EU nameće nove sankcije Siriji, a Turska želi pokrajinu Idlib

Europa - EU - Turska - Sirija
9 komentara

Europska unija prijeti novim sankcijama Siriji, a Turska želi preuzeti kontrolu nad pokrajinom Idlib, što su dvije ključne vijesti iz Sirije, ako izuzmemo potpuni raspad terorističke ofenzive u Hami.

Europska unija prijeti novim sankcijama Siriji, a Bruxelles je priopćio kako mira u toj zemlji neće biti dugo vremena.

Čudno, ako podsjetimo da je u listopadu prošle godine čelnica vanjskih poslova EU pozvala sirijski “režim” i njegove saveznike, uključujući Rusiju, da ulože sve napore kako bi se osiguralo puno primirje i redovita dostava humanitarne pomoći cijeloj zemlji.

EU je navela i “kako nema smisla odlučivati o budućnosti sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada na početku pregovora, jer bi to samo zaoštrilo stavove sukobljenih strana”.

No, Bruxelles je Assada ipak nazvao “diktatorom” i još uvijek sanja o novoj demokratskoj vladi i izborima.

Ankara želi zauzeti Idlib

Prema pisanju lista Al-Hayat, SAD pokušavaju iskoristiti inicijativu Rusije u Siriji. U tu svrhu, Amerikanci zajedno s Turskom žele uvjeriti skupine “umjerene” oporbe da se ujedine i formiraju jedinstveni front protiv terorističke skupine Hayat Tahrir Al-Sham, velike islamističke koalicije koju u Idlibu predvodi Al-Nusra Front.

Smatra se da bi ova operacija mogla biti prikriveni nastavak kampanje “Štit Eufrata“. Osim toga, izvješća potvrđuju da je CIA počela raditi na stvaranju jednog zapovjednog centra za “umjerene pobunjenike”, koji će okupiti oko 30-35 tisuća boraca u sjevernoj Siriji.

Ako se takozvana “oporba” složi s njihovim prijedlogom, Washington i Ankara su obećali da će nastaviti financirati njihove borce i slati im oružje.

U tom smislu je Bruxelles u pravu, kada kaže da mir neće skoro zavladati Sirijom, budući da je svakom jasno da se postrojbe od najviše nekoliko desetaka umjerenih boraca u Siriji mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Većina tih skupina je pod kontrolom Turske i sudjelovale su u operaciji “Štit Eufrata”, a među njima su većinom radikalni islamistički militanti raznih frakcija, koje su proteklih godina nekoliko puta mijenjale imena.

Interes Ankare je vidljiv golim okom. Turska trenutno kontrolira 2500 četvornih kilometara tisuća pograničnog područja u Siriji, a operacijom protiv koalicije Hayat Tahrir Al-Sham će moći reći da se “bori protiv terorizma”, dok će istovremeno nastojati povećati područje utjecaja u Siriji i zauzeti cijelu pokrajinu Idlib.

Ako Al-Hayat prenosi istinu, onda je jasno da Turska ne odustaje od širenja u Siriji.

Al-Nusra FrontŠtit eufrata
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Avignon
7 godine prije

EU je odavno nametnula sankcije na ovaj napaceni narod u Siriji.
Nije mu dovoljno sto mu zeli nato-clanica otkinuti komad teritorija nego nato clanovi zamaskirani u EU uvode i sankcije.
Pravde nema u svijetu ni 1%.
Sve price o europskim humanistima i filozofima su lazi.
EU = NATO = Teroristicka organizacija, kad ne moze vojskom onda poseze za sankcijama.

Gojko
7 godine prije

Sta drugo reci za sadasnju eu nego fasizam na delu , Ali nadam se da ce eu narod na izborima skloniti ovaj bankarski lobi koji finasiraju multinacionalne kompanije ,jer u suprotnom ce hriscani u eu postati manjina u skorijoj buducnosti

Antonio
7 godine prije

Po ovome sta citam, EU treba nametnuti sankcije SAD-u i Turskoj. Ove dve drzave ne kriju da salju oruzje da se rat produzi.
Ali Brisel uvek bira najbezbedniju varijantu za njih. Kao evo nesto radimo – i udri po siriskom narodu.
Ako udre po Ankari – dobice po nosu.
A po Vasington? na to i ne mogu pomisliti dog cuce na kolenima ispred kauboja.

Travis
7 godine prije

Jedina dosljednost u turskoj politici je trajna nedosljednost. Turci su spremni ići sa svima i protiv svih da bi ostvarili svoje mikroimperijalne ciljeve.

Čađo
7 godine prije

Vidi se da je Idlib sad u centru pažnje..
Evo baš jutros objaviše da je Assad, čini mi se osobno otrovom podavio … Evo ovu jednu te istu unisonu rečenicu objavljuju svi internetski portali:
“Najmanje 58 ljudi, među njima 11 djece, ubijeno je u zračnim napadima na pobunjenička područja na sjeverozapadu Sirije u kojima su korišteni bojni otrovi, objavio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). ”
Špranca ista, Assad krvnik, jede malu djecu za doručak, evo jutros 11 komada, i sad upada turska kao spasitelji predvodnik civiliziranog svijeta u područje Idliba da spasi potrovani narod od krvoločnog zlikovca…

Najžalosnije od svega je da koliko god demantija i dokazaposlije date da je vijest iskonstruirana laž, to nema nikakve veze jer ova lažna vijest je svoje učinila….

Osoba C
7 godine prije

Razrušili zemlju, ruše je i dalje. Poubijali ljude, ubijaju ih i dalje. Rastjerali ljude po svijetu, raseljavaju ih i dalje. E, ako tu sankcije EU ne naprave svoje, ništa drugo neće.
Sve nešto mislim da će RH, ukoliko do toga dođe, biti protiv uvođenja sankcija, a onda se sjetim da bi moj ćaća reka, a vidi budale.

dopizdilomi
7 godine prije

“Turska trenutno kontrolira 2500 četvornih kilometara” ispravak netočnog navoda Turska je zauzela i okupirala 2500 četvornih kilometara Sirijskog teritorija i spriječava njegovo oslobađanje.

Culej
7 godine prije

Turska je ovaj rat u Siriji platila tako što je u prošlogodišnjem propalom puču izgubila svoju vojnu moć. Primjerice izgubili su vojni kadar koji neće tako lako nadomjestiti. Vojni slom nije osjetila samo turska nego i takozvana oporba u Siriji jer više ne dobivaju pomoć vidi se to po nekim videozapisima gdje su sirijski teroristi opet počeli koristiti oružje izrađeno u garažama. Ako se stanje sa manjkom opreme produži dok cia pregovara o ujedinjenju tih terorista možda se nađe prilika za Sirijsu da oslobodi još područja. Još da rusija ovakvo stanje iskoristi pa da još više pojača vojnu pomoć sve bi bilo moguće. Što bi opet značilo da bi se više sirijskih vojnih sredstava moglo suprotstaviti tim novim ujedinjenim teroristima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI