fbpx

ANALIZA: Turska je pokrenula vojnu kampanju protiv sirijskih Kurda u Afrinu

Turska

Prošle nedjelje je turski predsjednik Erdogan YPG snagama u takozvanom kurdskom “kantonu Afrin” na sjeveru Sirije dao ultimatum od sedam dana da polože oružje i povuku se istočno od Manbija, na lijevu obalu Eufrata. Lokalni Kurdi su odmah poručili da odbijaju ispuniti zahtjeve Ankare i obećali da će se boriti za “svoj teritorij”.

U četvrtak, 18. siječnja, je u Moskvi održan je sastanak vrha Glavnog stožera ruske vojske s Glavnim stožerom i obavještajnom organizacijom Turske. Na sastanku su, među ostalima, bili nazočni načelnici Glavnog stožera dviju zemalja, general Valerij Gerasimov i general Hulusi Akar, koji su vodili pregovarački proces. Bio je prisutan i načelnik turske Nacionalne obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan.

Nakon toga su dva dana trajala prekogranična granatiranja i grupiranje snaga turske vojske i islamističkih proturskih milicija na sjeveru Sirije i kurdskih snaga u Afrinu. Velike nepoznanica je bila jesu li se ruski vojni promatrači, raspoređeni u kurdskom području, povukli na teritorij kojeg kontrolira sirijska vojska ili su još uvijek prisutni na terenu. Informacije u medijima i na društvenim mrežama su bile proturječne.

Ruska vojska se povukla iz Afrina

Jutros su među prvim vijestima ruske RIA Novosti izvijestile kako je Operativna grupa ruske vojne policije u Siriji iz Afrina premještena u Tel Azhar. Razlog je pokretanje turske vojne operacije, ne baš primjerenog imena, “Maslinova grančica”.

Vijest je potvrdilo i rusko Ministarstvo obrane, koje je priopćilo da su takve mjere poduzete “kako bi se spriječile moguće provociranje, te kako bi se isključile prijetnje po život i zdravlje ruskih vojnika”.

Vojni odjel je naglasio je kako će ruski Centar za pomirenje nastavlja pratiti situaciju u području zone za deesaklaciju sukoba iz grada Tel Rifata, odakle će pružati operativnu pomoć stanovništvu koje napušta područja sukoba.

Počeo je napad turske vojske na Afrin

Turski avion
FOTO: F16

Jučer je turski Glavni stožer  najavio početak  operacije “Maslinova grančica”, a kampanja je usmjerena protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije u području Afrina.

U pripremi napada je tursko zrakoplovstvo jučer u području Afrina provelo 153 zračna udara, a među žrtvama ima i mnogo civila, uključujući djecu.

Turska vojska negira ova izvješća i tvrdi kako su tijekom izvršavanja borbenih misija turski zrakoplovi gađali 153 cilja pripadnika kurdskih oružanih formacija na sjeveru Sirije.

“Napadi su provedeni na prethodno planirane ciljeve i njihovo uništenje se nastavljaju uz potporu kopnenih snaga. Trenutno je pogođeno 153 cilja kurdskih terorista, uključujući skloništa i skladišta s oružjem. Operacija se nastavlja po planu”, priopćio je Glavni stožer turskih oružanih snaga.

Za prvu fazu operacije su i bili planirani masovni zračni napadi na kurdske položaje. Turski premijer se oglasio službenim priopćenjem i rekao “kako će se vojna kampanja provoditi u četiri faze, a cilj stvaranje “sigurnosne zone od 30 kilometara”.

Pokrenuta je druga faza kampanje i kopneni napadu na Kurde

Turske snage napale Kurde
FOTO: Turske snage na granici sa Sirijom

U međuvremenu stiže vijest i da su turski tenkovi prešli granicu sa Sirijom, a turski premijer Binali Yildirim je potvrdio početak invazije turske vojske na teritorij Sirije.

Turski premijer je sinoć u intervjuu za NTV izjavio kako će turske kopnene snage i proturski saveznici na terenu, to jest islamističke milicije odane Ankari, danas pokrenuti kopneni napad na  sirijsko područje oko grada Afrina, a ofenziva je najavljena za 11:00 sati. Yildirim je naglasio da će turska vojska napad pokrenuti iz turske pokrajine Kilis.

Jutros su turski tenkovi ušli u područje Afrina i podržavaju kopneni napad islamističkih proturskih milicija na kurdske YPG snage.  Televizija NTV javlja kako turski tenkovi ne nailaze na ozbiljan otpor kurdskih snaga.

Turski dnevni list Milliyet piše kako se u noći sa subote na nedjelju nastavilo prebacivanje turskih vojnika i vojne opreme na granicu sa Sirijom u području Afrina. Agencija Anadolu javlja i kako su proturske islamističke milicije, koje se bore protiv sirijske vojske, također pokrenula veliku operaciju protiv kurdskih milicija na području Afrina.

Ankara je najavila napad

Ranije je Ankara najavila da će provesti vojnu operaciju protiv kurdskih milicija na sjeveru pokrajine Aleppo u području Afrina, što se dogodilo nakon izjave Pentagona kako SAD namjeravaju stvori pogranične snage sigurnosti, sa zadaćom da kontroliraju sirijsku granicu s Turskom i Irakom. Planiranu vojnu formaciju je Turska nazvala “novom terorističkom vojskom” koja nastaje pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država, jer je planirano da se stvori od kurdskih postrojbi iz takozvanih “Sirijskih demokratskih snaga”.

Turski predsjednik Erdogan je ranije Washingtonu dao tjedan dana da odustane od svoje namjere i tražio da ispuni obećanje o razoružanju Kurda i provede povlačenje YPG milicija iz Afrina i područja Manbija. Washington je vjerojatno smatrao da Erdogan blefira i da se neće usuditi pokrenuti vojnu kampanju.

Washington je iznenađen kampanjom

Washington - Moskva
FOTO: Capitol, SAD

Nakon pokretanja napada, Washington je ostao zatečen. Sada se nalazi u neugodnoj situaciji u kojoj mora izabrati hoće li braniti sirijske Kurde ili dopustiti svom najvažnijem savezniku u NATO paktu da dovrši vojnu kampanju u Afrinu. Međutim, problem je što nakon Afrina Erdogan planira zauzeti grad i šire područje Manbija i sirijski Kurdi bi vrlo lako mogli biti napušteni od strane Pentagona.

Sjedinjene Američke Države do posljednjeg trenutka nisu vjerovale u pokretanje napada i pozivale su Tursku da se bori protiv terorista “Islamske države”, a  protiv sirijskih Kurda.

U petak poslijepodne je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert pozvala da ne poduzima mjere protiv sirijskih Kurda, koje podupire Washington, nego da se usredotoči na ISIL.

“Naravno, ne znamo što će biti, ali smo pozvali Turske i sve u Siriji da se fokusiraju na samo jedan cilj – ISIL”,  rekla je Nauert, ali je ponovila “kako SAD ne odustaju od stvaranja novih snaga na sjeveru Sirije, ali je Ankara pogrešno shvatila njihovu zadaći, jer će novim kurdskim snagama glavna zadaća biti jamčiti sigurnost na područjima oslobođenim od Islamske države”.

Turski premijer Binali Yildirim je nakon ove izjave ogorčeno izjavio kako je ona dokaz “poremećaja koji potresaju Washington”.

Moskva i Damask

Damask je službeno oštro osudio aktivnosti Turske u području Afrina, koje je sastavni dio Sirijske Arapske Republike.

Dan prije je sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Miqdad rekao da će početak turske kampanje u području Afrina Damask shvatiti kao agresiju na sirijski suverenitet. Osim toga, kazao je kako će sirijska vojska odgovoriti na sve akcije koje turska vojska bude poduzimala u regiji Afrina, a sirijske snage protuzračne obrane mogu oboriti bilo koji turski zrakoplov u sirijskom zračnom prostoru. Međutim, do otvorenog sukoba između turske i sirijske vojske još nije došlo.

Moskva je priopćila kako je zabrinuta zbog informacija o turskim zračnim udarima na stambena područja i potaknula sukobljene strane da “pokažu međusobnu suzdržanost”. Ministarstvo obrane u Moskvi je priopćilo kako su razvoju krize pridonijeli provokativni koraci Sjedinjenih Država i najava stvaranja nove vojske od 30 000 ljudi, uglavnom Kurda, koji bi, navodno, imali zadaću čuvati teritorij Sirijske Federacije, pseudodržave nastale nakon protjerivanja terorista Islamske države i zauzimanja tih područja od strane YPG snaga i jedinica američke vojske.

Ministarstvo je navelo kako je krajnje negativnu reakciju Ankare izazvalo priopćenje Washingtona o stvaranju novih kurdskih snaga na granici s Turskom i druge aktivnosti Amerikanaca usmjerene na uništenje sirijske države i podrška terorističkim oružanim skupinama.

Nekontrolirane isporuke suvremenog naoružanja od strane Pentagona proameričkim formacijama na sjeveru Sirije, uključujući, prema našim podacima, prijenosne raketne sustave, doprinijele su brzoj eskalaciji napetosti u regiji i potaknule specijalnu operaciju turske vojske”, navedeno je u priopćenju ruske vojske.

Ministarstvo obrane Rusije je dodalo “kako ovakve neodgovorne aktivnosti američke strane u Siriji vode u propast proces mirnog rješavanja krize i sprečavaju sirijske pregovore u Ženevi, na kojima kao punopravni predstavnici trebaju biti i sirijski Kurdi”.

ANALIZA: Turska je pokrenula vojnu kampanju protiv sirijskih Kurda u Afrinu 1
FOTO: Asad, Putin, Sojgu IZVOR: Минобороны России

S druge stane, Vijeće Ruske  Federacije je istaknulo kako u ovakvim okolnostima vojni sukob između Turske i Sirije postaje gotovo neizbježan.

Turska je priopćila kako je obavijestila Damask o pokretanju vojne operacije u Afrinu. Turski ministar vanjskih poslova

Mevlüt Cavusoglu je izjavio kako su turske vlasti informirale vlasti u Damasku o pokretanju operacije  “Maslinova grančica”, ironičan naziv kojeg je Turska dala za napad.

“To ne znači da smo tražili dozvolu, ali smo poslali notu jer djelujemo u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Mevlüt Cavusoglu.

Mogući razvoj situacije

Prema mišljenju vojnih analitičara, Turci će se u ofenzivi u Afrinu osloniti na zrakoplovstvo, jer topnički sustavi i oklopne snage ne mogu biti učinkovite protiv 15 000 dobro obučenih kurdskih boraca.

Uspjeh kampanje bi se omogućio Erdoganu da se riješi imidža gubitnika, jer su nakon operacije “Štit Eufrata” mnogi doveli u pitanje učinkovitost turske vojske. Sada je Erdogan ponovno uvjeren u vojni uspjeh, rekavši da će sljedeća meta turskih snaga nakon zauzimanja Afrina biti područje Manbija, koja se nalazi na glavnoj cesti iz Turske za Raqqu.

Istovremeno je turski predsjednik odgovorio Washingtonu i pozvao Zapad da shvati “kako je Turska njihov saveznik u regiji, a ne Kurdi”.

Ruski stručnjak  Stanislav Tarasov je uvjeren kako je Erdogan započeo vrlo opasnu igru. Upozorio je da Kurdi mogu pružiti snažan otpor, čak preuzeti vojnu inicijativu.

“Situacija nije potpuno razjašnjena, jer imamo vrlo proturječne podatke. Amerikanci su dobro pripremili sirijske Kurde za ovu ofenzivu. Oni su sada naoružani do zuba i to je bitno. Turska vojska će pretrpjeti teške gubitke”, izjavio je Tarasov.

Stručnjak vjeruje “kako nakon turske invazije i Sirija ima pravo prenijeti vojne operacije na teritorij agresorske države”.

“Imam osjećaj da su Amerikanci doveli Erdogana do smrtonosne linije, kako bi ga uvukli u rat. Ovo neće biti jednodnevna operacija. Bit će teških gubitaka. Bojim se i vojnog udara u samoj Turskoj”, dodao je Tarasov.

“Erdogan igra vrlo ozbiljnu igru. Nakon suočavanja sa Sjedinjenim Američkim Državama, NATO paktom i Europom, nije se stvarno složio ni s Iranom, niti s Rusijom. Njegovi ambiciozni taktički manevri mogu se urušiti u prvom kontaktu s kurdskim vojnim postrojbama, koji su, kako je istaknula ruska vojska, vrlo spremne za borbu”, rekao je ruski politolog.

turska rusija generalstab
FOTO: Sjednica generalstaba ruske i turske vojske

Tarasov je naglasio kako turska vojska skromnim uspjesima tijekom operacije “Štit Eufrata” nije pokazala svoju učinkovitost.

“Prerano je donositi zaključke. Ali je činjenica da Turska, koja je donedavno galamila o novom Osmanskom carstvu, sada ima sukobe ne samo na svojim granicama, nego se suočava s prijetnjom gubitka teritorijalne cjelovitosti. Ako se to dogodi, to će biti druga geopolitička katastrofa, nakon raspada Sovjetskog Saveza”, rekao je Tarasov.

Stručnjak smatra kako je početak operacije “Maslinova grančica” bila pogrešna politička procjena Erdogana i nedostatka iskustva državničkog promišljanja.

“Ovo je jedan od misterija za orijentaliste. Za razliku od bivših sovjetskih republika, Turska je i dalje relativno otvorena zemlja, integrirana je u Zapad. Čini se da bi u Turskoj trebali imati stručnjake koji su dobro poznaju cijelu regiju, ali oni čine neoprostive pogreške. Nije jasno ni zašto su se Amerikanci odrekli svog NATO partnera i dalje nastavljaju provoditi scenarij “Arapskog proljeća”. SAD idu na otvorenu fragmentaciju Turske, kako su ranije učinili s Irakom i Libijom. Osim toga, koristeći se Kurdima, Washington može upasti u Iran”, rekao je Tarasov.

U svakom slučaju, turski napad na Afrin nije pokrenut bez zelenog dogovora s Moskvom do koje će se  mjere ići. Sada saznajemo da Turska želi osigurati pogranično područje u Siriji, dubine 30 kilometara od turske granice, gdje bi se onda rasporedile proturske islamističke skupine, kao što je učinjeno tijekom operacije “Štit Eufrata”.

Damask i Moskva, iako službeno izražavaju zabrinutost, a sirijski ministar prijeti da će obarati turske zrakoplove u sirijskom zračnom prostoru , vjerojatno neće učiniti ništa i čekat će razvoj situacije. U konačnici, kopnene snage koje će se boriti u ovom području su islamističke proturske milicije i kurdske YPG snage. Jedni u Siriji žele uspostavu neke vrste tvrdolinijaškog političkog islama, a Kurdi stvaranje države u državi na sjeveru Sirije, koja bi bila pod kontrolom Washingtona. U ovim okolnostima Damask, Moskva i Iran nemaju nikakvog razloga da se miješaju u sukob, a narednih tjedana ćemo vidjeti kako će se on razvijati. Erdogan je dao nalog za pokretanje vojne kampanje, što znači da je isključena bilo kakva mogućnost povlačenja ili odustajanja od planiranih ciljeva.

Afrin
FOTO: Trenutna situacija, Afrin

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
42 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Toni
Gost
Toni
4 godine prije

Eto đavla. Ovaj rat će izgleda potrajati. Žalosno. Možeš blefirati ali nećeš koliko hoćeš. Erdo oslobodio svoje da pokaže snagu ili nemoć. Jer da ima moći ne bi trebao ni napadati. Stala nafta eto rata. Bilo mu je draže dok je Isil slao naftu u konvojima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije

Logika: 1. Tuku se turski islamisti i YPG 2. SAD sad ne mogu stvarati vojsku od 30000 ljudi 3. Turska ni u kom slučaju ne može anektirati dio Sirije i tražila je od Rusa dozvolu dokle može ići, a to je 30 km u dubinu , ali tamo neće biti… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije

Za sirijsku vojsku odlično, ovo će odvući Islamsku stranku Turkestana i druge, koji su pophrlili pomoći dolje u Idlib islamistima u borbi protiv sirijske vojske

shumadinac
Gost
shumadinac
4 godine prije

Još jedna epizoda ruske maestralne politike i Erdoganove katastrofalne greške kako god da se situacija razvija. Možemo verovati Vašingtonu da je iznenađen jer kao prvo Turci napadaju “njihovu vojsku”, Rusi tradicionalno upozoravaju protiv bilo kakve akcije a sirijska vojska je čak tvrdila da će obarati turske avione. Pa ipak… –… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
4 godine prije

Turski vojni stožer već odavno ne postoji. Autor kao da je zaboravio prošlogodišnji tkz. vojni puč i što su pučisti govorili. Pučisti iako nisu shvaćali koliko je Ataturkov vojni duh zapravo umro u Turskoj, savršeno su bili svjesni da ako ne uspiju, Turska ide u neizvjesni rat i propast. Međutim,… Pročitaj više »

Nema
Gost
Nema
4 godine prije

Ovo je super. Kurdi i ne zasluzuju drugo nego da ih se gazi. Saka jada i oni bi da drzavu imaju unutar suverene drzave. Treba im malo da ih se spusti na zemlju

1.komentar
Gost
1.komentar
4 godine prije

Situacija je slozena, i nije tako jednostavna, kao sto izgleda na prvi pogled. Jedno je sigurno, a to je da je nato pakt izgubio Tursku.Turska da nije ovako reagovala, suocila bi se sa mnogo vecim problemom. Propaganda na drustvenim mrezama pod hashtag-om #babykillerturkey_russia, mi govori da anglosaksonci ovakav razvoj situacije… Pročitaj više »

1.komentar
Gost
1.komentar
4 godine prije

Idealna prilika da se citira Henri Kisindzer:
“Biti američki neprijatelj je opasno,ali biti americki prijatelj je pogubno.”

basso
Gost
basso
4 godine prije

Tursko-Ruski plan da razbiju kurdsku oblast i da onemoguce amerikancima stacioniranje u Siriji.Sada je jasno zasto su Turci kupili S-400.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije

Rusko-turski plan je definitivno, sad, što su pričali u četvrtak iza zatvorenih vrata, gdje je sigurno ušao general ruskog GRU sektora, iako ga nisu najavili spominje, to nitko ne zna.

Franz
Gost
Franz
4 godine prije

Nisu , Kurdi su se borili na strani amera i židova.

trumba
Gost
trumba
4 godine prije

Barem netko unutar [email protected] je ovo isplanirao kao kurdski klin između Turske i Rusije, ali ispast će suprotno kad Kurdi vide na svojoj koži da ih Jebivjetri ne podržavaju. Rusija je good cop, a ono što nikad ne bi mogla poduzet, upravo radi bad cop Turska, da pošalje političku poruku… Pročitaj više »

H\'ghar
Gost
H\'ghar
4 godine prije

Sve ovo miriše na podjelu Sirije.
Plinovodi preko “Sjeverne Sirije” i TR (Reyhanli) na Iskenderun – Ceyhan?
Ameri i turci (na NATO platformi) postaviše RF, Iran i ostale pred svršen čin: podjelu SIrije?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije

Ameri imaju koliko vojnika na sjeveru Sirije,. Ajmo reć najveću brojku 2500, iako nemaju. Oni računaju na Kurde kao topovsko meso. Vidjeli smo u Raqqi koliko su kilavili. A gdje je nestao Barzani i Peshmerge. kao da su u zemlju propali? Još jedna mitska vojska. Ok, vidjet ćemo za tjedan… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
4 godine prije

ajde, ne uljepšavajmo ovo i nazovimo ovo pravim imenom: izdaja Sirije i legalne sirijske vlade, koja se protivi ovoj turskoj agresiji, ali nije u stanju da joj se sama suprostavi. Rusija je ovdje šurovala sa đavolom-Erdoganom, a zna se kako kaže narodna poslovica: tko s đavlom tikve sadi, od glavu… Pročitaj više »

Prorok
Gost
Prorok
4 godine prije

Ovaj će rat biti poguban za Tursku!Već u pograničnim mjestima imaju civilne žrtve!Šta je sebi Turska dozvolila ,da bude proxy!Sve je krenulo od obaranja ruskog aviona!Navijam za dugi i bolan rat između Kurda i Turaka!Nadam se da će Asad to znati iskoristiti!Što se tiče Haraste i Gute,tu trgovina cvijeta i… Pročitaj više »

Raptor
Gost
Raptor
4 godine prije

Komentiram iz pozicije vojnog eksperta, Turska ima 600 000 personala kao aktivnu komponentu, pricuvu necu ni spominjati. Babicu dragi, u napadu na jaku fortifikaciju u bukvalnomu smislu omjer snaga je 6:1, ne računajući formulu vatrene moći. Turska kao dominantno vojna država sa jakom vojnom tradicijom zadržat će se maksimalno 20-28… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI