Sirijska vojska se spojila s Kurdima i osujetila planove Turske

Al-Bab - 28. 02. 2017.
12 komentara

Jučer je sirijska vojska napravila brz manevar istočno od Al-Baba i sa prokurdskim snagama se spojila kod naselja Bizzah, čime je zatvorila put ostacima terorista “Islamske države” prema Raqqi ili Deir Haferu. Južno od linije dodira s takozvanim “Sirijskim demokratskim snagama” su oslobođena još neka naselja i spriječen plan Ankare i proturskih islamističkih milicija u napredovanju prema istoku.

Iako je posjet turskog predsjednika Erdogana Moskvi najavljen za desetak dana, sirijska vojska je uz pomoć ruskog zrakoplovstva odredila granicu do koje se turske snage smiju kretati u tom smjeru.

U večernjim satima 26. veljače 2017. su se sve četiri strane u sukobu u sjeveroistočnom dijelu sirijske pokrajine Aleppo počele kretati. Militanti takozvane “Slobodne sirijske vojske” uz potporu turskih zračnih snaga, artiljerije i specijalnih snaga su napali ISIL istočno od Al-Baba, s jasnom namjerom da se probiju na jugoistok i do jezera Al-Assad na rijeci Eufrat.

Turski dužnosnici, uključujući predsjednika Erdogana, su u više navrata izjavili kako je cilj turskih snaga u Siriji dodatno napredovati prema jugu, pod izgovorom oslobođenja Raqqe, pa akcije turske vojske i takozvane “Slobodne sirijske vojske” nisu bile neko iznenađenje.

Sirijska vojska i kurdske YPG snage, koje čine glavninu “Sirijskih demokratskih snaga”, odgovorile su na turski napad spajanjem i prekidom pravca njihovog napredovanja.

Ujutro 27. veljače su turske i islamističke snage nastavile s napadima. U kratkom vremenu su zauzeli tri sela istočno od Al-Baba.

Istovremeno su sirijske vladine snage, uz masovnu zračnu potporu, napale ISIL u smjeru Manbija. Za samo tri do četiri sata su preuzele kontrolu nad oko 7 sela spojile se s kurdskim sagama u području sela Bizzah.

Bilo je su glasine o “manjim okršajima” između Kurda i sirijske vojske, ali čak i ako su se neki incidenti dogodili, većina njih su bili izolirane pojedinačne razmjene pješačke vatre, koji nisu imale utjecaja na brz razvoj situacije.

Zapovjedništvo kurdskih YPG snaga je izdalo je priopćenje da nije bilo nikakvog sukoba sa sirijskom vojskom, te da se u bliskoj budućnosti stanovnicima Manbija može otvoriti put do Aleppa i teritorija pod kontrolom sirijske vlade.

Kasnije je potvrđeno da su Kurdi pomogli sirijskog vojsci da osjete tursku i ofenzivu takozvane “Slobodne sirijske vojske”, budući da su YPG snage zauzele dva sela i protjerale ISIL iz njihovih uporišta.

Sirijska vojska i Kurdi su se spojili i onemogućili Turke i takozvanu “Slobodnu sirijsku vojsku” od daljnjih napada prema jugu.

Ako su se manji obračuni između Kurda i sirijskih snaga pokazali neistinitima, navečer su stigle informacije o sukobima između proturske islamističke koalicija, s jedne strane, te Kurda i sirijskih snage s druge strane. Sukobi su potvrđeni iz više izvora.

Borbe između islamističkih milicija i sirijske vojske su se vodile u području Tadefa i sela Mahmoud Hamidi, 12 km jugoistočno od Al-Baba. Na položaje Kurda su turski tenkovi i samohodni topova pucali u blizini sela Jubb Al-Hamir, kao i na području Tal Rifata, sjeverno od Aleppa.

Možda će agresivne namjere Turske pokušati zadržati Sjedinjene Države. Naime, na društvenim mrežama su se pojavile fotografije oklopnih vozila s američkom zastavom u blizini sela Arima, blizu crte razdvajanja kurdskih i turskih snaga zapadno od Manbija.

Navodno je prebacivanje američkih specijalnih snaga u to područje obuzdati turske apetite. U principu, Americi je u interesu da zaštiti svoje saveznike, Kurde, te da preusmjeri potencijal turske vojske protiv sirijskih snaga.

Međutim, treba napomenuti da su Kurdi uglavnom u kontaktu sa sirijskom vladom, iako su prema Damasku u najboljem slučaju skeptični, a često i neprijateljski raspoloženi. No, Kurdi su ipak spremni na privremeni savez protiv zajedničkog neprijatelja – Turske, ali nikada neće odustati od svojih težnji.

Jučer popodne je Vojno vijeće Manbija, koje se sastoji se uglavnom od Kurda, najavilo nastavak vojnih operacija i pokrenulo ofenzivu protiv na jugu, gdje su Kurdi napali ISIL. Nastavak neprijateljstava u ovom području se može promatrati i kao pokušaj Kurda da tijekom ofenzive sirijske vojske zauzmu što više teritorija.

Međutim, jučer je velika kolona kurdskih vojnika s desecima kamiona, tenkova i pješačkih borbenih vozila prešla granici s Irakom i ušla u sirijsku pokrajinu Hasaka. U koloni su, prema portalu Al-Masdar, iračke Peshmerga i sirijske YPG snage, koje će zajedno sudjelovati u operacijama protiv terorista “Islamske države” u pograničnom području.

Zapovjedništvo “Peshmerga” snaga poriče slanje snaga za sudjelovanje u borbama u Siriji, tako da možemo govoriti o takozvanim  “sirijskim Peshmergama“, sirijskim izbjeglicama koji su prošli obuku u iračkom Kurdistanu. U svakom slučaju, prebacivanje značajnih kurdskih snaga u Siriju je potvrdilo i nekoliko drugih izvora.

Prema kurdskim izvorima, njihove snage uspješno provode operacije u Deir Ez-Zoru. U nedjelju su takozvane “Sirijske demokratske snage” preuzele kontrolu nad pet naselja. Ukupno gledano, od početka ofenzive su Kurdi protjerali ISIL iz oko 30 sela, uključujući i veliko selo Abu Kashab.

Iako će turski predsjednik Erdogan boraviti u službenoj posjeti Moskvi 9. I 10. ožujka, na sirijsko-rusku odluku da mu prepriječe put u daljnjem napredovanju južno i istočno od Al-Baba je reagirao pozivom Washingtonu.

Turska u Siriju pozvala američke vojnike

Turska je ponudila Pentagonu da u Siriji rasporediti američke vojnike. Ranije su slične namjere izvijestili mediji koji su u kontaktu s američkim Ministarstvom obrane.

Očigledno Ankara i Washington u regiji Al-Baba žele stvoriti nekakvu enklavu pod zajedničkom upravom. Ta odluka sa sobom nosi ozbiljne rizike, ne samo za Damask, nego i za Moskvu.

Na “Konferenciji o sigurnosti” u Münchenu  je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio da su SAD predložile slanje u Siriju ograničenog kontingenta specijalnih snaga za podršku lokalnim snagama sigurnosti. To se dogodilo dva dana prije posjete Turskoj načelnika američkog Glavnog stožera, generala Josepha Dunforda.

No, sirijski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, dr. Bashar Jaafari, zahtijevao je da Turska odmah povuče svoje postrojbe iz Sirije.

“Turska ne može istovremeno paliti vatru i biti vatrogasac u Siriji, stoga se Ankara mora povući sa sirijskog teritorija i poštivati priopćenje s prvih pregovora u Astani o suverenosti Sirije”, naglasio je dr. Bashar Jaafari.

Teško da će Damask biti sretan ako se Turcima na sjeveru zemlje pridruže i američke snage. Znakovito je da su ranije američki mediji prenijeli kako Pentagon razmišlja proširiti svoju vojnu nazočnost u Siriji. Konkretno, pitanje je hoće li poslati u Siriju konvencionalne snage, ali se to neće dogoditi bez odobrenja američke administracije.

Glasnogovornik Pentagona je rekao da ćemo “možda vidjeti kako američke konvencionalne oružane snage slete na neko vrijeme u Siriju”.

“Mi smo u procesu 30 dana proučavanja strategije za uništenje ISIL-a. Po nalogu predsjednika, kao dio toga, razmatramo niz mjera za ubrzanje kampanje, ali do sada nije donesena nikakva odluka”, rekao je predstavnik vojske i dodao “kako će konačnu odluku donijeti Donald Trump”.

Slanje američkih vojnika u područje Al-Baba je vrlo riskantan potez za Washington, jer su prošli put, kada su ušle tamo, od stane proturskih islamističkih skupina potjerane oružjem, uz psovke i pogrdne izraze.

Ruski orijentalist Bagdasarov tvrdi da je problem što Rusija ne može uvijek točno izračunati kako će se u budućnosti razvijati situacija u Siriji. U trenutku prije ofenzive sirijske vojske i obilježavanja granice istočno od Al-Baba je izjavio kako je sada prekasno da se spriječe zajednički tursko-američki planovi za izgradnju enklave u sjevernoj Siriji.

Sada treba vidjeti što je od svega toga točno i kako će se ponašati SAD, čije je su snage među sirijskim Kurdima turskoj vojsci poručile kako neće dozvoliti ofenzivu na Manbij.

Bagdasarov je zapravo dobro predvidio razvoj situacije, kada je rekao da sirijske trupe trebaju pojačati svoju ofenzivu u sjevernoj Siriji i Turcima presjeći put prema Raqqi, što se na kraju i dogodilo.

“Osim toga, Bashar Al-Assad mora obećati sirijskim Kurdima i njihovom čelniku Salihu Muslimu pravu, a ne samo kulturnu autonomiju”, smatra Bagdasarov, iako ta autonomija ne smije obuhvaćati područja koja su Kurdi silom zauzeli u ofenzivi protiv takozvane “Islamske države”.

Konačno, prema Bagdasarovu, Turcima treba uputiti ultimatum ako budu išli u smjeru Raqqe, ne ispune obveze dogovorene s Moskvom i budu li se sukobljavali s Assadovim snagama.

“Inače ćemo izgubiti stare saveznike, a nećemo steći nove”, zaključio je Bagdasarov.

U smjeru Raqqe turske snage i islamističke milicije viče ne mogu napredovati, osim ako ne žele ući u izravan sukob sa sirijskom vojskom. Ostalo će se Erdogan s Putinom vjerojatno raspraviti tijekom posjete Moskvi 9. i 10. veljače, a tek onda ćemo moći donijeti jasnije zaključke ruskom stavu o sirijskoj krizi.

Stanje oko Al-Baba
Operativna situacija u Siriji 27. 02. 2017.
Al-BabaYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
7 godine prije

Tako je to kad vjeruješ Turcima…

Michael Collins
7 godine prije

Kurdi da nisu prevrtljivci kakvi već jesu trebali bi Manbij prepustiti SAA, ili da zajednički drže to područje pod kontrolom.
Previše je sudionika u svemu ovome, Ameri nastavljaju “business as usual” sa podgrijavanjem bedastoća o sirijskom kemijskom oružju, izraHELLsko zrakoplovstvo neometano napada položaje Hezbollaha i SAA…
Ne mogu vjerovati da je banda odustala od rušenja Assada.

Alen
7 godine prije

Mozda ovo pomogne

Turkey is the key here, and Turkey wants a deal with Iran. The key danger to NATO is Turkey, as it does not control Serbia, and Turkey-Serbia undermines Romania and Bulgaria in an outflanking maneuver to the southern-southeastern part of NATO. Serbia linked to Russia in WWI and Turkey linked with Germany. Tito linked with Russia in WWII and Turkey was neutral. If Turkey, Serbia, Russia link together, NATO is outflanked. Russia is linked to Iran. Turkey is linking to Russia and Iran after what Erdogan perceives was a failed CIA coup attempt against him.

subaru
7 godine prije

Rusija uložila veto na ove fekalne pokušaje tame u svezi Sirije.

H\'ghar
7 godine prije

Čudo jedno kako se i na terenu ne usude pucati po amerima (SAA, Hezbolah, palestinici, iranci, čečeni i ostali SAA savjeznici….). Čovjek bi počekivao da u svoj toj ludnici kad se ne zna tko pije a tko plaća, bar netko ima želju nekom ameru (ili turčinu) “skinuti sklap” kad su već tu na terenu, nepozvani i agresor. Eto rusi ginu a onda se svi redom ispričavaju!?!

H\'ghar
7 godine prije

Čudo jedno kako se i na terenu ne usude pucati po amerima (SAA, Hezbolah, palestinici, iranci, čečeni i ostali SAA savjeznici….). Čovjek bi počekivao da u svoj toj ludnici kad se ne zna tko pije a tko plaća, bar netko ima želju nekom ameru (ili turčinu) “skinuti sklap” kad su već tu na terenu, nepozvani i agresor. Eto rusi ginu a onda se svi redom ispričavaju!?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI