinu od 300 terorista i nakratko ponovno preuzeli grad.

Irački grad Al-Qaim je slobodan

isil
FOTO: zastava ISIL-a

Još jedan veliki gubitak za ISIL je oslobađanje pograničnog grada Al-Qaima u Iraku. Jučer su iračka vojska i šiitske milicije u grad ušle iz tri pravca i nakon nekoliko sati borbe je Elijah J. Magnier za kuvajtski Al-Rai izvijestio kako je grad pod punim nadzorom vladinih snaga i iračke šiitske armije.

Magnier dodaje kako će oslobođenje Al-Qaima ozbiljno utjecati na američku prisutnost u području Al-Tanfa u Siriji, koja je sada potpuno beznačajna.

Istovremeno s operacijama u Iraku je borbena skupina iz Sirije, koja prema Al-Bukamalu napreduje iz pravca crpne stanice T-2, krenula prema iračkoj granici, kojoj su se približili na manje od 10 kilometara.

Iraqi News iz zapadnog Anbara javlja kako su iračka vojska i šiitske milicije ušle u centar Al-Qaima, što znači da ISIL više nema nijednog većeg uporišta u Iraku.

Mediji šiitskih milicija javljaju kako su teroristi pokušali “dimnim zavjesama” osujetiti zračne udare iračkog zrakoplovstva, ali je zapovjednik kampanje, Abdul-Amir Yarallah, rekao da  su iračke snage i Hasd Al-Shaabi milicije, nakon topničkih udara, pokrenule svejedno pokrenule napad na četvrti Saada, Karableh i Husaiba u Al-Qaimu.

Lokalne vlasti vjeruju da militanti “kalifata” drže desetke tisuća civila u zapadnom Anbaru i da će se njima služiti kao ljudskim štitovima.

Jučer je iračko zrakoplovstvo uništilo i veliki konvoj terorista koji su pokušali pobjeći i prijeći sirijski teritorij, a među ubijenima su identificirana dva visoka zapovjednika, od koji je jedan vođa skupine “vilajeta Al-Qaim”, Abu Ahmed Al-Iraqi.

Jednako kao u Deir Ez-Zoru, borbe za čišćenje grada još uvijek traju i među ruševinama i civilima se kriju pojedinci ili manje skupine terorista “Islamske države”, ali se može reći da je grad u vojnom smislu u rukama iračke vojske i šiitskih milicija. Kako će se dalje razvijati situacija na ovom dijelu fronta, ovisi o dogovoru Damaska i Bagdada nakon što se spoje dvije borbene skupine koje djeluju na sirijsko-iračkoj granici.

IRAK SIRIJA
FOTO – Područje napredovanja sirijskih i iračkih snaga

 

VIDEO – 02. 11. 2017. Deir Ez-Zor

https://www.youtube.com/watch?v=FmaPX49bH_0

ISILKalifatrapad ISILaSAASOHRSuheil Al-Hassan
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagreb-Slunj
6 godine prije

koliko se zna granični prijelaz je u rukama iračke vojske i PMU a gradove Qaim i Rawa još kontroliraju teroristi ISa a tvrdi se da ih ima 1500, s druge strane dolaze vijesti da se prema Bukmalu koncentria veliki broj Iranaca, još je 45 km, to je bitka s vremenom hoće li sirijci ili kurdski plaćenici prvi do Bukmala, živjela slavna arapska sirijska armija

Kajzer Soze
6 godine prije
Tadmur Palmirović
6 godine prije

DZor osobođen prije dan – dva,čekala se potvrda.Ima još džepova koje treba riješiti.Granični prelaz je oslobođen iz pravca juga tako da nema više komunikacije između Al Bukamala i Al Qaima.Stizale su vijesti da je PMU na željezničkoj stanici na južnim ulazima u ALQaim ali sada izgleda da je grad potpuno slobodan.Nadam se da postoji dogovor da uđu na teritoriju Sirije jer oni nemaju proroblem stim da raspale kurde po ušima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI