fbpx

VIDEO: Sirijska vojska u posljednjem uporištu ”kalifata” u pokrajini Homs

1 suknah

Nakon intenzivnih borbi protiv vladinih snaga, teroristi ”Islamske države” su se na kraju ipak morali povući prema pustinji i izgubili su posljednje uporište sirijskoj pokrajini Homs.

Tijekom vikenda je sirijska vojska oslobodila grad Al-Sukhnah, posljednje uporište terorista ”Islamske države” u pokrajini Homs.

Prošle su subote vladine trupe ušle u grad iz tri različita pravaca, ali su naišle na jak otpor terorista. Međutim, dan kasnije je vojska pojačala ofenzivu i teroristi su bili prisiljeni napustiti grad i pobjeći u pustinju.

Jedinice za razminiranje su već počele čistiti grad od mina i drugih eksplozivnih naprava koje su u gradu postavili teroristi. Snimke koje je preuzela agencija Ruptly pokazuju prizore tog lokaliteta, koji je praktično u ruševinama. Osim toga, video pokazuje skladišta streljiva i improvizirane tvornice u kojima su teroristi proizvodili projektile i druge vrste bombi.

Oslobađanje grada Al-Sukhnah, koji se nalazi oko 50 kilometara od drevnog grada Palmire, najnovija je pobjeda sirijske vojske protiv terorista ”Islamske države”.

Osim napredovanja u provinciji Homs, vladine snage, uz potporu ruskog zrakoplovstva, također napreduju u pokrajinama Hama i Raqqa. U gradu Raqqi međunarodna koalicija pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država provodi vlastitu protuterorističku operaciju i pokušava očistiti grad od terorista, koji još uvijek pružaju žestok otpor u središtu grada.

al SUKHNAH (1)

FOTO – Karta područja nakon oslobođenja posljednjeg uporišta ISIL-a u istočnom Homsu (1)

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nbava kua
Gost
nbava kua
3 godine prije

Sretno SAA i do konacne pobijede.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  nbava kua

Sasa,ne pise se vojka!
Koljinda u Idlibu.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije

Šta sad?Deir ez Zor ili istok Hame?!

Lin
Gost
Lin
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Mislim da je bila prica da dok god hrabri branitelji drze obranu grada da ce se cistit sve ostalo.Znaci juzna Raqqa,istocni Homs i zapadna Hama prema DEZ-u !

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Lin

Grad će izdržati.To je sigurno,i na kraju možda čekati Tigrove sa sjeveroistoka.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Ako je Deir u stanju još izdržat čini mi se potrebnijim zatvorit kotao. Time bi se dio neprijateljskih snaga odsjekao i natjerao na pokušaj proboja što za stranu koja ratuje u uvjetima tehničke inferiornosti i s neprijateljskom avijacijom nad glavom znači gadne gubitke. U slučaju da se ne odluče na proboj već odsudnu obranu može ih se blokirat s manjim snagama i produžit prema opkoljenom Vidjet ćemo što će biti

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Arkaj

Arkaj..jedna od solucija je i to što si napisao.Mada,zatvaranje tog dijela od Resafe do Suknaha je traži puno ljudi i resursa što smanjuje pritisak na džihatlije na istoku prema DZoru i Iračkoj granici što je na i cilj amera i sauda.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Sigurno da se u slučaju zatvaranja kotla dio snaga mora imobilizirati kako bi blokirale pravac od Resafe do Suknaha i da u početku to moraju bit znatne snage jer su otvorene na napade s dvije strane. Ali tu su i prednosti koje sam već istakao. Vojna logika odredit će daljnje poteze na osnovu procjene koliko bi se velik dio snaga ISILa mogao okružiti, koliko su jaki obrambeni položaji na liniji zatvaranja kotla kao i procjene može li se napredovanjem prema Deiru ostvariti ujedno oslobođenje grada i zatvaranje puno većeg kotla… Brzo ćemo vidjet kakve odluke su donesene a nešto kasnije i da li su donesene najbolje. Kao i u životu tako i u vojnim operacijama nedostatak ambicije može bit tek malo manje pogrešan od prevelike ambicije i potcjenjivanja protivnika….

Imenjak
Gost
Imenjak
3 godine prije

meni je ovo vise diplomatski dogovor. s. koreja za siriju

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Ameri opet slučajno pogodili “saveznike”. Martyrs of Sayyid Battalions su iračka šiitska paravojska smještena u gradu Akashat na Iračko – Sirijskoj granici. Za sada 40 mrtvih i 30 ranjenih. Sazvan hitni sastanak između Šiitskih grupa radi dogovora oko odmazde.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  Zagor

A vidi vraga, napad se slučajno dogodio za vrijeme velikog ISIL-ovog napada na iste. to mi zvuči nekako poznato…

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Zagor

Svaka sličnost sa Tardehom u DZoru je slučajna??

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Zagor

a vidi vraga, taman njima na nišanu da neke grupe u tajnosti prijeđu pustinju….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik