Peking uputio oštar prosvjed SAD-u i Kanadi: “Ottawa bi mogla skupo platiti svoj podli čin”

Meng Huawei
60 komentara

Ministarstvo vanjskih poslova Kine je pozvalo veleposlanike Sjedinjenih Država i Kanade u Pekingu kako bi im uručilo službeni prosvjed zbog uhićenja direktorice globalnih financija kompanije Huawei, Meng Wanzhou, i zatražilo je njezino hitno puštanje na slobodu, piše NBC.

Kako navodi američka medijska kuća,  Peking je zaprijetio Ottawi “ozbiljnim posljedicama” i uhićenje nazvao “nerazumnim, beskrupuloznim i podlim činom”.

U nedjelju je glavno glasilo Komunističke partije Kine, list Renmin Ribao, naveo “kako Kina neće uzrokovati probleme, ali i kako se ne boji problema i da u ovom slučaju nitko ne bi trebao podcijeniti kinesku odlučnost”.

“Samo ako kanadska strana ispravi svoju pogrešku i odmah prekine kršenje zakonskih i legitimnih prava kineske državljanke i da prikladno se ispriča kineskom narodu, može izbjeći plaćanje teške cijene za ovaj čin”, navodi Renmin Ribao.

Kanadski premijer Justin Trudeau je prošli tjedan na tiskovnoj konferenciji zanijekao iza uhićenja Meng Wanzhou stoje politički motivi.

“Poštujemo neovisnost našeg pravosuđa i načina kako vode procese”, kratko  je priopćio kanadski premijer, koji nije komentirao izjave kineskih analitičara koji su naveli da je Kanada ovim pokazala da je pod jurisdikcijom Washingtona i da nije ništa više od obične američke pokrajine.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng pozvao je američkog veleposlanika Terrya Branstada kako bi mu  izrazio “snažan prosvjed” u vezi uhićenja ravnateljice financija Huaweija Meng Wanzhou.

Kineska državljanka je uhićena u kanadskom gradu Vancouveru na zahtjev Washingtona. Prema tužiteljstvu, Meng Wanzhou je bila uključena u prodaju američke računalne opreme Iranu, zaobilazeći sankcije Washingtona. Ako je Kanada izruči Sjedinjenim Državama, suočava se kaznom zatvora do 30 godina, piše NBC.

Na sastanku s kanadskim i američkim veleposlanicima u Pekingu, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova je zahtijevao da se uhidbeni nalog odmah povuče i upozorio je američkog veleposlanika da svaka daljnja akcija Pekinga ovisi o ponašanju Washingtona.

Ranije je isti razgovor održao s veleposlanikom Kanade u Kini, Johnom McCallumom. Le Yucheng je zatražio da Meng Wanzhou odmah bude puštena iz zatvora, navodeći da inače Kanada može očekivati “ozbiljne posljedice”. Samo uhićenje je nazvao “neutemeljenim, beskrupuloznim i podlim”.

Otac Meng Wanzhou, utemeljitelj Huaweija, Ren Zhengfei, bivši je časnik kineske inženjerije i član političke elite zemlje, ističe američki NBC. Nedavno je Huawei nadmašio Apple i postao drugi najveći proizvođač mobilnih telefona, odmah nakon tvrtke Samsung Electronics. Pod Trumpom i Obamom su Sjedinjene Države pritiskale europske zemlje da ograniče korištenje Huawei tehnologije. U toj su borbi Huawei i ostale kineske tvrtke osumnjičene da špijuniraju američkih vlasti.

Kao što je napomenuo NBC, uhićenje Meng Wanzhou se dogodilo upravo u trenutku kada su, zbog verbalnog sporazuma između Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, tenzije u trgovinskim odnosima između Washingtona i Pekinga počele smanjivati. Vijest o uhićenju Meng Wanzhou su dovele do pada tržišta i zabrinutosti zbog mogućeg nastavka trgovinskog rata.

HuaweiLe YuchengMeng WanzhouSankcijeTerry Branstad
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Koje to ozbiljne posljedice mogu zadesiti Kanadu, ako ne poslušaju zahtjev Pekinga? Jesu li teže od onih koje bi ih zadesile da ne poslušaju nalog Washingtona? Vjerojatno i u Kanadi razmišljaju o tim stvarima pa važu – da li da puste komunističku princezu ili da je izruče Washingtonu pa nek se onda Kinezi s njima natežu.
Otkupnina za princezu je vjerojatno u smanjenoj isporuci Huaweia, kako Kanadi, tako i SAD-u. Nisu tu Amerikanci posebno beskrupulozni. Mislim – nisu princezu ni rasformirali poput Saudijaca i Kashogija, nisu ni skratili za glavu poput Kineza i onog nesretnika iz Interpola.
Možda posljedice budu još veće carine na američku robu pa onda i još veće carine na kinesku robu, a onda u novi krug povećanja.

milan
5 godine prije

Bogami bara prokljucala od strvinara. Predatora hijena tipa je uvijek bilo samo su postali pod dirigentskom palicom USA crvendaca, posebno aktivni. Danas nije aktuelan trgovinski rat, to je sukob civilizacija a o tom se mogu pisati elaborati pro i kontra 🙂

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Kanadi nimalo nije lako…valjda su glavesine izracunali da je puno opasnija pretnja i steta ….ako imperiji zla ne udovolje …Za one koji neznaju osim hrane sve ostalo sto se kupuje a s ogromnim % mozda i 90% robe je Made in China.
Zadnjih godina za mene licno bilo je sokantno kad sam vvideo neke poljoprivredne proizvode u prodavnicama iz Kine …i taj asortiman kineskih polj.proizvoda se siri…neverovatno.

Karoslav
5 godine prije

Amerika je zakon. Svaka im cast, napravili su od sebe silu i glavni su.

igi
5 godine prije

…meni sve ovo podsjeća na tkz. opijumske ratove…princip je isti a sve ostalo su nijanse…problem je za zapad onda i sada preveliki uvoz robe iz kine u odnosu na izvoz u kinu…nisam uvjeren da bi kina dozvolila da je i ovaj put poraze imajući na umu snagu kine i savezništvo s rusijom koje onda nije bilo aktualno….naprotiv rusija je ratovala protiv kine….

Gordan
5 godine prije

Interesantno. Izgleda da je izvjestaj Bloomberga da su pronadjeni kineski “spijunski cipovi” na maticnim plocama proizvedenim za strateske americke klijente bio fejk njuz?

https://techcrunch.com/2018/12/11/supermicro-says-investigation-firm-found-no-spy-chips/

Bloomberg jos uvijek nije objavio korekciju.

Cini se da ta organizacija sve vise i vise pati od manjka integriteta i od sukoba interesa.

Praž
5 godine prije

Ma pustit će je

samo tako
5 godine prije

Bezkrupulosnost USA prema Kanadi je dosegnula novu razinu. A što može Kanada osim reči DA gospodaru
A Kina?
Uskoro če se vidjeti

octopus
5 godine prije

Dok se Kina drži “oštrog prosvjeda”, dotle ameri rade što hoće. Već sam spomenuo, ali da ponovim: Neka Kina izbaci na tržište 100 mlrd usa obveznica (a ima ih 1200) i malo šokira burze, pa da vidimo kako će ameri reagirati.

Laki Topalović
5 godine prije

Ajmo pokušati razmišljati kineskom glavom. Ova žena, kad je bila mala je prošla kod oca strogi surovi režim uspona. Tehnološki fakultet u kineskoj zabiti, dobar, ali ipak. Onda je došla u Huawei i prvo radno mjesto joj je bilo na recepciji. 25 godina se penjala do direktorice. Otac nije riječ rekao, osim da Huawei ide dalje i pokorit će svijet ( u smislu da će nadmašiti konkurenciju) u nečemu 5G. Ništa Huawei neće popustiti niti predati tržišta, sve da je spale na električnoj stolici. Tako barem stoji u svim kineskim priopćenjima. Bolje je da se onaj pe*erko Trudeau i njegov žutokosi ljubavnik Trump, koji ga gu*i čisto iz objesti, pripreme na osvetu. Ne kontam zašto ne otvorite People’s Daily i pokušate ući u glavu Kineza. Za narod je ona već mučenica, a ako bude izručena će biti svetica i tražit će odgovor, čak i ako sami budu morali raditi 18… Čitaj više »

Sardelino
5 godine prije

Meng je “optužena” jer je bila uključena u prodaju američke robe iranu.Biti uključen u prodaju ne znači da ju je prodala.
Ako ju je prodala prije toga ju je morala kupiti.
Ta roba koju je kupila više nije američko vlasništvo već njena privatna imovina.
Ta roba je privatna imovina onog prvog koji ju je kupio od proizvođača.Ako je proizvođač pravna osoba onda je ta proizvedena roba njegovo privatno vlasništvo.
Privatna imovina je neprikosnovena
Ako je tu robu prozvela državna američka firma…….onda.
Čime se ti ameri bave.
Zapleli su se kao pile u kanavu.

Ivi tz
5 godine prije

Ja sam rekao da KINA neće podviti rep ovim zlotvorima,kada urade nešto npr kao ovaj slučaj kojim baš žele da je ponize. evo vidjećete kako će se odigrati OVA situacija.GARANTUJEM da će Kineski odgovor biti vrlo vrlo oštar.

dopizdilomi
5 godine prije

Gotovi su. Na koljenima. Novaca nema. Ukoliko negdje ne naprave rat mogu proglasiti bankrot.

bbbb
5 godine prije

Zadnje boldano u napisu je razlog uhićenju……………..kitajci štancajte nukleuse što više možete, bliži se svjetlo njihovo………

Alen
5 godine prije

Napisao sam vec da ce kad se zavrsi krug inflacije-kredita-stampe-opticaja ( u narodu poznato kao trgovinski rat ) amerika htjeti sto prije da uspostavi normalne odnose s kinom ali da ce kina da im ide s kontrom..

Ovo je upravo ta situacija.. Kinezi su dobili ponudu ali su amerikanci skontali da od tog nema nista i krenuli da podizu ulog… Ovo hapsenje ce biti kao neko upozorenje ili zalog da kine ne smije udarati kontru ( kontra je nastavak smanjenja uvoza iz usa i potpuno odustajanje od uvoza roba koje mogu kupiti na drugoj strani ) i da se vrati u normalne okvire kad usa to zazeli… Kina ce to odbiti i tek sad ce da nastane pravi trgovinski rat u kojem ce da prsti na sve strane od zabrana ,sankcija,niskih udaraca itd…

Grgo
5 godine prije

Podrška Kini u oštrom kažnjavanju SAD-ovog protektorata

Jole
5 godine prije

Problem odnosa SAD i KIne koji su toliko isprepleteni da je to teško opisati u kratkim crtama, je da SAD ne može napraviti ništa drastično protiv Kine,a da isto ne napravi protiv sebe i obrnuto.Drastični potezi mogu napraviti jedino obostrano veliku štetu.No kako su Ameri počeli vući drastične poteze,to može značiti ponajprije da su u stanju očaja pa pokušavaju reketariti sve i svakoga.No niti to neće trajati dovijeka.Njihova se dominacija ruši i unatoč svemu što rade,proces je nezaustavljiv,a i svijet je željan geostrateškog balansa jer je umoran od američkog unilaterlizma.

Outsider
5 godine prije

Amerika je samo jedan veliki duznik svima . Pravili su budalama cijelu civilizaciju , vrijeme za naplatu ,karma ….

dinaricus vulgaris
5 godine prije

upravo idem kupit novog hauwija…..

njonjo
5 godine prije

Ma,sve je to “pičkin dim” Iza brda se valjaju “teški oblaci”. Tko ne kuži, blago njemu.

FRANO
5 godine prije

AMERIKA JUČER I DANAS!! SVA JE U NEIZVJESNOSTI, JER VIŠE NIJE ONA AMERIKA KOJA ODLUČUJE KAKO ĆE ŽIVJETI NARODI NAŠE GEJE ,ONI U AFICI ,AZIJI ,BISKOM I DALEKOM ISTOKU.PA IM JE DANAŠNJE STANJE DRUŠTVENIH ODNOSA SVIJETA ,KOJE SE ZASNIVA NA VLADAJUĆEM STUPNJU NAUKE I TEHNOLOGIJE, A NAŠOJ MAJCI ,KRŠĆANSKOJ -TERORISTIČKO-PLJAČKAŠKOJ AMERICI I ZLOČINAČKOJ RIMSKOJ CRVI ,POVIJESNOJ POKROVITELJICI TAKVIH KLASNO-KASTINSKIH ODNOSA ,NIJE SVEJEDNO DA SE TA PROKLETA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA, JUČER POD ,ISKLJUČIVOM PASKOM MAJKE AMERIKE,ŠIRI I BUJA NA SVIM KONTINETIMA , A POSEBNO ONIM ISTOČNE HEMISFERE,KOJI, ČAK, PREUIZIMAJU INCIJATIVU U NAUCI I TEHNOLOGIJI ,PA JU ŠIRE I U SVEMISRSKE PROSTORE IZ KOJIH JE MOGUĆE DA MAJKU AMERIKU ,A TO I ČINE ,OBUZDAVAJU U NJENOJ TERORISTIČKO-PLJAČKAŠKOJ,DO JUČER,VOJNOJ NADMOĆI. PA MAJKA AMERIKA I JOŠ NJENI POSLUŠNI SATELITI ,KANADA ,SE PREMA TIM ISTOČNIM ,NAUČNIM VELIKANIMA,PONAŠAJU DIPLOMATSKO-DRŽAVNIČKIM METODAMA IZ VREMEN HLADNOG RATA ,PROVOKACIJAMA NAJNIŽE VRSTE DIPLOMATSKE PRAKSE ,HAPSEĆI PREDSTAVNIKE TIH VELIKIH NAUČNIH VELIKANA,KAKO BI… Čitaj više »

FRANO
5 godine prije

ZAMJERAM ,POŠTOVANOJ I CIJENJENOJ REDAKCIJI,POSEBNO GLAVNOM UREDNIKU ,DA ĆE MOJ KOMENTAR ,KOJI ,PO MOM LIČNOM INTEWRESU I SPOZNAJNOM NAGNUĆU ZASLUŽITI NISKU PREDIKACIJU JAVNOM INTERESU ČITATELJA, DA TO NIJE ZASLUŽIO U ODNOSU NA OVU GALERIJU BEZNAČAJNIH LAJANJA.POZDRAVLJAM VAS POŠTOVANI UREDNIČE ,SA SMRT-FAŠIZMU, OD MENE, FRANE MARXISTE.

Congress news
6 mjeseci prije

I truly appreciate your technique of writing a blog. I added it to my bookmark site list and will

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI