fbpx

“Vrane” na nebu iznad Idliba – Su-25 se vratili u Siriju

Su-25SM

Jurišni avion Su-25 ruskog zrakoplovstva, “Frog Foot” prema NATO klasifikaciji, koji je dobio nadimak “Vrana”, ili “Grač” na ruskom, još tijekom testiranja u Afganistanu, ponovno se pojavio na nebu Sirije. Trenutno su uočeni neposredno uz piste u ruskoj zračnoj bazi Hmeymim a satelitske snimke je objavila izraelska agencija za nadzor ImageSat International i postavila ih na Twitteru. Identificirani su zrakoplovi upravo ovog tipa.

Satelitska snimka agencije ImageSat International

FOTO – Satelitska snimka agencije ImageSat International

Su-25 nisu bili tamo od srpnja 2018. godine, kada se šest zrakoplova za napade na terorističke ciljeve nakon duge misije vratilo na aerodrom  u Krasnodaru. Sad su se vratili.

Podsjetimo da se to već dogodilo. Sredinom ožujka 2016. godine su zrakoplovi Su-25 uklonjeni iz ruske zrakoplovne grupe koja se nalazila u zračnoj luci Hmeymim. Zatim su, prema Ministarstvu obrane, sve “Vrane” odletjele kući, a u Siriji je ostao “onoliko tehnologije koliko je potrebno za borbu protiv terorističkih skupina”.

Međutim, manje od pola godine kasnije, vratili su se kao “podrška” u regiju Latakia, gdje su vladine snage sredinom rujna 2016. provodile ofenzivu. Nakon toga nitko nije ni skrivao njihovu prisutnost u Siriji, a intenzitet letova je dosegao gotovo stotinu dnevno.

Sada su zrakoplovi u Rusiji “odmarali” više od šest mjeseci, ali su se ponovno vratili. Sve izgleda kao proljetna sezonska migracija “Vrana”. Ali ako su ovi zrakoplovi znak približavanja proljeća, onda bi prije početka druge “žetve”, odnosno ofenzive protiv terorista u Idlibu, mogli stići i njegovi metalni “rođaci”.

Ako uzmemo u obzir da se raketni napadi na vojnu infrastrukturu i komunikacijske pravce terorista u Idlibu provode od početka ožujka, onda se može pretpostaviti da su Su-25 došli kako bi pružili zračnu potporu ofenzivi.

Satelitska snimka agencije ImageSat International

FOTO – Satelitska snimka agencije ImageSat International

Za posljednji zračni napad korišten višenamjenski bombarder Su-34, koji je koristio laserski navođene rakete. Ciljevi su bili skladišta s oružjem i streljivom terorista, koja su se nalazila u blizini glavnog grada istoimene pokrajine Idlib. Potvrđeno je da su udari bili precizni, a oštećen je i zatvor, što je dovelo do masovnog bijega zatvorenika – uglavnom vojnici sirijske vojske koji su zarobljeni od strane terorista.

Zračni udari su navodno dogovoreni s Turskom, koja je ruskoj stranu dala koordinate objekata skupine Hayat Tahrir Al-Sham, sirijskog ogranka Al-Qaede. Turska vojska je znala za sve ciljeve ruskih zrakoplovnih snaga i osigurala je da zračni napadi imaju maksimalni učinak i preciznost.

Idlib je posljednje uporište terorista u Siriji i kost u grlu predsjednika Bashara Al-Assada. Tamo se nalazi više od 50 tisuća islamističkih militanata, a prema nekim procjenama i do 100 tisuća, uključujući teroriste Al-Nusra Fronta. U Idlibu su se koncentrirali svi koji su pobjegli ili su protjerani iz drugih regija Sirije.

Ilegalne naoružane bande svakodnevno krše dogovoreno primirje i destabiliziraju situaciju u demilitariziranoj zoni u Idlibu. Naselja na sjeveru pokrajine Hama i planinama Latakije se redovito granatiraju iz minobacača, a raketni i minobacački napadi na položaje sirijske vojske se provode svakodnevno. Odavde se pokušavaju provesti raketni udari na rusku bazu Hmeymim.

SU-34

FOTO: SU-34

Vrlo je vjerojatno da će se uskoro pokrenuti napad na Idlib. To potvrđuje sve veći broj napada na terorističke utvrde od strane sirijske vojske, nastavak udara ruskih zračnih snaga, dogovor s Turskom, iako je u kolovozu 2018. Erdogan uvjerio Putina da odgodi napad na Idlib, a sada dolazak “Vrana”.

Su-25 je jedinstveni borbeni zrakoplov. Ovaj oklopni podzvučni zrakoplov je u službi od 1981. Ostat će u službi ruskih zrakoplovnih snaga barem do 2020. godine, a u poboljšanoj verziji Su-25SM3 i duže. Ova modernizirana verzija je sada stigla u Siriju. Zrakoplov je u stanju provoditi kombinirane udare s nenavođenim i navođenim projektilima zrak-zemlja, a ima i snažno topovsko naoružanje. Osim toga, uz sve bombe, precizne bombe i rakete može se koristiti kao bombarder. Njegova glavna svrha je podržavati terensku ofenzivu iz zraka, kada Su-25 svim vrstama oružja doslovno ravna neprijateljske položaje.

“Vrana” ima i svoje slabosti. Na srednjim je visinama je zrakoplov ranjiv na projektile prijenosnih protuzračnih sustava. To se dogodilo u Siriji prije godinu dana, kada je 3. veljače 2018. upravo u istom Idlibu srušen Su-25 kojim je upravljao major Roman Filipov.

Pogođen je sustavom MANPADS, ali je pilot uspio prijaviti incident i katapultirati se. Međutim, spustio se u područje pod nadzorom terorista i nakon borbe, kada je ostao bez municije, raznio se granatom kako ne bi bio zarobljen. Posthumno je odlikovan kao Heroj Rusije. To je jedini slučaj uništenja Su-25 u cijeloj operaciji ruskog zrakoplovstva u Siriji.

Su-25

FOTO: ruski Su-25 u Siriji naoružam saćastim lanserima NRZ

Vjerojatno će se “Vrane” sada u Idlibu više koristiti kao bombarderi na velikim visinama, kako ne bi pali u zonu uništenja sustava MANPADS, koje teroristi imaju u izobilju.

Su-25 su se sada u Siriji pojavili 8. ožujka. Tri rastavljena zrakoplova su dostavljena su zračnu bazi Khmeimim teškim vojnim transportnim zrakoplovom An-124. Do 12. ožujka su već bili sklopljeni i vjerojatno su 13. travnja sudjelovali u zračnim udarima u Idlibu zajedno sa bombarderima Su-34.

Stručnjaci napominju da možemo govoriti o 6 do 9 aviona, koji će se koristiti za napade na posljednje uporište terorista u Idlibu. Odakle će doći ostali? Moguće je još jednim transportom iz Rusije, jer se pretpostavlja da su se prošlog ljeta svi borbeni zrakoplovi vozila vratili kući. Nekoliko njih, oko tri, su se mogla sakriti u samom Hmeymimu ili u jednoj od sirijskih vojnih zračnih luka, koje rusko zrakoplovstvo koristi kao “rezervne baze”.

Međutim, kao glavnina jata na nebu Sirije se Su-25 nisu primijetili u posljednjih šest mjeseci. Primjena Su-25 može biti samo napad na Idlib, a to je već očigledna činjenica, jer zašto bi uopće dolazili? Ako je cijela stvar ograničena samo na zračnu potporu, onda ovdje nema nikakvih pitanja i ruska vojna avijacija iz Hmeymima treba provesti samo precizne udare. Ali, kako je primijetio ministar obrane Sergej Šojgu, intenzitet njihovih letova se prošli put smanjiti sa sto letova na samo dva leta na dan. Naravno, postavilo se pitanje što će se dogoditi ako sirijska vojska slučajno zaglavi u ofenzivnim bitkama u Idlibu? Sve nade će položiti u Su-25 ili dijelove ruskih specijalnih snaga, što je logično. Konačno, ovo nije samo sirijska bitka, nego bitka cijelog svijeta, ili barem onog dijela svijeta koji ulaže stvarne napore u borbi protiv terorizma.

Rusija u Siriji koristi nova oružja i radarske sustave za napade na teroriste u Idlibu

VIDEO – Ruski Su-25 i sirijski zrakoplovi MiG-29 u akciji 2016.

 

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Spock
Gost
Spock
1 godina prije

Šta Grač nije Gavran?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Da… muška Vrana manje važno

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Švraka

Tabasco
Gost
Tabasco
1 godina prije

Češalj. I vrane ne migriraju. ?

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Migriraju za teroristima.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Sumnjam da će leteti visoko, su34 je perfektan za visoko…kao i su27,30, 35;kao i mig29, 31. Su25 je ipak za ispod 5001 metar,dokazuje da a10 ima samo bolji top i ništa više.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Siniša
Kod vas je primjetan napredak na više područa…??

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ameri će tu rusku željezariju riješiti svemirskim laserima. Ili su fotonski topovi u pitanju, zaboravio sam… Normalno, kao odgovor na kemijske napade koi se već snimaju.

Btw, ovi rusi su stvarno lijena ekipa, ne znam zašto više ne postave ojačane zaklone za avione?? Pa u bauhausu ima onih montažnih nadstrešnica za 7-8 tisuća kuna, pomogle bi kod onih manjih dronova… Oni baš moraju pokazati svima da su Pantsiri nepogrešivii…ili i oni imaju fotonske topove poput amera?

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Polako se sirijci i rusi spremaju,a bogami i bijele kacige su isto spremne,eto dobili opet donaciju da mogu kupiti 5-6 kanti klora,neka ne zaborave i kupiti živog vapna,trebaće im za posipanje i dezinfekciju ako što u i ostane poslije termobaričkih i ostalih igrački…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

vjerojatno hoće da testiraju modernizirane verzije ovoga inače, dokazanog, vrlo moćnog zrakoplova

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Šta je ono još dovučeno, a da…. haubice s laserski navođenim pametnim projektilima

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

6 zrakoplova izvrsava 100 naleta dnevno???? glupost

opet ja
Gost
opet ja
1 godina prije

Nije nemoguće, ali mislim da se to odnosilo na sve ruske avione u pojedinim danima dejstva. 9 aviona bi moglo po 10 letova da priđe toj cifri, ali treba znati da su ciljevi blizu, bombe same navode pomoću sistema SVP-24 kojih nose max 4. Brzo se završi misija pa ponovo u bazu na dopunu i tako u krug.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

ne, nego su u bitke za Aleppo i kasnije za Deir Zor i istok Homsa dnevno provodili 100 udara letova ukupno. nije rečeno da će 6 ili 9 aviona provoditi sto letova

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

?!? Pa treba da se digne 5min leti do cilja locira ispali 5min , povratak 5 min pa da je na zemlji onda pola sata pa racunaj puta 9 aviona…. moze ako hoce….

ojpa
Gost
ojpa
1 godina prije

ahahah dobar si Tomaz cuj sleti napuni pa hajd opet puno crtica gledas

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Sad će da bude: Rašn agrešn, pliz help Idlib, pa dečica sa transparentima, protesti stanovništva protiv bombarodvanja bez i jedne žene na protestu i sl…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Sprema se i Izrael…

” Elijah J. Magnier:
Sirija i njeni saveznici pripremaju svoje rakete za nadolazeću bitku s Izraelom ako Tel Aviv odluči otvoriti vatru na značajne vojne položaje pod kontrolom sirijske vojske. Dobro obaviješteni izvori kažu da “sve ovisi o smjeru izraelskih izbora”..

Stigli su i ameri u ispomoc sa svojim taad sistemima.. Jos da znaju kako da zacepe tunele mozda bi se mogli i odbraniti..

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Je li to neka greška, SU-25 ili SU-57.

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

Naočale i čitati. SU 25 u upotrebi od 1981 godine ali je malo modificiran

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Nije greska , to je stari dobro poznati laki bombarder , su57 su doveli ovamo samo na testiranja nece sa 5.generacijom lovca da jure ove divjake.

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Aleluja majko mila vise bilo vreme nesto dugo su svi odmarali oko Idliba ne znam sta se to desavalo nije bilo nit vijesti nesto…. znaci oce ofanziva na bradonje….

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Vjerojatno su bili vraćeni u Rusiju da im se ugradi onaj sustav za ometanje raketa iz prijenosnih lansera i sličnih lakih PZO sustava.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

President S su mozda instalirali.
https://www.youtube.com/watch?v=BK1zY0ioqZs

boovuu
Gost
boovuu
1 godina prije

Vjerojatno će se “Vrane” sada u Idlibu više koristiti kao bombarderi na velikim visinama, kako ne bi pali u zonu uništenja sustava MANPADS, koje teroristi imaju u izobilju
————————————————————————————————–
naoružala ih Saudijska Arabija koja je te sustave “kupila” od amera.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
1 godina prije

a sve kao oslobodeno cim ima vrana ima i gamadi nesto rusima i kinezima nije po taman taj sustav

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
27
0
()
x