Sirijska vojska blizu velike pobjede na jugoistoku i žuri deblokirati Deir Ez-Zor

Sirija - stanje 14 07 2017
11 komentara

U vrijeme dok u Ženevi traju pregovori između sirijske vlade i oporbe, gdje su pregovaračke oporbene skupine, dvije osnovane u Moskvi i Kairu, te Visoki pregovarački odbor iz Rijada, konačno pristali na koliko toliko “konstruktivne pregovore”, sirijska vojska se posvetila oslobađanju širokih područja središnje istočne i jugoistočne Sirije.

Kasnije su tri sirijske oporbene skupine postigle značajne rezultate u usklađivanju zajedničkog stava o pitanju budućeg ustava Sirije, izjavio je Firas Al-Khalidi, čelnik skupine “Kairo”.

Prema njegovim riječima, pregovaračke oporbene skupine “Kairo”, “Rijad” i “Moskva” su usuglasile zajedničko stajalište o pregovorima u Ženevi oko izbora i novog ustava Sirije.

“Imamo puno toga zajedničkog. O ustavnim načelima smo postigli poseban ugovor, a oko načina izbora je dogovoreno oko 70% pitanja“, rekao je Al-Khalidi i dodao da se u ovom trenutku raspravlja formiranje zajedničke komisije koja će raditi na stvaranju jedne oporbene delegacije.

Dok traju pregovori sirijska vojska “radi”

Dok u Ženevi traju pregovori, sirijska vojska je jučer ostvarila velike pomake na terenu.

Najvažniji je onaj na jugu Sirije, u području Badiye, sjevernoistočno od pokrajine Suweieda, gdje se borbena skupina sirijske vojske i saveznika spojila s vladinim snagama iz Badiye. Time je u puno okruženje zatvorila ostatke takozvane “Slobodne sirijske vojske” koja se zatekla u tom području.

Iz pravca Badiye su sirijska vojska i saveznici napredovalo više od 20 kilometara istočno od područja al-Makhfar Al-Faransi i brane Zuluf brane, te zauzeli hvatanje brdo Tal Jareen i okolna područja. Samo jučer ukupno oslobođeno oko 200 četvornih kilometara područja i ostaci naoružane oporbe su ostali zarobljeni u takozvanom “kotlu” u pustinji.

FOTO – Područje jugoistočne Sirije 14. 07. 2017.

Al-Tanf - 14 07 2017

Hama

Značajne pomake vladine snage ostvaruju u pokrajini Hama i Homs. Tamo je treća brigada 5. korpusa pokrenula ofenzivu s ciljem zauzimanja Aqayribata ključnog grada u džepu kojeg blizini granice s pokrajinom Homs nadzire ISIL.

Palestinci borbene skupine Liwa Al-Quds, koji su ranije djelovali isključivo u gradu Aleppu, oslobodili su sela Um Tuwaynah, Al-Hardaneh i Al-Qatshiyah, istočno od Salamiye. U borbama su im pomagale redovne snage, skupina “Pustinjski sokolovi” i lokalne NDF snage.

Oslobađanjem ova tri sela su vladine snage osiguran najveći dio ceste koja povezuje Salamiyu s Itriyom. Nakon ovih akcija se očekuje nastavak kampanje prema selu Salbah, a zatim u strateškom gradu Aqayribat.

Aleppo / Palmira – Deir Ez-Zor

Dok vladine snage napreduju iz pravca Palmire prema mjestu Al-Sukhnah i dalje prema Deir Ez-Zoru, elitne “Tigar” snage, lokalne plemenske milicije koje su se pridružile vladinim snagama i druge postrojbe su pokrenule kampanju iz pravca Resafe prema istoku. Jučer je oslobođeno nekoliko sela istočno i jugoistočno od raskrižja Resafa.

Napad iz pravca istočnog Homsa i iz pokrajine Aleppo prema Raqqi i Deir Ez-Zoru je pokrenut istovremeno i obje operacije vode snage generala Suheila Al-Hasana, koje su za ovu priliku stvorile dvije posebne borbene skupine. U istočnom Homsu su uspjeli zauzeti nekoliko naftnih bušotina i ključne položaje duž ceste prema Al-Sukhnu, uključujući Bir Aykawi, Bir al-Ataw, Bir Bir al-Zanati i Houran.

ISIL u tom uporištu mora odvijati i napade sa zapada, odakle nadiru provladine snage predvođene 5. korpusom i jurišne jedince sirijske vojske. Al-Sukhnah je posljednje uporište Islamske države u pokrajini Homs i ujedno posljednja linija obrane terorističke skupine između provladinih snaga i strateškog grada Deir Ez-Zora.

FOTO – Područje napredovanja prema Deir Ez-Zoru

Al-Sukhnah 14 07 2017

U međuvremenu je ruska Državna Duma jutros ratificirala protokol Sporazuma o ruskim zrakoplovnim oružanim snagama u Siriji. Dokument je donjem domu ruskog parlamenta dostavio predsjednik Vladimir Putin. Zastupnik Državne Dume iz Odbora za međunarodne poslove Sergej Železnjak, rekao je da će protokol ruskom kontingentu omogućiti da ostvari najveći mogući potencijal i da je potreban za sprečavanje širenja terorističke prijetnje u zemlji. U stvari, protokol je formalnost koja se jača rusku zrakoplovu skupinu u Siriji, ali i nagovještaj novih operacija čišćenja istoka i jugoistoka zemlje, kako bi se u pregovorima stekle jače pregovaračke pozicije.

Firas Al-Khalidipalmira
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neko ime
6 godine prije

Ako saa ovako nastavi, uskoro ce se moci “pregovarati” samo o broju i krajnjoj destinaciji zelenih buseva…

Sinisa
6 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=zK4Pcxeu7eM
Koji su rusi manijaci;novinari krenuli uz SAA u akciju,upali u vatru i na kraju previjaju SAA ranjenike…..ludnica.

Tadmur
6 godine prije

Nikada vise izvora a manje tacnih informacija.Mjesecima SE pise o gomilanju snaga na istoku Hame i bezbrojnim pocetcima ofanziva .I na kraju nista.Tigrovi su skratili put öd Resafe do Al Sukna na nekih 60 km.Lako moguce da ovi oko Salamiaha ostanu u okruzenju, slicno kao kod Khanasara sa uskim prostorom za izvlacenje prema DZoru.Samo deblokiranje DZora moglo bi ici iz vise pravaca jer respektabilne snage su rasporedjene blizu T2 baze 100 km juzno öd grada prema Irackoj granici.Valjda je ovo poslednja lsilova god.u Siriji.Mozda im ostane dzep od Al Majadena do Al Bukamala.

Brane
6 godine prije

Ovo su najbolji argumenti za pregovore s terorističkom bagrom. Jedina tema u Ženevi bi trebala biti protokol oko predaje I izvlačenja tijela pobijenih terorista,što vjerovatno I jeste namjera.

Borac2
6 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=YTNQ6BNktK4
Interviju predsjednik Assad za zionisticki NBC

Alen
6 godine prije

Zauzeti ono gdje je nafta i gotova prica , ostalo je rutina..

Zagor
6 godine prije

Nadam se da znate engleski. Ovo se isplati poslušat… i pogledati naravno.
https://www.youtube.com/watch?v=rpJZh92hsaY
Ovo samo opisuje koliko je teško razgovarati sa indoktriniranim i “nabrijanim na sve” ljudima

dalmata
6 godine prije

Prema izvjestaju “Pravde”,puno jedinstvo Sirijaca.Siti,Suniti i Pravoslavci zajedno gaze smrad.Ovo je jedini pravi nacin da Sirijci doboju rat.Dobili su ga.A di su divlja Balkanska plemena?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI