fbpx

Protiv “neliberalnih trendova” treba koristiti sve što je ostalo od Hollywooda i industriju zabave

Iz filma Zero Dark Thirty

Jučer smo opisali otkriće hakera skupine Anonymous, koji su objavili petu tranšu dokumenata koji otkrivaju kako formalno neovisna Inicijativa za integritet, koja radi pod kontrolom i uputama britanske vlade i vojske, zapošljava poslovne lidere za obavještajne poslove i cilj joj je, između ostalog, pojasniti muslimanima u Velikoj Britaniji “zašto je NATO važan” i što činiti u nuklearnom sukobu kojeg bi mogla pokrenuti Rusija.

Važan dio u ovom dijelu objavljenih dokumenata zauzima i tradicionalni alat zapadnog kulturnog imperijalizma, kojeg je nužno ojačati, posebice u ratu protiv sve veće utjecaja Kine i Rusije.

Tajna mreža pod utjecajem britanske vlade i vojske navodno je planirala iskoristiti svoje veze kako bi osigurala da Hollywood i filmovi na stranom jeziku objavljuju prozapadne poruke i nastoje utjecati na nagrade kao što su Oscar i Baftas, pokazali su dokumenti.

“U borbi protiv povećane autoritarnosti i neliberalnih tendencija diljem svijeta moramo preusmjeriti i ponovno oživjeti  zapadnu zabavu, ali sve treba učiniti bez da to bude “propaganda”, navodi se nedatiranom dokumentu objavljenom na internetu prošlog tjedna u četvrtoj tranši dokumenata Inicijative za integritet koju financira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije.

Naslov PDF dokumenta nosi ime Victora Madeira, vodećeg istraživača Instituta za državnu znanost, matičnog tijela Inicijative za integritet, koje se u velikoj mjeri pojavljuje u datotekama koje anonimno cure na internetu od početka studenog.

Svijet više ne vjeruje u predsjednika Billa Pullmana

Bill Pullman

FOTO: Bill Pullman

Počinje sa zabrinutošću zbog sve veće kineske medijske imovine u Sjedinjenim Državama. AMC Theatres, drugi po veličini američki kino lanac, filmski studio Legendary, Dick Clark Productions i dodjela Zlatnih globusa samo su nekoliko tvrtki koje su u proteklom desetljeću kupili kineski investitori kupovali, često po povlaštenim i niskim cijenama.

“Filmove koji kritiziraju prošlu ili sadašnju politiku Pekinga i Kine više nije lako napraviti ili, ako se naprave, sada ih neće prikazivati američke kino kuće u vlasništvu Kine”, piše autor.

“Ako studija znaju da će njihov utjecaj zbog politički osjetljivih projekata biti pogođen, oni će se sami cenzurirati. Posao je obavljen”, dodaje se jednom dijelu teksta.

Autor priznaje da je prodaja liberalnih demokratskih vrijednosti teška zadaća, ne samo zbog straha od gubitka novca, nego i zato što je Hollywood “sve više potaknut isključivo financijskim razlozima”, ali i zato što publika u polariziranom svijetu više ne prihvaća ili je ne zanima za takav sadržaj.

VIDEO – Sadržaj koji više ne zanima publiku

“Koordiniranje” izlaznih poruka

Iako se čini da je sastavljač izvješća zbunjen nenamjernim posljedicama kapitalističkog sustava kojeg je Zapad sam pomogao širiti, a koji se sada protiv njega koristi od strane Kine, Britanci vjeruju da postoji rješenje. Konkretno, producenti i pisci moraju biti politički obrazovani od strane agenata utjecaja kako bi u svoje filmove ugradili “ispravnu” poruku.

“Stvarnim stručnjacima, kao što su spisateljica Martha Bayles i akademik Nick Cullu, objasnite kako SAD i druge globalne zabavne sile, bilo same ili u suradnji, mogu poboljšati i “koordinirati” da izlazne poruke konvergiraju kako bi poduprle zajedničke demokratske vrijednosti, ali s lokalno relevantnim sadržajem”, navodi se u memorandumu.

Zastupnici koji zastupaju interese Inicijative integriteta mogli bi se pojaviti “pred relevantnim vladinim odborima, dok memorandum predlaže ne samo da se usredotoči na rezultate, već i na ogromnu mrežu događaja, institucija i podzajednica”.

“Razmislite o globalnom dosegu i utjecaju na primjer Oscara, Grammyja, BAFTA, Britanske filmske akademije, itd.”, navodi se u dokumentu.

Upitan da za RT komentira ovu inicijativu, akademik i profesor komunikacije Nick Cull je odgovorio da “nikada nije bio u kontaktu i da nije stupio u kontakt s Inicijativom za integritet” i “nije bio u kontaktu s bilo kojom zapadnom zabavnom zajednicom na ovu temu”.

Umjesto da se usredotoče samo na SAD, oni koji su uključeni mogli bi raditi sa stranim filmskim industrijama u nastajanju, koje su vjerojatno manje vođene novcem i vjerodostojnije su u očima inozemne publike.

“Čak i ruske i kineske zabavne zajednice ne bi smjele biti izvan granica “zapadne podrške”, piše autor, pozivajući se na Leviathan, kritički ruski film nominiran za Oscara 2014. godine, kojeg je ironično dijelom financirala ruska vlada.

VIDEO – Leviathan / Službeni “trailer”

Autor planira financirati ove napore umrežavanja s 2 milijuna funti, koje je dobio od Ministarstva vanjskih poslova, kao što je sada priznato, zajedno s novcem kojeg Inicijativa za integritet dobiva od NATO pakta.

RT piše da, čisto zbog reciprociteta, zamislite da FSB pruža političku podršku filmskim djelatnicima koji rade u Sjedinjenim Državama. Ako bi Robert Mueller otkrio da je posljednji dokumentarac Michaela Moorea kojim kritizira politički establišment napravljen uz pomoć novca iz Kremlja, bi li se to smatralo jednako poštenom igrom?

Heroji u bijelim kacigama?

Inicijativa za integritet je priznala da su njeni dokumenti bili hakirani, ali je dva puta porekla valjanost datoteka, rekavši da ne mogu biti prave. No, činjenice govore da je posao već u tijeku, kao s kada je Neflix odlučio da treba napraviti dokumentarni film o Bijelim kacigama u zapadnoj Siriji, a zatim taj dokumentarac unaprijed odrediti za nominaciju za Oskara, zatvarajući tako priču o “junaštvu” koja je dostupna na 21 jeziku.

Možda u budućnosti, ako još uvijek budete uživali u neproizvedenoj “moralno dvosmislenoj” emisiji o Rusiji devedesetih godina prošlog stoljeća, koja govori o “plemenitosti Zapada”, neće biti potrebno da zahvale uputite u BBC ili HBO, već na adresu Inicijative za integritet u praznoj štali u Škotskoj. Jer je točno to ideja koju je Martha Bayles uputila svom direktoru.

Cyber Guerrilla / RT

Tajne aktivnosti Londona – Muslimani moraju voljeti nato i kako suzbiti nuklearnu Rusiju

Kulturni imperijalizam – Kako i koje se narode pretvara u bezlične mase

“National Security Cinema” – Kako CIA i Pentagon drže u šaci Hollywood

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
igi
Gost
igi
1 godina prije

…da zaista upravljanje našim umovima posredstvom filmske i ine industrije je u punom zamahu s podrškom lokalnih političkih garnitura financiranih i podržanih od atlantističkih anglosaksonskih korporacija koji imaju za cilj uništeenje nacije i nacionalne države čiji moto operandi podsjeća na globalnu antinacionalnu komunističku revoluciju u kojoj će biti na kraju i jedinstveni komunistički jezik eksperanto…kada hazarima nije uspjelo kroz komunizam pokoriti svijet to danas pokušavaju kroz liberalizam…zanimljivo u TV paketima večinom prevladavaju anglosaksonski programi čija tematska preokupacija svodi se na dvije kulturne imperijalne sile britansku i američku…sve tematske obrađene emisije su površne nikako kulturno sveobuhvatne i vrlo plitke s ciljem da stvori zombirano priglupo društvo koje se bavi banalnostima u službi američke kulturne imperije…hrvati su tipičan primjer naroda koji je pod utjecajem američke kulture koja razgrađuje njihovo nacionalno tkivo…kao narod demografski nestaju a kulturno i s znanjem su površni bez kritične svijesti….meni je neshvatljivo da jedan narod snima izmišljotine i mitove o koojekakvim knezovima i kraljevima ,a nisu bili u proteklih 30 god snimiti film ili seriju o banu jelačiću ili anti starčeviću….zna se zašto…ti likovi su prilično nacionalni orjentirani a to nije poželjno u jednom američkom raichu….

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  igi

Mržnja prema komunizmu/ bilo kojoj ideologiji/religiji JAKO ometa misaone procese.
Kapital je jedno, radnici su drugo.
I sad vidimo da je točno da može u prelazu do idealnog besklasnog društa, postojati ili diktatura buržuazije ili diktatura proletarijata (radnika).
Globalizacija koja se provodi posljednjih desetljeća je najobičniji imperijalizam kapitala.
Kapital se pokazao puno organiziraniji od radničkih pokreta.
I, svaki onaj koji mora radit da bi preživio je – radnik. Ma što on mislio o sebi.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

To rade sve vlade, samo ovo je sada “procurilo”.
Samo male i nezavisne produkcije mogu raditi po svom scenariju.
Kad bi američka vojska dala na raspolaganje F15 da Top Gun (npr) da nema hvalospjeva americi.

Isto vrijedi za sve ostale.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Carlosan

F-14… 😉

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije
Reply to  Busola

:-))) F 14,15,16….gledao sam to prije …..koliko 20-30 god.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Ono kada ti Hollywood postane izvor relevantnih i vjerodostojnih informacija, podataka i materijala za edukaciju …
Ali nismo daleko od totalne idiokracije. Prvi puta u povijesti kinematografije stripovski super junaci Marvel produkcije nominirani za Oscara i to za nagradu u glavnoj kategoriji – film godine (Orson Welles, William Wyler i ostali se prevrću u grobu), a narod se već zaklinje u Wakandu pa tako i demokratska predstavnica Floride u Kongresu, Maxine Waters, Arethu Franklin na njenom putu ka zadnjem počivlištu pozdravlja pozdravom “Wakanda forever”, buduća kandidatkinja demokracke partije za precjednicu US of A, Kamala Harris, svoje buduće glasače privlači sloganom “Kamala for Wakanda” uz, naravno, prigodan pozdrav rukama. Kako je krenulo, uskoro će u Kongresu prisezat pozdravom za Wakandu.

Inače, tko nije gledao, sve preporuke za film Idiocracy (distopijska komedija) – The only movie that started out as a comedy and is turning into a documentary.
Pogled u budućnost i u što se pretvara svijet.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Alanis

Pa mnoge generacije su se “odškolovale” na hollywoodskom smeću.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Vidi se. :DD

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Pogledao sam juce Hunter Killer (2018). Americka mornarica spasava ruskog predsjednika nakon vojnog udara i ubija generala koji je htio izazvati WWIII.

Fitcher
Gost
Fitcher
1 godina prije
Reply to  tihobl

Haha samo u Američkim mokrim snovima. Ako će netko izazvati 3. svj. rat onda su to sami Amerikanci.

Akull
Gost
Akull
1 godina prije
Reply to  tihobl

Dobar je film,iako nema veze s vezom…..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Sve što su Kinezi ostavili od Hoolywooda, zanimljivo…

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Imate toliko kritičkih filmova van domene USA – zapadne produkcije… U zadnje vrijeme me malo malo iznenade Nijemci, Rusi su tu, Južnokorejci su bili odlični (ali izgleda politika ih gasi , jer se stvorilo kritičko mišljenje..) , Španjolci… Stvarno filmovi od kojih zastane dah , bez obzira što se daleko manje love potroši od Hollywooda…

Hollywood danas tvornica laži, više je praktički nemoguće napraviti film u SAD-u tipa They Live, Matrix 1, Apokalipsa danas, Dobar, loš, zao, Prohujalo sa vihorom (čitao sam da se više ne prikazuje u SAD zbog uvrede LGBT i rasnog omalovažavanja…) …

Likovi-glumci i glumice su većinom toliko zombificirani i umjetni da se to vidi u svakom kadru. Politika starih se uredno provodi pa 50-godišnjaci-njakinje glume tinejdžere, ofucane glumice zgodne mačke (strah od starosti…), starci akcijske junake a ne mogu u stvarnom životu preskočiti kanalčić od 2 metra… TI ljudi osim utjecaja politike su zaglibili u svom idealiziranju i doslovno otimaju mladima posao i mjesta. Prenesite sve to u poslovni svijet i život i sve će Vam biti jasnije.

Drugi perfidni način nametanja mišljenja je npr. dobar romantični film SAFE HAVEN (vrlo solidan film sa dobrom glazbom…) u kojem je američka zastava prikazana ja mislim 100 puta. Čisto sumnjam da Amerikanci idu u baš toliko pretjerivanje…

Ps. ako je nekada i postojalo dobra itekako u filmovima američkim (a je…) , danas se to istrebljuje, a bolest velike nacije se ocrtava u kraju jednog filma o superjunacima (ne mogu se sjetiti imena gledao kod prijatelja i muka mi bilo…) , gdje Samuel L. Jackson govori 2 minute da su oni izuzetni i posebni… Nešto ljigavo da ljigavije ne može biti!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Busola

Ja sam veliki ljubitelj naučne fantastike. Nekadašnji Alien je bio pojam za to vreme, pa Terminator… Matrix je prema mom mišljenju najbolji SF ikad urađen, sa neverovatnom pričom svevremene vrednosti (reklama je nebitna, dole sam napisao da na podsvesnom nivou uspešno “odvajam žito od kukolja”).
Danas više nema takvih filmova – nema ideje. Danas primat preuzima “kreativno pisanje” što je termin koji objašnjava golu estetiku bez ikakvog sadržaja a što se sve više oseća i u filmovima. Zombiraju nas u svim sferama života tako da ćemo na kraju doći u fazu “daj mi molim te malo one šugave propagande, ne mogu više da izdržim ovu otužnu korektnost”.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Matrix je film koji je sa namjerom pravljen takav 1999 , jer se SAD osjetio toliko moćan , da neke stvari koje će se dogoditi stave u film. Film je snimljen po knjizi i prepravljani su drugi dijelovi vjerojatno veliki utjecaj tajnih organizacija.

Nitko me ne može uvjeriti da ove “slučajnosti” u Matrixu:

– putovnica Nea ističe 11.09.2001 , film sniman 1998 , svi znamo što se na taj dan dogodilo i koliko je to imalo utjecaja na svijetu
– Neovi dokumenti kod tajnih službi se označavaju kao najtajniji dokumenti američkih tajnih službi.
– grafiti sa porukama…
– izbor knjiga koje se vide u filmu tj. njihove korice…
– Metacortex firma u filmu , tajni program kontrole mozga SAD…

su slučajne…

Taj film koliko god odličan (za mene isto) je nečija igrica sa ljudskim mozgom.

Pazite jednu zanimljivost glavna tvrtka koja utjeruje dugove (mnogo puta ružnim pritiscima posebno prema dobrim ljudima…) u Hrvatskoj i istočnoj Europi sasvim “slučajno” se naziva EOS MATRIX , zanimljiv izbor vlasnika iz Njemačke (masonska obitelj gazda Michael Otto…) Otto grupe…

Ps. na slične stvari sam naišao u igri Life is strange (vrlo popularna avantura…) , poslao upite nikada dobio odgovor… (znakovi masona i iluminata koji nikakvih dodirnih točaka nemaju sa igrom…)

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije
Reply to  Busola

Busola@Ogromni X.
Morat ću ga ponovno pogledati, neke detalje nisam zapazila. :DD

U jednom intervjuu koji sam gledala poodavno, voditelj intervjua u jednom trenutku govori kako ima prijatelja na poprilično visokoj poziciji u Holivudu, koji mu je rekao da sve što gledamo u tim “SF” filmovima, ili je već napravljeno, ili se radi na tome, ili će se raditi.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Busola

Busola, ako počnemo da zalazimo u detalje onda ćemo svuda naći zaveru. Suviše je opterećujuće i na kraju vodi u paranoju. Prava je umetnost odrediti meru ali je bolje pustiti da neke stvari prođu nezapaženo (u sledećem “izvlačenju” ćemo ih videti) nego sve “u sitna crevca” pretresati.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kada gledaš sa ove vremenske distance, Matrix uopće nije plitak film, a gledajući iz današnje pozicije nije ni SF. Pogledaj ga opet i vidjet ćeš stvari iz današnje percepcije u retrospektivi.
Od crvene i plave pilule, isprogramirane matrice u koju smo uvučeni od rođenja, borba ljudi i AI mašina (sve više idemo ka tome) do samog sjedinjenja sa mašinom, onda, negdje sam čitala o pokušajima probijanja u druge paralelne dimenzije čime se igraju u CERNu…isto kao što ni Minority report više nije distopijski SF (face recognition kamere, pre crime čitači misli i pre crime zatvori).

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Alanis

Dobra naučna fantastika je ona koja je toliko blizu realnosti da ih je teško razdvojiti. Za mene je bilo fascinantno U MOMENTU GLEDANJA koliko je to zaista moguće. Šta je to što nam dokazuje da ne živimo u matrixu osim našeg osećaja i iskustva – u filmu je ponuđeno neverovatno dobro objašnjenje.

Ali problem nastaje kada ljudi brišu granicu između realnosti i fikcije pa se javljaju teorije “hologramske kupole” umesto neba ili čak ravne Zemlje…

p.s. najveći je fazon što Matrix i realan život imaju više dodirnih tačaka nego što većina misli. Ubacite energiju (koju neko zove duh, duša…) koja predstavlja nematerijalni nivo života umesto kompjuterskog koda i dobijate sličan ali vrlo realan Matrix. Nekada smo bolje poznavali taj nematerijalni nivo ali smo uspeli da ga istisnemo. Ili još gore – da ga deformišemo.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  shumadinac

hologramske kupole , ravna zemlja, Nibiru sa apokalipsom su projekti tajnih službi da se diskreditiraju tzv. teoretičari zavjera ustvari ljudi koji puno puta govore čistu istinu. Zar Šumadinac misliš da prosječan štovatelj smješne ideje Ravne zemlje može organizirati mjesec dana provoda na jednom od najskupljih kruizera svijeta. Logika 😉

Dva kanala za sve koji vole SF , ali i pratiti razvoj svijeta, pošto je film ošao u cenzuru posebno u zapadnom svijetu……

https://www.youtube.com/channel/UCmN62XAbP_jIzaBkg7s9EpQ/videos stranac proučava AI , filmove, poruke u njima, napredak informatički , psihološki razvoj čovjeka (san, stres, nemir, mir,…) Obrati pozornost na broj pregleda , netko ga miče i pokušava cenzurirati…

https://www.youtube.com/channel/UCLm9qTrZE6wE1pE0GuBP1nQ Riječanin koji izvanredne video uratke pravi o tzv. NLO i događajima u svijetu. Ne nameće mišljenje nego samo proučava…

Mislim da ako dođe do cenzure interneta (tzv. fake news…) nažalost ovi kanali idu u povijest na Zapadu…

Ps. neću više teške su to teme(a i nemam baš sada vremena…), tko se bavi računalima , programiranjem na svašta će naići , drugi ljudi slažem se bolje da žive u neznanju, jer npr. istina da smo mi namjerno uništeni (nacionalizmom, podjelama, ekstremnim liberalizmom, odmetnutom vjerom…) na Balkanu je bolna…

Bit je da ljudi postanu svoje , potpune osobe i sa pravom propitkuju , uče , razvijaju mozak. Nažalost sve više ljudi postaju zombiji , mašine koje bespogovorno izvršavaju i najgore naredbe koje drugim dobrim ljudima uništavaju živote! Ajmo reći da neki hakeri su posvetili živote svoje da probude ljude , jer ovakva Zemlja ide u propast 😉

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac@meni ta mogućnost za realizaciju u stvarnosti u trenutku gledanja i nije toliko bitna, bitnija mi je etika i granica koju ne treba prelaziti glede na ljudsku prirodu i kako sve ono što bi i mogli biti civilizacijski pozitivno, iskoristi za najniže porive ili zaradu… pa time ovo i nije brisanje granice između realnosti i fikcije, nego distopijska stvarnost.

Ako nisi gledao seriju Black Mirror – sve preporuke.
Npr. epizoda Nosedive – danas je to stvarnost u Kini, a dolazi i nama.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Sinoć sam htjela pogledati jedan od filmova nominiranih za kipić, BlacKkKlansman, jer mi je sinopsis obećavao dobru komediju.
Međutim, film počinje upravo zadnjom modom “civiliziranog” holivudskog svijeta, tj. stigmatiziranjem bijelog čovjeka imputirajući mu (nam) želju za supremacijom koja i dalje tinja ispod površne i jedva čeka da izađe van, kao i svim ostalim propratnim etiketama koje idu uz bijeli supremacizam.
Ugasila sam nakon par minuta.

ps, za neupućene, znak rukama “Ok”, kao na slici, https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTicRzEFLSChklaBNmICfa3RJMUy0qg_vDLe1p9fgplUfmfxBJ_ … po novoj interpretaciji je također znak kojim se prepoznaju bijeli supremacisti.
Dečki u košarci koji rukom odobravaju koševe za tri poena, mogli bi uskoro počet odgovarati pred zakonom.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Hollywood, mjesto gdje se cijela bulumenta bitnih oblikovača mišljenja u bijesu pokreta “Me2” obrušava na muškarce iz industrije zbog nasilja nad ženama (daleko od toga da to Weinstein i ostali nisu zaslužili, iako su neke svjesno i prešutno pristale na to, iako su znale da je to nepisano pravilo Hollywooda, a nakon toga šutjele po par decenija), da bi onda isti oblikovači mišljenja ko jedan ustali u frenetičnom aplaudiranju osuđenom pedofilu, Romanu Polanskom, ili pedofilu i pervertitu, Woody Allenu.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ja varim sve vrste propagande – verujem da shvatate gde ona završava.

Holivud nikada nije prestajao, čak ni smanjivao propagandu. 90-tih su glavni negativci bili Srbi, onda su došli na red (čak znatno pre 9/11) muslimanski teroristi. Sada su opet Rusi “u modi”.

Sada “kineski Holivud” sve više izbacuje blokbastere ali je razlika osetna ne samo po reklami već i po suštinskoj filozofiji. Bez obzira što u njima glume “pravi” holivudski glumci scenario ima jaku notu bajkovitosti a manje brutalne realnostu kao u klasičnim američkim filmovima. Ta vrsta sladunjavosti ne odgovara previše zapadnom gledaocu i Kinezi su sigurno toga svesni ali idu pametnom logikom “uguši gledaoca stalno istim sadržajem dok ga ne prihvati” – kao što su Ameri prethodno radili. Međutim, siguran sam da se Kinezima neće ostaviti dovoljno vremena da “preoblikuju” publiku. Sam pristup Kineza Holivudu – najmoćnijoj propagandnoj mašineriji, “civilnog dela vojne mašinerije” je dokaz više da Ameri pokušavaju da izvuku od Kineza što je moguće više a onda će postati neprijatelji…

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Holivud: scenariji za djecu u vrtiću lisen svake zdravorazumske logike, super junak spasava ameriku i svijet od zlih rusa, kineza ili sjevernokorejanaca ili vanzemaljaca, tu je i nedojebana zenska ko sporedni lik kao pod lajt motiv glavnom junaku, sve prsti od nelogičnih specijalnih efekata.
Druga vrsta filmova: pedro se bori za svoj status u drustvo koje ga proganja itd itd.
Zakljucak: ako nisi bio na wc koji dan ne treba ic do apoteke niti pit dobro zaslađenu kavu!

Vile
Gost
Vile
1 godina prije

Smijesni su postali. Jedino da skroz internet ukinu mogu nesto sakrit ili usporiti…

Damar Cro
Gost
Damar Cro
1 godina prije

Pratim filmsku i strip kulturu- definitivno ima značajnih tendencija da se ubacuje propaganda u taj sadržaj, ali nisu još prevladali do kraja. Prvo, protiv Kine se ne može samo tako govorit jer je Kina ogromno tržište i svaki ozbiljni holivudski film mora računati na to da se tamo dobro proda, npr. veliki hit “Iron Man 3″ je imao posebno kinesko izdanje gdje glavni junak odlazi u Kinu na operaciju srca koja će mu promijeniti život. Naravno, ovo ne znači ništa u doba Oscar nagrada za film o bijelim kacigama i politiziranih Oscara, ali isto tako, najveći holivudski blockbusteri si više ne mogu priuštit spašavanje svijeta uz bilo kakvo negativno spominjanje Rusa- od 90tih gdje je u ovdje spomenutom”Danu nezavisnosti” američki predsjednik predvodio oslobađanje svijeta od vanzemaljaca, ali su mu u tom pomogli svi narodi svijeta pa i Rusi, te sve do danas gdje u “Avengersima” imate Ruskinju za jednu od glavnih heroina ili Aquamana koji pomaže ruskim podmorničarima koji su u filmu prikazani kao najsimpatičnija družina vojnika ikad. Dao bih još primjer stripa gdje se također nekad vodi prilično nemaštovita i jadna propaganda, npr. u nedavnim Superman stripovima Superman se brine za izbjeglice po pustinji Sirije i pritom sluša predavanje stripovskog zlikovca o tome kako je krvolok Assad odgovoran za patnje Sirijaca jer je ruska pudlica. S druge strane, u prequel stripu najvećeg superherojskog filma ikad- “Avengers 4: Infinity War” imate jednog Kapetana Ameriku, navodni glupavi simbol Amerike, koji je bjegunac od američkog sustava i u pustinji Sirije zajedno s Crnom Udovicom, ruskom agenticom, ubija ISIL-ovce koje naoružava CIA – ovakav nivo prikaza nekih stvarnih situacija iz svijeta u stripovima stvarno nisam očekivao i bio sam ugodno iznenađen. No, da ne duljim previše s raznim specifičnim primjerima, mislim da kapital i želja za zaradom primarno spašavaju od pretjeranog utjecaja propagande u Hollywoodu- ne može ozbiljan studio očekivati da će imati planetarni hit ukoliko kenjaju po trećini planeta! I samo bih još dodao primjer u kojem američko ratno zrakoplovstvo ima potpisane ugovore s Marvel filmovima u kojima se zbog iznajmljivanja opreme i pomoći u efektima, američka avijacija mora pokazivati pozitivno- istina je, Marvel filmovi se drže te strane ugovora, ali to niti jednom nije spriječilo Marvel filmove da na suptilni način prikazuju trulost i korupciju američkog političkog sustava koji terorizmom i strahom od terorizma nastoji preuzet kontrolu nad svime do te mjere da se i Kapetan Amerika buni protiv tog sustava i postaje bjegunac od njega- (Iron Man 1,2,3, Captain America: “The Winter soldier”, “Captain America: “Civil War”). Eto, malo nerdovskog pogleda na neke stvari u kulturološko/vrijedosnom ratu kroz popularnu kulturu- stvari nisu tako crne jer na kraju dana, i film je proizvod koji se mora prodavat, a neće se dobro prodavati nešto što je trulo!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Tek san nekidan pogleda World War Z-zanimljiv mi je dio di Izrael pada pred naletom zombija, unatoč zidinama u koje su pustili i muslimane. Rečenica generala:” što više nezaraženih ljudi(muslimana) to manje neprijatelja protiv kojeg se moramo boriti”.
Jaka simbolika…

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Ne znam ako si gledao seriju The man in the high castle?
Distopijski SF, ŠBBKBB da su Njemci i Japan pobijedili u WWII.
Dakle, negativ naše stvarnosti.
Paul Kasoura – bogati japanski odvjetnik i njegova žena Betty ugošćuju Roberta Childana – trgovac antikvitetima (Amerikanac), tijekom večere Paul poteže razgovor o knjizi za koju Robert nije čuo, ali daje svoj komentar na ono što je Paul rekao o istoj.
Izuzetno indikativno obzirom na to da govorimo o negativu stvarnosti. :DD

Presently Robert Childan admitted. “I have never read that book, I fear.” Nor, he thought, even heard of it.

Disappointment showed in Paul’s expression. “Too bad. It is a tiny book. Tells about man who runs column in daily paper; receives heartache problems constantly, until evidently driven mad by pain and has delusion that he is J. Christ. Do you recall? Perhaps read long ago.”

“No,” Robert said.

“Gives strange view about suffering,” Paul said. “Insight of most original kind into meaning of pain for no reason, problem which all religions cope with. Religions such as Christian often declare must be sin to account for suffering. N. West seems to add more compelling view of this, over older notions. N. West possibly saw could be suffering without cause due to his being a Jew.”

Robert said. “If Germany and Japan had lost the war, the Jews would be running the world today. Thoguh ….” :DD

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Kad gledam kako asteroidi prijete da uniste zemlju ili vanzemaljci te nas uvijek spase ameri s nuklearnim bombama, bas pomislim kako je super da ih imaju. Teko po izlasku iz kina shvatim da su ih jedino oni upotrijebili i to na civlma!

Croasan
Gost
Croasan
1 godina prije
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Sjeća li se neko Simpsona i zastave tzv.slobodne sirijske vojske i D. Trampa koji se spušta niz one pokretne stepenice?

DAWOR
Gost
DAWOR
1 godina prije

Tadmur Palmirović…..a tek Simpsonova predikcija 9/11 nekoliko godina prije…….

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Detalj iz scenarija novog Hollywoodskog hita: “Jou Waj-En odložio je štapiće u tanjur i krenuo se obračunati sa zlim bijelcima…..”

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Ma da, zapad je koliko jucer izmislio propagandu ?

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Jesu li i zvjerstva tokom godina silovanja ubijanja mrcvarenja vise od 2 milijuna bijelih djevojcica i njihovih obitelji u zadnjih 40 godina dio tog ‘objasnjenja.?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik