Pakistanska vojska traži da SAD i NATO napuste Afganistan

Major_General_Asif_Ghafoor
18 komentara

Jučer je u garnizonu pakistanske vojske u gradu Rawalpindi glasnogovornik oružanih snaga zemlje, general Asif Ghafoor, držao dugački govor koji se u medijima spominje kao istovremeno obraćanje naciji i konferencija za novinare, obzirom da su riječi pakistanskog generala uživo prenosile svi televizijski kanali u zemlju.

U dijelu govora o vojnoj suradnji sa Sjedinjenim Državama, koja je svedena gotovo na nulu, general Asif Ghafoor je u ime pakistanske vojske rekao kako želi da Sjedinjene Države pouku svoje trupe iz susjednog Afganistana i da okončaju rat koji traje 17 godina.

“Želimo da Sjedinjene Države napuste Afganistan kao prijatelj regije, a ne zemlja koja je iza sebe ostavila  neuspjeh”, izjavio je glasnogovornik pakistanske vojske, general Asif Ghafoor.

The New York Times kaže kako nije ulazio u detalje o ovom pitanju, ali je očito da je to bio odgovor američkom posebnom predstavniku za Afganistan, Zalmayu Khalilzadu, koji je netom prije govora generala Ghafoora zaključio posjet glavnom gradu Pakistana, Islamabadu.

Također je rekao da Islamabad podržava Washingtonov put da kontaktira s čelnicima pokreta talibana, koji traže da američke trupe odu iz Afganistana.

“Koliko god možemo, mi ćemo im to olakšati”, rekao je general Ghafoor, odgovarajući na pitanje o tome što bi Pakistan mogao učiniti kako bi pomogao Sjedinjenim Državama da pregovaraju o političkom dogovoru s talibanima.

“Ono što SAD očekuju od nas je inozemni ured kako bi nekako moglo održati te pregovore s talibanima”, dodao je pakistanski general.

Izjave generala Asifa Ghafoora treba uzeti ozbiljno budući da novoizabrani premijer zemlje Imran Khan uživa potporu pakistanske vojske koja dominira vanjskom politikom. Pakistanski premijer se ranije ovog tjedna sastao s američkim predstavnikom za Afganistan i obećao potporu u mirovnom procesu s talibanima.

Zalmay Khalilzad je američki diplomat koji je rođen u Afganistanu, bio je veleposlanik Georgea W. Busha u Afganistanu, Iraku i Ujedinjenim narodima, a prije tri mjeseca je imenovan kao posebni izaslanik za pregovore o miru u Afganistanu.

Khalilzadov posjet Pakistanu je uslijedio na zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je od pakistanskog premijera Khana zatražio da mu pomogne u pokretanju mirovnih pregovora.

Kontakti između Khalilzada i predstavnika talibana su već počeli, kako bi se izgradio “prihvatljiviji stav” za obje strane prije bilo kakvih razgovora. Dop sada su talibani po pitanju odlaska stranih trupa iz zemlje bili kategorični i tražili su bezuvjetni odlazak Amerikanaca, odnosno svih jedinica NATO pakta i njihovih saveznika koji sudjeluju u navodno mirovnoj misiji u Afganistanu.

No, posjeta Zalmaya Khalilzada premijeru Imranu Khanu uslijedila je nakon razmjene brojnih oštrih poruka na Twitteru između čelnika Sjedinjenih Država i Pakistana prošlog mjeseca.

Washington već dugo prisiljava Islamabad da utječe na talibanske vođe, za koje SAD tvrde da se nalaze u Pakistanu, kako bi ih se dovelo za pregovarački stol. No, pokret talibana je u studenom potvrdio da je spreman pregovarati o miru s predstavnicima vlasti u Kabulu, uz predstavnike Rusije, Kine, Indije, Irana i Pakistana, kojima je u cilju uspostava mira u Afganistanu.

Posjet Zalmaya Khalilzada Islamabadu znači da SAD ne žele da pregovori daju rezultat u takozvanom Moskovskom formatu, budući da je jedan krug pregovora talibana s Vrhovnim mirovnim vijećem Afganistana već održan u Moskvi, već žele svoj paralelni pregovarački format, dok Washington istovremeno optužuje Pakistan da krije talibanske vođe na svom teritoriju, što Islamabad žestoko poriče.

Zalmay Khalilzad
FOTO: Zalmay Khalilzad

Sjedinjene Države, koje su u Afganistanu imale više od 100 000 vojnika tijekom prvog mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame, povukle su većinu od trupa 2014. godine, ali su još uvijek zadržale oko 14 000 vojnika.

Afganistanska vlada je proteklih mjeseci pojačala napore kako bi uvjerila talibane da se okonča 17 godina dug unutarnji sukob i priznaje neuspjeh Washingtona na bojnom polju.

Na zahtjev Sjedinjenih Država je 2013. godine uspostavljen Politički ured talibana u Dohi, kako bi se olakšali mirovni pregovori. Posljednjih mjeseci predstavnici talibana i američki predstavnik Zalmay Khalilzad su razgovarali o uvjetima talibana za završetak rata u Afganistanu.

Kao što smo naveli, posjet Khalilzada Islamabadu se dogodio nakon što su Imran Khan i Trump razmijenili oštre poruke jedan protiv drugoga na Twitteru, a Trump je optužio Islamabad da nije učinio ništa za Washington.

Imran Khan je u nizu objava na Twitteru nabrojao sva postignuća Pakistana u “takozvanom ratu protiv terora Washingtona”, kako je pakistanski premijer nazvao američku intervenciju uz Afganistanu i diljem šireg Bliskog istoka.

Također je optužio Trumpa da je Pakistan pretvorio u “paravan i žrtvenog jarca za pokrivanje neuspjeha Washingtona u Afganistanu”.

Više američkih uprava je kritiziralo Pakistan za veze s talibanima i za skrivanje bivšeg vođe Al-Qaede Osame bin Ladena. Međutim, situacija u Afganistanu i opća nesigurnost u zemlji je posljedica invazije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, koji su u zemlju u kojoj, kako kažu, “nikada nitko nije dobio rat”, provalili 2001. u sklopu rata kojeg je Washington objavio “globalnom terorizmu”. Mnogi dijelovi zemlje su i dalje pod kontrolom islamističkog pokreta talibanima, za trećinu provincija se vode borbe, a ostatak i veće urbane centre kontrolira vlada. Američke snage su tamo došle još u vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, a ostale su u dva mandata Baracka Obame i sada pod Trumpom, dok militanti raznih frakcija pokreću napade i na Pakistan i Afganistan.

Imran Khan
FOTO: Imran Khan

Novi pakistanski premijer Imran Khan, za kojeg su mnogi mislili da će biti američka marioneta u Islamabadu, pakistanski je nacionalist i vodi takvu politiku, sličnu onoj kakvu u Indiji vodi premijer Narendra Modi.

Nakon što je prošlog mjeseca američki predsjednik na Twitteru optužio Pakistan za podršku talibanima i da Islamabad ne radi ništa za Washington, unatoč milijardama dolara američke pomoći, premijer Imran Khan je uzvratio na uvrede.

Imran Khan je u nizu Tweetova branio rekorde svoje zemlje u takozvanom Washingtonovu ratu protiv terora. Pakistanski premijer, koji je poznat po svojoj vatrenoj antiameričkoj retorici, rekao je “kako te rekorde treba staviti ravno na objavu Trumpa protiv Pakistana”.
Kazao je kako je Pakistan morao nositi većinu tereta takozvanog rata protiv terora Washingtona.

“Nijedan Pakistanac nije bio uključen u 9/11, ali je Pakistan odlučio sudjelovati u američkom ratu protiv terorizma”, kazao je Imran Khan.
“Pakistan je pretrpio 75 000 žrtava u ovom ratu, a 123 milijarde dolara je izgubljeno u gospodarstvu zemlje. Američka pomoć je ukupno iznosila 20 milijardi dolara”, dodao je Imran Khan.

Pakistanski premijer je također primijetio da je Pakistan nastavio davati na korištenje svoje ceste i zračni prostor za opskrbu tisuća vojnika koje se predvođeni Sjedinjenim Državama trenutno nalaze u Afganistanu.

“Može li gospodin Trump imenovati još jednog saveznika koji je podnio takve žrtve?” upitao je Imran Khan.

Khan je optužio Trumpa da je Pakistan pretvorio u žrtvenog jarca kako bi prikrio neuspjehe Washingtona u Afganistanu.

“Umjesto da Pakistan pretvaraju u žrtvenog jarca svojih neuspjeha, SAD bi trebale napraviti ozbiljnu procjenu zašto su, usprkos 140 000 vojnika NATO pakta i 250 000 afganistanskih vojnika, i navodno 1000 milijardi dolara potrošenih na rat u Afganistanu, talibani danas jači nego prije”, rekao je Khan.

Trump je samo dan prije rekao kako su pakistanske vlasti znale gdje se nalazio bivšeg vođa Al-Qaede Osama bin Laden, prije nego su ga ubili američki vojnici u Pakistanu 2011. Godine. Američki predsjednik je rekao  “kako je Osama bin Laden živio u lijepoj palači u Pakistanu pored vojne akademije i svi u Pakistanu su znali da je ondje”.

“I dajemo Pakistanu 1,3 milijarde dolara godišnje, a Osama bin Laden je živio u Pakistanu. Ja sam tu praksu okončao, zato što oni ne čine ništa za nas”, dodao je Trump i dodatno pogoršao ionako krhke odnose između Islamabada i Washingtona.

U kolovozu prošle godine je američki predsjednik u glavnom govoru o američkoj politici o Afganistanu optužio Islamabad da nudi sigurno utočište “agentima kaosa”.

“Ne možemo više šutjeti o sigurnim mjestima koje Pakistan pruža terorističkim organizacijama, talibanima i drugim skupinama koje predstavljaju prijetnju regiji i šire”, rekao je Trump.

Pakistan, koji se 2001. pridružio američkom ratu protiv terora, kaže kako je platio visoku cijenu za ta savez, a pakistanska vojska sada traži da američke snage i njihovi saveznici napuste Afganistan, nakon što je ranije smanjila obavještajnu suradnju i američkoj vojsci zabranila provođenje udara na pakistanskom teritoriju, dok je bilo najava i zatvaranja zračnog prostora Pakistana za američke vojne zrakoplove.

Trump protiv Pakistana – Islamabad: Ne treba nam pomoć poražene Amerike u Afganistanu

Nova vlada Pakistana se u vojnoj suradnji okreće Rusiji

Led je probijen – Za istim stolom u Moskvi bili predstavnici Afganistana, Talibana i SAD-a

Potkopana mirovna inicijativa za Afganistan – Trumpa uvjerili da SAD moraju ostati tamo

general Asif GhafoorZalmay Khalilzad
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Pakistan je sada potpuno pod uticajem Kine, tako, da je sve to logično…. Sa gubljenjem eurazijskog hartlanda, USA gubi i stratešku dubinu u tom dijelu svijeta…. Normalno je, da Pakistan pređe na pobijedničku stranu…. Tako to ide…

Zare
5 godine prije

Da da pa da ova Pakistansko vehabijsko islamisticka drzava preuzme Afganistan i od njega napravi islamski kalifat. Neka hvala bolje Amerikanci, Kinezi, Rusi itd.nego ovi iz Pakistanistana

Ivi tz
5 godine prije

Što prije odu ovi ameri,prije će PAKISTAN početi da normalno živi.to je i budali jasno

milivoje
5 godine prije

ne odlazi se amerikancima iz afganistana, ne zato sto ocigledno vojno nisu uspeli posle 17 godina ratovanja( veci deo afganistana je pod kontrolom talibana!!) nego sto boraveci u afganistanu usa drzi monopol u svetskoj trgovini heroinom. to se ne ispusta tako lako. to je ogroman novac i ogromna zarada. milijarde i milijarde $ su u pitanju.poznato je da ko drzi monopol nad drogom taj je vladar sveta. engleska je imala opijumski rat sa kinom i posle je jos vise ucvrstila vladanje svetom… ako bi amerikanci napustili bojiste, kome bi ostavili proizvodnju heroina? to sto bi bili vojni gubitnici nije tako strasno, tu su iskusni jer iz vijetnama su otisli potuceni i ponizeni! veliki novac je u pitanju i dominacija. a toga se tesko odreci…

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Amerikenjci nisu nikom prijatelji pa ni sami sebi.

Tom
5 godine prije

Talibani ce isterati amere a nemaju ni tenkove ni avione hahahah
Hrabari odlucan narod nemoze niko pobjediti

dvokrilac
5 godine prije

i vrapci na grani su upoznati da u avganistanu najbolje uspijeva mak – (opijum)… jedini razlog američkog prisustva u toj zemlji

Fatih
5 godine prije

PAMETNO,PAMETNO…….SAMO TAKO.
ISTJERAJTE ULJEZE IZ SVOJE DOMOVINE.OKRENITE SE KINI I MOSKVI.SA INDIJOM NAPRAVITE KOMPROMISE I PO STRANI OSTAVITE NESPORAZUME.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.