Zašto je Rusija dopustila tursku invaziju na Siriju

Zastava Rusije i Turske, isprepletane, dobri odnosi, konfilikt
75 komentara

Turska vojna operacija protiv Kurda u Siriji se nastavlja, a Erdogan obećava kako će je proširiti i na područje Manbija, kojeg su jučer bombardirali turski zrakoplovi. Kurdi već optužuju Rusiju za “izdaju”, a Moskva se očigledno ne želi miješati u ovaj sukob. Zašto Rusija ne pokušava zaustaviti djelovanje turske vojske i koji su ruski interesi u cijeloj ovoj priči? Turski predsjednik je o kampanji prvo razgovarao s Vladimirom Putinom, a zatim s Donaldom Trumpom.

Erdogan na svoj način objašnjava ciljeve turske vojne operacije protiv kurdskih područja u Siriji i operacije koja je počela s Afrinom. Prema Erdoganu, ona neće biti ograničena sam na ovo područje i širit će se dalje.

“Pokretanjem operacije “Maslinova grančica” smo zaustavili igre različitih sila koje htjele ostvariti svoje planove u našoj regiji. Počevši od Manbija, duž cijele naše granice sa Sirijom, potpuno ćemo očistiti regiju od terorista, čime ćemo osigurati našu sigurnost”, rekao je Erdogan.

Erdogan je govorio o teritorijima gdje žive i koju kontroliraju sirijski Kurdi, ali za koje Ankara tvrdi da su povezani s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK) u Turskoj. Turci ih nazivaju teroristima i strahuju od stvaranja kurdske paradržavne tvorevine, iz koje bi se s područja sjeverne Sirije pružala veća potpora PKK militantima u Turskoj, koji su spremni na borbu za neovisnost, čak i na uspostavu neovisnog “Turskog Kurdistana”.

Ma kakvim se metodama služila, za Tursku je ovo pitanje koje odlučuje o životu i smrti njihove države. U Turskoj živi na milijune Kurda i nemoguće je odvojiti teritorij na kojem žive u Turskoj, a da ne unište tursku državu. Zato Ankara želi ukloniti sirijske Kurde, koji su tijekom sedam godina sirijskog sukoba previše mislili samo o sebi. Turska neće dopustiti stvaranje kurdske autonomije na svojim granicama, čak i ako bi formalno ova autonomna područja bila u granicama Sirije, dok o nezavisnosti ne treba ni pomišljati. Osim toga, takvo bi područje bilo poligon iz kojeg bi Washington vodio svoje prljave igre u regiji, a Ankara sve manje vjeruje svom najvećem NATO savezniku. Upravo su izjave američkih dužnosnika o stvaranju vojske sirijskih Kurda od 30 000 vojnika bile okidač za pokretanje turske vojne operacije u Afrinu.

Međutim, u Afrinu su bili ruski predstavnici, a ne američki. Moskva se odlučila povući od tamo, kako ne bi ugrozila živote ruske vojne policije i medicinskog osoblja. To je odmah izazvalo lavinu komentara u stilu “Rusija je izdala Kurde”.

Naravno da nije bilo nikakve “izdaje Kurda”. Sirijski Kurdi su pokušali igrati i s Rusijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama, očekujući da će uspjeti dobiti vlastitu samoupravu, pa čak i državu. Istovremeno je dio kurdskih snaga počeo sve više surađivati s Washingtonom, koji im je, kako se čini, obećao nešto više od onoga što su nudili Rusi.

Afrin
FOTO: Pravci turskog napada na Afrin

Ali Kurdi od Sjedinjenih Američkih Država ne mogu dobiti nikakvu autonomiju, jer sve na ovome mjestu ovisi o Siriji, Turskoj i Iranu. Rusija, koja djeluje kao zaštitnik Damaska, djeluje ​​kao moderator odnosa u trokutu Sirija – Turska – Iran.

Moskva je Kurdima ponudila najviše što mogu dobiti u Siriji, autonomiju unutar postojeće države, uz dogovor o raspodjeli ovlasti središnje države i područja u kojima većinom žive Kurdi, a to su sjeveroistok Sirije, šire područje Afrina i Ayn Al-Araba, ili Kobanija, kako ga zovu Kurdi. Na tom je Moskva bila spremna raditi prije Damaska, pa čak i prije Ankare. Ali su Kurdi su umjesto ruskog vrapca u ruci preferirali američkog goluba na grani i naletjeli su na očekivani odgovor Turske.

Moskva nije zaustavila Turke ne samo zato što to ne moga učiniti, nego i zbog činjenice da djelovanje Ankare ide u prilog ruskoj strategiji u Siriji.

Prvo, aktualna kampanja uklanja posljednje iluzije Washingtona o stvaranju Sirijskog Kurdistana. Američki državni tajnik Rex Tillerson je predložio stvaranje “sigurnosne zone” od 30 kilometara, rekavši “kako se SAD ne žele sukobiti s Turskom na sjeveru Sirije”.

Dakle, Sjedinjene Američke Države će, htjele ili ne, na kraju morati odustati od ovog dijela Sirije, jer ih je Turska prisilila da odustanu od planova stvaranja velike i ujedinjene kurdske vojske, što je bio planirani korak u podijeli zemlje.

Drugo, turska operacija će gurnuti sirijske Kurde na pregovore s Damaskom. Sama činjenica da im stalno prijeti opasnost od Turske će ih, prije ili kasnije, prisiliti da traže svoje mjesto kao dio Sirije. Naime, Damask i Moskva im mogu dati sigurnosna jamstva od turskih napada, dok im “neovisnost” u obliku američkog protektorata jamči stalne “antiterorističke operacije” od strane Ankari. Pojednostavljeno, Moskva i Damask su formalnim izjavama o turskoj invaziji zapravo pokrenuli proces rekonstrukcije ujedinjene Sirije. Iran se praktično nije ni očitovao o novoj turskoj vojnoj kampanji, a ako je i bilo izjava, one nisu bile oštre i nisu bile medijski popraćene.

Treće, činjenica da je Ankara unaprijed dogovorila operacijom s Moskvom dodatno jača rusko-tursku suradnju. S obzirom na korist koju obje zemlje imaju od usklađene politike, ulozi su ovdje vrlo visoki.

Naravno, sve to se može dogoditi samo ako “Malinova grančica” ne preraste u sveopći i dugotrajni tursko-kurdski rat. Ali se za sada čini da planovi Ankare ne uključuju odgađanje operacije, kao ni njezinu eskalaciju.

Za Rusiju, kao saveznika i posrednika Damaska, važne su sljedeće točke:

– Sirija mora biti obnovljena kao jedinstvena država  bez ikakve strane vojne nazočnosti.

– Potrebno je ojačati međusobno razumijevanje i povjerenje u odnose s Turskom ne samo nakon sirijskog rata, nego i tijekom mora u slobodnoj Siriji. Turska ne bi trebala brinuti i vidjeti prijetnju njezinoj nacionalnoj sigurnosti od ponovo oživljene Sirije.

 Odnosi unutar trilateralnog saveza Turske, Rusije i Iran bi trebali postati jamstvo mira u Siriji, što će pomoći u jačanju položaja Rusije u cijeloj regiji.

– Turska treba ojačati svoju neovisnost od Sjedinjenih Država, a idealno bi bilo kada bi  započeo proces izlaska Ankare iz NATO pakta.

– Kurdi u Siriji bi trebali dobiti određenu autonomiju, uz jamstva za njihovu samoupravu, ali bez mogućnosti podjele sirijske države.

Kretanje prema provedbi svih tih točaka će pomoći ne samo Siriji, nego i jačanju uloge Rusije na Bliskom istoku. Dakle, Moskva je u ovim uvjetima odluke donijela na temelju dugoročnih strateških interesa, a prioritet u tom smislu su očuvanje sirijske državnosti i vlade u Damasku.

Ovakav stav je naišao na odobravanje niza zemalja u regiji, osim Izraela, naravno, što će  ruske odnose sa zemljama regije dovesti do nove razine i Moskva može postati učinkovit moderator u rješavanju glavnih regionalnih sporova i sukoba. Iako je još u vrijeme Obamine administracije u arapskom svijetu i na Bliskom istoku Rusija postala centar kojem su se u rješavanju problema obraćali regionalni lideri, nakon ovog može postati neophodan akter, što dati važan doprinos povećanju geopolitičke težine Rusije u novom multipolarnom svijetu.

Sirija prije operacije Stit Eufrata
FOTO: Sjever Sirije prije pokretanja turske operacije “Štit Eufrata”
Sirija posle operacije Stit Eufrata
FOTO: Sjever Sirije danas
ISILIslamska državaKalifatMaslinova grančicaNATOPKKŠtit eufrata
Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
6 godine prije

Upravo tako, apsolutno točna analiza. Kurdi su po običaju popustili vlastitoj pohlepi, Rusija je dala mig turčinima da odvale po njima što su ovi jedva dočekali, i sve što se sada čeka je da kurdi upute zvaničnu zamolbu Assadu da ih dođe zaštiti od turaka, i da se u Afrinu hitno rasporede SAA postrojbe. Na to nećemo dugo čekati, po meni 5-6 dana najviše. Maestralno. Za slučaj eventualnog nepoštivanja dogovora dodatni SAM sustavi su već instalirani u ruskim bazama ovih dana, a bez avijacije turci ne bi mogli potaracati kurde, bar ne bez enormnih žrtava i dugogodišnjeg rata. Ameri i čifuti na aparatima.

Majk Majers
6 godine prije

Prerano ste svi skupa otpisali Amere. Gubasi stoje iza svake geopoliticke akcije u cilon svitu, zadnjih 60-ak godina. Tako daaa, vrime ce pokazat kome ovo ide najvise u prilog.

shumadinac
6 godine prije

Kurdi su postaji problem svim ruskim saveznicima u regiji i Turskoj dok idu na ruku Vašingtonu. Ali zato postoji sasvim realna opasnost da Turska blefira sve vreme i da će kad zauzme tih 30km ići na 40 pa 50… ali u saradnji sa SAD. Ako bi se Rusija suprotstavila, išla bi protiv NATO čak i ako ide samo protiv Turske. Glavni adut Rusije ovde je legitimitet. Ako bi Kurdi uz pomoć SAD proglasili Kurdistan, on bi bio priznat od većine zapadnih država. Bilo kakav napad na Kurde bi u tom slučaju biovrlo komplikovan. Ali ako kreni na kontranapad pomognuti sirijskom vojskom i ruskim naoružanjem to bi bio sasvim legitiman čin jer su Turci čak i sada okupatori (Sirija ovo tako tretira). – Ovo jeste rizičan potez Rusije mada im verovatnoća ide značajno na ruku. Čak i da se Turska pokaže kao prevarant bolje je da to sada pokažu nego u… Čitaj više »

Pero
6 godine prije

Tekst je preveden sa ruskog. Nije problem renositi tekstove drugih sajtova, ali potpisivati ih svojim imenom …
https://vz.ru/politics/2018/1/24/905066.html

Petar Veliki
6 godine prije

Putin je Erdoganu bukvalno spasio glavu i ja težko verujem da bi Turci išli kontra interesa Rusije i na kraju krajeva svojih vlastitih dugoročnih interesa. Osim toga Sirija za Rusiju mora ostat cijela i to po cjenu direktnog rata sa Amerikom. Ako padne Sirija pašče i Iran a Iran je zadnji neosvojen deo pred invazijom na samu Rusiju. Računica je strašno jednostavna i brzo če se videt dokle smeju anglosasi da prčkaju po ovim prostorijama i dokle če Rusi umireno i uredno ratovati. Sam čin rušenja Sirije je po mom mišljenju defacto posredan napad na Rusiju. Bojim se da če se u jednom momentu Rusija morat odlučit za sprovođenje svoje ratne doktrine u slučaju nacionalne ugroženosti. Ako do toga dođe a izgledi u ovom trenutku nisu nimalo slabi spašavajte si glavu…

Ivo
6 godine prije

Nije se trebalo ni toliko čekati. Kurdi upravo zvanično pozvali Assada da pošalje vojsku u Afrin. Game over.

trumba
6 godine prije

Kurdi su u ovoj partiji šaha obični pijuni bijele boje.
Ima ih dosta, ima ih na sve strane,
neki će biti “pojedeni”, neki “prodani u trampi”,
a neki će doći do “ruba ploče/stola” i uhvatit figuru/poziciju/fotelju konja, lovca ili čak kule!
Vrijeme će pokazati šta, kako i u kojoj količini.

Weteran
6 godine prije

Licemerni i dvolični Kvazisultan se uvlači u živo blato!?
Nije u stanju da eliminiše “Kurdsko pitanje”, ali može dugo da krvari i slabi sopstveni organizam!?
Takav scenario odgovara Moskvi, Vašingtonu, Damasku, ….

Alen
6 godine prije

Prevesce vas turci zedne preko vode….
Rusi.nisu smjeli ni pod razno odustati od vracanja kurda u pravni poredak sirije …

antun comb
6 godine prije

ahahaaaa. pazi komentara. da mi je znati sto cete pisati za 5 godina dok rat jos uvijek bude trajo. putin igra sah. ahahaaaaaa

burt
6 godine prije

počelo je i formalno rastakanje države Sirije a svaka podjela Sirije je i početak kraja Assada, niti će Amerikanci napustit Siriju, niti će Turska izaći iz NATO-a, Erdogan i Trump su u dogovoru od početka, svi oni imaju jedan interes da se makne Assad koji je ratni zločinac kompromitiran teškim zločinima, ubijanjem i upotrebom krmijskog oružja a Kurdi će se ionako zadovoljit teritorijem koji dobiju, Kurdi nisu važni nego dinastije Assada, KIma i Ajatolaha koje su opasne i zločinačke, dok je ta trojka u igri čekaju nas ratovi, zločini i masakri, moramo imati povjerenja i Trumpa u njegov vojno-obavještajni stožer da će umanjit i uklonit prijetnju našoj zapadnoj civilizaciji, radi se o miksu apokaliptičnog militantnog vjerskog kulta i militantnog nacionalističko-komunističkog kulta sa prijetnjem oružja za masovno uništenje, opasno oružje je u krivim rukama i ako se ti ljudi organiziraju nitko od nas nema šanse, zato se bolesne zločinačke diktatore mora… Čitaj više »

tošo
6 godine prije

shumadinac

dao si dobre istočnice, ovdje negdje se igra igra, kao si napisao…Mislim , da Erdogan nije tolko glup da uzme previše…Kurdi su zeznuli same sebe, rusima i SAA odgovara, da su uskoćili Turci…E sad pitanje za miljon dolara šta ako Turci neče nakon sukoba prepustiti osvojenu teritoriju Asadu tek onda počinje sukob širih dimenzija i pogotovo na tu kartu igra i amerika…

Kenan
6 godine prije

U tijeku ovih vojnih operacija treba uzeti u obzir da je SAA prestala sa napredovanjem prema Idlibu,pošto je Afrin bliže turskoj granici.više im odgovara da je on pod ”njihovom”FSA vojskom.Logično je za pretpostaviti da su se Turci i Rusi(uz dopuštenje Damaska) dogovorili o zamjeni teritorija,Idlib za Afrin.Objema stranama odgovara teritorij bliže njihovom području djelovanja(bez rastezanja vojnih resursa).

Damar Cro
6 godine prije

Američke administracije su najveće zlo koje je svijet vidio a vidio je mnogo zala… Ove Kurde treba bombardirati dok ne počnu molit Assada i Putina da ih spase jer ako tako ne bude, Kurdi će biti novi ISIL- radit će jednako grozne stvari za američke interese kao i ISIL ali će se medijski majstori iluzija pobrinuti da gledamo priče o tamo nekom narodu koji se bori za slobodu i demokraciju a eto, usput se našli i Ameri da im pomognu u ostvarenju svojih ljudskih prava. To zlo mora biti zaustavljeno u Siriji, inače nam se loše piše svima, ljudi su toliko usnuli u svojim brigama i problemima da nemaju blage veze o tome šta se dešava u Siriji i kako se to odražava na ostatak svijeta pa i ona ovu balkansku prčiju gdje je voda bistrija od ljudi a narko-bossovi i mafijaši su pošteniji i socijalno osvješteniji od političara i… Čitaj više »

tak
6 godine prije

ja za sad ne vidim neko maestralno napredovanje turske vojske, mislim da su se malo zakopali

Sinisa
6 godine prije

Bilo bi dobro da Rusija,ako je istina,odmah reaguje na poziv Kurda i spase ih;inace ako dopusti da Turska polupa Kurde kao Nijemci Poljake u Varsavi imace vjecitog neprijatelja i smatrace ih okupatorima skupa sa SAA.

Tomica
6 godine prije

Vjerujem da situacija određuje kako će se Rusija postaviti. Osnovni plan o cjelovitoj i slobodnoj Siriji ostaje, ali oni ne mogu utjecati na sve aktere bez ozbiljnih komplikacija i pretjeranog angažmana. Rusija je uglavnom uspjevala minimizirati štetu i preokrenuti svaku situaciju u korist Sirije i svoju. Neki neprestalno vide zakulisne igre, poistovjećuju ulogu SAD i Rusije u Siriji što je van svake pameti. Napredovanje SAA je vjerovatno zaustavljeno kako bi se utvrdila baza te stvorili uvjeti za eliminiranje terorističke enkalave. Uvijek se naglašavala strateška važnost te baze i ne znam zašto se sad umanjuje. Sumnjam da zastoj ima ikakve veze sa intervencijom Turske. Isto tako ne vjerujem da će Turska postići veliki uspjeh na bojnom polju te će se uskoro zaustaviti. Ako i zauzmu neki dio teritorije u Siriji s njima će se biti najlakše obračunati. Putin sigurno nije bezveze poslao dodatne S-400 i mislim da se kuhaju ozbiljnije stvari.… Čitaj više »

Internet je velik I poucan. Tv I novine off
6 godine prije

Kurdi su totalno dezorijentirani I varljivi..
Zbunjoza totale.

zvonimir
6 godine prije

lijepo zamišljeno ali turska rat gubi…ušli su malo di je ravno i došli na puškomet između planina ,sad ih ćeka polagana i bolna smrt a i rusi će ih izdat ko srbe i kurde

zvonimir
6 godine prije

amerika je pustila akciju da može satrat turke kad se iscrpe i dadu povod a rusija turskoj pomaže u samouništenju da može zgrabit bosfor i dardanele, kurdi ko kurdi će opstat u planinama a žrtve će uz turke jedino bit masline al pošto su ko kurdi teško uništive ostat će samo maslinove grančice i novi plinovod iran eu ili saudijska arabija eu zavisi ko pobjedi

Mercury
6 godine prije

“jer ih je Turska prisilila da odustanu od planova stvaranja velike i ujedinjene kurdske vojske” – ovo je jako sporno. Nema razloga da Ameri ne nastave s kreiranjem vojske. Turska nije rekla da će očistiti sav teritorij Sirije od Kurda. Uostalom, niti imaju novaca za takvo nešto. Znači sjeverno-istočni dio ostaje pod kontrolom Amera koji nemaju razloga da ne nastave sa svojim planovima. Turska od početka samo želi u potpunosti spriječiti bilo kakvu mogućnost izlaska Kurda na Sredozemno more. Jednsotavno ne vidim zašto bi ova Turska akcija bilo kako smetala Amerima.
A da su si Kurdi zakuhali, jesu. Mogli su predati nazdor SAA i sve bi bilo u redu i to bi bio najbolji ishod za Siriju.

alan ford
6 godine prije

ovaj članak je pokušaj, kako nategnuti sve i opravdati ovu pogrešnu odluku Rusije. Te Turska je jaka, te Rusija bi riskirala rat a Turskom te ovo, te ono… Rusija je dosada vodila ispravnu politiku zaštite suverene države Sirije. Turska invazija bez mandata UN-a i bez pitanja bilo koga, jest agresija na suvereu državu Siriju, točka!! i ako je Rusija dosada sebe predstavljala kao onoga tko brani Siriju, onda je trebala ostati dosljedna toj politici i braniti je i od Turske. Bez obzira na sve, ta kurdska regija je ipaka dio države Sirije. Opet kažem, Rusija je ovdje napravila statešku i taktičku grešku. Erdogan je blefer i prevarant i ne može mu se vjerovati, Erdogan radi za SAD, Izrael i Zapad. pogledajmo činjenice: nedavno se njemački ministar vanjskih poslova izmirio sa svojim turskim kolegom Džavušouglom i sve je fino izglađeno, kao da nije ništa bilo. Iako su Erdogan i Džavušoglu i… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

comment image

“Sirijska slobodna armija” i “pobunjenici” slave erdogana

alan ford
6 godine prije

Erdogan napada Kurde sa njemackim tenkovima, koje je Njemacka prodala Erdoganu po nalogu Izrela i SAD-a. Ne budite naivni, Njemacka ne smije nikom prodati oruzje , bez dozvole SAD-a i Izraela, zato je Njemacka najveci isposiljalac oruzja za Izrael, Tursku i S. Arabiju

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/kurden-betaetigen-einsatz-von-leopard-2-panzer-in-afrin-15418283.html

josip b t
6 godine prije

Pozdrav neznam ko je koga tu nadmudri ali vidim da ni turci nejdu bas napred nego njihove milicije koje dobijaju po glavi za sada.kurdi pruzaju otpor kolko dugo to ce mo vidjet,sve mi je nejasno.barem saa se nece sukobit sa turkmenskim milicijama

EU dismr
6 godine prije

Nazvati vojnu operaciju “Maslinova grančica” je k’o da hemoroid nazoveš “Ružin pupoljak” …

Zlatko
6 godine prije

Ha ha ha……Rusija “dopustila” Turcima.
Pa da nisu Rusi to “dopustili” turci bi im ponovno šiknuli par Suhojeva, i osramotili ih pred cijelim svijetom.
Pa su sad eto rusi ”dopustili” ha ha ha….
Jednostavno je, a sada vi pričajte i radite razne teorije.
Zna se ko na bojnom polju radi šta poželi, onaj najjači.
A vi vrlo pametni komentatori i geostratezi zaboravljate da je Turska N A T O……
Znači Rusi su PODVILI rep pred zemljom iz NATO saveza, koja im je spucala DVA suhoja.
Daj ne filozofirajte nego pogledajte stvari bistrim očima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI