Politički kaos u nasilje u Ukrajini – Nacionaliste i neonaciste nitko ne može zadržati

AZOV - Ukrajina
44 komentara

U Ukrajini vlada atmosfera zastrašivanja, navodi se u izvješću Ureda Visokog povjerenika za ljudska prava UN-a (OHCHR). Ljudi nemaju mogućnost da otvoreno izraze svoje neslaganje s politikom vlasti, ističu stručnjaci svjetske organizacije. Posebno su istaknuli opasan trend rasta napada ukrajinskih radikalnih nacionalističkih i neonacističkih skupina, od kojih je jedna formirala parlamentarnu stranku Nacionalni korpus i aktivno sudjeluje u radu parlamenta, uz česte agresivne fizičke i verbalne istupe.

Radikalni nacionalisti i neonacisti napadaju novinare i građanske aktiviste, a zločini obično ostaju nekažnjeni.  Situacija u zemlji je otežana stvaranjem “nove crkve”, što je uvelike pogoršalo proturječja između pravoslavnih zajednica, a sadašnji politički sustav samo pridonosi podjelama.

Izvješće je pripremljeno uoči predsjedničkih izbora u Ukrajini koji će se održati 31. ožujka. Sadašnji šef države, Petro Porošenko, ostaje na trećem mjestu na ljestvici uz potporu oko 12% birača. Već nekoliko mjeseci komičar Vladimir Zelenski vodi s preko 20% glasova podrške, a druga je Julija Timošenko s 12,5%.

Drugim riječima, izvješće kojeg je objavio OHCHR potvrđuje da uoči izbora Ukrajina proživljava duboku političku krizu. U zemlju jačaju radikalne skupine, nezadovoljne politikom Kijeva. Nije isključeno da s omjerom snaga u kojem nijedan predsjednički kandidat nema znatnu većinu na vlast dođe kandidat radikalniji od Porošenka, koji je prijetio svime i svakome, ali je znao gdje su mu granice. Julija Timošenko je u nemilosti američkih medija, što je jasan znak da nema podršku Zapada. Međutim, razvoj događaja u kojem bi vlast preuzeli nacionalisti i neonacisti će negativno utjecati na budućnost zemlje.

Ukrajinski nacionalisti su se pokušali probiti do predsjednika Petra Porošenka tijekom njegovog govora u gradu Čerkasi. Došlo je do krvavih sukoba s policijom, gdje je Porošenko doslovno pobjegao.

Predstavnici ukrajinskog Nacionalnog korpusa kritiziraju sadašnju vladu zbog korupcije i neodlučnosti u borbi protiv narodnih milicija u Donbasu. Radikali inzistiraju na strožim mjerama. U isto vrijeme, često se čuju pozivi na “eliminaciju” ruskog stanovništva, etničkih Rusa i Ukrajinaca ruskog govornog područja.

Porošenko zapravo štiti interese svog oligarhijskog okruženja i svih ovih godina sumnjivim kompromisima pokušava zadržati vlast. Međutim, na sljedećim predsjedničkim izborima, koji će se uskoro održati, neće imati priliku za potvrdu mandata.

Ukrajina pada u politički kaos. Pitanje je samo koje će snage u budućnosti voditi zemlju koju su uništili kleptokrati. Prije toga su vladali oligarsi, koji su se obogatili na račun naroda. Ali bi  trenutni radikalni zaokret mogao biti čak i teži od prethodnog.

U ovom trenutku, čini se da usred pooštravanja sukoba između različitih frakcija, dnevnih informacija i političke propagande, te sukoba u Donbasu, mogu prevladati radikalne snage. Takav razvoj će negativno utjecati na budućnost ionako devastirane zemlje i može biti poticaj drugim regijama da krenu putem “samoodređenja”. U tom smislu ne govorimo samo o proruskim regijama  Harkovu ili Odesi, već i Zakarpatju gdje su jaki separatistički osjećaju među lokalnim manjinskim zajednicama, prije svega među Mađarima i Rusinima.

OHCHRVladimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

ŠTO JE VIŠE NASILJA PROPAST JE BLIŽA
SAMI PALI SAMI SE UDARILI

Riddick
5 godine prije

Ultra desnicari ili levicari nigde nisu pomogli narodu, sto se tice Porosenka njegov kraj ce biti neslavan kao sto rece Janukovic.

Ivan S.
5 godine prije

Tko im je kriv kada su odbili ponudu gospodina Putina o ulaganju 200 000 000 000$ u ekonomiju Ukrajine i kupovinu plina i nafte po povlaštenim cijenama i proširenje kapaciteta plinovoda! Ovako Njemačka dobila direktan plinovod iz Rusije a Ukrajinci NIŠTA!!! A EU i NATO će viditi kada na vrbi grožđe rodi. Neka nastave i dalje tražiti od USA,Franceske,VB i Njemačke ustupke i neka im plaču da su potpisnici sporazuma da im garantiraju cjelovitost Ukrajine što su se riješili nuklearnog naoružanja!

kremit
5 godine prije

Profesor u Ukrajini ima ca 150-200 eura placu. Prije klaun revolucije duplo i vise. Pametnome dosta. Uz to se rodio paradox u Ukrajini da se hrani nazi cudoviste. Sada ga krotite. Ustvari cijela EU je jos malo velika Libija samo deve fale….
Tko moze platiti ljepote kamenog doba ….

eu kolonija
5 godine prije

ništa neočekivano. sve se odvija po ustaljenom redu. u konačnici treba očekivati dodatno siromašenje, prevrate, građanske ratove I otcjepljenja dodatnih područja.

Amater
5 godine prije

Stvar se može vrlo brzo i jednostavno rješiti …..treba presjeći kanale finaciranja od strane zapadnih službi i sve će se te velike revolucije ispuhati i nestati … a narod s tim ionako nema nikakve veze osim onih malobrojnih direktno plačenih za svoju rabotu … 🙂 🙂 🙂

Tvingo
5 godine prije

Mene su Ukrainci kao nacija toliko razočarali da si nešto bolje od ovoga nisu ni zaslužili,ajmo sad heroji na front ako ste toliki heroji ebo vam hitler i bandera najku !!!!

Leonarda
5 godine prije

Kao Milisevič koji se je protivijo Rambuje sporazumu o Kosovu, nikada vise, ne dodes do boljih resenja i ta budala, ne prepoznaje onih 5 minuta, koje čeka političar, da spasi državu, koja je na kraju izgubila sve. Isto Ukraina, koja je napravila puno političkih gresaka. Njoj je treba pomoči ozbilno. Zapad je u zavedanju pustio državu u siromaštvu, mržnji, i nacionalističkoj septičkoj jami. Merkl je jaka političarka ali svejedno ne doviljno jaka, da se može upreti Americi. Tramp je čista slika Amerike, otvorena knjiga. Ako te fascinira onda sigurno imas virus sociopatijeu sebi.Srce ti je kamen, koji gradi zidove, stavi žice oko srca. Mi svi smo izgradili ovakav avet. Sve sto si covjek zamisli to uradi. Ukraina u krizi, da je ni jedna vlast ne vodi ka miru, to je scenarij zapada. Izivanje Rusije, da klekne. Bedastoča od cilja,bolestan um. U dobro svih nas moramo poceti razgovarati sa Putinom u… Čitaj više »

antiimperijalista
5 godine prije

Radikalni nacionalisti i neonacisti napadaju novinare i građanske aktiviste, a zločini obično ostaju nekažnjeni.

Za razliku od hrvatske, ukrajina je zemlja definitivno sa budućnošću!?

Alanis
5 godine prije
zlatan
5 godine prije

Mene jako žalosti kada čujem šta se događa u Ukrajini. U toj velikoj i važnoj slavenskoj i evropskoj zemlji. Zemlji koja je u postsovjetsko doba imala šansu postati važan i snažan most između EU i Rusije, važan most na cijeloj Euroazijskoj kontinentalnoj masi.. Dovoljno je pogledati zemljopisnu kartu.
Ako znamo da se u sovjetsko doba Ukrajina razvila u važnu industrijsku, poljoprivrednu i znanstvenu silu, drugu po važnosti i snazi sovjetsku republiku, koja je uz Rusiju, bila jedna od dvije najvažnije noge na kojima je počivao SSSR, e pa mora nas sve to žalostiti.
Ostaje za nadati se da će neka dalja budućnost donijeti neka bolja riješenja

alex
5 godine prije

Ukrajina je umjetna tvorevina.Nikada nije bila država I sada je razvidno da nije sposobna opstati bez ruske šape I love.Dođu li neonacisti na vlast,bit će svega,a ni građanski rat nije bez izgleda.Ipak za sav taj kaos najviše imaju zahvalit Amerima…tko s Sotonom tikve sadi…

Moreno
5 godine prije

Kaos u Ukrajini je samo ventil tlačnoga lonca globalnoga kaosa.
Sve se događa slučajno, a ostalo su teorije zavjere ☺

samo tako
5 godine prije

Sa slatkim kolačima izašao je i duh iz boce. Kažu da smijeh jača , zato komičara za predsjednika, barem je manje zima smijuči se

cogo
5 godine prije

pa to je kad su jim ameri donjeli demokraciju ,,sada imaju što su željeli ,,meni jih baš nije žao ,,imaju sto su tražili ,,

fenix
5 godine prije

Vrlo moguce da nacionalisti dodju na vlast ako i dodju oni ce i dotuci Ukrajinu. Inace zanimljivo da je Poroseno porijeklom Zidov pravo prezime Waltzman, Vldimir Zelenski prema Wikipediji takodjer Zidov i to otac i majka su mu Zidovi sto se tice Juljke ona svoje porijeklo krije kao zmija noge ali se spominje takodjer Zidovsko porijeklo. A bila bi fora da nacistickoj ukrajini na vlast dodje Zelenski kao zidov haha. Inace jako je tuzno da od 35 miliuna Ukrajinaca nema niti jednok znacajnog Ukrajinskog kandidata.

Ime amatera
5 godine prije

Drzavni udar, kolaci Victorie Nuland, demontiranje normalne drzave u tri brza cina. Krim odleprsao kao i normalan standard ukrajinaca. Sada horde hodaju po ulicama i urlaju zi hajl…..
Freak projekt tipa Frankestajn ….
Mnogi bi ukrajinci pobjegli u Rusiju ali nije bas lako.

prije
5 godine prije

Anglosaksonski plan o uništavanju slavena lijepo napreduje. Umjesto da slaveni vladaju svijetom dozvoliće svojom glupošču i gramzivoču da ih se uništi.

nije bitno tko
5 godine prije

Tako je to, kad se uličnim huliganima omoguči politička i vojna moč. To je recept za građanski rat.

nije bitno tko
5 godine prije

Baš je zanimljivo, kako ukrajinska oligarhijska jevrejska mafija koristi poulične neonaciste in huligane za ostvarenje svojih ciljeva.
Na isti način so američki sionisti izkoristili Hitlera, da su zapalili celu Evropu in evropske Jevreje ubedili, da se izsele u današnji Izrael.

nije bitno tko
5 godine prije

Slaveni smo naivni kao što su naivni i Arapi. Sionisti znaju, da naivno vjerujemo obečanjima i da se nas može kupiti za sitne pare. To oni vešto koriste za svoje pohlepne ciljeve. Slaveni smo skloni podjelama i prije vidimo neprijatelja u svom bratu, nego u susjedu.

nije bitno tko
5 godine prije

Ukrajina neče dugo obstati u sadašnjim granicama. Zapadno ukrajinski unijati i nacisti če svojim zločinima, terorom i ucjenama stanovništva, pohitriti njen razpad.

Topol
5 godine prije

A tko ce to od radikalnih neonacista doci na vlast, kad imaju skupa jedva 1% podrske, ako i toliko??
Nastavit ce se oligarhijska vladavina i daljnje pljackanje ukrajinskog naroda, nista vise.

kremit und satir
5 godine prije

I Libijci su dobili demokraciju i sada trce kao babijani sa kalasnjikovima i pucaju svi po svima. Predivno. A i gorivo im poskupjelo a u vrtu raste. Kako to?

Splitexpress
5 godine prije

Uvijek postoji dobitna kombinacija,pozvati Crvenu armiju?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI