Turska i ”pobunjenici” u Idlibu pokrenuli ofenzivu protiv sirijske Al-Qaede

t 55
23 komentara

Proteklih dana je turska vojska na graničnom prijelazu Reyhanli okupila militante takozvane ”Slobodne sirijske vojske” koji su ranije sudjelovali u kampanji ”Štit Eufrata”. Na tursko-sirijskoj granici je formirana skupina od 800 militanata, pripadnika 15 različitih skupina, koji će u Idlibu imati zadaću boriti se protiv suparničke terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, predvođene sirijskim ogrankom Al-Qaede.

Jučer je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio početak operacije u sirijskoj pokrajini Idlib i dodao kako će kampanja imati podršku ruskog zrakoplovstva.

“Trenutno se vodi ozbiljna operacija u Idlibu i to će se nastaviti”, rekao je jučer  Erdoğan tijekom susreta vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP), dodavši kako je cilj operacije uspostaviti sigurnost u Idlibu.

Podsjetimo, Idlib je jedna od zona za de-eskalaciju sukoba dogovorena između Rusije, Turske Irana, uz suglasnost vlade u Damasku, gdje je potrebno razdvojiti naoružane skupine koje su spremne na primirje i pregovore s vladom od koalicije koju predvodi Al-Nusra Front, koji je jučer priopćio ”kako se neće predati i borit će se do posljednjeg borca”.

Erdogan je rekao kako se Turska i Rusija pripremaju uspostaviti takozvanu zonu za de-eskalaciju sukoba u Idlibu, sukladno sporazumima postignutim na mirovnim pregovorima u Astani s ciljem okončanja sirijskog rata.

Hayat Tahrir Al-Sham, predvođen sirijskom Al-Qaedom, ima veliku vojnu premoć u Idlibu u odnosu na ostale militantne skupine. Tijekom ljeta ove godine je pokrenuto nekoliko ofenziva od strane sirijske Al-Qaede u kojima su zauzeta brojna uporišta desetkovanog Ahrar Al-Shama i drugih manjih skupina ‘Slobodne sirijske vojske” kojima upravlja Turska.

Sirijska Al-Qaeda i Hayat Tahrir Al-Sham nisu strana u sporazumu o primirju u kojem su posredovali Rusija, Turska i Iran. Na sastanku u Astani i nedavnim konzultacijama vojnih dužnosnika i susretu Vladimira Putina i Erdogana je potvrđeno da ova skupina mora biti uništena.

Međutim, poraz ove skupine je moguć samo uz koordinirano sudjelovanje iranskih, ruskih i turskih snaga u Idlibu i istovremene napade sirijske vojske na jugu pokrajine.

Tijekom svog govora je Erdoğan rekao da je operacija u Idlibu nastavak operacije ”Štit Eufrata” koju je Turska u Siriji pokrenula 24. kolovoza 2016. godine. Cilj kampanje je bio ne dozvoliti kurdskoj Stranci demokratske unije (PYD) da spoji svoje kantone Kobane i Afrin i odbacivanje terorista ”Islamske države” s turske granice.

turska sirija
FOTO: situacioni pregled mape

“Nema terorističkog koridora”

Erdogan je ponovio svoje prethodne izjave o “formiranju terorističkog koridora u blizini turske granice”.

“Moramo pomoći našoj braći koja su stigla u Idlib nakon bijega iz Aleppa. Nećemo ih ostaviti. Potrebne korake već provodimo. Nikada nećemo dopustiti stvaranje terorističkog koridora duž naše granice sa Sirijom”, kazao je, dodajući kako su moguće i nove inicijative nakon operacije u Idlibu.

Turske agencije prenose da kako je turska vojska u Reyhanli poslala 6000 vojnika i veliki broj teške vojne opreme.

Erdogan je rekao da za sada u Idlibu borbe vode pripadnici takozvane ”Slobodne sirijske vojske” i da turska vojska još nije prešla granicu.

Erdoğan je izjavio”kako turske snage podupiru operaciju s turske strane granice, a da Rusija pruža zračnu podršku”.

Također je rekao kako su Rusija i Turska zajednički djelovali glede zaštite civila u Idlibu, dodajući da će Turska osigurati njihovu sigurnost u pokrajini, a Rusija će štititi vanjska i granična područja.

Rusija je, zajedno s Iranom, ključni saveznik Sirije i vlade predsjednika Bashara Al-Assada, dok je Turska godinama pružala potporu islamističkim skupinama koje su namjeravale svrgnuti vladu u Damasku. Ovaj zaokret turske politike prati i uskraćivanje potpore Katara sirijskim teroristima, budući da je za Dohu u ovom trenutku prioritet oduprijeti se bivšem prijatelju i savezniku, Saudijskoj Arabiji, koja je emiratu nametnula zračnu i kopnenu blokadu i dovodi i postavlja ultimatume čije točke katar nikako ne može ispuniti.

Za kampanju u Idlibu je Erdoğan je rekao da su poduzete sve mjere predostrožnosti i pripreme u slučaju dolaska izbjeglica iz Idliba u Tursku.

Populacija u pokrajini je porasla na najmanje dva milijuna ljudi, nakon što su tisuće civila i militanata napustili područja koja je sirijska vojska oslobodila u drugim dijelovima zemlje.

Osim koordinacije s Rusijom, Turska je prije pokretanja kampanje konzultirala i Iran. Jučer su telefonom razgovarali turski ministar vanjskih poslova Mevlta Çavuşoğlu i njegovog iranski kolega Javad Zarif.

Kasnije, je s iranskim kolegom razgovarao i načelnik turskog Glavnog stožera, general Akar Hulusi.

Izvori iz Sirije i Idliba su potvrdili da je prije turske kampanje rusko zrakoplovstvo provelo najmanje 200 zračnih udara po ključnoj vojnoj infrastrukturi terorista koalicije Hayat Tahrir Al-Sham u cijeloj pokrajini.

Prioritet kampanje je da se sirijske Al-Qaedu protjera s graničnih prijelaza s Turskom i tako se uskrati dotok financija i vojne opreme. Ruske zrakoplovne snage će u suradnji s turskom obavještajnom službom, koja je dobro umrežena u Idlibu, dobivati koordinate za udare, kako bi se precizno provodili udari protiv Hayat Tahrir Al-Shama.

No, zajednička tursko-ruska operacija za mnoge znači više od ”situacijskog saveza” na terenu, zbog čega su posebno zabrinuti u Washingtonu.

Osim toga, to je bio zahtjev Moskve i da isključivo rusko i sirijsko zrakoplovstvo sudjeluje u kampanji, a da turski zrakoplovi  ne ulaze u sirijski zračni prostor.

To također znači da Rusija želi kontrolu u zraku, a Turska bi trebala voditi snage na zemlji i prihvatiti da napreduje prema ruskom ritmu.

Lider sirijske Al-Qaede, Abu Mohammad Al-Golani, upozori je Tursku i Rusiju ”kako njihova kampanja u Idlibu neće biti šetnja”

Hayat Tahrir Al-Sham je već reagirao iznenadnim i neuspješnim napadima na nekoliko fronti, ograničenom kampanjom protiv sirijske vojske na jugu pokrajine Idlib i ranije bombardiranjem Aleppa, na što je rusko zrakoplovstvo redovito odgovaralo valom zračnih udara u kojima je ubijeno na stotine terorista i uništavanjem velikog broja uporišta, zapovjednih centara, skladišta oružja i jedinica vojne tehnike.

Turska se držala po strani sve do kraja  prošlog tjedna, onda je nakon razgovora Erdogana i Putina odlučeno da se Hayat Tahrir Al-Sham ukloni s prijelaza Bab al-Hawa. Barem za početak.

Dio vojnih analitičara očekuje dugu u krvavu bitku između suparničkih skupina u Idlibu, jer se teroristi nemaju kamo povući. Osim toga, ako Hayat Tahrir Al-Sham izgubi granične prijelaze, ostat će bez novca koji i dalje stiže od privatnih donatora iz zaljevskih monarhija, ali ne samo od njih, nego i iz Turske.

Kao što je nedavno napisao Elijah J. Magnier, ”kraj rata u Siriji je blizu, ali ne i kraj problema”

Prioriteti su bili da ISIL izgubi većinu teritorija, što se i dogodilo, nakon čega slijedi Hayat Tahrir Al-Sham, a zatim dijalog s takozvanim ”pobunjenicima” i Kurdima, ako prihvate, predviđanja su stručnjaka koji za medijsku kuću Al-Rai prati i analizira rat u Siriji.

Al-Nusra FrontFSAŠtit eufrataturska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brane
6 godine prije

Turska se našla u situaciji da mora pojesti vlastito… Sami su potpomogli kreiranje terorista, obučavali ih i financirali, a sad su prisiljeni boriri se protiv ‘braće’. Putin je ovo odigrao vrhunski na kvadrat. Turci nemaju puno izbora, moraju zadovoljiti jedan dio svojih pulena zbog mira kod kuće, a drugi dio uništiti, kako im se ne bi vratili kući i pravili probleme. Uz to vojska im je oslabljena uslijed čistki, tako da protiv iskusnih veterana iz AQ nemaju prevelike šanse, bar ne bez ruske zračne podrške. To se već i pokazalo pred nekih pola godine kad su u par dana izgubili desetak tenkova s pripadajućom pješadijom. Rusi su ih natjerali na ovo, kako bi se oni i SAA mogli pozabaviti na miru sa Deir Ezzorom, a onda slijedi nemilosrdna deratizacija u Idlibu. Jedanput kad to bude gotovo, turci će biti više nego sretni da se povuku iz Sirije, i ne suočavaju… Čitaj više »

17 novembar
6 godine prije

prioritet kampanje je da se sirijske al – qaedu protjera sa granicni prijelaza sa turskom i tako se uskrati dotok financija i vojne opreme . ova recenica govori vise od ofanzive kakva providna zajebancija turaka i ovde ce biti kao kurdi i isil predaju teritoriju i pucaju u zrak mozda i ruska avijacija kao americka opere pare

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Ahrar Al Sham i Al Zinki sa jedne a Nusra sa druge strane crte.Glava u glavu.Nemož” bit bolje.Neka im vazdušno- kosmičke snage Rusije pomognu .Što da ne ? Ovo je vaspitna mjera za Turke a za osovinu zla Rijad,Vašington i Tel Aviv nije šamarčina nego malj u čelo.Odlično ,vrhunski odrađeno. Rusi u Siriji zajedno sa Iranom postavljaju neke nove standarde.

mmm
6 godine prije

kampanja prodajom sirije do novih saveznika se nastavlja. ocito rusi nemaju problem s tim da poklanjaju siriju u zamjenu za suradnju, a asada i sirijce ocito nitko nista i nepita. i tako ga nema ili je marginaliziran u svim pregovorima

17 novembar
6 godine prije

ne znam tadmure sta da kazem procitaj tekst i skontaj zasto turska ne rjesi problem na granici i unutar turske nego ulazi u siriju prvi put stit eufrata zbog kurda sada zbog ovi smradonja ocito in treba taj dio teritorije da zaokruze sve je ovo dogovor plinovodi naftovodi . krenule su borbe na jugu oko golanske visoravni ako imas informacija javi nam . ja vise pratim stanje u novorusiji zelim ti sve najbolje ziv bio

1.komentar
6 godine prije

Rusija je odigrala kljucnu ulogu, sto vojno i obavestajno, sto snagom svoje diplomatije, u potpunom preokretu situacije na terenu.
Gledajuci siri kontekst, a ne samo striktno Siriju, da li je neko razmisljao o tome kakav su plan pripremili za Balkan.Tipa Balkan 2020-2030?Sva sreca pa je Rusija osujetila plan svrgavanja Asada i i stvaranje kalifata.Ruska intervencija nam je otkrila kakvu infrastrukturu je posedovala ID, i dokle je sve to daleko otislo.
Uticaj Rusije i Amerike u arapskom svetu 2017. u odnosu na 2011. godinu? Ako je neko upucen neka odgovori.I kakva je situacija u Libiji i Egiptu?

Zagor
6 godine prije

U ovm trenutku je to sve samo prodaja magle. Postoje snimci gdje tursko izaslanstvo pod nusrinom pratnjom ide na pregovore u Daret Izza-u u pograničnom području.
Pro FSA portali pišu da će se Turske trupe razmjestiti na liniju razgraničenja prema Afrinu, točnije brdo Simeon i brdo Sheikh Barakat.
Sve je to onako pomalo konfuzno, razne vijesti sa raznih mjesta. Npr. Nusra i Ahrar se sukobili u gradu Armanaz, Nusra osvaja sela/gradove (ovisno o izvoru) na sjeveru Hame ili jugu Idliba. Istini za volju danas se je opet pojavio snimak opće bježanije regularnih trupa sa barijere ispred Abu Dalija čim vide SVBIED kako se zalijeće prema njima. To je stvarno frustrirajuće.

stipa
6 godine prije

Eto, generali su već proglasili briljantnu pobjedu Putina i Asada, vojskom koju je skupio i pokrenuo Erdogan na Siriju… Čizme ruskih i vladinih vojnika po Vama samo što ne zakoračaju asfaltom po Idlibu… Ajte molim Vas, smanjite ribu i doživljaje… Prije će smjeniti Trumpa nego oni prohodaju po Idlibu… I neš ti jake snage koje je skupio Erdo od 800 “vojnika” protjerati Al-Q… To je po ustroju 1 NATO pješačka bojna (bataljun)… Ili je tih 800 zaduženo da trči uz turske sa zastavicama “sirijske oporbe” na leđima kao nekad u samurajskim ratovima

nemam ime
6 godine prije

misli erdogan da mu Putin vjeruje poslije onog ,,zabija noza u ledja,, a Putin ce ga lijepo iskoristiti da se ovi ,,pobunjenici,,-teroristi medjusobno poubijaju pa ce Asad lakse ocistiti teren.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI