Rusija upozorava SAD da će ”slučajno” uništiti njihove ”slučajnosti” u Siriji

SAD - Sirija
34 komentara

Nakon iznenadnog napada terorista ”Islamske države” na položaje sirijske vojske na cesti Palmira – Deir Ez-Zor i likvidacije dvojice visokih časnika ruske vojske, Moskva je ovaj put otvoreno priopćila kako američke snage i njihovi saveznici, uključujući terorističke skupine u Siriji, koordiniraju svoje akcije. Oglasio se i ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, koji se inače služi jezikom diplomacije i zadaća mu je izbjegavanje incidenata i da smiruje strasti.

”Američko vodstvo redovito organizira smrtonosne provokacije protiv ruskih vojnika u Siriji i američka taktika dvostrukih standarda je izazvala ozbiljnu zabrinutost u Rusiji”, izjavio je Sergej Lavrov.

”Ako primjenjujemo dvostruke standarde kako bi podijelili terorista ne ”loše” i ”ne tako loše”, američka koalicija to čini iz političkih razloga, a onda je teško govoriti učinkovitosti borbe protiv terorizma”, rekao je Lavrov i podsjetio da su teroristi ”Islamske države” pucali na ruske zrakoplove.

Osim toga, Lavrov je rekao kako SAD redovito poduzimaju akcije koje izravno ili neizravno pomažu teroristima u borbi protiv ruskih i sirijskih vojnika.

”Oni navodno slučajno gađaju sirijske snaga, nakon čega dođe ISIL ili drugi teroristi i zauzmu položaje koje je držala vojska legitimne vlasti službenog Damaska. Osim toga, organiziraju i smrtonosne provokacije protiv naših vojnika”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

General Igor Konašenkov je pojasnio kako se dogodio napad na cestu Palmira –Deir Ez-Zor i na grad Al-Qaraytayn prošlog tjedna.

”Militanti iz ”Islamske države” su proveli  seriju napada na sirijsku vojsku iz područja gdje se nalazi američka vojna misija”, rekao je službeni predstavnik ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov.

“Navedene napade terorista ujedinjuje samo jedne stvar – svi su bili provedeni iz zone 50 kilometara oko naselja Al-Tanf na sirijsko-jordanskoj granici, na mjestu gdje je i američka vojna misija”, rekao je Konašenkov.

Igor Konachenkov
FOTO: General Igor Konašenkov

Iako je na karti to područje označeno kao ”zeleno”, što bi trebalo značiti da je pod kontrolom ”umjerene sirijske oporbe”, poznato je da je ISIL prisutan u izbjegličkom kampu na jordanskoj strani granice i ti su se borci mobilizirali za napad na Al-Qaraytayn.

Prema riječima generala Konašenkova, u toj zoni Amerikanci nisu dopustili da sirijske snage unište teroriste, čak su ih branili zračnim udarima.

Konašenkov je napomenuo da je sirijska vojska učinila značajne napore da neutralizira mobilne skupine ”Islamske države” na trasi Palmira – Deir Ez-Zor i oslobađanje zauzetih gradova.

Prema njegovim riječima, “podrška i koketiranje Sjedinjenih Američkih Država s teroristima su glavna je prepreka porazu terorista”.

”Mi smo više puta upozorio na velike prepreke za dovršetak poraza ISIL-a u Siriji, a to nije borbena sposobnost terorista, nego podrška i koketiranje s njihovim američkim kolegama”, rekao je ruski general i dodao ”kako uspjeh sirijske vojske i oslobađanja doline Eufrata doline od terorista očito nisu u skladu s planovima Washingtona”.

Konašenkov je rekao da je skupina koja je napala područje Al-Qaraytayn došao iz područja Al-Rukbana. 300 terorista je s terenskim vozilima uspješno izbjegavalo sirijske punktove i položaje u blizini sela Al-Harbat Nablus i El-Basir. Imali su točne koordinate za slobodan prolaz, koje su mogli dobiti samo putem zračnog izviđanja, što se dogodilo 28. rujna.

“300 boraca ISIL-a se iz područja Al-Rukbana na desecima terenskih vozila sigurno probilo do grada Al-Qaraytayna u provinciji Homs”, priopćili su iz ruskog Ministarstva obrane.

Prema izvješću, teroristi su posjedovali informacije obrađene od strane vrhunskih stručnjaka, koji su ih pažljivo prebacili kako bi provodili sabotaže i terorističke akcije. Toga su dana teroristi pokušali zauzeti dominantne visine oko naselja Al-Qaraytayn.

Istovremeno je ISIL proveo niz koordiniranih napada na druge položaje sirijske vojske duž strateški važne ceste Palmira – Deir Ez-Zor.

”Ako američka strana takve operacije smatra nepredviđenim ”slučajnostima”, rusko ratno zrakoplovstvo u Siriji je u zoni pod njihovom kontrolom spremno takve ”slučajnosti” potpuno uništiti”, zaključio je Konašenkov.

30. rujna je potvrđeno da su sirijska vojska i saveznici očistili područje sela Al-Shoula, na cesti Palmira – Deir Ez-Zor. Prije toga, sirijska vojska i saveznici su uspostavili puni nadzor nad ovom prometnicom, odbijajući u snažnom protunapadu teroriste ”Islamske države”.

Nakon ove nepredviđene ”slučajnosti” je odlučeno da se pokrene kampanja čišćenja uz jordansku granicu.

Sirijska vojska, palestinske milicije i paravojne postrojbe Sirijske socijalističke nacionalne partije (SSNP) su uspješno izvršile zadaću i iz pravca pokrajine Suweida oslobodili devet pograničnih garnizona, veći dio područja Badiye i prešli administrativnu granicu s pokrajinom Homs. U ovoj su akciji uspostavili puni nadzor nad granicom s Jordanom i približili se na samo 60 kilometara od Al-Tanfa. Islamisti su napustili cijelo područje takozvanog džepa Al-Safa, koje je prazno i u njemu je potrebno provesti razminiranje.

Sirijske snage su također oslobodile i mjesta Al-Bweib i Kherbet Al-Hajaj, smještena oko 40 kilometara od logora Al-Rukbana, koji također služi i kao baza za militante.

Unatoč obećanjima da će ostati na tom području, militanti su se povukli iz blizine Al-Rukbana u Jordan. Oporbeni izvori navode ”kako su naoružane skupine pod utjecajem Vojnog operacijskog centra američke koalicije, koji ih je tražio da napuste područje”.

Prema vijestima koje danas stižu iz Sirije, vode se posljednje borbe s ostacima skupina ISIL-a u ”Aqayribatskom kotlu”, koji su pred punim porazom. Čak i ”oporbeni” izbori to područje navode kao ”slobodno od terorista kalifata”.

Vode se i borbe protiv terorističke borbene skupine ubačene u područje Al-Qaraytayna, gdje je u pojačanje lokalnim snagama poslan dio 5. korpusa sirijske vojske, nove formacije koja je prošla posebnu obuku i opremljena je modernim ruskim naoružanjem.

Na bojištu u dolini Eufrata vlada ”čudno” zatišje. Američke i kurdske snage ne prelaze rijeku Khabour, iako se na istočnoj strani rijeke do iračke granice nalaze najveća naftna ležišta, koja su strateški cilj kurdskih snaga.

Nema ni izvješća o većim aktivnostima sirijske vojske na lijevoj obali Eufrata, dok je zaustavljeno i napredovanje u pravcu Al-Mayadina. No, trenutni zastoj ne znači da su vojne aktivnosti sirijske vojske i saveznika u ovom operativnom području i prekinute.

Naime, prije samo dva dana su sirijske snage pokrenule ofenzivu duž desne obale Eufrata prema uporištu ISIL-a u Al-Mayadinu do danas su uspjele osloboditi naselja Abu Amr i južni dio brda Jabal Kaddam. Ukupni napredak u obalnom pojasu je bio do 3 kilometra, a u pustinji do 6 kilometara. Napad na Al-Mayadin podržavaju sirijsko i rusko zrakoplovstvo, a nekoliko udara su proveli i zrakoplovi američke koalicije.

“Islamska država” je s lijeve obale Eufrata na desnu prebacila najsposobnije i najbolje pripremljene borbene jedinice.

To je ujedno i razlog zašto je ofenziva kurdskih “Sirijskih demokratskih snaga” bila puno jednostavnija i brža.

saa
FOTO – Područje jugoistočne Sirije koje je najvećim dijelom očišćeno od terorista
dvostruki standardigeneral Igor KonašenkovISILIslamska državaNATOpalmiraVVS rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Konstantin
6 godine prije

Dace cika Putin “bonu” svima po zasluzi. Nek svako od njih zauzme “svoje mesto” … i nema frke! ;o)

HEKPCT
6 godine prije

Jel može netko reći zašto al Tanf nije već preoran? Sve je to jako čudno.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Dzihatlije su imale obiljezja i uniforme Sirijske Arapske Armije.Sve pomno isplanirano do najsitnijeg detalja.Zbog toga

fb slo
6 godine prije

Onda čuješ Amera, kako Iran i Katar podržavaju terororiste..

čitatelj portala
6 godine prije

Tako, Rusi, samo govorite. Američka hrpa laži se raspada kao kula od karata.
Čestike sirijskoj vojsci i saveznicima. Oslobađaju oni Siriju, polako i učinkovito. 🙂

Zagor
6 godine prije

Napredovanje prema Al Mayadeen-u nije zaustavljeno i SAA je samo 6 Km udaljena.
Ako se sjećamo, onaj “Zapadni džep” je bio podijeljen na 2 dijela, i nakon jučer to izgleda malo drukčije.
Još uvijek traju borbe sa ISIL-om u Qaraytayn-u i okolici, te oko Al Suknah-a
U Iraku oslobođena Hawija, to je bio onaj džep zapadno od Kirkuka
U Nigeru u zasjedi ubijena 3 a ranjena 2 američka vojnika.
Pogledati priložene karte

rodoljub
6 godine prije

Najsposobnije i najbolje pripremljene jedinice ISIL sacinjavaju americki specijalci . Previse je kukanja i zalbi od strane Rusa. Poznato je da Amerikanci razumeju samo jezik sile, dok se na ove izjave smeju i smatraju Ruse kukavicama. Razumem ja i taktiku “tiha voda breg roni”, ali bilo bi dobro zadati i koji snazan udarac americkim specijalcima, onako slucajno , kao sto to rade podli Ameri .

Laki Topalović
6 godine prije

Iako i prije nije bio neki ”izvor”, čini se da je Twitter račun Ivan Sidorenko1 uzurpiran. Jedan dan je bio oboren, a od tada se pojavljuju postovi kao da piše Al-Amaq. Između tri dezinformacije, tu i tamo postavi neku sliku sirijske vojske, bez posebnog teksta.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

A ti si davno opjevao svoj umrli mozak

mmm
6 godine prije

valjda ce onag dana kad amerikanci napadnu moskvu rusi skupit dovoljno muda i prvi put u povjesti zapucat prema njima, ili ce se ipak odlucit za upozorenje da nebi doslo do eskalacije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI