fbpx

Zašto je Rusija dopustila tursku invaziju na Siriju

Zastava Rusije i Turske, isprepletane, dobri odnosi, konfilikt

Turska vojna operacija protiv Kurda u Siriji se nastavlja, a Erdogan obećava kako će je proširiti i na područje Manbija, kojeg su jučer bombardirali turski zrakoplovi. Kurdi već optužuju Rusiju za “izdaju”, a Moskva se očigledno ne želi miješati u ovaj sukob. Zašto Rusija ne pokušava zaustaviti djelovanje turske vojske i koji su ruski interesi u cijeloj ovoj priči? Turski predsjednik je o kampanji prvo razgovarao s Vladimirom Putinom, a zatim s Donaldom Trumpom.

Erdogan na svoj način objašnjava ciljeve turske vojne operacije protiv kurdskih područja u Siriji i operacije koja je počela s Afrinom. Prema Erdoganu, ona neće biti ograničena sam na ovo područje i širit će se dalje.

“Pokretanjem operacije “Maslinova grančica” smo zaustavili igre različitih sila koje htjele ostvariti svoje planove u našoj regiji. Počevši od Manbija, duž cijele naše granice sa Sirijom, potpuno ćemo očistiti regiju od terorista, čime ćemo osigurati našu sigurnost”, rekao je Erdogan.

Erdogan je govorio o teritorijima gdje žive i koju kontroliraju sirijski Kurdi, ali za koje Ankara tvrdi da su povezani s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK) u Turskoj. Turci ih nazivaju teroristima i strahuju od stvaranja kurdske paradržavne tvorevine, iz koje bi se s područja sjeverne Sirije pružala veća potpora PKK militantima u Turskoj, koji su spremni na borbu za neovisnost, čak i na uspostavu neovisnog “Turskog Kurdistana”.

Ma kakvim se metodama služila, za Tursku je ovo pitanje koje odlučuje o životu i smrti njihove države. U Turskoj živi na milijune Kurda i nemoguće je odvojiti teritorij na kojem žive u Turskoj, a da ne unište tursku državu. Zato Ankara želi ukloniti sirijske Kurde, koji su tijekom sedam godina sirijskog sukoba previše mislili samo o sebi. Turska neće dopustiti stvaranje kurdske autonomije na svojim granicama, čak i ako bi formalno ova autonomna područja bila u granicama Sirije, dok o nezavisnosti ne treba ni pomišljati. Osim toga, takvo bi područje bilo poligon iz kojeg bi Washington vodio svoje prljave igre u regiji, a Ankara sve manje vjeruje svom najvećem NATO savezniku. Upravo su izjave američkih dužnosnika o stvaranju vojske sirijskih Kurda od 30 000 vojnika bile okidač za pokretanje turske vojne operacije u Afrinu.

Međutim, u Afrinu su bili ruski predstavnici, a ne američki. Moskva se odlučila povući od tamo, kako ne bi ugrozila živote ruske vojne policije i medicinskog osoblja. To je odmah izazvalo lavinu komentara u stilu “Rusija je izdala Kurde”.

Naravno da nije bilo nikakve “izdaje Kurda”. Sirijski Kurdi su pokušali igrati i s Rusijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama, očekujući da će uspjeti dobiti vlastitu samoupravu, pa čak i državu. Istovremeno je dio kurdskih snaga počeo sve više surađivati s Washingtonom, koji im je, kako se čini, obećao nešto više od onoga što su nudili Rusi.

Afrin

FOTO: Pravci turskog napada na Afrin

Ali Kurdi od Sjedinjenih Američkih Država ne mogu dobiti nikakvu autonomiju, jer sve na ovome mjestu ovisi o Siriji, Turskoj i Iranu. Rusija, koja djeluje kao zaštitnik Damaska, djeluje ​​kao moderator odnosa u trokutu Sirija – Turska – Iran.

Moskva je Kurdima ponudila najviše što mogu dobiti u Siriji, autonomiju unutar postojeće države, uz dogovor o raspodjeli ovlasti središnje države i područja u kojima većinom žive Kurdi, a to su sjeveroistok Sirije, šire područje Afrina i Ayn Al-Araba, ili Kobanija, kako ga zovu Kurdi. Na tom je Moskva bila spremna raditi prije Damaska, pa čak i prije Ankare. Ali su Kurdi su umjesto ruskog vrapca u ruci preferirali američkog goluba na grani i naletjeli su na očekivani odgovor Turske.

Moskva nije zaustavila Turke ne samo zato što to ne moga učiniti, nego i zbog činjenice da djelovanje Ankare ide u prilog ruskoj strategiji u Siriji.

Prvo, aktualna kampanja uklanja posljednje iluzije Washingtona o stvaranju Sirijskog Kurdistana. Američki državni tajnik Rex Tillerson je predložio stvaranje “sigurnosne zone” od 30 kilometara, rekavši “kako se SAD ne žele sukobiti s Turskom na sjeveru Sirije”.

Dakle, Sjedinjene Američke Države će, htjele ili ne, na kraju morati odustati od ovog dijela Sirije, jer ih je Turska prisilila da odustanu od planova stvaranja velike i ujedinjene kurdske vojske, što je bio planirani korak u podijeli zemlje.

Drugo, turska operacija će gurnuti sirijske Kurde na pregovore s Damaskom. Sama činjenica da im stalno prijeti opasnost od Turske će ih, prije ili kasnije, prisiliti da traže svoje mjesto kao dio Sirije. Naime, Damask i Moskva im mogu dati sigurnosna jamstva od turskih napada, dok im “neovisnost” u obliku američkog protektorata jamči stalne “antiterorističke operacije” od strane Ankari. Pojednostavljeno, Moskva i Damask su formalnim izjavama o turskoj invaziji zapravo pokrenuli proces rekonstrukcije ujedinjene Sirije. Iran se praktično nije ni očitovao o novoj turskoj vojnoj kampanji, a ako je i bilo izjava, one nisu bile oštre i nisu bile medijski popraćene.

Treće, činjenica da je Ankara unaprijed dogovorila operacijom s Moskvom dodatno jača rusko-tursku suradnju. S obzirom na korist koju obje zemlje imaju od usklađene politike, ulozi su ovdje vrlo visoki.

Naravno, sve to se može dogoditi samo ako “Malinova grančica” ne preraste u sveopći i dugotrajni tursko-kurdski rat. Ali se za sada čini da planovi Ankare ne uključuju odgađanje operacije, kao ni njezinu eskalaciju.

Za Rusiju, kao saveznika i posrednika Damaska, važne su sljedeće točke:

– Sirija mora biti obnovljena kao jedinstvena država  bez ikakve strane vojne nazočnosti.

– Potrebno je ojačati međusobno razumijevanje i povjerenje u odnose s Turskom ne samo nakon sirijskog rata, nego i tijekom mora u slobodnoj Siriji. Turska ne bi trebala brinuti i vidjeti prijetnju njezinoj nacionalnoj sigurnosti od ponovo oživljene Sirije.

 Odnosi unutar trilateralnog saveza Turske, Rusije i Iran bi trebali postati jamstvo mira u Siriji, što će pomoći u jačanju položaja Rusije u cijeloj regiji.

– Turska treba ojačati svoju neovisnost od Sjedinjenih Država, a idealno bi bilo kada bi  započeo proces izlaska Ankare iz NATO pakta.

– Kurdi u Siriji bi trebali dobiti određenu autonomiju, uz jamstva za njihovu samoupravu, ali bez mogućnosti podjele sirijske države.

Kretanje prema provedbi svih tih točaka će pomoći ne samo Siriji, nego i jačanju uloge Rusije na Bliskom istoku. Dakle, Moskva je u ovim uvjetima odluke donijela na temelju dugoročnih strateških interesa, a prioritet u tom smislu su očuvanje sirijske državnosti i vlade u Damasku.

Ovakav stav je naišao na odobravanje niza zemalja u regiji, osim Izraela, naravno, što će  ruske odnose sa zemljama regije dovesti do nove razine i Moskva može postati učinkovit moderator u rješavanju glavnih regionalnih sporova i sukoba. Iako je još u vrijeme Obamine administracije u arapskom svijetu i na Bliskom istoku Rusija postala centar kojem su se u rješavanju problema obraćali regionalni lideri, nakon ovog može postati neophodan akter, što dati važan doprinos povećanju geopolitičke težine Rusije u novom multipolarnom svijetu.

Sirija prije operacije Stit Eufrata

FOTO: Sjever Sirije prije pokretanja turske operacije “Štit Eufrata”

Sirija posle operacije Stit Eufrata

FOTO: Sjever Sirije danas

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
75 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Upravo tako, apsolutno točna analiza. Kurdi su po običaju popustili vlastitoj pohlepi, Rusija je dala mig turčinima da odvale po njima što su ovi jedva dočekali, i sve što se sada čeka je da kurdi upute zvaničnu zamolbu Assadu da ih dođe zaštiti od turaka, i da se u Afrinu hitno rasporede SAA postrojbe. Na to nećemo dugo čekati, po meni 5-6 dana najviše. Maestralno. Za slučaj eventualnog nepoštivanja dogovora dodatni SAM sustavi su već instalirani u ruskim bazama ovih dana, a bez avijacije turci ne bi mogli potaracati kurde, bar ne bez enormnih žrtava i dugogodišnjeg rata. Ameri i čifuti na aparatima.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Ivo

A sta ako turci odluce da idu dalje ,unatoc tome sto kurdi zatraze zastitu od rusa/asada.. Jel to imamo Nato- Ru/saa sukob na sjeveru sirije… Moguce..

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Alen

….ono što rusija želi jeste sporazum na relaciji turska – iran – damask – moskva a da bi se to ostvarilo treba dati priliku turcima da pod svoju komandu stavi sve islamističke grupe u siriji od katar proxya do saudi proxya da bi bilo koji dogovor bio u mogučnosti da se sprovede a da bi to bilo ostvarivo treba dati nekakav kvazi legitimitet okupaciji djela sirije a to bi bila a sada je jasno prijetnja tkz. od turaka nazvane YPG terorističke organizacije.Glavni i ultimativni cilj je izbacivanja židovskog utjecaja iz sirije ….

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  igi

Lijepe zelje rusa , zelim im da se ostvare ,medjutim cinjenice govore da na sjeveru sirije imamo kurde,fsa,isil i sad turke a zajednicku nazivnik svima im je saveznistvo s amerikom koja je i sama na sjeveru sirije.. To su cinjenice..
Kako se saveznistva ruše i sklapaju vidjeli smo do sad…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Prerano ste svi skupa otpisali Amere. Gubasi stoje iza svake geopoliticke akcije u cilon svitu, zadnjih 60-ak godina. Tako daaa, vrime ce pokazat kome ovo ide najvise u prilog.

nevio62
Gost
nevio62
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

partija šaha u toku
nadamo se da su Rusi još uvijek velemajstori u toj igri

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Kurdi su postaji problem svim ruskim saveznicima u regiji i Turskoj dok idu na ruku Vašingtonu. Ali zato postoji sasvim realna opasnost da Turska blefira sve vreme i da će kad zauzme tih 30km ići na 40 pa 50… ali u saradnji sa SAD. Ako bi se Rusija suprotstavila, išla bi protiv NATO čak i ako ide samo protiv Turske.

Glavni adut Rusije ovde je legitimitet. Ako bi Kurdi uz pomoć SAD proglasili Kurdistan, on bi bio priznat od većine zapadnih država. Bilo kakav napad na Kurde bi u tom slučaju biovrlo komplikovan. Ali ako kreni na kontranapad pomognuti sirijskom vojskom i ruskim naoružanjem to bi bio sasvim legitiman čin jer su Turci čak i sada okupatori (Sirija ovo tako tretira).

Ovo jeste rizičan potez Rusije mada im verovatnoća ide značajno na ruku. Čak i da se Turska pokaže kao prevarant bolje je da to sada pokažu nego u nekom osetljivijem momentu kada bi Rusi morali da se sa njima direktno konfrontiraju.

1.komentar
Gost
1.komentar
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Itekako postoji realne osnove za ovakav scenario.Uzgred, nije na odmet, pomenuti i interes Izraela u ovom slucaju.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  1.komentar

Dobijem utisak da većina gleda na Izrael kao gazdu ali ja ga vidim samo kao razmaženo derište koje iako bahato ipak zna preko koje mere ne sme. SAD-u su neprocenjiv pomoćnik na Blistoku (posebno Mosad) ali Izrael odlično zna šta bi ga snašlo da im SAD okrene leđa.
Interes i samo interes a svi ostali među njima i sa strane koji misle drugačije se samo zanose – Jevreji imaju kapital ali on je samo alat. Trpeće ih dok moraju, dok su im korisni.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Pravno gledano NATO clanica je izvrsila agresiju na sjever Sirije….

H\'ghar
Gost
H\'ghar
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Točno… Po meni TR, na dugi rok, odrađuje USA scenarij…. Pa ih USA nagrađuje .. npr Luka u Sudanu, kao “kontrola” dolaska Rusa u Sudansku luku,,,,!

Pero
Gost
Pero
2 godine prije

Tekst je preveden sa ruskog. Nije problem renositi tekstove drugih sajtova, ali potpisivati ih svojim imenom …
https://vz.ru/politics/2018/1/24/905066.html

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije

Putin je Erdoganu bukvalno spasio glavu i ja težko verujem da bi Turci išli kontra interesa Rusije i na kraju krajeva svojih vlastitih dugoročnih interesa. Osim toga Sirija za Rusiju mora ostat cijela i to po cjenu direktnog rata sa Amerikom. Ako padne Sirija pašče i Iran a Iran je zadnji neosvojen deo pred invazijom na samu Rusiju. Računica je strašno jednostavna i brzo če se videt dokle smeju anglosasi da prčkaju po ovim prostorijama i dokle če Rusi umireno i uredno ratovati. Sam čin rušenja Sirije je po mom mišljenju defacto posredan napad na Rusiju. Bojim se da če se u jednom momentu Rusija morat odlučit za sprovođenje svoje ratne doktrine u slučaju nacionalne ugroženosti. Ako do toga dođe a izgledi u ovom trenutku nisu nimalo slabi spašavajte si glavu…

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Petar Veliki

@Petar Veliki- Ima nešto u tome da je Erdogan dužan Rusiji što ga je na vrijeme obavijestila o vojnom udaru. Hoće li Turci biti do kraja fer ili će promijeniti stranu, po principu tko da više, ostaje za vidjeti. Ali se ne slažem s tim da je Sirija ili Iran nekakva odskočna daska za konačni obračun s Rusijom. Teško mi je zamisliti nekoga kako vojno pokušava napasti Rusiju. Obojene revolucije su provaljene i ne pale u RF ili Kini a vojno rješenje bi dovelo do scenarija sudnjeg dana. Toliko bedasti čak ni ameri nisu.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije
Reply to  Piretis

Zdravom čoveku je to što govoriš jasno ali ovde se ide na sve ili ništa. Ovde se zapravo ide na končnu kontrolu celog sveta. Sva moguča tehnologija i resursi se masovno odvajaju izključivo za taj cilj. Na jednoj strani su anglosasi i židi a na drugoj Rusi i zasad samo teoretski Kinezi. Ne treba zaboravit da Rusi imaju Dead Hand sistem stvoren posle rata ravno za taj “bedasti” primer. Da su ga napravili marao je bit konkretan razlog i kao što znamo danas i bijo je. Amerikanci su 60-70 aktivno radili na osvajanju Rusije. Ko ti danas sa Trumpom i Netanjahujem na vlasti garantira zdrav razum? Da ne govorimo o tome kako cela amerika radi samo još kroz ratnu industriju. Ko prvi stane gotov je. 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Petar Veliki

Zaboravio si Srbiju kolega: “nas i Rusa 300 miliona” 🙂
@ obojica – atentat na Erdogana je do kraja sumnjiv, svašta je tu moglo da bude. Napada na Rusiju neće da bude ne zbog nuklearnog oružja nego zbog ne-nuklearnog. Spržili bi ih i oni to znaju ali za Siriju i Iran ništa nije sigurno (verovatno i to vrlo ali ne sigurno).
Pokušajte da zamislite šta bi za Rusiju značilo da ih “odseku” svuda gde bi za to imačlo šanse.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Srbi, Albanci, Makedonci i Hrvati če doči na red ako Rusiji uspe odbranit svoje interese u Siriji. Anglosasi če brez velikih poteškoča podpalit naš dobro znani balkanski lonac – zadnja prepreka za ruski Južni tok. Recept je naravno uvjek isti: malo opake retorike i pretnji preko jedne nacije ili druge, dobro podplačane pudlice na čelu države, malo religije i eto ti ponovo rata. 🙂

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Jedanput sam to već rekao pa ću ponoviti, ne zato što je to neka velika mudrost, jer mislim da se to u žaru rasprave ili navijenja za “svoje” lako zaboravi.
Nuklearni rat neće početi onaj koji vjeruje da bi iz njega izašao kao pobjednik nego onaj koga druga strana (ili više njih) uspije priterati uz zid. Onaj koji zaključi da više nema što izgubiti krenut će na sve ili ništa. To znaju i SAD i Rusija pa vjerojatno neće drugu stranu provocirati do te mjere. I jedni i drugi ipak će misliti prvenstveno na svoju zadnjicu.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

Potpuno si u pravu kolega. Ali ja mislim, čak tvrdim da ni jedna strana nema mogućnost da drugu stranu pritera uza zid. Rusija nema sretstva da tako napadne SAD da bi ih ugrozili ali su zato nepobedivi na domaćem terenu – pat.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Mislis da bi dugo izdrzali bez petrodolara ?
Uostalom tacka pucanja imperije nije dostupna javnosti…

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen- Neće se Amerika vratiti u srednji vijek ako propadne dolar (ili petrodolar). Lako je izmisliti neki drugi naziv za novac, a dugovi se daju resetirati. Pitanje je hoće li Amerika prihvatiti da ne bude broj 1, izuzetna i glavna? Velika je već površinom i stanovništvom, ima tradiciju stvaranja i rada, ništa je ne priječi da opet bude “samo jedna od država”. Vjerujem da bi većina građana pristala živjeti u takvoj Americi, koju vole drugi a ne da je se boje.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Piretis

Da o tome i pricam.. Broj 1… Znas i sam da sve ispod toga nije opcija za njih…
Slazem se oko ovog drugog dijela ,uostalom svim obicnim amerikancima bi to bilo veliko olaksanje ali realnost je drugacija ,amerikom vladaju psihopate a americki narod se ne pita za nista…
Biti supersila broj 2 za njih je poraz….

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Petar Veliki

Glavno je da Rusi nemaju sistem državnika, poslednja dva su Staljin i Putin, ostalo sve uživaoci njihovih dostignuća, isto kao u Carskoj Rusiji, poslije Petra Velikog do Katarine imaš čitav vijek slabih-nikakvih vladara! Tako će i ovaj put biti poslije Putina, tako da bi se eliminacijom Irana (pogledaj kartu) ušlo u “meki trbuh” Rusije, a to su Tadžikistan, Uzbekistan i t.d., odakle bi se sasvim lagano i bez puno poteškoća provodili terorističi i kriminalni napadi, danas u Moskvi polovinu pljački, silovanja i ostalog kriminala provode ilegalni emigranti sa tih područja! Sa azurnih obala bi se poslali politički mislioci, koji bi “organizovali narod i pobunu protiv takvog stanja u društvu”, i eto Rusija bez ispaljenog metka zauzeta! Ostaje jedina nada ruska vojska i obavještajni aparat, ali i to je lako riješivo uz određene nagrade i prijetnje! Poyyy

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Nije se trebalo ni toliko čekati. Kurdi upravo zvanično pozvali Assada da pošalje vojsku u Afrin. Game over.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Ivo

pričekajmo. bila je slična vijest jučer pa se ispostavilo da je BS.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Ma lažu, nije istina uopće.

trumba
Gost
trumba
2 godine prije

Kurdi su u ovoj partiji šaha obični pijuni bijele boje.
Ima ih dosta, ima ih na sve strane,
neki će biti “pojedeni”, neki “prodani u trampi”,
a neki će doći do “ruba ploče/stola” i uhvatit figuru/poziciju/fotelju konja, lovca ili čak kule!
Vrijeme će pokazati šta, kako i u kojoj količini.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  trumba

Tromb, zanimljiva konstatacija, ali ako voliš igrati šah znaš dobro da pijun koji stiže do kraja ploče, prije svega bira figuru koja mu u tom trenu paše, a to može biti, prije svih kraljica, ponekad top, a može se desiti situacija da ti jedino skakač odgovara. 🙂
Ali ako igraš protiv velemajstora šaha iluzorno je očekivati da ćeš stići do kraja “table”. :-):-):-)
Ah da, zaboravih napomenuti da govorim iz pozicije birtijskog šahiste.

trumba
Gost
trumba
2 godine prije

To da “pijun” koji stigne do kraja, može birati svoju “figuru” je sasvim prirodno u “normalnom” šahu….
ipak, ovo je geopolitički šah i mogu se uzeti jedino one “figure/karte/uloge” koje će im dodijelit Rusija, Turska, Iran i SAD.

“Karta da, karta uzme!”
😉

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Licemerni i dvolični Kvazisultan se uvlači u živo blato!?
Nije u stanju da eliminiše “Kurdsko pitanje”, ali može dugo da krvari i slabi sopstveni organizam!?
Takav scenario odgovara Moskvi, Vašingtonu, Damasku, ….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Weteran

Turci su htijeli udariti sa cijelim stablom od masline,a Rusi su rekli:Moze samo grancicom!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Prevesce vas turci zedne preko vode….
Rusi.nisu smjeli ni pod razno odustati od vracanja kurda u pravni poredak sirije …

antun comb
Gost
antun comb
2 godine prije

ahahaaaa. pazi komentara. da mi je znati sto cete pisati za 5 godina dok rat jos uvijek bude trajo. putin igra sah. ahahaaaaaa

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  antun comb

znamo što ćeš ti pisati, ahahahahaha….to su ti krajnji intelektualni dosezi, hihotalo. Mi ćemo u skladu sa situacijom, kontaš? Ne? Nema veze.

burt
Gost
burt
2 godine prije

počelo je i formalno rastakanje države Sirije a svaka podjela Sirije je i početak kraja Assada, niti će Amerikanci napustit Siriju, niti će Turska izaći iz NATO-a, Erdogan i Trump su u dogovoru od početka, svi oni imaju jedan interes da se makne Assad koji je ratni zločinac kompromitiran teškim zločinima, ubijanjem i upotrebom krmijskog oružja a Kurdi će se ionako zadovoljit teritorijem koji dobiju, Kurdi nisu važni nego dinastije Assada, KIma i Ajatolaha koje su opasne i zločinačke, dok je ta trojka u igri čekaju nas ratovi, zločini i masakri, moramo imati povjerenja i Trumpa u njegov vojno-obavještajni stožer da će umanjit i uklonit prijetnju našoj zapadnoj civilizaciji, radi se o miksu apokaliptičnog militantnog vjerskog kulta i militantnog nacionalističko-komunističkog kulta sa prijetnjem oružja za masovno uništenje, opasno oružje je u krivim rukama i ako se ti ljudi organiziraju nitko od nas nema šanse, zato se bolesne zločinačke diktatore mora sasjeći dok ne počine globalnu štetu, sada je primaran luđak Kim i na njemu treba pokazat primjer za ostale

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  burt

Sto jes jes , dobar marketing… Prosjecni gradjanin zapad garant pusi ovo…

Btw ,na pogresnom si portalu…

trumba
Gost
trumba
2 godine prije
Reply to  Alen

Preduhitria si me.
😉

trumba
Gost
trumba
2 godine prije
Reply to  burt

Zajeba si kvotu sine. Od svih mogućih keyword-ova nedostaje ti Putin.
Napuni ponovno “sačmaricu” – imat ćeš veće šanse da nešto pogodiš! 😉 😛
Također, za taj stil pisanja gdje pišeš velikim početnim slovom osobna imena i kratice saveza verzalom, a izostavljaš početak rečenice velikim slovom i krajeve sa točkama, jedino mogu zaključiti da si kopy-pejsta to odnekud.

Pitaj nadređenog da ti pošalje cjeloviti dokument, tako da trol može barem ispast dosljedan.
Rijetko tko to može popušit.

Liki
Gost
Liki
2 godine prije
Reply to  burt

Ako trolaš onda si super ali ako misliš ozbilj o onda ti stari moj imas velikih problema

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  burt

Je li kurcobolac, gdje ti je S.Arabija ??

Rokokoko
Gost
Rokokoko
2 godine prije
Reply to  burt

Ajde da mozemo citati i pogled cionista na rat u Siriji

Hezbollah
Gost
Hezbollah
2 godine prije
Reply to  burt

Ovo je stil pisanja Saff.ba i Vijesti Ummeta, znači obožavatelj terorista Al Qaede i DAEŠ-a. Budući da administrator ima email adresu bilo bi je zgodno dostaviti SOA-i, iako nikakve koristi od toga, s obzirom da ne mogu(smiju) riješiti ni puno jednostavnije zadatke.

burt
Gost
burt
2 godine prije
Reply to  Hezbollah

to su portali koje ti posjećuješ a ne ja, podržavanje NATO-a i Trumpa je službena politika RH a koliko se sjećam Hezbollah je na američkoj listi terorističkih organizacija a Sjeverna Koreja je na američkoj listi država koje podržavaju terorizam, zato vidim da lijepo društvo podržavaš, šiitsku terorističku fundamentalističku paravojsku i jucheovski kolektivistički militantni komunizam, bolesne i opasne zlikovce koji svojim destruktivnim nagonima prijete demokraciju koju uživamo i zato vođe slobodnog svijeta imaju obavezu da uklone takvu opasnost

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  burt

Čime te hrane života ti?? Ovo nije hrvatski portal i boli nas k…koga vi podržavate.Znam da ste na pogrešnoj strani.Jo jednom pitam : gdje je Katar i s.arabija na tom tvom spisku ????

Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije
Reply to  burt

Sluzbena politika RH je 3500 tona oruzja iz plesa u ruke prosaudijskih takfirista koji su po sriji klali drevne krscane, klali po maalouli, jeli srca ljudi i rezali glave. Hvala bogu pa je tamo bio teroristicki hezbolah pa je sprecio demokratske snove na koje ti tako ponosno masturbiras.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Borac2

Srbija je poslala još više oružja teroristima, ne zavaravajte se.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  burt

burt, glupan više nije glupan kad shvati da je glupan. Tvoje je samo da shvatiš.
A kad shvatiš, onda bi ti trebalo biti jasno da bi američki rat sa Kimom bio početak kraja SAD i njihove uloge u svijetu kakvu sada poznajemo. Bez obzira kako kim prošao. Tu uopće ne mislim na upotrebu nuklearnog oružja.
A i nisi baš neki reprezentativan primjer ”zapadne civilizacije”.

gopt
Gost
gopt
2 godine prije
Reply to  burt

& burt, javio se troll iz Tel Aviva

milan
Gost
milan
2 godine prije
Reply to  burt

Nemoj slati komentare kada si na duznosti u vojarni! Treba smisliti nesto, po mogucnosti suvislo, a za to tebi treba duboka koncentracija. Kako to, pa zakljucujem iz napisanoga 🙂

tošo
Gost
tošo
2 godine prije

shumadinac

dao si dobre istočnice, ovdje negdje se igra igra, kao si napisao…Mislim , da Erdogan nije tolko glup da uzme previše…Kurdi su zeznuli same sebe, rusima i SAA odgovara, da su uskoćili Turci…E sad pitanje za miljon dolara šta ako Turci neče nakon sukoba prepustiti osvojenu teritoriju Asadu tek onda počinje sukob širih dimenzija i pogotovo na tu kartu igra i amerika…

Kenan
Gost
Kenan
2 godine prije

U tijeku ovih vojnih operacija treba uzeti u obzir da je SAA prestala sa napredovanjem prema Idlibu,pošto je Afrin bliže turskoj granici.više im odgovara da je on pod ”njihovom”FSA vojskom.Logično je za pretpostaviti da su se Turci i Rusi(uz dopuštenje Damaska) dogovorili o zamjeni teritorija,Idlib za Afrin.Objema stranama odgovara teritorij bliže njihovom području djelovanja(bez rastezanja vojnih resursa).

Outsider
Gost
Outsider
2 godine prije
Reply to  Kenan

Jedino sto su se svi dogovorili je eliminacija ekstrema bilo koje vrste.

Damar Cro
Gost
Damar Cro
2 godine prije

Američke administracije su najveće zlo koje je svijet vidio a vidio je mnogo zala… Ove Kurde treba bombardirati dok ne počnu molit Assada i Putina da ih spase jer ako tako ne bude, Kurdi će biti novi ISIL- radit će jednako grozne stvari za američke interese kao i ISIL ali će se medijski majstori iluzija pobrinuti da gledamo priče o tamo nekom narodu koji se bori za slobodu i demokraciju a eto, usput se našli i Ameri da im pomognu u ostvarenju svojih ljudskih prava. To zlo mora biti zaustavljeno u Siriji, inače nam se loše piše svima, ljudi su toliko usnuli u svojim brigama i problemima da nemaju blage veze o tome šta se dešava u Siriji i kako se to odražava na ostatak svijeta pa i ona ovu balkansku prčiju gdje je voda bistrija od ljudi a narko-bossovi i mafijaši su pošteniji i socijalno osvješteniji od političara i tajkuna. Također, ljudi u Hrvatskoj nemaju pojma da su državne institucije odnedavno počele davati stanove “Sirijcima” koji odreda svi ne znaju engleski i prave se zbunjeni, Na papirima im piše da dolaze iz Allepa a odbijaju se izjasnit gdje su bili i šta su radili kad su tamo bila sranja. Jel mislite da je slučajnost da Hrvatska sponzorira i u Zagrebu i ostalim gradovima daje stanove ljudima o čijoj prošlosti ne znamo ništa? Jel mislite da će ti ljudi mirovat u slučaju da bude ikakvih napetosti u odnosima Hrvatske i muslimanske BIH? Ne daj bože, želim mir i svojim Hrvatima i Bošnjacima i Srbima i svima al kakvi nas političari vode, čudi me da još postojimo ko narodi i ko države…

Arch
Gost
Arch
2 godine prije
Reply to  Damar Cro

Ne postojimo, samo to još ne znamo. Evo, Kolinda danas lupeta o pokretanju izvoza, proizvodnje i visokih tehnologija. Preblagi Bože!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Damar Cro

Električni orgazam izbaci ”Igra Rock’n’Roll cela Jugoslavija”, obožavatelji krivo shvatili, pa je krenulo, od deset dana koji su potresli Sloveniju, preko Hrvatske i Bosne, do Kosova, da bi se završilo 99-te u Srbiji ili kako se već tada zvala. Sad je trenutno crklo pojačalo (nije Marshall) i tehničari rade na njemu, pa će jednog dana opet zagrmiti ”Rock’n’Roll”, kad zatreba.

tak
Gost
tak
2 godine prije

ja za sad ne vidim neko maestralno napredovanje turske vojske, mislim da su se malo zakopali

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije

Bilo bi dobro da Rusija,ako je istina,odmah reaguje na poziv Kurda i spase ih;inace ako dopusti da Turska polupa Kurde kao Nijemci Poljake u Varsavi imace vjecitog neprijatelja i smatrace ih okupatorima skupa sa SAA.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Sinisa

Siniša,nemaju kurdi više obraza za tražiti bio šta.Ko Rusima garantuje da kratkovidini i maloumni kurdi i njima neće zabiti nož u leđa kao Damasku.Vidjeli bi mi kako bi se oni ponašali da su se uspjeli spojiti sa onima u Manbidžu.Neka dobiju malo po dandari,zaslužili su ,jedino je problem što će stradati nevini jer znamo kakvo je smeće i bandu erdogan okupio i na kakve su zločine spremni,mada,i sami su nesposobni..

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije

Naravno da nisu maloumni…Kurdi su i dosli u ovu situaciju zbog svoje budalestine i ostace u njoj sve dok se ne opamete.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Sinisa

Stojim pri tome da jesu maloumni idioti..ne narod ( njih niko ništa ne pita) nego one koji ih vode ,koji su nasjeli na američke šarene laže i doveli narod u kantonu pod nož erdoganovim džihatlijama.Koliko god ova kurč* va FSA bila nesposobna ,ima tursku artiljeriju i avijaciju iza sebe a ovi za sada sami,sve zahvaljujući vlastitom idiotluku.Da je SAA na granici prema Hataiju i Kilisu druga bi priča bila.

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije

Mislio sam na Rusiju i SAA da nisu maloumni,malo sam se preskocio kada sam te citao. U svakom slicaju Kurdi su napravili pogresan izbor ali je pogubno sto su istrajni u njemu..

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

ovako, najveći dio granice ka Hataiju imaju….ostatak nemaju i to čak ne iz vojnih razloga već zbog pregovora za zelenim stolom.

gopt
Gost
gopt
2 godine prije
Reply to  Sinisa

Ma jel, a zasto to ne bi napravila Amerika, zar nisi cuo onu nas Kurda i Amerikanaca 350 miliona.

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Vjerujem da situacija određuje kako će se Rusija postaviti. Osnovni plan o cjelovitoj i slobodnoj Siriji ostaje, ali oni ne mogu utjecati na sve aktere bez ozbiljnih komplikacija i pretjeranog angažmana. Rusija je uglavnom uspjevala minimizirati štetu i preokrenuti svaku situaciju u korist Sirije i svoju. Neki neprestalno vide zakulisne igre, poistovjećuju ulogu SAD i Rusije u Siriji što je van svake pameti.
Napredovanje SAA je vjerovatno zaustavljeno kako bi se utvrdila baza te stvorili uvjeti za eliminiranje terorističke enkalave. Uvijek se naglašavala strateška važnost te baze i ne znam zašto se sad umanjuje. Sumnjam da zastoj ima ikakve veze sa intervencijom Turske. Isto tako ne vjerujem da će Turska postići veliki uspjeh na bojnom polju te će se uskoro zaustaviti. Ako i zauzmu neki dio teritorije u Siriji s njima će se biti najlakše obračunati. Putin sigurno nije bezveze poslao dodatne S-400 i mislim da se kuhaju ozbiljnije stvari. Kao i za većinu događanja u Siriji, tek za neko vrijeme će se pokazati šta se dešavalo u pozadini.

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
2 godine prije
Reply to  Tomica

Putin sigurno nije bezveze poslao dodatne S-400 i mislim da se kuhaju ozbiljnije stvari.

Chili con carne…

Internet je velik I poucan. Tv I novine off
Gost
Internet je velik I poucan. Tv I novine off
2 godine prije

Kurdi su totalno dezorijentirani I varljivi..
Zbunjoza totale.

zvonimir
Gost
zvonimir
2 godine prije

lijepo zamišljeno ali turska rat gubi…ušli su malo di je ravno i došli na puškomet između planina ,sad ih ćeka polagana i bolna smrt a i rusi će ih izdat ko srbe i kurde

zvonimir
Gost
zvonimir
2 godine prije

amerika je pustila akciju da može satrat turke kad se iscrpe i dadu povod a rusija turskoj pomaže u samouništenju da može zgrabit bosfor i dardanele, kurdi ko kurdi će opstat u planinama a žrtve će uz turke jedino bit masline al pošto su ko kurdi teško uništive ostat će samo maslinove grančice i novi plinovod iran eu ili saudijska arabija eu zavisi ko pobjedi

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

“jer ih je Turska prisilila da odustanu od planova stvaranja velike i ujedinjene kurdske vojske” – ovo je jako sporno. Nema razloga da Ameri ne nastave s kreiranjem vojske. Turska nije rekla da će očistiti sav teritorij Sirije od Kurda. Uostalom, niti imaju novaca za takvo nešto. Znači sjeverno-istočni dio ostaje pod kontrolom Amera koji nemaju razloga da ne nastave sa svojim planovima. Turska od početka samo želi u potpunosti spriječiti bilo kakvu mogućnost izlaska Kurda na Sredozemno more. Jednsotavno ne vidim zašto bi ova Turska akcija bilo kako smetala Amerima.
A da su si Kurdi zakuhali, jesu. Mogli su predati nazdor SAA i sve bi bilo u redu i to bi bio najbolji ishod za Siriju.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

ovaj članak je pokušaj, kako nategnuti sve i opravdati ovu pogrešnu odluku Rusije. Te Turska je jaka, te Rusija bi riskirala rat a Turskom te ovo, te ono…
Rusija je dosada vodila ispravnu politiku zaštite suverene države Sirije. Turska invazija bez mandata UN-a i bez pitanja bilo koga, jest agresija na suvereu državu Siriju, točka!! i ako je Rusija dosada sebe predstavljala kao onoga tko brani Siriju, onda je trebala ostati dosljedna toj politici i braniti je i od Turske. Bez obzira na sve, ta kurdska regija je ipaka dio države Sirije.
Opet kažem, Rusija je ovdje napravila statešku i taktičku grešku. Erdogan je blefer i prevarant i ne može mu se vjerovati, Erdogan radi za SAD, Izrael i Zapad.
pogledajmo činjenice:
nedavno se njemački ministar vanjskih poslova izmirio sa svojim turskim kolegom Džavušouglom i sve je fino izglađeno, kao da nije ništa bilo. Iako su Erdogan i Džavušoglu i ostali turski državnici puno puta vrijeđali Njemačku i Nijemce,. na najprimituvniji način. Ali gazde iz Washingtona su naredili njemačkim političarima da se moraju miriti sa Turskom.
Podmuklost politike Merkelice nehotice je otkrio njemački novinar Deniz Judžel, podrijetlom, turski Kurd, koji već 6 mjeseci sjedi u turskom zatvoru. Judžel je izjavo da odbija da ga se pusti na slobodu u ime političke trgovine između Merkelice i Erdogana, Zauzvrat za puštanje Judžela na slobodu, Njemačka je trebala Turskoj izručiti neke druge Kurde ili tako nešto, i prodati joj još više oružja. Judžel je to odbio i rekao da radije ostaje u zatvoru i čeka podizanje optužnice.
A nedavno su njemački i zapadni mediji pokazali snimke sa turske TV: turska armija sa njemačkim tenkovima, tipa “leopard” (koje im je Njemačka prodala), ulazi u sjevernu Siriju, a gore se vidi zastava “sirijske oporbe”(koljača ISIL-a i Al Nusre): zeleno-bijelo-crna zastava Sirije, I također je pokazano na snimku, kako se pripadnici “sirijske oporbe” priključuju turskim trupama da se zajednički bore protiv Kurda.
I da još jednom napomenem, da je Erdogan prije 3 tjedna izjavio da Asad mora pasti , da je budućnost Sirije samo bez Asada, jer je Asad zločinac i terorist, koji je pobio milijun ljudi.
I kako rekoh, sve to da SAD kofol pomaže ovaj kurdski YPG je blef i gluma. Pa gdje sad američka armija? Zašto ne pomaže Kurdima? Naravno da neće, jer je SAD-u i Izraelu, Erdogan važniji. SAD je nešto malo pomagao Kurde, samo iz jednog razloga: jer je Washington računao da bi tako još više mogao destabilizirati Siriju i oslabiti Asada. A sada, kada Washingtonu Kurdi više nisu potrebni, kada im je potrebniji Netanjahuov prijatelj Erdogan, sada naravno ostavljaju Kurde na cjedilu. Dakle, bila je idealna prilika za Rusiju, da ovdje napravi dobar strateški potez, stavi se na stranu Kurda i tako ih pridobije na svoju stranu i na stranu Asada, ali Rusija je tu priliku propustila.
Rusija ne dobiva aboslutno ništa sa svojim paktom sa Erdoganom…, samo će biti nasamerena. Zapravo SAD, Izrael i Turska i Arabija mogu zaobilaznim putem dobiti ono što su izgubili ratom u Siriji.
Ja absolutno podržvam Rusiju u borbi protiv NWO, ali kažem, meni su nerazumljivi neki potezi ruske politike u zadnjih 3-4 godine, Jer,. uvijek kada ima šansu da ide u ofenzivu, da onoj bandi SAD-Izrael-Arabija i ostalima, nanese teži udarac, i da bi Rusija zato, imala većinu svjetske javnosti na svojoj strani, Rusija pravi po meni, nerazumljivo defenzivne poteze: uvijek ono nekako, dva koraka naprijed, pa onda jedan koraka natrag…Kako sam rekao, ta banda, ti protvnici Rusije igraju prljavo i drugačije se tu bandu ne može pobijediti već također prljavo. Dok Rusija stalno prihvata njihova pravila igre, dok konačno ne nametne vlastita pravila igre, ta banda ne može biti ozbiljnije uzdrmana, a kamoli pobjeđena.
Već sam spomenuo i po meni, pogrešano savijanje leđa Rusije u slučaju kažnjavnja ruskih sportaša na ZOI. Umjesto da Rusija, krene u ofenzivu, da iznese na javnost činjenice o američkim dopingašima, kao Justin Gatlin, Maurice Greene, Marion Jones, Lance Armstriong i brojnim drugima, i da MOK-u i onim banditima iz organizacije WADA (iza koje stoji SAD i anglosaksonci), kaže; odjebite, tko vas jebe, nećemo uopće sudjelovati na ZOI,- Rusija reagira uvijek defenzivno, uvijek se nešto pravda.
Ne samo da je Rusija trebala pomoći Kurdima u Siriji, već je trebala igrati sasvim prljavo, kao i SAD, trebala je pomoći čak i Kurde u Turskoj, pa bi vidio onda kako se Erdogan usere. Ako SAD koristi svaki moguću manjinu u nekoj državi da bi destablilizirala tu državu, onda i Rusija treba igrati tako prljavo. A Kurdi i nisu baš tako mala manjina, U Turskoj ih ima oko 20 milijuna, dakle oko 25%. stanovništva.

Ja sam pročitao dosta analiza Paula Craiga Robertsa, kritičara SAD-a i Izraela, koji godinam podržava Rusiju. i taj Roberts je nekoliko puta u svojim analizam također pisao, da se on čudi, zašto Rusija još uvijek na neki način želi da se svidi Washingtonu i Zapadu? Zašto Rusija ne ide agresivnije protiv SAD-a i Zapada? Roberts kaže; izgleda da mnogim u Rusiji nije jasno da Washington želi uništenje Rusije i da u Washingtonu ima puno luđaka, koji bi rado izvršili atomski udar na Rusiju, takozvani “first strike”.
Roberts nije bilo tko, već nekadašnji podministar u Reagnovoj vladi i bivši urednik Wall Street Journala i poznaje američku političku scenu kao svoj džep.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

comment image

“Sirijska slobodna armija” i “pobunjenici” slave erdogana

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Erdogan napada Kurde sa njemackim tenkovima, koje je Njemacka prodala Erdoganu po nalogu Izrela i SAD-a. Ne budite naivni, Njemacka ne smije nikom prodati oruzje , bez dozvole SAD-a i Izraela, zato je Njemacka najveci isposiljalac oruzja za Izrael, Tursku i S. Arabiju

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/kurden-betaetigen-einsatz-von-leopard-2-panzer-in-afrin-15418283.html

josip b t
Gost
josip b t
2 godine prije

Pozdrav neznam ko je koga tu nadmudri ali vidim da ni turci nejdu bas napred nego njihove milicije koje dobijaju po glavi za sada.kurdi pruzaju otpor kolko dugo to ce mo vidjet,sve mi je nejasno.barem saa se nece sukobit sa turkmenskim milicijama

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije

Nazvati vojnu operaciju “Maslinova grančica” je k’o da hemoroid nazoveš “Ružin pupoljak” …

Zlatko
Gost
Zlatko
2 godine prije

Ha ha ha……Rusija “dopustila” Turcima.
Pa da nisu Rusi to “dopustili” turci bi im ponovno šiknuli par Suhojeva, i osramotili ih pred cijelim svijetom.
Pa su sad eto rusi ”dopustili” ha ha ha….
Jednostavno je, a sada vi pričajte i radite razne teorije.
Zna se ko na bojnom polju radi šta poželi, onaj najjači.
A vi vrlo pametni komentatori i geostratezi zaboravljate da je Turska N A T O……
Znači Rusi su PODVILI rep pred zemljom iz NATO saveza, koja im je spucala DVA suhoja.
Daj ne filozofirajte nego pogledajte stvari bistrim očima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik