Što se dogodilo u Palmiri?

Teroristi u Palmyra - Sirija
58 komentara

Iako su u noći s 10. na 11. prosinca snage terorista “Islamske države” bile potisnute u području istočnog Homsa i Palmire, jučer su se pregrupirale i pokrenule novi napad na grad, koji je sada u rukama “kalifata”. Postoji više razloga za ovaj poraz, međutim, ključno ih je nekoliko.

Od početka ofenzive je ISIL uspio zauzeti važne uzvisine na sjeveru Palmire, čime se grad, smješten u dolini, našao u neposrednoj ugrozi. Jučer ujutro je potvrđeno da su se teroristi pred velikim zračni udarima na trenutak povukli i branitelji su proglasili pobjedu.

Međutim, iako se ISIL povukao iz zauzetih prigradskih četvrti, zadržao je ranije zauzete uzvisine i novi napad je bio pitanje vremena.

Prema islamističkim izvorima su teroristi do sinoć uspjeli zauzeti cijeli grad i potisnuti vladine snage zapadno prema Homsu. Dakle, za četiri dana ofenzive je u njihove ruke ponovno pao grad oslobođen u ožujku ove godine.

Mnogi tvrde da se u ovom trenutku grad Palmiru nije moglo obraniti, ako se gradom može nazvati mjesto sa šest do osam tisuća stanovnika. Naime, Paliru su branile loše borbeno spremne milicije sirijski Nacionalnih obrambenih snaga (NDF).

Najbolje postrojbe su u ovom trenutku angažirane u borbama na drugim dijelovima fronta, prije svega u Aleppu i Zapadnoj i Istočnog Gouti. Očigledno je Palmira bila gotovo bez obrane, ako izuzmemo dio NDF snaga koje su tamo raspoređene. Problem je što su te milicije sačinjene od lokalnog stanovništva, od kojeg je dio odan ideji uspostave takozvanog “kalifata”.

Ovdje treba naglasiti jednu važnu činjenicu. Naime, ni “umjerena opozicija”, kao ni ISIL ili Al-Nusra Front, terorističke skupine u kojima se bore fanatici iz cijelog svijeta, ne bi mogli postojati bez potpore lokalnog stanovništva.

Palmyra - Sirija - stanje - 11.12.2016
Palmyra – Sirija – stanje – 11.12.2016

Na drugoj strani se očito vjerovalo da ISIL, zbog borbi u Mosulu, protiv Kurda u Raqqi i proturskih islamističkih skupina u Al-Babu, nema snage i resursa za napad na Palmiru, što je potvrdilo i sirijsko i rusko zapovjedništvo u gradu.

No, ipak se ispostavilo da je Palmira, blago rečeno, najslabija karika u frontu u borbi protiv terorizma, kao i da bi netko iz grada mogao podržati napad, kao što se dogodilo tijelom prve okupacije grada od strane terorista “Islamske države”.

Ostaje nerazjašnjeno pitanje gdje je ISIL našao tisuće slobodnih militanata da ih pošalje na Palmiru? Prema glasinama na internetu se govori o velikoj skupini od oko 5 000 boraca, koji su u Siriju stigli iz Mosula.

Ovo je prilično uvjerljiva tvrdnja, ali se onda postavlja pitanje kojim su putem stigli? Naime, istočno od Mosula, kuda su mogli proći, cijeli potez do sjevernog iračkog grada Tal-Afara drže šiitske milicije, koje su čvrsto odlučile pod svaku cijenu spriječiti prolaz terorista iz Mosula u Siriju. Iračke šiitske milicije drže i grad Al-Tal, kao i zračnu luku Tal-Afar, a na sjeveru postoji uski koridor širine niti dva kilometra, kojeg pod vatrom s juga drže šiiti, a sa sjevera kurdske Peshmerga snage. Ako su militanti poslani na Palmiru iz Mosula došli tim putem, netko od ove dvije skupine očigledno nije dobro odradio zadaću.

No, ovdje se otvara drugo pitanje i zašto ova velika skupina, koja se kretala u pustinjskom području, nije uništena? Da je nije htjela bombardirati američka koalicija je potpuno razumljivo, ali nije jasno gdje je bilo sirijsko i rusko ratno zrakoplovstvo?

Tijekom jučerašnje ofenzive terorista “Islamske države” je bio prisutan i nedostatak podrške zračnih snaga sirijskim borcima na terenu. Na tu temu je bilo izvješća o teškim vremenskim uvjetima, ali kako bilo, zrakoplovne podrške kopnenim snagama nije bilo, a ravnoteža snaga očito nije bila u korist NDF milicija.

Pad Palmire ima veliki udar na imidž i dovodi u pitanje učinkovitost antiterorističke koalicije osovine Damask-Rusija-Iran-Hezbollah, iako potonji snose najmanju krivicu, jer su se na svim frontovima dokazali kao najbolji i najhrabriji borci. Istovremeno se mora priznati da se u strateškom smislu trenutno ne radi o posebno značajnom gubitku. Sada treba pričekati i vidjeti kakve će odluke donijeti Damask i Moskva, jer ni jedni ni drugi ne misle ostaviti Palmiru u rukama “kalifata”.

Rusija: “Palmyra je simbol rata protiv terorizma,  ali sirijski vojnici neće napustiti Aleppo”

Ali kako vratiti nadzor nad gradom? Prebaciti elitne jedinice iz Aleppa bi bila ludost. Poslati “Tigar” snage generala Suheila Al-Hassana, “Pustinjske sokolove” ili dijelove Republikanske garde iz područja Damaska u istočni Homs je upravo ono što bi zapadni sponzori terorizma i zaljevske monarhije željeli da se dogodi, te da se tako smanji pritisak na ostatak istočnog Aleppa i islamističke enklave u blizini Damaska.

“Unatoč činjenici da su teroristi “Islamske države” ponovno zauzeli Palmiru, sirijski vojnici neće ostaviti Aleppo i taj će grad biti zauzet, zajedno s pripadnicima američkih obavještajnih službi među islamistima”, rekao je prvi zamjenik predsjednika Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije, Franz Klincevič.

Također je potvrdio kako ima saznanja o prebacivanju oko 5 000 terorista, koji su na Palmiru poslani iz Raqqe, Deir Ez-Zora, ali i iz Iraka, koji su uspjeli iznenaditi i protjerati vladine snage iz Palmire.

Sirijske snage su bile prisiljene na povlačenje zapadno od grada, kako bi izbjegle patnje i velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Klincevič je potvrdio kako je situacija dodatno pogoršana manjkom zračne potpore sirijskim kopnenim snagama.

“U situaciji u kojoj se sada nalazi Rusija, uz potporu Zapada militanatima, ponovo zauzeti Palmiru će biti izuzetno teško. Amerikanci nisu jako zainteresirani da pomognu u borbi protiv terorizma, ali su svjesni i da njihova koalicija nije u stanju riješiti ovaj problem preko noći. Kada bi se zatvorili kanali financiranja, što je moguće zbog američkog utjecaja na njihove sponzore, ovaj bi se ološ ubrzo raspao. Jednostavno bi se slomio. No, umjesto toga, organiziran je napad na Palmiru. Zašto? Palmira je simbol borbe protiv terorizma, ali mi moramo objektivno procijeniti mogućnost sirijskih oružanih snaga. Njihovi glavni resursi su koncentrirani u Aleppu, koji bi uskoro tebao biti slobodan. Kopnene kampanje ruske vojske neće biti, što je najveći problem za Sirijce”, rekao je Franc Klincevič za rusku agenciju FAN.

Naglasio da Rusija ima vojne stručnjake u redovima sirijske vojske, uključujući i specijalne snage koje Sirijcima pomažu da streljivo koriste ekonomično i učinkovito.

“Potpuno je isključen scenarij u kojem granate mogu pogađati škole i bolnice. Ova činjenica samo potvrđuje primitivnu razinu zapadne propagande, koja pokušava diskreditirati Rusiju. Da, teroristi su ušli u središte Palmyra. To je tužno, ali su prije njihovog dolaska sirijske snage povukle masu civila, oko 80%, tako da se može reći da teroristi danas nemaju nikoga koga bi uzeli za živi štit. Bez obzira na sve, Amerikanci nisu dobili ono što su željeli. Sirijci nisu napustili dijelove fronta u Aleppu i otišli za Palmiru. To znači da će Aleppo biti slobodan, a američki stručnjaci koji su tamo će biti zarobljeni ili uništeni. Ako budu zarobljeni od strane sigurnosnih službi i agencija za provedbu zakona, ta će informacija biti poražavajuća za Obaminu odlazeću administraciju”,  nastavlja Klincevič, što je možda prvi put da ruski sigurnosni dužnosnik ovog ranga potvrđuje prisutnost zapadnih instruktora u istočnom Aleppo.

Prema njegovim riječima, ovu činjenicu potvrđuje i posljednja histerična izjava ministra obrane Velike Britanije, Michaela Fallona, koji je rekao kako je nemoguće ravnopravno razgovarati i raditi s Rusijom.

“I ta moralna čudovišta, oprostite mi na izrazu, koja rade veliko zlo u svijetu, predstavljaju vrh NATO zemalja. Ali moramo izdržati i boriti se. Nas je povijest nešto naučila. Moram li vas još jednom podsjetiti da se, kada postoji ozbiljan problem, Rusija može osloniti samo na svoju vojsku i svoju mornaricu. Sve ostalo prepuštamo tim zlotvorima, koji su nas izdali i koji zbog osobnih interesa podržavaju militante. Sve ove lamentacije o civilima u Aleppu su odraz njihovog licemjerja. Zar mi u Aleppu provodimo vojne operacije poput onih u Mosulu, gdje se stambene četvrti bombardiraju zrakoplovima B-52 i raketnim bacačima? Koliko je tamo civila poginulo? Na tisuće! To je suština današnjeg Zapada i njihove demokracije. Tamo gdje su Amerikanci došli sa svojom demokracijom vidite samo krv, kaos i ljudsku patnju”, dodaje zamjenik predsjednika Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije, Franz Klincevič.

Iz njegovih riječi se da zaključiti da je napad na Palmiru, koja jest Putinova simbolična, ali ne i strateška pobjeda, bio organiziran kako bi se sirijska vojska iz Aleppa poslala da brani istočni Homs, što ima logike. Ako je tako, a postoji velika vjerojatnost da jest, tko je organizirao, naoružao i osigurao prebacivanje do 5 000 boraca do Palmire, nije teško zaključiti.

Guverner sirijske pokrajine Homs je izjavio kako je uvjeren da će grad uskoro opet biti slobodan.

“Zauzimanje Palmire je samo privremeni uspjeh onih koji podržavaju ove kriminalce i teroriste”, izjavio je guverner pokrajine Homs.

U međuvremenu su u Aleppu sirijske snage oslobodile Sheikh Said, a teroristi, koji su u tom području pružali najžešći otpor, povukli su se u susjedne distrikte.

Do danas vladine snage kontroliraju više oko 90% Aleppa, a iz područja koja su još uvijek pod kontrolom militanata je evakuirano još 13 000 civila, od čega 6 000 djece. Osim toga, istočni Aleppo je napustilo više od 700 militanata, koji su pristali položiti oružje.

franz klincevičISILpalmira
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tomahawk
7 godine prije

Aha ipak je pala.
Doduše nažalost, ali je pala. Ne smijemo pokrivati oći ćinjenicama i koristit se navijanjem.
Palmyra je bila sve samo ne strateška. Najviše je iskreno koristila Rusiji kao borcima protiv barbara i kulturocida, a onda, kad su pridobili taj nadimak, sad više nije važna Palmyra. U biti i nije kad se jednom pridobiju važne pozicije koje davaju rezultat uvijek se mogu vratiti poćistiti palmyru što i hoće.
Hoću reći da je ponekad bolje ne pisati ništa ili prićekati nego pisati laži.
No news, good news !

subaru
7 godine prije

Alepo će najvjerojatnije biti osolobođen. Ne da pljujem po rusima ali neki vele da su se rusi povukli oko Palmire i da je baš tu udario jenkiđihad ratnik, drugi vele da je Assad dopustio pad Palmire kao osvetu rusima što su dali AlBab turcima, istina je prva žrtva rata a ovaj rat traje predugo da bi istine uopće bilo. Tama preko svojih crnih pulena može ovako ratovati desetlječima, novih kol of djuti ratnnika će biti nebrojeno. Ako rusi žele pobjedu a ne sramotu da im uzimaju ono gdje su im svirali njihovi glazbenici onda je vrijeme kao što reče Žukov za uporabu taktičkog. Mislim da je dovoljno i termobraičko, aresolno ili vakumsko oružije kako ga sve ne zovu. Jedan Tu-160 sa desetak foab-a bi riješio ovo. Ako ne žele slati ruse u Siriju mogu bar ove bombe. No to sve ako rusi ovdje nisu došli da budu strana u sukobu… Čitaj više »

Laki Topalović
7 godine prije

@ tomahawk, meni se čini da komentiraš samo naslov, bez uvrede. Bilo bi super da su uzeli najbolje borce iz Alepa i iz Gote i poslali u pustinju da ganjaju ove. A odakle 5 000 isilovaca, to je već pitanje. šiti ih sigurno nisu pustili iz Mosula, a neko jest.

Brainstorm
7 godine prije

kaze da se isil mogao prikrasti sa 5000 boraca jer je bila pjescana oluja zadnjih par dana. navodno da su bili skriveni u naftnim cisternama. otkriveno je skoro 200 cisterni koje nisu gorjele kad su bombardirane.

Alen
7 godine prije

Asad se mora odluciti a i rusi moraju podvuci refu…ako hoce da se oslobodi sirija …dosta ispijanja kafa ,opsta mobilizacija, 7 sedmica obuke,brutalno naoruzavanja i mars svi na front….ovako ameri ce iskoristiti sve rupe ,oni znaju gdje penzioneri drze liniu ,gdje imaju podrsku lokalaca ,kuda se kretati,koga potplatiti od lokalnih vodja,oni direktno organiziraju napad..nema druge asade,opsts mobilizacija pa sta dragi Allah da..

Alen
7 godine prije

Jako cudno da rusi nisu predvidjeli ovo..pa igranje macke i misa se vodi zadnjih gidinu dana

Alen
7 godine prije

Proci nesmetano nije nikakav problem ,za vrejeme rata u bosni parama si mogao slobodno setati kd hoces..parama se kupovale linije ,sprecavali ulasci u veca naseljena podrucja ,slobodno putovalo…rat je inace za pojedince veliki i unosan biznis s obzirom da tada cjene idu do neba pa zasto ne obezbjediti sebi laganu buducnost..pogotovo sto za kupca lokalni sirijski serifi imaju ameriku koja placa u kesu ,stotinama hiljada ili miliona dolara…eto vam odgovor kako su dosli u palmiru ..ucrtala se ruta kuda ici,platio se prolazak,mozda cak i unutar palmire je neko placen, i ostalo he stvar rutine…jedino opsta mobikizacija moze zavrsiti rat…

Tadmur
7 godine prije

Eto, sada vidimo koliko je ofanziva na Raku ozbiljna?!?To je farsa kao i do sada.Kada kurdi pritiscu sa sjevera i turci oko Al Baba a ovi lagano prebace 3000 ljudi na Palmiru to govori samo za sebe. Ako su i dosli iz Mosula mozda bi trebalo pitati ona g…a kurde kuda su prosli.Treba biti objektivan i realan,ovo je samarcina za ruse vise nego za sirijce mada Palmira CE biti biti vracena,zar neko sumnja u to!?

Tadmur
7 godine prije

@tomahawk..KO jos u ratu izvjestava objektivno? Niko,jednostavno moras izabrati stranu.

Zile
7 godine prije

Bilo je i losijih situacija. Ako nauce i ovog primjera onda je ok.

Anonimac
7 godine prije

Citam komentare i sve same gluposti.
Amerika ce dobiti rat u Siriji. Pa, ne mora bas ona dobiti rat, nek iscrpava Rusiju to je kao da je dobila rat.
Ako Rusija ne moze pobijediti to je isto kao da je Amerika pobijedila, uostalom Americi nije vazna Sirija ni 1%, vazno je iscrpljavanje Rusije a vi buljite u mapu pa izigravate neke marshale. Amerika s svojom koalicijom moze utrositi na svaki ruski milion dolara svojih 100 miliona pa nek vidimo tko ce bankotirati.

N
7 godine prije

4 ili 5 tisuca terorista u Palmiri, ima vise terorista nego stanovnika u Palmiri, od cega ce zivjeti, sto ce jesti?
Koliko dugo mogu tamo stati?
Moze li u Palmira doci “zapadna” momoc u hrani i oruzju teroristima?

Tomica
7 godine prije

Nekom je žao, nekome je drago ali neosporno je da su Sirija i Rusija dobili šamarčinu. Već sam prije pisao da Rusija ipak kaska u nekim tehnologijama, prvenstveno satelitskom nadzoru i ostalim elektronskim igračkama. Mislim da je presudno što su SAD ovo organizirale i provele uz pomoć ISILA. Iako sve skupa izgleda jako loše, još se nadam da će Rusija dati odgovor na drugoj strani a iz ove situacije izvući pouku. Ovo nije rat protiv Sirije i Rusije, ovo je rat protiv ljudi.

Alen
7 godine prije

Alepo je uskoro oslobodjen ,treba zastati malo i uzivati u velikoj pobjedi koja ce se uskoro desiti…ovi bi malo da pokvare veselje , neka im ,dobice po guzici kasnije malo..

Fakti
7 godine prije

Mislim da Palmira nije pala,Rusija trazi osudu Svjetske javnosti ali ovdje na zapadu nikakve reakcije za sada osim da Daes ponovo kontrolira Palmiru.To uopste ne znaci nista jer znam kakva bi bila propaganda i ismijavanje Rusije zbog toga sam siguran da jos nije pala Palmira

Carlo
7 godine prije

Tomica12/12/2016 at 14:43
Hebate zec, a nije samarcina EU izlazak Britanije?
A nije samarcina Hrvatskoj koja 10 godina nema ekonomski rast,
nije samarcina Americi 15 godina ratovanja u Afganistanu bez pobjede?

Carlo
7 godine prije

Zar ovo nije samarcina sponzorima terorizma u Washingtonu?
Toliko su lajali……………..
Ipak

Syria Says Government Forces Now Control 98 Percent of Eastern Aleppo

FlyLondon
7 godine prije

Malo izvan teme (off topic, kako kažu oni obrazovaniji od mene): gledam koliko komentara imaju članci na logicno.com. Sve ono što piše NB ima par desetaka komentara, ostalo zasad nula do 2. Dakle, migrirala ekipa s AMSI (uključujući i naša dva hejtera, neka ih, bez maskota je bezveze).

Tadmur
7 godine prije

O Palmiri nema puno vijesti danas,ni u zapadnim ni u našim plaćeničkim medijima.Više se pisalo kada je oslobađanja.Čak i Aldzazira uglavnom ćuti,a sad je pravo vrijeme za paljbu i ismijavanje rusa,a sv.kulturna baština..ništa..malo mi je sve to čudno kako je neko primijetio ovdje…

pleniglacial
7 godine prije

Ne samo da je pala Palmira nego je pred padom i važna zračna baza Tiyas, čitavih 60km zapadno od Palmire!
Ovo je potpuni debakl rusa i SAA! Kako 1000 vojnika s 30 tenkova i zračnom potporom može izgubiti grad???

hiber
7 godine prije

ISIL upravo ušao u Zračnu bazu Tiyas, tako da je,kad je zauzme, izravnao liniju sukoba, pa dobija nove borce za daljnje prodore. DalZor je sada u znatno težem položaju bez mogućnosti značajnih pojačanja koja su ih do sada spašavala od kraha. Veći problem je ponovna velika izloženost oaze Al Quryatayn. Dođe li do njenog ponovnog pada, ponovno postoji mogućnost presjecanja Sirije na dva dijela. Uz to, SAA je sada definitivno izgubila mogućnost djelovanja kod AlBaba tako da turci mirno mogu nastaviti dalji napredak u opkoljavanju ALBaba i prodorom prema Tadifu, dok se Kurdi zadovoljavaju utješnom nagradom zauzimanja istočne obale exAssadovog jezera. Zauzvrat, Putin i SAA su se zaglibili u logističku noćnu moru u Aleppu sa 100.000 nelojalnih civila i obračunom sa ujedinjenih tisuću frakcija sa ukupno tisuću boraca. Inače cijela akcija oko Aleppa je zamišljena, kao i kod Groznoga, kao propagandna akcija velikog Assadovo i Putinovog uspjeha. Sada to polako… Čitaj više »

jale
7 godine prije

Sreća sirijska i ruska pa im vojnu strategiju ne određuje hiber i trolovi kao on. Pa i bitke na Sutjesci i Neretvi su bile više poraz nego pobjeda, ali su označile prekretnicu u ratu. Meni je odmah na prvu upalo u oči kako se 4 hiljade terorista i odakle moglo neprijmjetno preko pustinje prbližiti Palmiri. U tolikom broju mogli su doći samo iz pravca Mosula i Raqqe, a to postavlja pitanje šta su radile iračke šitske milicije i američka “protiv-teroristička” koalicija, kako je to i autor primjetio. I ako se sjećate, teroristi se iz Palmire prilikom oslobođenja nisu povukli, nego su desetkovani. Palmira je sada za razliku od prije grad duhova, sirijska vojska je izvukla civile i teroristi ih ne mogu koristiti kao živi štit, što će omogućiti da ih se nesmetano napada i uništi.

Alen
7 godine prije

Opet dolaze na vidjelo vjecite boljke sirijske armije, cak i uz svu opremu koju su dobili od rusa..asadu bi valjao kakav marketinski menager da motivira narod ..mislim da je oslobadjanje alepa trebalo da bude taj moment…ovako rastegnuti mogu ratovati dok ne izgube rat..koliko ce i rusi imati tolerancije… Cudi me da nisu u palmiri ostavili barem jedan vod koji bi brinuo da sve stima..vjerujem da tada bi bilo manje iznenadjenja..

Anonimac
7 godine prije

Koncentracija 4 tisuce terorista, da je drugi svj. rat, Amerikanci bi ga spalili s zemljom kao Dresden, Zadar ili kao sto su Nijemci spalili ruske gradove, tako se radi, tako se radilo a eto Rusi nesmu ubiti teroriste jer ustane Merkel i ostali sponzori terorizma.

samo tata
7 godine prije

momci…u igri je veća stvar of Palmyre…to je naravno Turska i Al bab…on je gotovo pred Aleppom…to je ono na što Rusi i Syrijci sada paze

Fakti
7 godine prije

Za razliku od nekih komentatora na ovom portalu Zapad mudro cuti jos uvjek,zasto je tako sjecam se kad su Ukrajinci usli u Lugansk i okacili zastavu bilo je istih komentara te Rusi ovo Rusi ono a onda su Rusi za par dana naprosto sprzili Naciste i krenuli a Zapad odma ljudska prava civilne zrtve blablabla ,e tako ce i sada Rusi uraditi i to znaju na zapadu i zato se vrlo njezno izjasnjavaju o Palmiri

max
7 godine prije

Ako je 4-5000 isis ubojica na jednom mjestu..to mi se čini kao sjajna meta :-).Lijepo su se skupili na jednom mjestu. Sad i ako budu htjeli otoći/pobjeći će ih rusi prckati cijelo vrijeme iz zraka. Uglavnom , nisu dobili ništa a izgubiti će jako puno.

Tomica
7 godine prije

Ljudi, ovo je izgleda gotovo. SAA je u svim dijelovima I. Alepa. Borbe još traju ali je završetak blizu. Zna li iko da li su se “instruktori” izvukli?

nisam robot
7 godine prije

Aleppo je odlobodjen!!! Iiiihaaaa!

Alen
7 godine prije
Alen
7 godine prije

U alepu se slavi..

Vanijak
7 godine prije

Assad proglasio pobedu u Alepu.Na ulicama slavlje.Samo da nisu ludi pa da dozvole ovim americkim instruktorima da nestanu iz Alepa.Na televiziju s’njima i da objasne ko ih je poslao i s’kojim zadatkom

Tomica
7 godine prije

Gledam Military Maps pa mi sad nije jasno šta se dešava sa kurdima u Alepu. Jesu li sad oni krenuli da zauzimaju grad?

Konstantin
7 godine prije

Za dezurne BABA SERE: ALEPO JE KONACNO OSLOBODJEN! Nemojte samo Vi da branite Siriju od njenih glavoseca! Nakon 4 godisnjih borbi gde je SAA spala samo na odbranu avio baze Queiris, sada kontrolise najveci grad u drzavi! A Vi zapeli za Palmiru! Jeste li Vi “decki” igrali nekada sah? Taktika odlazece SVETSKE NESRECE od administracije nije uspela (da rastereti opsadu preostalih kvartova u ist. Alepu i da ispazari bilo sta za te ludake). E pa sads te ulazimo u veliko polufinale, pitanje je samo gde ce krenuti SAA!?! Iako sam ranije mislio da ce to biti Idlib, relativno slab pokusaj kontra napada na Alep iz pravca Idliba, a takidje i seoba preostalih prezivelih kozojeba iz svih porazenih delova Sirije u provinciju Idlib mi govori da ce ta pokrajina ostati po strani (mozda dil Rusija- Turkestan), i da ce pravci napada biti Hama-Homs-Raqa-Palmira (i kao kruna DZ). Videcemo … stvari se… Čitaj više »

Anonimac
7 godine prije

Reported Aleppo atrocities alarm UN chief

Jel vam jasno
zlocini pocinjeni od strane Rusa i sirijske vojske u Aleppo alarmiraju UN a ne zlocini terorista u Palmiri.

nisam robot
7 godine prije

Nek nazovu Kurde, oni protiv kozojeba napreduju nekad brze nekad sporije ali konstantno.

Osoba C
7 godine prije

Ta igra sa Turcima, naprijed – nazad, toplo – hladno, nama laicima sa strane, ne dozvoljava jasan pogled na cijelu sliku. Kurdski faktor je trenutno potisnut u stranu, iako će on, kad za to dođe vrijeme, biti vrlo ozbiljan. Rasplet na kraju sa Alepom će ukazati dio dilova koji su u igri. Sudbina ”savjetnika”, ”instruktora” ili kako već, će pokazati dosta toga što se odvija u pozadini. Ako se izvuku, a čini mi se da će im biti dopušteno, Ameri će morati dati nešto zauzvrat. Pad Alepa je strateški uspjeh Asada i saveznika, što će se uskoro osjetno odraziti na drugim djelovima Sirije. Palmira je taktička žrtva, ništa više od toga. Cilj je bio ubaciti kamenčić u Asadov ratni stroj, jer je očito da Ameri i društvo trenutno ovdje nemaju jakih poteza. Kako bilo, izbacivanje ISILA iz velikih urbanih sredina na otvoreni prostor, značajno će promijeniti način i dinamiku daljnjih… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI