ISIL se povukao iz Al-Baba – Sirijska vojska pokušava odsjeći Turke od Deir Hafera

Karta Deir Hafer - 23. 02. 2017.
8 komentara

Ujutro 23. veljače 2017. godine, nakon niza zračnih udara i tjedana kopnene ofenzive, snaga islamističko-turske koalicije “Štit Eufrata” su nastavile ofenzivu u središnjem dijelu grada Al-Baba u sirijskoj pokrajini Aleppu. Već u ponoć po lokalnom vremenu, proturski militanti su preuzeli kontrolu nad dva velika stambena bloka i probili se do glavne džamije.

Nakon takvog napredovanja proturskih militanata, takozvanoj “Islamskoj državije prijetila opasnost da bude zarobljena u dva “obruča”, sjeverno od grada u mjestu Qabassin i mjestu Bza’a. Otprilike dva sata kasnije, takozvana “Slobodna sirijska vojska” i turske specijalne snage su ušli u blizinu gradske tržnice na istoku Al-Baba i prijetnja okruženja ostatka terorista postala stvarna.

S obzirom na situaciju, ISIL naređuje da se glavne snage povuku u Deir Hafer. Doslovno u roku od tri do četiri sata su napustili Qabassin i Bza’a. Čak i brže su se povukli iz sjevernih četvrti Al-Baba. Oko 17:00 sati su turska vojska i komanda takozvane “Slobodne sirijske vojske” priopćili da je grad zauzet, iako su se još uvijek vodile borbe na borbe na istočnim rubovima.

Neki gospodari rata “Slobodne sirijske vojske” su u intervjuu za zapadne medije priznali da bi u gradu još uvijek moglo biti militanata “Islamske države”, te da se kriju u ogromnoj mreži tunela ispod Al-Baba. U toj situaciji bi mogli uzrokovati štetu snagama “Štita Eufrata”, ali ne bi mogli preokrenuti situaciju u svoju korist.

Zapovjednici proturskih snaga su bili u pravu, jer se jučer na njihovom punktu raznio bombaš samoubojica ISIL-a i usmrtio najmanje 50 ljudi, većinom boraca proturskih snaga.

ISIL pod nadzorom drži još južni gradić Tadef. Sirijska vojska je pred južnim dijelovima gradića, a proturski militanti na sjeveru. Obje strane se suzdržavaju od novih sukoba i situacija u Tadefu je trenutno nepromijenjena.

Međutim, nakon što je turski predsjednik Erdogan najavio da će ići dalje prema Raqqi i Manbiju, sada Turska najavljuje da joj je sljedeća meta Deir Hafer. U tom bi slučaju sukob sa sirijskim snagama bio neizbježan.

Prema nekim izvorima je američki general Joseph Votel, koji je nenajavljeno posjetio Kurde na sjeveru Sirije, izjavio da će SAD štititi kurdske snage od eventualnog turskog napada na Manbij. Možda je zbog toga Erdogan promijenio metu napada i rekao da želi ići na Deir Hafer.

Međutim, to je operativno područje sirijskih snaga, koje su do danas zauzele desetine sela i strateških uzvisina, a malo nedostaje da se spoje s kurdskim snagama na istoku u širem području Manbija. 23. veljače su specijalne “Tigar” snage oslobodile još dva sela sjeverno od Deir Hafera, a danas su ušli u Qasr al Bureij, Misrihah i Um Kharaz i zaposjeli uzvisinu Sulayman. Sada praktično nadziru cijelo sjeverno područje od Deir Hafera i turske snage nemaju mogućnost prolaza prema gradu, osim ako ne žele ući u izravan sukob sa sirijskom vojskom.

Vezani članak: Ženeva, situacija u Siriji i prevrtljivi Erdogan

Zoom funkcija aktivirana. Približite kursor miša za vidjeti detalje.

Karta Deir Hafer - 23. 02. 2017.
Karta Deir Hafer – 23. 02. 2017.
Al-BabaDeir HaferŠtit eufrata
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
leone
7 godine prije

AL MASDAR NEWS,prije par minuta,TADEF pod kontrolom SAA.Vjerovatno
je dogovor u igri.

guest
7 godine prije

Dzabe se palite, dogovor je odavno napravljen – Al Bab je zadnja stanica za Turke. I to su ionako dobili od Sauda na poklon. Ovim je turska kampanja u Siriji zavrsena. Ako ne, dobice po zubima.
A Tigrovi uzimaju sve do Eufrata.
pozz

Laki Topalović
7 godine prije

Čini se da je SAA već u Tadefu i da gura sjeverno od Deir Hafera. Turci nemaju toliko snage, osim ako ne prebace 10 000 iz Idliba i još 3-5 000 svojih vojnika. Nebuloze o Manbiju i Raqqi su Erdoganovi “mokri snovi”. Ništa od tog.

hAZE
7 godine prije

Svaka čast na tehničkoj izvedbi karte.

max
7 godine prije

Moja pretpostavka je da turci neće ići dalje, da će kurdi ostati na sadašnjim pozicijama a umjesto isila i na kraju turaka će ući sirijska vojska.
Ne vjerujem da će dozvoliti još jednu golansku visoravan..

hahha...
7 godine prije

koja dalabu moras biti da gubis dragoc. vr. pisuci komentare i svakodn. gledajuci kartu ko je pola metra terena zauzeo na bl. istoku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI