Sirijski Kurdi se žele pridružiti vladinim snagama u uništenju ISIL-a u Suweidi

ypg
9 komentara

Kako javljaju dvije kurdske agencije iz sjeverne Sirije, zapovjednik sirijskih kurdskih YPG snaga Sipan Hemo je izjavio kako su njegovi borci spremni pomoći sirijskoj vojsci u kampanji protiv terorista takozvane Islamske države na jugu zemlje, u pokrajini Suweida.

General Sipan Hemo, zapovjednik kurdskih YPG milicija je nedjelju ponovno izrazio spremnost pridruživanju ofenzivi sirijske vojske protiv ostataka ISIL-a u pokrajini Suweida.

“Naše jedinice su u potpunosti spremne poslati snage u Suweidu kako bi pokrajinu oslobodile od terorizma”, rekao je kurdski zapovjednik i naglasio “kako YPG i dalje nastavlja voditi vojne operacije u Afrinu protiv turskih okupacijskih snaga i njihovih plaćenika, te da će se one s vremenom intenzivirati”.

U intervju za panarapski list Asharq Al-Awsat, glavni zapovjednik YPG snaga  je napade terorista ISIL-a na ljude Suweide opisao kao brutalne i dodao: “Naš narod Druza je pretrpio istu bol kao i mi u Kobaniju i Afrinu, koje su okupirali turska vojska i njezini plaćenici”.

Hemo je objasnio da ne razlikuju napade na Kobani i Afrinu od napada na ljude u Suweidi.

“YPG jedinice su spremne poslati snage u pokrajinu Suweida kako bi ih oslobodile od terorizma”, rekao je Sipan Hemo.

Dodao je kako je ponudio pomoć svim “zainteresiranim stranama u Suweidi” i naglasio “kako su se YPG snage dokazale kao uspješne u borbi protiv terorista ISIL-a, budući da su borci SDF snaga oslobodili jednu trećinu teritorija zemlje od prisutnosti ove terorističke organizacije”.

Podsjetimo, 25. srpnja je ISIL pokrenuo iznenadni napad na sirijsku pokrajinu Suweida, ubivši oko 250 ljudi. Osim toga, teroristi su oteli da desetke civila, uključujući 14 žena.

Pregovori između ISIL-a i čelnika i plemenskih starješina pokrajine Suweida, kako bi ISIL pustio otete žene i djecu, propali su nakon što su šeici Druza odbacili neprihvatljive zahtjeve terorista.

U međuvremenu je sirijska vojska već pokrenula kampanju čišćenja terorističke enklave na sjeveru pokrajine. Borbeni zrakoplovi sirijske vojske su od nedjelje počeli provoditi  zračne udare na položaje i skupine ISIL-a u Suweidi, dok na drugoj strani, u sjevernom dijelu pokrajine Hama razaraju utvrde i vojnu infrastrukturu terorista Al-Nusra Fronta i njegovih saveznika.

Sirijska novinska agencija SANA je priopćila kako su ruski i sirijski borbeni zrakoplovi proveli zračne udare na položaje ISIL-a u blizini sela Al-Kra’a, Beir Qinyan i Sneim Gharaz u pustinjskim područjima Suweide.

Nakon zračnih udara, u kojima je likvidirano na desetke terorista i uništen priličan broj njihova vozila i skladišta streljiva, jučer je pokrenuta kopnena ofenziva i vladine snage su prodrle 11 kilometara duboko u enklavu, gdje su utvrdili položaje za daljnje napredovanje.

VIDEO – Kampanja sirijske vojske u Suweidi

Sirijski Kurdi su priopćili kako su u zamjenu za taoce, koje je ISIL zarobio u nedavnom napadu u Suweidi, spremni iz svojih zatvora pustiti teroriste, samo da se zatočeni Druzi vrate svojim obiteljima.

Još i uvijek nema potvrde da u kampanji sudjeluju jedinice kurdskih YPG snaga, ali se u kampanju protiv ISIL-a u redove sirijske vojske uključilo najmanje 200 boraca bivše “Slobodne sirijske vojske” iz pokrajine Dara’a koji su se nedavno predali i zatražili da legaliziraju svoj pravni status, te izrazili želju da se nastave boriti protiv ISIL-a na jugu Sirije i sada u Suweidi. U kampanji sudjeluje i bivša brigada FSA iz Istočnog Qalamouna, ali nije navedeno s kolikim brojem boraca.

Nakon što je u nedjelju službeno pokrenuta kampanja čišćenja Suweide, Glavni stožer sirijske vojske je naveo da u njoj sudjeluju tri brigade 4. oklopne divizije i njezine jurišne postrojbe, 10. divizija i 15. odjel specijalnih snaga SAA, Tigrovi, NDF snage, milicije Sirijske socijalističke nacionalističke stranke (SSNP) i bivši militanti “Slobodne sirijske vojske” (FSA).

ANF / ANHA

Suweida 05.08.2018
FOTO – Situacija u Suweidi na dan početka protuterorističke kampanje 5. kolovoza
Al-Nusra FrontFSAISILIslamska državaKalifatNATOSSNPSuweidaYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…trojanski konj.

zwizdan007
5 godine prije

Došlo iz guz…. u glavu 🙂
Jebiga nekima uvik malo duže triba 🙂

Miljenko
5 godine prije

A na istoku Sirije su okupirali teritorije u kojima nikad nisu zivjeli ? Kada su im rusi ponudili saradnju oni su se samo smejali iza skuta amera a sada ameri ih polako ostavljaju turcima ..

goran
5 godine prije

Opet menjaju stranu? Pa ovi Kurdi su stvarno fenomen?

Laki Topalović
5 godine prije

Sad im ništa više nije jasno. Gdje bi i kamo bi. SAD neće obnavljati nikakvu energetsku infrastrukturu, a polja Omar su povezana samo s rafinerijama u Homsu i Banyasu , na Mediteranu. Sli su i ona na području provladinih arapskih plemena Shaitat i Bagara. Dakle, sve je bilo uzalud i moraju se sada dodvoriti Damasku, ili će se nositi s turskom vojskom, koja će onda nekako srediti s Assadom, za sada preko Rusije, a kasnije možda i izravnim pregovorima. Ništa nije isključeno.

Hezbollah
5 godine prije

Nešto mi govori da su ih ameri nagovorili na ovo, i na kraju bi bila priča: “američki saveznici Kurdi” spasili narod Druza jer ih nesposobna režimska vojska nije htjela zaštititi od ISIL-a.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI