Sirija ubrzava obnovu energetskog sektora – Predratnih kompanija nema u zemlji

plin
18 komentara

Sirijska vlada zemlju namjerava pretvoriti u most između potrošača u Europi i energetskih dobavljača u Aziji, koristeći povoljan strateški položaj na putu koji povezuje Aziju, gdje se proizvode nafta i plin, s europskim zemljama koje su veliki potrošači. Ovaj je plan jučer potvrdio sirijski ministar nafte i mineralnih resursa Ali Ghanem.

Prema ministrovim riječima, “zemlje Bliskog istoka posjeduju 40% svjetskih rezervi prirodnog plina, dok zapadnoeuropske zemlje uvoze 85% ukupne potrošnje”. Plan Damaska je “motivirati susjedne zemlje i svjetske tvrtke u izgradnji cjevovoda za transport energetskih resursa kroz Siriju”.

Ova vijest sama po sebi nije ništa posebno da nije bilo sastanka u Moskvi 6. prosinca ove godine, gdje se sirijski ministar Ali Ghanem sastao s visokim ruskim dužnosnicima i raspravljao o ovoj temi.

U Moskvi su bili ministar komunikacija i tehnologije Ali Al-Zafir i ministar nafte i mineralnih resursa Ali Ghanem i tijekom posjeta su se ruska i sirijska strana dogovorile da će unaprijediti suradnju u području obnove i modernizacije sirijskog gospodarstva.

Al-Zafir je u razgovoru s novinarima u Moskvi tada istaknuo da je s ruskim ministrom komunikacija i medija Nikolajem Nikiforovom raspravljao o modelima suradnje između dviju zemalja u njihovom području.

Sirijski ministar naftnih i mineralnih resursa Ali Ghanem je izjavio da je sastanak s ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom dogovorio suradnju Moskve i Damaska u energetskom sektoru u Siriji.

gas

Odmah po povratku iz Rusije je ministar Ali Ghanem priopćio kako će početkom 2019. godine sirijska vlada početi istraživanja nafte i plina na moru.

Ugovori za pet “off shore” blokova su potpisani s “prijateljskim zemljama”, izjavio ministar Ali Ghanem, ali Reuters navodi kako se u izvješću ne navodi koje će zemlje ili tvrtke biti uključene u posao.

Ministar je također rekao da Sirija ima rezervi oko 1250 milijardi kubnih metara plina, što je procjena rezervi sirijske vlade. 2013. godine je ruska energetska tvrtka Sojuzneftegaz potpisala prvi “off shore” ugovor o istraživanju sa Sirijom za blok broj 2. No, 2015. je kompanija rekla kako projekt ne može ići naprijed zbog sukoba u zemlji.

Tada je Ali Ghanem rekao kako je Siriji cilj dnevno proizvoditi 19 milijuna kubnih metara plina do kraja 2018. i 24,5 milijuna do kraja 2019.

Proizvodnja nafte u Siriji je daleko skromnija nego u susjednim zemljama, ali je “crno zlato” i dalje važno sredstvo prihoda u vrijeme rata i borbe su se vodile i za kontrolu velikih ležišta, posebno polja Omar u dolini Eufrata.

Vladine ofenzive su rezultirale oslobađanjem većine naftnih bušotina Sirije, iako neki bogati izvori ostati u pod kontrolom kurdskih snaga na sjeveru.

Sredinom prosinca su otkriveni dokumenti koji otkrivaju da je Sirijska državna naftna kompanija potpisala ugovor s Rusijom, prema kojem će ruska strana osigurati oslobađanje, nadzor i proizvodnju nafte i plina sirijskoj strani.

Ugovor od 48 stranica je potpisan između ruske tvrtke Evro Polis i kompanije Syria General Petroleum Corp. Ruska tvrtka, koja oslobodi polja od terorista, navodno bi dobivala 25 posto udjela od buduće dobiti od nafte i plina. Ovu je vijest objavio Associated Press u kontekstu priče o ruskim plaćenicima koji se bore u Siriji.

Izvjestitelj agencije, koji je u studenom prošle godine otišao u ured Evro Polisa u Damasku, rekao je da je bio zatvoren, bez ikakvih oznaka na vratima.

Sirijsko ministarstvo naftnih i mineralnih resursa je odbilo komentirati bilo što u vezi ugovora s Evro Polisom. Na pitanje što imaju reći o ovom ugovoru, rusko Ministarstvo energetike je izjavilo kako ne može otkriti “komercijalne tajne” i odbila dati komentar za AP.

Iako se broj ruskih vojnika u Siriji smanjio, borci skupina kao što je bojna “Turan” i druge, ako se dokaže da ih ima, vjerojatno će ostati, kažu analitičari.

“Netko ipak treba čuvati naftna polja”, rekao je Ruslan Leviev, utemeljitelj skupine “Conflict Intelligence Team”, koja istražuje navodne nepravilnosti u ruskoj kampanji u Siriji.

Nekoliko dana nakon izvješća koje je objavio AP, reporteri agencije FAN su bili u istočnom Homsu, gdje su posjetili velika plinska postrojenja i bušotine koje su, uz rusku potporu, oslobodili sirijska vojska i saveznici. U tom području je i blok s plinskim postrojenjem Hayan, kojim je do uvođenja sankcija Damasku od strane Zagreba upravljala hrvatska kompanija INA.

Prije dva tjedna je sirijski ministar u pratnji dužnosnika i vojske posjetio jedno od plinskih postrojenja 260 kilometara istočno od Homsa, koje će obnoviti sirijski i stručnjaci ranije spomenutih “prijateljskih zemalja”.

Ali Ghanem je bio na jednom od plinskih polja koje je oslobođeno u kolovozu i vraćeno pod kontrolu Damaska .

Proizvodnja nafte i plina je prije sukoba bila okosnica ekonomije Sirije, ali je nakon gubitka pokrajina  Hama, Homs, i Deir Ez-Zor, koje je zauzeo ISIL, sirijska vlada privremeno izgubila ekonomski važna područja. Teroristi su koristili naftnu i plinsku infrastrukturu kako bi financirali samoproglašeni “kalifat”.

VIDEO – 18. prosinca je ministar Ghanem posjetio plinska polja u istočnom Homsu

Međutim, rezultat uspješnih zajedničkih vojnih operacija vladinih snaga i ruskog zrakoplovstva je bio oslobađanje svih naftnih polja i postrojenja u središnjoj Siriji. Povlačeći se, teroristi su pokušali nanijeti što veću štetu na bušotinama, rafinerijama i drugim objektima.

Sada, kada je ISIL u Siriji pretrpio vojni poraz, sirijska vlada počinje aktivnije provoditi plan za obnovu naftne i plinske infrastrukture, a posljedica toga će biti povratak zemlje u civilni život.

U tu svrhu je ministar Ali Ghanem  posjetio postrojenje koje se nalazi 260 kilometara od administrativnog središta pokrajine Homs , a pratila ga je skupina zainteresiranih menadžera i stručnjaka.

Projekt obnove ovog objekta i ostatka naftnih i plinskih objekata ima tri faze. Druga faza je već završena i sada polje proizvodni oko 1,1 do 1,3 milijuna kubnih metara plina dnevno i oko 800 barela nafte. Uskoro treba započeti treća faza, koja će biti završena 2018. godine.

Plinska polja središnje Sirije važna su ne samo za gospodarstvo zemlje, već i za energetsku sigurnost, jer osigurava rad elektrane koja napaja mnoga naselja.

U članku se ne navode izvođači radova, ali među onima koji sudjeluju u obnovi i modernizaciji nema nijedne kompanije koja je u Siriji poslovala prije rata.

sy gas
FOTO – Naftna i plinska ležišta i ključna infrastruktura u Siriji

Prestanimo se lagati – Assad je inu već protjerao iz Sirije

gasgasovodISILKalifatPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
6 godine prije

Prijateljica Sirije i soroševka Besna Pusić,dala je osobni obol agresiji na Siriju i među prvima se u EU gurala da se Siriji uvedu sankcije.

Zagi.Dr
6 godine prije

Bravo Hrvatska, opet je INA a time i naša zemlja izgubila milijune zarade i novac koji su investirali u to

Kažun
6 godine prije

I bolje je tako,koristi bi imao samo MOL i INA spavači koji rade za MOL.

Kažun
6 godine prije

Sve najbolje u 2018. želim urednicima portala Logično kao i komentatorima.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Obnova ide brze nego sto se ocekivalo.Pustanjem zapadnih kompanija nazad pljunulo bi se na grobove onih koji su ginuli u odbrani sirijkog narod od srednjovjekovnog varvarskog okota, nitkova koje smo i sami jednim dijelom pomagali i finansirali tako sto svake 2-4 god.podrzavamo banditsko – lesinarsku kliku koje je pod kotrolom vasingtonskih sadista.

Koča Popović
6 godine prije

Vecina zemalja u kapitalizmu postoji radi eksploatacije. Na racun vecine od 200 kapitalistickih zemalja zivot cvjeta u 20 preostalih gdje se gomila kapital. Zato je rusen socijalizam, zato su prodane INA, Podravka, Jedinstvo, unistena brodogradilista i industrija, zbog toga smo postali topovsko meso i psi rata! Zato smo pomagali ISIL, dajemo podrsku smecu svijeta, svrstali smo se na smetliste covjecanstva. Sretna Nova godina svim pravdoljubivim i hrabrim ljudima svijeta.

bobrock
6 godine prije

Najbolji i meni najdraži portal u cijeloj regiji! Čestitke novinarima Logično i svim vašim čitateljima.
Želim nam svima puno dobrih članaka i u 2018 godini.
Istina se mora znati!

josip
6 godine prije

I mi cmo u siriju najvjerovatnije nikad zahvaljujci svim nasim vladama iamerickim ulizicama ina je sve izgubila a nase su firme nasle plin i naftu kod palmire hayan i djihar poljasramota hrvatske nato ulizice

Borac2
6 godine prije

Tako rade dvije prijateljske zemlje. Pomoc suradnja i ekonomska dobit. Da bi bilo “american way”, plinska polja bi bila pod kontrolom isila i blackwatera, a sirija bila bi demontirana i doslovce “razjebana” kao libija gjde vlada nema nikakvu ingerenciju van svog ureda.

Vučedolac
6 godine prije

zemlje regije slale svoje staro oružje u Siriju, uključujući Hr, Hrv političari primili izaslanstvo predstavnika sirijske oporbe čime im daju nekakav legitimitet, što je naravno stoljetna praksa ˝naših vođa˝, izabrati krivu stranu
naravno da će Inina polja crpiti neko pametniji, mi imamo blagostanje u državi, ne treba nam

josip
6 godine prije

Sve sto su nasi ljudi i firme stvarali godinama politicari su dali za nista da sebi pune djepove jel su amerikanci rekli to tako morate od sankcija siriji i rusiji do svega nemamo svoj stav skoro nikad samo u domovinskom ratu smo imali zalosno nakraju ispada da je isil digo polja u palmiri u zrak sa hrvatskim eksplozivom zalosno

Zorule
6 godine prije

Mozda INA opet udje u Siriju, ovaj put preko Rosenjefta

kanncer
6 godine prije

Pucanj u vlastito stopalo…

-zvonirat
6 godine prije

vračajte inu da vam ne dođu hrvati i mađari

čitatelj portala
6 godine prije

Drago mi je radi Sirije. Nakon što su itekako propatili u ratu, sada gledaju u budućnost.
Svaka čast i pozdrav Siriji iz Hrvatske! 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI