Prvo uragan Laura, sada hemijski požar: Građanima Louisiane rečeno da ostanu u zatvorenom prostoru i isključe klima uređaje

Hemijski požar
9 komentara

Stanovnicima područja zapadno od jezera Charles u državi Louisiana naređeno je da se sklone u svoje kuće, zatvore sve prozore i isključe klima uređaje zbog požara u hemijskoj fabrici nakon uragana Laura.

Guverner John Bel Edwards sam je na tviteru pozvao stanovnike Westlakea, Moss Bluffa i Sulphura da se „sklone u svoje kuće, zatvore prozore i vrata i isključe svoje klima uređaje“.

“Postoji hemijski požar”, dodao je. “Ostanite unutra i sačekajte dodatne upute lokalnih zvaničnika.”

Naređenja su na snazi “do daljeg”, rekle su lokalne vlasti. Dio međudržavnog autoputa I-10 zbog požara je zatvoren.

Video snimci požara koji se dijele na društvenim mrežama pokazuju masivan oblak crnog dima koji se podiže iznad vode.

Policija je saopštila da je požar izbio u pogonu za proizvodnju hemikalija Bio Lab u Westlakeu. Izgrađena 1979. godine, proizvodi hemikalije koje se koriste u dezinficijensima bazena i sredstvima za čišćenje u domaćinstvu, kao što su hlor granule i trihloroizocijanurna kiselina. Oboje je otrovno za ljude i životinje ako se udiše ili guta.

Područje jezera Charles teško je pogodilo uragan Laura, oluja kategorije 4 koja je u ranim satima u četvrtak stigla na kopno. Uragan je donio “katastrofalan olujni udar, ekstremne vjetrove i bujične poplave” u većem dijelu Louisiane, prema Nacionalnom centru za uragane.

Najmanje tri smrti u Louisiani dosad su pripisane oluji. Sada degradirana u kategoriju 2, Laura se kreće prema sjeveru sa stalnim vjetrovima većim od 160 km/h.

hemijski pozarLouisianauraganUragan Laura
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
3 godine prije

Ma koga briga uglavnom su to sirotinja i crnci.

nepoželjni
3 godine prije

“…da se „sklone u svoje kuće, zatvore prozore i vrata i ISKLJUĆE SVOJE KLIMA UREĐAJE“. Opet neki glupavi “stožer” određuje pravila ! Kakve veze ima klima uređaj sa kvalitetom zraka za disanje unutar kuće ?? … ako dobro zabrtviš dotok zraka izvana kroz prozore, vrata, ventilacijske otvore itd., onda ti klima uređaj može raditi i da su vani plinoviti bojni otrovi. Naravno, u tupavom “kriznom stožeru” nema ni jedne osobe koja zna i razumije kako klima uređaj funkcionira. Klima uređaj ima vanjsku i unutarnju jedinicu a komunikacija između njih dvije se odvija u zatvorenom sistemu kroz dvije bakrene cijevi, kroz koje prema unutarnjoj jedinici dolazi stlačen rashladni plin a od unutarnje prema vanjskoj ide ekspandirani plin na ponovno sabijanje. Kada klima uređaj služi za zagrijavanje tada se cirkulacija plina samo odvija obrnuto (ekspanzija plina oduzima temperaturu iz okoline a sabijanje plina zagrijava njegovu okolinu tako da same jedinice mijenjaju svoju… Čitaj više »

nessy
3 godine prije

Ma ovo je lazna vijest. Ovakve nesrece se dogadjaju samo pijanim rusima. U kulturnim i visokotehnoloskim postrojenjima u USA, to se ne moze dogoditi, ni slucajno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI